Błonnik w diecie niskowęglowodanowej

Wiele osób jest zdania, że dieta niskowęglowodanowa jest uboga w błonnik. Okazuje się jednak, że ważne elementy takiej diety, czyli warzywa bez zawartości skrobi oraz owocez niewielką ilością cukru, mają w sobie stosunkowo dużo błonnika. Dobrze zaplanowany jadłospis wystarczy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik i skorzystać z właściwości prozdrowotnych błonnika. Niestety, nie każdy pamięta o tym, by spożywać odpowiednie ilości błonnika. Jak upewnić się, że w diecie niskowęglowodanowej nie brakuje tego cennego składnika?

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Dlaczego warto spożywać produkty bogate w błonnik?

Błonnik to część produktów spożywczych pochodzenia roślinnego, która nie jest trawiona przez ludzki organizm. Fakt, że nie jesteśmy w stanie rozłożyć go na części pierwsze nie oznacza jednak, że błonnik jest dla człowieka bezużyteczny. Zapobiega on zaparciom, obniża poziom cukru i skrobi we krwi, a także zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby serca, cukrzycy typu 2 oraz choroby uchyłkowej. Każdy rodzaj błonnika ma charakterystyczne dla siebie właściwości. Nierozpuszczalny błonnik znajdujący się w większości warzyw oraz otrębach pszennych przyspiesza proces przemieszczania się pożywienia w układzie pokarmowym i zwiększa regularność wydalania kału. Błonnik rozpuszczalny spowalnia trawienie, dzięki czemu stabilizuje poziom glukozy we krwi i pozwala na lepsze wchłanianie składników odżywczych. Ponadto obniża poziom cholesterolu i zmniejsza łaknienie. Ten typ błonnika znajduje się w fasoli, groszku, owsiance, jagodach, jabłkach, niektórych orzechach oraz ziarnach. Trzeci rodzaj błonnika – błonnik fermentujący – fermentuje w okrężnicy, wydzielając związki, które wpływają korzystnie na jej zdrowie. Niektóre badania wskazują na rolę tego rodzaju błonnika w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia raka okrężnicy. Błonnik fermentujący znajduje się w pektynach (zawierają je jabłka oraz jagody) oraz w owsie. Mimo iż większość produktów zawierających błonnik ma w sobie również węglowodany, błonnik nie podwyższa poziomu cukru, dlatego osoby będące na diecie niskowęglowodanowej mogą sięgać po nie bez obaw. Błonnik dostarcza kalorii, ale nie jako glukoza, lecz w postaci produktów fermentacji w okrężnicy. Dzięki błonnikowi można zminimalizować wpływ węglowodanów na obieg krwi, co pomaga osiągnąć cele diety niskowęglowodanowej. Uczucie sytości związane ze spożywaniem produktów bogatych w błonnik pozwala na spożywanie mniejszej ilości innych produktów, co sprzyja utrzymaniu wagi oraz schudnięciu. Aby skorzystać z tych właściwości błonnika, należy zadbać o odpowiednią jego ilość w diecie. Specjaliści od żywienia zalecają, by dorośli spożywali 25-40 gramów błonnika dziennie, przy czym 20-30% powinien stanowić błonnik rozpuszczalny.

Wskazówki dla osób na diecie niskowęglowodanowej

Osoby na diecie ubogiej w węglowodany nierzadko sięgają po suplementy diety z błonnikiem. Mimo iż tabletki z błonnikiem mogą stanowić dodatek do zdrowej diety bogatej w składniki odżywcze, nie należy stosować ich zamiast produktów zawierających ten składnik. Naturalne produkty bogate w błonnik mają bowiem w składzie również antyoksydanty i inne składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy pamiętać, że niektóre suplementy lub dodatki do jedzenia z dużą zawartością błonnika mogą blokować wchłanianie składników odżywczych do organizmu, dlatego należy uważać z ich dawkami. Jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej i masz wrażenie, że spożywasz za mało błonnika, stopniowo zwiększaj jego ilość. W ten sposób unikniesz problemów z trawieniem. Upewnij się, że spożywasz odpowiednio dużo wody. W przeciwnym razie możesz narazić się na blokady w jelitach na skutek spożycia zbyt małej ilości płynów. Jeżeli przyjmujesz leki, nie zapominaj, że duże ilości błonnika mogą ograniczyć wchłanianie substancji zawartych w medykamentach do organizmu. Na wszelki wypadek bierz leki godzinę przed lub dwie godziny po spożyciu błonnika.

Dieta niskowęglowodanowa nie wyklucza spożywania odpowiedniej ilości produktów bogatych w błonnik. Jest to ważny dla organizmu składnik, który powinien być stałym elementem codziennego jadłospisu.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu
Dieta dla mężczyzn

Dieta niskowęglowodanowa dla mężczyzn

. Istota diety niskowęglowodanowej W diecie niskowęglowodanowej aż 50% dziennego zapotrzebowania kalorycznego stanowią tłuszcze. Dopuszczalne (...) , pozostałe owoce są źródłem dużej ilości węglowodanów. Produkty...

Wpływ wegetarianizmu na zdrowie

Zdrowa dieta wegetariańska

Zdrowa dieta wegetariańska

Warzywa w diecie wegetariańskiej Dieta wegetariańska ma wiele zalet. Osoby, które wyrzuciły ze swojego jadłospisu mięso, rzadziej cierpią na nadwagę i otyłość.

Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu

7 produktów, które mają więcej błonnika niż jabłka

7 produktów, które mają więcej błonnika niż jabłka

Znaczenie błonnika w diecie Błonnik pokarmowy (włókna pokarmowe) to jeden ze złożonych węglowodanów. Nie jest on trawiony w układzie pokarmowym (...) człowieka, niemniej ma bardzo istotny wpływ na organizm....

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

Pyszne jedzenie, które wcale nie zawiera dużo węglowodanów

Pyszne jedzenie, które wcale nie zawiera dużo węglowodanów

wysokowęglowodanową. Ciemna czekolada Ciemna czekolada jest dozwolonym produktem w diecie niskowęglowodanowej. W szczególności ta zawierająca w sobie 90% kakao (...) Ograniczenie węglowodanów w diecie...

Kuchnia i gotowanie

Chlebek chmurka - jest zdrowy i nie zawiera węglowodanów

Chlebek chmurka - jest zdrowy i nie zawiera węglowodanów

mogą go spożywać zarówno osoby będące na diecie niskowęglowodanowej, bezglutenowej czy paleo. W ciągu ostatnich kilku tygodni chleb opanował media (...) Deborah Malkoff-Cohen, dietetyk. - W ten sposób przemycimy porcję...

Karmienie niemowlęcia

Niedobór witamin u dzieci

Niedobór witamin u dzieci

Nieodpowiednia ilość składników pokarmowych w diecie dziecka może powodować poważne konsekwencje w dorosłym życiu. Warto pamiętać, że dzieciństwo to okres intensywnego wzrostu i rozwoju organizmu.

Endometrioza - przyczyny i leczenie

Wpływ diety na objawy towarzyszące endometriozie

Wpływ diety na objawy towarzyszące endometriozie

. Niedobór tego składnika może prowadzić do marskości wątroby. Z tego względu w codziennej diecie przy endometriozie warto uwzględnić produkty bogate (...) trans na rzecz tłuszczów omega. Błonnik Błonnik...

Owoce

Dlaczego warto jeść tangerynki?

Dlaczego warto jeść tangerynki?

, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten ważny składnik. Błonnik dla zdrowia układu pokarmowego Nie bez powodu dietetycy powtarzają, że zdrowa dieta powinna (...) obfitować w produkty zawierające błonnik. Jest on...

Zdrowe odżywianie

Dieta niskowęglowodanowa (prezentacja edukacyjna)

Dieta niskowęglowodanowa (prezentacja edukacyjna)

Dieta niskowęglowodanowa Dieta niskowęglowodanowa opiera się na indeksie glikemicznym (IG). Indeks glikemiczny określa wpływ żywności na poziom (...) diety. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego...