Dlaczego warto jeść owoce?

„Pychotka” – takie skojarzenie przywołuje dla większości z nas wspomnienie owoców dojrzewających w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby w warunkach szklarniowych. Nie zawsze są też tak samo smaczne i soczyste. Powinny być jednak elementem racjonalnej diety każdego człowieka, który pragnie cieszyć się zdrowiem. To prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika.

Polecane wideo:

1. Kaloryczność owoców

Owoce (kaloryczność w 100 g) Rodzaj owocu
0-40 kcal truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz
41-50 kcal pomarańcza, brzoskwinia, jabłko
51-70 kcal ananas, winogrona
71-100 kcal banan

Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, którą wielu z nas usuwa przed zjedzeniem owocu. Najwięcej błonnika zawierają maliny (aż 7 g/100 g). Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego (mimo wysokiej, jak na owoce, kaloryczności – prawie 100 kcal/100 g) warto, aby zabierane były jako przekąska przez młodzież uczącą się. Magnez stymuluje procesy pamięci i koncentracji. Działa też uspokajająco, zapobiega bolesnym skurczom łydek, co jest istotne w przypadku młodzieży uczęszczającej na zajęcia wychowania fizycznego. Sporo witaminy A, niezbędnej do prawidłowego procesu widzenia, zawiera melon. Truskawki, grejpfrut, pomarańcza i maliny są prawdziwą skarbnicą witaminy C. Warto je spożywać szczególnie w zimowe dni, kiedy nasza odporność wystawiona jest na ciężką próbę.

2. Owoce suszone

Suszone owoce zawierają o wiele więcej witamin i składników mineralnych aniżeli świeże owoce. Są jednak nieporównywalnie bardziej kaloryczne. 100 g suszonych jabłek to aż 240 kcal. W przypadku suszonych moreli wartość ta wzrasta do 290 kcal/100 g. Najwięcej kilokalorii dostarcza 100 g porcja suszonych bananów, bo aż 360. Owoce suszone mogą stanowić świetny i wartościowy dodatek do płatków śniadaniowych czy jogurtu. Ze względu na dużą kaloryczność należy pamiętać o umiarze w ich spożyciu. Suszone owoce są często dodawane do muesli. Bardzo smaczne i odżywcze są suszone płatki bananów i suszone figi.

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia każdy zdrowy dorosły człowiek powinien spożyć trzy porcje owoców. W przypadku diet odchudzających ilość tę można zmniejszyć do jednej porcji dziennie. Pamiętajmy także o urozmaiceniu. Różnorodność spożywanych owoców gwarantuje pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne.

Owoce, ze względu na dużą ilość węglowodanów prostych, takich jak fruktoza czy glukoza, ulegają szybkiemu trawieniu. Owoce opuszczają żołądek już po około trzydziestu minutach od ich spożycia. Właściwe wchłanianie cukrów następuje w jelicie cienkim. Dlatego najlepiej, gdy owoce są jedzone bezpośrednio po posiłku. Jeśli jesz owoce na deser, gdy żołądek wypełnia jeszcze masa pokarmowa z obiadu, owoc nie może przejść do jelit. Fermentuje w żołądku, co może stać się przyczyną zaburzeń trawiennych. Soki owocowe natomiast najlepiej pić przed posiłkiem właściwym, ponieważ stymulują pracę jelit i żołądka.

Komentarze (2)
~janusz
~janusz

Tu jest chyba błąd w artykule "najlepiej, gdy owoce są jedzone bezpośrednio po posiłku. Jeśli jesz owoce na deser, gdy żołądek wypełnia jeszcze masa pokarmowa z obiadu, owoc nie może przejść do jelit. Fermentuje w żołądku, co może stać się przyczyną zaburzeń trawiennych." Nikt nie chce mieć zaburzeń trawiennych, a artykuł poleca aby tak właśnie jeść owoce, aby te zaburzenia wywołać.

Odpowiedz
~Yolo
~Yolo

Mam koleżankę w pracy, która nie może jeść owoców, nie wiem jak ona wytrzymuje. Dla mnie owoce to rzecz konieczna w mojej diecie. Uwielbiam po ciężkim wieczorze sięgnąć rano po jakiegoś cytrusa, nic lepiej nie stawia na nogi :) Kiedyś jak byłam mała nie cierpiałam owoców suszonych, ale odkąd współlokatorka wyposażyła kuchnię w suszarkę Zelmera i zaczęła robić żelki i chrupki owocowe albo musli z suszonymi owocami, mogę szczerze powiedzieć, że kocham owoce w KAŻDEJ formie. :)

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

8 owoców tropikalnych, których powinieneś spróbować

, które z nich warto jeść nie tylko od święta.Męczennica jadalna - marakuja Aromatyczne w smaku, fioletowe, czerwone lub żółte owoce marakui są doskonałym (...) źródłem witamin C i A oraz potasu i błonnika. Jeden owoc zawiera tylko 16...

Owoce

Jakie właściwości lecznicze ma kalina?

Jakie właściwości lecznicze ma kalina?

od stuleci wykorzystuje się korę oraz owoce tej rośliny. Zawierają one wiele cennych dla zdrowia substancji. Nazywa się ją często "lekiem kobiecym (...) i dwunastnicy.Naturalny lek na przeziębienie Ciemnoczerwone owoce...

Owoce

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę

10 powodów, dla których warto jeść cytrynę

Zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych Pół kubka soku cytrynowego każdego dnia zwiększa poziom cytrynianów w moczu. Badania wykazały, że spożywanie cytryny może zapobiec powstawaniu wapniowych kamieni w nerkach.Normalizacja pH Jeśli dieta bogata jest...

Owoce

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

starzenia się, przez co wyglądamy młodziej. Poza pomarańczami, jedz inne owoce i warzywa, aby mieć piękną skórę.Polepszenie wzroku Nie tylko skóra

Owoce

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!

kwiaty zakwitają w okolicy wczesnej wiosny, a jego owoce stanowią właśnie migdały - podłużne pestkowce o spłaszczonym kształcie.Kakaowiec właściwy (...) są zakończone pięknymi, niebieskimi kwiatami, które wzbogacają otaczający je krajobraz....

Owoce

Owoc kaki (persymona)

Owoc kaki (persymona)

warunki dla owocujących drzew, a więc w Azji Środkowej, południowej Europie, USA oraz w Korei Południowej. Te pomarańczowe owoce obrastają gałęzie (...) , pozbawiona uszkodzeń i przebarwień. Najlepiej jest wybierać owoce...

Owoce

Czerymoja - najdziwniejszy owoc świata

Czerymoja - najdziwniejszy owoc świata

górzystych. Te rosnące na dużych, rozgałęzionych drzewach owoce z przypominającą łuskę skórką uchodzą za prawdziwy przysmak kuchni łacińskiej

Owoce

Niezwykłe moce zwykłego owocu - poznaj właściwości banana

Niezwykłe moce zwykłego owocu - poznaj właściwości banana

Bananowe zdrowie Ten łatwo dostępny i bardzo lubiany owoc ma imponujące właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, jakie są zalety spożywania bananów.Wzrost mięśni Jeśli po treningu czujesz, że twoje mięśnie są obolałe lub ich wzrost nie jest zadowalający,...

Owoce

Dlaczego warto jeść tangerynki?

Dlaczego warto jeść tangerynki?

owoce do złudzenia przypominają zwykłe klementynki lub mandarynki, ale są większe, mają ciemniejszą skórkę i charakterystyczne wydłużenie z jednej (...) , ale również ze względu na pozytywny wpływ na zdrowie.Przeciw wolnym rodnikom Smaczne,...

Owoce

Najdziwniejsze owoce świata

Najdziwniejsze owoce świata

do afrodyzjaków.Yangmei Inaczej chińskie drzewo truskawkowe. Chociaż owoce wykorzystywane są bardzo często jako element dekoracyjny, to zawierają dużą dawkę