Produkty zbożowe

Produkty zbożowe, takie jak pieczywo i wyroby cukiernicze, to dla większości osób stały element jadłospisu. Zdrowe śniadanie czy kolacja wręcz nie mogą obyć się bez chleba czy bułek. Zbożowe wypieki są także świetną bazą do różnego rodzaju przekąsek w postaci koreczków, tostów czy grzanek. Jakie są wartości odżywcze i właściwości produktów zbożowych? Które rodzaje pieczywa są zalecane osobom będącym na diecie?

1. Kaloryczność wypieków

Pieczywo i wyroby cukiernicze dostarczają (w zależności od rodzaju) około 220-450 kcal w 100 g produktu. Istotny jest rodzaj ciasta, z którego wypieka się produkt końcowy. Najbardziej kaloryczne są ciasta francuskie. Wynika to z bardzo dużej zawartości tłuszczu w wyrabianej masie. Dlatego też, jeśli się odchudzamy lub dbamy o linię, powinniśmy wyeliminować wszelkiego rodzaju croissanty, rogale przekładane dżemem czy czekoladą. Zagrożeniem dla naszej sylwetki są także chałki, herbatniki czy jagodzianki. Stosunkowo niewiele kilokalorii ma ciasto drożdżowe (290 kcal/100 g). Dodatkowo jest lekkie, przez co kaloryczność 1 porcji (około 30 g) waha się w granicach 90-100 kcal.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Jeśli jesteś na diecie, kupując pieczywo miej na uwadze, że:

  • Pieczywo o mniejszej kaloryczności to: chleb pełnoziarnisty żytni, chleb razowy, chleb razowy z dodatkiem nasion (soi, słonecznika), a także pumpernikiel.
  • Pieczywo o średniej kaloryczności to: grahamka, bułka pszenna, kajzerki oraz ciasto drożdżowe.
  • Pieczywo i wyroby o dużej kaloryczności (powyżej 300 kcal/100g) to: rogale maślane, chałka, ciasto francuskie z dodatkami, herbatniki, a także, co ciekawe, chleb chrupki. Pieczywo chrupkie jest zwykle zalecane osobom odchudzającym się, ale jest ono bardzo kaloryczne w przeliczeniu na 100 g produktu. Kaloryczność jednej suchej kromki jest jednak o wiele mniejsza w stosunku do standardowej porcji tradycyjnego chleba, ze względu na mniejszą masę tej pierwszej.

2. Jakie pieczywo wybrać?

Stojąc przed sklepową ladą, często zastanawiamy się, jaki rodzaj chleba kupić. Najwartościowsze są wypieki z mąki razowej (pieczywo ciemne, z pełnego ziarna). Dobrze, jeśli pieczywo zawiera dodatek: orzechów (są źródłem sporej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych WNKT), nasion słonecznika, dyni czy siemienia lnianego. Pieczywo ciemne jest także źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i wydłuża uczucie sytości, zmniejszając częstość napadów głodu. Ostrożność powinny jednak zachować osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Zbyt szybkie wprowadzenie dużych ilości błonnika może skutkować nieprzyjemnymi objawami gastrycznymi.

Najwięcej wapnia dostarczają chleby pełnoziarniste. Dobrym źródłem magnezu są: chleb chrupki, pieczywo pełnoziarniste oraz pieczywo razowe z dodatkiem nasion. Dodatkowo, podobnie jak chleb chrupki, dostarcza sporych ilości żelaza, cynku, miedzi i manganu. Jeśli jesteśmy znudzeni ciągłym jedzeniem tradycyjnego pieczywa, możemy pozwolić sobie na pieczywo chrupkie. Jego zaletami są również długi okres przydatności do spożycia i niewielka kaloryczność 1 kromki (około 30-40 kcal w zależności od zastosowanej techniki produkcyjnej i rodzaju użytego zboża).

Produkty zbożowe mają długą tradycję i wiele osób nie wyobraża sobie bez nich życia. Chleb to jeden z filarów zdrowego żywienia, dlatego warto wybierać takie jego odmiany, które są bogate w składniki odżywcze.

Następny artykuł: Orzechy

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!