Trwa ładowanie...

Dlaczego warto jeść owoce?

Avatar placeholder
03.07.2015 11:29
Dlaczego warto jeść owoce?
Dlaczego warto jeść owoce? (Zdjęcie autorstwa romanov / CC0 1.0)

„Pychotka” – takie skojarzenie przywołuje dla większości z nas wspomnienie owoców dojrzewających w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby w warunkach szklarniowych. Nie zawsze są też tak samo smaczne i soczyste. Powinny być jednak elementem racjonalnej diety każdego człowieka, który pragnie cieszyć się zdrowiem. To prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika.

spis treści

1. Kaloryczność owoców

Owoce (kaloryczność w 100 g)Rodzaj owocu
0-40 kcaltruskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz
41-50 kcalpomarańcza, brzoskwinia, jabłko
51-70 kcalananas, winogrona
71-100 kcalbanan
Owoce w diecie
Owoce w diecie

Owoce powinny na dobre zagościć w naszych jadłospisach. Wybierając owoce sezonowe w rozsądnych ilościach,

zobacz galerię

Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, którą wielu z nas usuwa przed zjedzeniem owocu. Najwięcej błonnika zawierają maliny (aż 7 g/100 g). Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego (mimo wysokiej, jak na owoce, kaloryczności – prawie 100 kcal/100 g) warto, aby zabierane były jako przekąska przez młodzież uczącą się. Magnez stymuluje procesy pamięci i koncentracji. Działa też uspokajająco, zapobiega bolesnym skurczom łydek, co jest istotne w przypadku młodzieży uczęszczającej na zajęcia wychowania fizycznego. Sporo witaminy A, niezbędnej do prawidłowego procesu widzenia, zawiera melon. Truskawki, grejpfrut, pomarańcza i maliny są prawdziwą skarbnicą witaminy C. Warto je spożywać szczególnie w zimowe dni, kiedy nasza odporność wystawiona jest na ciężką próbę.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Owoce suszone

Suszone owoce zawierają o wiele więcej witamin i składników mineralnych aniżeli świeże owoce. Są jednak nieporównywalnie bardziej kaloryczne. 100 g suszonych jabłek to aż 240 kcal. W przypadku suszonych moreli wartość ta wzrasta do 290 kcal/100 g. Najwięcej kilokalorii dostarcza 100 g porcja suszonych bananów, bo aż 360. Owoce suszone mogą stanowić świetny i wartościowy dodatek do płatków śniadaniowych czy jogurtu. Ze względu na dużą kaloryczność należy pamiętać o umiarze w ich spożyciu. Suszone owoce są często dodawane do muesli. Bardzo smaczne i odżywcze są suszone płatki bananów i suszone figi.

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia każdy zdrowy dorosły człowiek powinien spożyć trzy porcje owoców. W przypadku diet odchudzających ilość tę można zmniejszyć do jednej porcji dziennie. Pamiętajmy także o urozmaiceniu. Różnorodność spożywanych owoców gwarantuje pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne.

Owoce, ze względu na dużą ilość węglowodanów prostych, takich jak fruktoza czy glukoza, ulegają szybkiemu trawieniu. Owoce opuszczają żołądek już po około trzydziestu minutach od ich spożycia. Właściwe wchłanianie cukrów następuje w jelicie cienkim. Dlatego najlepiej, gdy owoce są jedzone bezpośrednio po posiłku. Jeśli jesz owoce na deser, gdy żołądek wypełnia jeszcze masa pokarmowa z obiadu, owoc nie może przejść do jelit. Fermentuje w żołądku, co może stać się przyczyną zaburzeń trawiennych. Soki owocowe natomiast najlepiej pić przed posiłkiem właściwym, ponieważ stymulują pracę jelit i żołądka.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze