Produkty zbożowe

Produkty zbożowe, takie jak pieczywo i wyroby cukiernicze, to dla większości osób stały element jadłospisu. Zdrowe śniadanie czy kolacja wręcz nie mogą obyć się bez chleba czy bułek. Zbożowe wypieki są także świetną bazą do różnego rodzaju przekąsek w postaci koreczków, tostów czy grzanek. Jakie są wartości odżywcze i właściwości produktów zbożowych? Które rodzaje pieczywa są zalecane osobom będącym na diecie?

Kaloryczność wypieków

Pieczywo i wyroby cukiernicze dostarczają (w zależności od rodzaju) około 220-450 kcal w 100 g produktu. Istotny jest rodzaj ciasta, z którego wypieka się produkt końcowy. Najbardziej kaloryczne są ciasta francuskie. Wynika to z bardzo dużej zawartości tłuszczu w wyrabianej masie. Dlatego też, jeśli się odchudzamy lub dbamy o linię, powinniśmy wyeliminować wszelkiego rodzaju croissanty, rogale przekładane dżemem czy czekoladą. Zagrożeniem dla naszej sylwetki są także chałki, herbatniki czy jagodzianki. Stosunkowo niewiele kilokalorii ma ciasto drożdżowe (290 kcal/100 g). Dodatkowo jest lekkie, przez co kaloryczność 1 porcji (około 30 g) waha się w granicach 90-100 kcal.

Jeśli jesteś na diecie, kupując pieczywo miej na uwadze, że:

Polecane wideo:

  • Pieczywo o mniejszej kaloryczności to: chleb pełnoziarnisty żytni, chleb razowy, chleb razowy z dodatkiem nasion (soi, słonecznika), a także pumpernikiel.
  • Pieczywo o średniej kaloryczności to: grahamka, bułka pszenna, kajzerki oraz ciasto drożdżowe.
  • Pieczywo i wyroby o dużej kaloryczności (powyżej 300 kcal/100g) to: rogale maślane, chałka, ciasto francuskie z dodatkami, herbatniki, a także, co ciekawe, chleb chrupki. Pieczywo chrupkie jest zwykle zalecane osobom odchudzającym się, ale jest ono bardzo kaloryczne w przeliczeniu na 100 g produktu. Kaloryczność jednej suchej kromki jest jednak o wiele mniejsza w stosunku do standardowej porcji tradycyjnego chleba, ze względu na mniejszą masę tej pierwszej.

Jakie pieczywo wybrać?

Stojąc przed sklepową ladą, często zastanawiamy się, jaki rodzaj chleba kupić. Najwartościowsze są wypieki z mąki razowej (pieczywo ciemne, z pełnego ziarna). Dobrze, jeśli pieczywo zawiera dodatek: orzechów (są źródłem sporej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych WNKT), nasion słonecznika, dyni czy siemienia lnianego. Pieczywo ciemne jest także źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i wydłuża uczucie sytości, zmniejszając częstość napadów głodu. Ostrożność powinny jednak zachować osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Zbyt szybkie wprowadzenie dużych ilości błonnika może skutkować nieprzyjemnymi objawami gastrycznymi.

Najwięcej wapnia dostarczają chleby pełnoziarniste. Dobrym źródłem magnezu są: chleb chrupki, pieczywo pełnoziarniste oraz pieczywo razowe z dodatkiem nasion. Dodatkowo, podobnie jak chleb chrupki, dostarcza sporych ilości żelaza, cynku, miedzi i manganu. Jeśli jesteśmy znudzeni ciągłym jedzeniem tradycyjnego pieczywa, możemy pozwolić sobie na pieczywo chrupkie. Jego zaletami są również długi okres przydatności do spożycia i niewielka kaloryczność 1 kromki (około 30-40 kcal w zależności od zastosowanej techniki produkcyjnej i rodzaju użytego zboża).

Produkty zbożowe mają długą tradycję i wiele osób nie wyobraża sobie bez nich życia. Chleb to jeden z filarów zdrowego żywienia, dlatego warto wybierać takie jego odmiany, które są bogate w składniki odżywcze.

Katarzyna Mazowska, 8 miesięcy temu

Bibliografia

  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”, PZWL 2005.

Zboża

Polecane wideo:

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zboża
Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

. Jednak do jego przygotowania zwykle oczyszcza się mąkę.Makarony pełnoziarniste - W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż (...) oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem....

Zboża

Właściwości sezamu, o których nie miałeś pojęcia

Właściwości sezamu, o których nie miałeś pojęcia

Właściwości sezamu Nasiona sezamu, niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej, nadają delikatnego orzechowego posmaku potrawom. Są również głównym składnikiem tahini - pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Oto kilka zalet sezamu, o których...

Zboża

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

Teff - jedno z najzdrowszych zbóż na świecie

jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Ziarna teffu są bardzo małe - wielkości ziarenek maku - przez co zboże mieli się w całości i dzięki czemu (...) , żelaza, magnezu, kwasu foliowego. To prawdziwa bomba prozdrowotnych...

Zboża

Na czym polega detoks jaglany?

Na czym polega detoks jaglany?

Detoks kaszą jaglaną Detoks jaglany to oczyszczanie inne niż zwykle. Przede wszystkim nie musisz się głodzić, aby pozbyć się toksyn z organizmu i odkwasić go. Stanowiąca podstawę detoksykacji kasza jaglana to bogactwo witamin i składników mineralnych....

Zboża

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - produkt odkwaszający organizm

Kasza gryczana - właściwości odżywcze Kasza gryczana posiada mnóstwo wartości odżywczych. Bogata w błonnik, sole mineralne (wapń, fosfor, magnez) i witaminy polecana jest osobom mającym problemy żołądkowe. Produkt zawiera białko, węglowodany i duże ilości...

Zboża

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna

nazwa wskazuje, jest wytwarzana z ziaren jęczmienia - zboża, które jest znane także jako pasza dla zwierząt i podstawa do produkcji słodu jęczmiennego

Zboża

Kasza a odchudzanie

Kasza a odchudzanie

też zalecane są one w odchudzaniu, jak również diabetykom. Rodzaje kasz Kasza to jadalne nasiona zbóż w postaci lekko (...) rozdrobnionej lub pozbawionej twardej łuski. Kasza może być produkowana prawie...

Zboża

Kasze - nieoceniony element zdrowej diety

ich konsumpcji. Dlaczego warto wplatać je do codziennego menu? Z kaszą po zdrowie Kasze to pozbawione łuski nasiona zbóż (...) . W zależności od rodzaju zboża użytego do ich produkcji wyróżnia...

Zboża

6 alternatywnych rodzajów mąki do bezglutenowego pieczenia

6 alternatywnych rodzajów mąki do bezglutenowego pieczenia

. W Polsce można kupić ją za ok. 10 złotych za 1 kg. Mąka amarantusowa To zboże, którego wiek szacuje się na 8 tys. lat. Amarantus był pożywieniem (...) używanym w rytuałach religijnych Azteków, dlatego często nazywany jest „zbożem...