Błonnik w diecie niskowęglowodanowej

Wiele osób jest zdania, że dieta niskowęglowodanowa jest uboga w błonnik. Okazuje się jednak, że ważne elementy takiej diety, czyli warzywa bez zawartości skrobi oraz owocez niewielką ilością cukru, mają w sobie stosunkowo dużo błonnika. Dobrze zaplanowany jadłospis wystarczy, by pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten składnik i skorzystać z właściwości prozdrowotnych błonnika. Niestety, nie każdy pamięta o tym, by spożywać odpowiednie ilości błonnika. Jak upewnić się, że w diecie niskowęglowodanowej nie brakuje tego cennego składnika?

1. Dlaczego warto spożywać produkty bogate w błonnik?

Błonnik to część produktów spożywczych pochodzenia roślinnego, która nie jest trawiona przez ludzki organizm. Fakt, że nie jesteśmy w stanie rozłożyć go na części pierwsze nie oznacza jednak, że błonnik jest dla człowieka bezużyteczny. Zapobiega on zaparciom, obniża poziom cukru i skrobi we krwi, a także zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby serca, cukrzycy typu 2 oraz choroby uchyłkowej. Każdy rodzaj błonnika ma charakterystyczne dla siebie właściwości. Nierozpuszczalny błonnik znajdujący się w większości warzyw oraz otrębach pszennych przyspiesza proces przemieszczania się pożywienia w układzie pokarmowym i zwiększa regularność wydalania kału. Błonnik rozpuszczalny spowalnia trawienie, dzięki czemu stabilizuje poziom glukozy we krwi i pozwala na lepsze wchłanianie składników odżywczych. Ponadto obniża poziom cholesterolu i zmniejsza łaknienie. Ten typ błonnika znajduje się w fasoli, groszku, owsiance, jagodach, jabłkach, niektórych orzechach oraz ziarnach. Trzeci rodzaj błonnika – błonnik fermentujący – fermentuje w okrężnicy, wydzielając związki, które wpływają korzystnie na jej zdrowie. Niektóre badania wskazują na rolę tego rodzaju błonnika w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia raka okrężnicy. Błonnik fermentujący znajduje się w pektynach (zawierają je jabłka oraz jagody) oraz w owsie. Mimo iż większość produktów zawierających błonnik ma w sobie również węglowodany, błonnik nie podwyższa poziomu cukru, dlatego osoby będące na diecie niskowęglowodanowej mogą sięgać po nie bez obaw. Błonnik dostarcza kalorii, ale nie jako glukoza, lecz w postaci produktów fermentacji w okrężnicy. Dzięki błonnikowi można zminimalizować wpływ węglowodanów na obieg krwi, co pomaga osiągnąć cele diety niskowęglowodanowej. Uczucie sytości związane ze spożywaniem produktów bogatych w błonnik pozwala na spożywanie mniejszej ilości innych produktów, co sprzyja utrzymaniu wagi oraz schudnięciu. Aby skorzystać z tych właściwości błonnika, należy zadbać o odpowiednią jego ilość w diecie. Specjaliści od żywienia zalecają, by dorośli spożywali 25-40 gramów błonnika dziennie, przy czym 20-30% powinien stanowić błonnik rozpuszczalny.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Wskazówki dla osób na diecie niskowęglowodanowej

Osoby na diecie ubogiej w węglowodany nierzadko sięgają po suplementy diety z błonnikiem. Mimo iż tabletki z błonnikiem mogą stanowić dodatek do zdrowej diety bogatej w składniki odżywcze, nie należy stosować ich zamiast produktów zawierających ten składnik. Naturalne produkty bogate w błonnik mają bowiem w składzie również antyoksydanty i inne składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy pamiętać, że niektóre suplementy lub dodatki do jedzenia z dużą zawartością błonnika mogą blokować wchłanianie składników odżywczych do organizmu, dlatego należy uważać z ich dawkami. Jeśli jesteś na diecie niskowęglowodanowej i masz wrażenie, że spożywasz za mało błonnika, stopniowo zwiększaj jego ilość. W ten sposób unikniesz problemów z trawieniem. Upewnij się, że spożywasz odpowiednio dużo wody. W przeciwnym razie możesz narazić się na blokady w jelitach na skutek spożycia zbyt małej ilości płynów. Jeżeli przyjmujesz leki, nie zapominaj, że duże ilości błonnika mogą ograniczyć wchłanianie substancji zawartych w medykamentach do organizmu. Na wszelki wypadek bierz leki godzinę przed lub dwie godziny po spożyciu błonnika.

Dieta niskowęglowodanowa nie wyklucza spożywania odpowiedniej ilości produktów bogatych w błonnik. Jest to ważny dla organizmu składnik, który powinien być stałym elementem codziennego jadłospisu.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!