Produkty zbożowe

Produkty zbożowe, takie jak pieczywo i wyroby cukiernicze, to dla większości osób stały element jadłospisu. Zdrowe śniadanie czy kolacja wręcz nie mogą obyć się bez chleba czy bułek. Zbożowe wypieki są także świetną bazą do różnego rodzaju przekąsek w postaci koreczków, tostów czy grzanek. Jakie są wartości odżywcze i właściwości produktów zbożowych? Które rodzaje pieczywa są zalecane osobom będącym na diecie?

Kaloryczność wypieków

Pieczywo i wyroby cukiernicze dostarczają (w zależności od rodzaju) około 220-450 kcal w 100 g produktu. Istotny jest rodzaj ciasta, z którego wypieka się produkt końcowy. Najbardziej kaloryczne są ciasta francuskie. Wynika to z bardzo dużej zawartości tłuszczu w wyrabianej masie. Dlatego też, jeśli się odchudzamy lub dbamy o linię, powinniśmy wyeliminować wszelkiego rodzaju croissanty, rogale przekładane dżemem czy czekoladą. Zagrożeniem dla naszej sylwetki są także chałki, herbatniki czy jagodzianki. Stosunkowo niewiele kilokalorii ma ciasto drożdżowe (290 kcal/100 g). Dodatkowo jest lekkie, przez co kaloryczność 1 porcji (około 30 g) waha się w granicach 90-100 kcal.

Jeśli jesteś na diecie, kupując pieczywo miej na uwadze, że:

Polecane wideo:

  • Pieczywo o mniejszej kaloryczności to: chleb pełnoziarnisty żytni, chleb razowy, chleb razowy z dodatkiem nasion (soi, słonecznika), a także pumpernikiel.
  • Pieczywo o średniej kaloryczności to: grahamka, bułka pszenna, kajzerki oraz ciasto drożdżowe.
  • Pieczywo i wyroby o dużej kaloryczności (powyżej 300 kcal/100g) to: rogale maślane, chałka, ciasto francuskie z dodatkami, herbatniki, a także, co ciekawe, chleb chrupki. Pieczywo chrupkie jest zwykle zalecane osobom odchudzającym się, ale jest ono bardzo kaloryczne w przeliczeniu na 100 g produktu. Kaloryczność jednej suchej kromki jest jednak o wiele mniejsza w stosunku do standardowej porcji tradycyjnego chleba, ze względu na mniejszą masę tej pierwszej.

Jakie pieczywo wybrać?

Stojąc przed sklepową ladą, często zastanawiamy się, jaki rodzaj chleba kupić. Najwartościowsze są wypieki z mąki razowej (pieczywo ciemne, z pełnego ziarna). Dobrze, jeśli pieczywo zawiera dodatek: orzechów (są źródłem sporej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych WNKT), nasion słonecznika, dyni czy siemienia lnianego. Pieczywo ciemne jest także źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i wydłuża uczucie sytości, zmniejszając częstość napadów głodu. Ostrożność powinny jednak zachować osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Zbyt szybkie wprowadzenie dużych ilości błonnika może skutkować nieprzyjemnymi objawami gastrycznymi.

Czytaj także:

Najwięcej wapnia dostarczają chleby pełnoziarniste. Dobrym źródłem magnezu są: chleb chrupki, pieczywo pełnoziarniste oraz pieczywo razowe z dodatkiem nasion. Dodatkowo, podobnie jak chleb chrupki, dostarcza sporych ilości żelaza, cynku, miedzi i manganu. Jeśli jesteśmy znudzeni ciągłym jedzeniem tradycyjnego pieczywa, możemy pozwolić sobie na pieczywo chrupkie. Jego zaletami są również długi okres przydatności do spożycia i niewielka kaloryczność 1 kromki (około 30-40 kcal w zależności od zastosowanej techniki produkcyjnej i rodzaju użytego zboża).

Produkty zbożowe mają długą tradycję i wiele osób nie wyobraża sobie bez nich życia. Chleb to jeden z filarów zdrowego żywienia, dlatego warto wybierać takie jego odmiany, które są bogate w składniki odżywcze.

Katarzyna Mazowska, 4 miesiące temu

Bibliografia

  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”, PZWL 2005.

Zboża

Polecane wideo:

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zboża
Zboża

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Pięć niesamowitych właściwości siemienia lnianego

Gładsza cera i lśniące włosy Zdrowe tłuszcze, witamina B oraz szeroka gama minerałów w siemieniu lnianym pomogą utrzymać włosy i skórę w świetnym stanie. Nawet niewielka ilość - łyżeczka lub dwie dziennie - zmniejszy zaczerwienienia i łuszczenie się skóry,...

Zboża

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Dlaczego warto włączyć kaszę gryczaną do naszej diety? Gryka to roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach. Jest źródłem rutyny, która działa uszczelniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne. Zawiera także kwercetynę o działaniu antynowotworowym...

Zboża

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Czarny ryż - właściwości odżywcze

Cesarski przysmak Czarny ryż jest wciąż stosunkowo mało znany w Europie, ale naukowcy odkrywają coraz więcej jego wartości odżywczych i korzyści dla zdrowia. Dawniej w Chinach był on zarezerwowany dla cesarza, a dla ogółu społeczeństwa był niedostępny....

Zboża

Ziarna farro - wartości odżywcze

Ziarna farro - wartości odżywcze

są też pod nazwą pszenica płaskurka - jest to jednocześnie najbardziej popularna obok samopszy, czyli farro piccolo, odmiana zboża, które przywędrowało (...) się zbędnych kilogramów. Zawierają one bowiem więcej błonnika niż inne zdrowe...

Zboża

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Kuskus i bulgur - właściwości zdrowotne kasz

Dlaczego warto jeść kasze? Kasze to bardzo ważny i wartościowy składnik zbilansowanej diety. Pod względem właściwości zdrowotnych i odżywczych przewyższają inne dodatki do dań, jak ziemniaki, makaron czy ryż. Są lekkostrawne i nie podrażniają żołądka,...

Zboża

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso - zboże zdrowia i urody

Proso posiada właściwości przeciwgrzybicze, stąd też jest najlepszym zbożem dla osób zmagających się z drożdżycą. Dzięki temu, że hamuje rozwój (...) ! Zboże to działa moczopędnie oraz poprawia pracę nerek.Dla urody...

Zboża

Które zboża są najzdrowsze?

Które zboża są najzdrowsze?

od białek zbóż. Gryka bogata jest w magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom insuliny we krwi.Kuskus Kuskus jest lekki i puszysty (...) zdrowe ziarna. Pamiętaj, aby pieczywo było w 100% z pełnoziarnistej pszenicy,...

Zboża

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Kiełki - fenomenalne źródło zdrowia

Niewielka roślina, ogromna moc Uważane są za jedne z najzdrowszych pokarmów na świecie. Trudno znaleźć inny produkt, który dostarczałby tak wielu cennych składników odżywczych w tak dużych dawkach. Kiełki z całą pewnością zasługują na miano zdrowotnej...

Zboża

Czy warto jeść makaron?

Czy warto jeść makaron?

. Jednak do jego przygotowania zwykle oczyszcza się mąkę.Makarony pełnoziarniste - W makaronach, jak w każdym produkcie, ważna jest jakość. Te ze zbóż (...) oczyszczonych (tu głównie króluje makaron pszenny) nie są najlepszym wyborem....

Zboża

Właściwości sezamu, o których nie miałeś pojęcia

Właściwości sezamu, o których nie miałeś pojęcia

Właściwości sezamu Nasiona sezamu, niezwykle popularne w kuchni azjatyckiej, nadają delikatnego orzechowego posmaku potrawom. Są również głównym składnikiem tahini - pasty sezamowej dodawanej m.in. do humusu oraz chałwy. Oto kilka zalet sezamu, o których...

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby