Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dlaczego warto jeść owoce?

„Pychotka” – takie skojarzenie przywołuje dla większości z nas wspomnienie owoców dojrzewających w promieniach słońca, obmywanych przez kropelki ciepłego letniego deszczu. Niestety, zimą ciężko o świeże owoce, które nie rosłyby w warunkach szklarniowych. Nie zawsze są też tak samo smaczne i soczyste. Powinny być jednak elementem racjonalnej diety każdego człowieka, który pragnie cieszyć się zdrowiem. To prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika.

1. Kaloryczność owoców

Owoce (kaloryczność w 100 g)Rodzaj owocu
0-40 kcal truskawki, maliny, grejpfrut, melon, arbuz
41-50 kcal pomarańcza, brzoskwinia, jabłko
51-70 kcal ananas, winogrona
71-100 kcal banan

Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, którą wielu z nas usuwa przed zjedzeniem owocu. Najwięcej błonnika zawierają maliny (aż 7 g/100 g). Sporo magnezu dostarczają banany, dlatego (mimo wysokiej, jak na owoce, kaloryczności – prawie 100 kcal/100 g) warto, aby zabierane były jako przekąska przez młodzież uczącą się. Magnez stymuluje procesy pamięci i koncentracji. Działa też uspokajająco, zapobiega bolesnym skurczom łydek, co jest istotne w przypadku młodzieży uczęszczającej na zajęcia wychowania fizycznego. Sporo witaminy A, niezbędnej do prawidłowego procesu widzenia, zawiera melon. Truskawki, grejpfrut, pomarańcza i maliny są prawdziwą skarbnicą witaminy C. Warto je spożywać szczególnie w zimowe dni, kiedy nasza odporność wystawiona jest na ciężką próbę.

2. Owoce suszone

Suszone owoce zawierają o wiele więcej witamin i składników mineralnych aniżeli świeże owoce. Są jednak nieporównywalnie bardziej kaloryczne. 100 g suszonych jabłek to aż 240 kcal. W przypadku suszonych moreli wartość ta wzrasta do 290 kcal/100 g. Najwięcej kilokalorii dostarcza 100 g porcja suszonych bananów, bo aż 360. Owoce suszone mogą stanowić świetny i wartościowy dodatek do płatków śniadaniowych czy jogurtu. Ze względu na dużą kaloryczność należy pamiętać o umiarze w ich spożyciu. Suszone owoce są często dodawane do muesli. Bardzo smaczne i odżywcze są suszone płatki bananów i suszone figi.

Zgodnie z Piramidą Zdrowego Żywienia każdy zdrowy dorosły człowiek powinien spożyć trzy porcje owoców. W przypadku diet odchudzających ilość tę można zmniejszyć do jednej porcji dziennie. Pamiętajmy także o urozmaiceniu. Różnorodność spożywanych owoców gwarantuje pokrycie zapotrzebowania na wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne.

Owoce, ze względu na dużą ilość węglowodanów prostych, takich jak fruktoza czy glukoza, ulegają szybkiemu trawieniu. Owoce opuszczają żołądek już po około trzydziestu minutach od ich spożycia. Właściwe wchłanianie cukrów następuje w jelicie cienkim. Dlatego najlepiej, gdy owoce są jedzone bezpośrednio po posiłku. Jeśli jesz owoce na deser, gdy żołądek wypełnia jeszcze masa pokarmowa z obiadu, owoc nie może przejść do jelit. Fermentuje w żołądku, co może stać się przyczyną zaburzeń trawiennych. Soki owocowe natomiast najlepiej pić przed posiłkiem właściwym, ponieważ stymulują pracę jelit i żołądka.

Katarzyna Mazowska,
Komentarze (2)
~Yolo
~Yolo

Mam koleżankę w pracy, która nie może jeść owoców, nie wiem jak ona wytrzymuje. Dla mnie owoce to rzecz konieczna w mojej diecie. Uwielbiam po ciężkim wieczorze sięgnąć rano po jakiegoś cytrusa, nic lepiej nie stawia na nogi :) Kiedyś jak byłam mała nie cierpiałam owoców suszonych, ale odkąd współlokatorka wyposażyła kuchnię w suszarkę Zelmera i zaczęła robić żelki i chrupki owocowe albo musli z suszonymi owocami, mogę szczerze powiedzieć, że kocham owoce w KAŻDEJ formie. :)

Odpowiedz
~janusz
~janusz

Tu jest chyba błąd w artykule "najlepiej, gdy owoce są jedzone bezpośrednio po posiłku. Jeśli jesz owoce na deser, gdy żołądek wypełnia jeszcze masa pokarmowa z obiadu, owoc nie może przejść do jelit. Fermentuje w żołądku, co może stać się przyczyną zaburzeń trawiennych." Nikt nie chce mieć zaburzeń trawiennych, a artykuł poleca aby tak właśnie jeść owoce, aby te zaburzenia wywołać.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Owoce - najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Owoce
Owoce

Właściwości orzecha włoskiego

Właściwości orzecha włoskiego

(...) czy balsamów brązujących. Orzech włoski Orzechy włoskie to owoce drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. Jest to roślina, która ... w ciepłym klimacie. Pod koniec czerwca zrywa się pojedyncze liście orzecha, a w lipcu jeszcze niedojrzałe owoce w celach...

Owoce

Właściwości jagód

(...) w czerwcu. Jego owoce to małe, kuliste, ciemnoczerwone jagody. W przemyśle wykorzystywane są kwiaty i jagody. W dzikim bzie czarnym ... zwana jest popularnie czarną jagodą. Jej owoce – jagody – są jadalne i wykorzystywane w przemyśle spożywczym do...

Owoce

Właściwości malin

(...) Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki ... badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe. Przetwory z malin Zdrowe owoce malin dojrzewają w lipcu i sierpniu. Są bardzo ... i jamy ustnej. Maliny mogą stać się także podstawą lub ważną częścią diety. Dieta owocowa wykorzystuje te zdrowe owoce ... odchudzających. Warto więc stosować te owoce w diecie.Chapus A., Labrecque L., Lamy S. , Mihoubi S. i inni, Combined inhibition of...

Owoce

7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu

7 niebywałych właściwości herbaty z mangostanu

(...) jedną z najlepszych dla zdrowia herbat. Jakie są jej właściwości? Zdrowe serce Owoce mangostanu są źródłem bardzo silnych ... zachować młody wygląd. Skuteczne odchudzanie Owoce mangostanu mają mało kalorii, ale za to dużo błonnika, dlatego polecane są ... wyzwaniem, ale suszone owoce możesz kupić przez Internet albo w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępne są również gotowe...

Owoce

Właściwości oliwek

Właściwości oliwek

(...) oliwnego rosnącego w krajach basenu Morza Śródziemnego. Drzewko oliwne rośnie wolno, a pierwsze owoce pojawiają się dopiero po 10 ... drzew oliwkowych, których owoce mają charakterystyczny smak i zapach, dlatego też oliwa z oliwek może posiadać smak...

Owoce

Właściwości aronii

(...) takiej możliwości, zaopatrz się w suplementy diety zawierające antocyjany aroniowe. Owoce w diecie Starzenie się ... antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, w postaci konfitur są dużo smaczniejsze, ale także dużo słodsze. Rozwiązaniem ... dużo owoców i warzyw. Zdrowa dieta bogata w owoce i warzywa zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworowych, oczu czy stawów ... aronii Zwierzęta karmione ekstraktem z aronii miały mniej nowotworów i mniej przerzutów. Te zdrowe owoce hamowały wzrost...

Owoce

Owoce leśne

(...) ich w lesie to czysta przyjemność. Te owoce dają niesamowity aromat lasu w twoim domu. Ich smak wzbogaca wiele potraw, a ponadto mają niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem witamin i minerałów. To także świetne owoce na odchudzanie. Właściwości poziomek ... . Takie smakują nam najbardziej. Niemowlakom można je podawać dopiero powyżej 1. roku życia, gdyż wcześniej mogą powodować alergię. Owoce ... to owoce leśne, które są równie smaczne jak poziomki i równie szybko się psują. Leśne odmiany owocują w lipcu i sierpniu oraz...

Owoce

Wpływ żurawiny na zdrowie człowieka

(...) jednak ich najbogatszym źródłem są spożywane owoce oraz warzywa. Dotyczy to zwłaszcza okresów wzmożonego stresu i przeziębienia, kiedy osłabiony ... powodujących próchnicę zębów. Warto wykorzystać sezon na żurawinę, kiedy w sklepach dostać możemy świeże owoce –...

Owoce

Pyszne i zdrowe przepisy owocowe!

Owoce zawierają mnóstwo witamin i błonnika. W swoim składzie mogą się poszczycić bogactwem minerałów. Kwasy owocowe wpływają pozytywnie na naszą urodę i pomagają odmłodzić skórę. Owoce, wraz z warzywami powinny pojawić się na naszych talerzach około 5 razy dziennie. Prezentujemy przepisy, które nie pozwolą Wam znudzić się pysznymi i zdrowymi owocami!Zobacz, jakie wyśmienite dania można przygotować z jabłek: ciasto jabłkowe z dodatkami; mus jabłkowo-miętowy; kisiel jabłkowy; włoski placek z jabłkami; mus...

Owoce

Właściwości winogron

Winogrona to owoce charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą. Zawierają bowiem wiele składników korzystnie wpływających na zdrowie, do których należą przede wszystkim polifenole. Ponadto winogrona są źródłem węglowodanów prostych – glukozy i fruktozy. Na co dzień winogrona można spożywać na wiele sposobów jako sok, rodzynki, wino gronowe. Zdrowe winogrona Winogrona są ... winorośli to soczysta jagoda, zawierająca kilka nasion. W zależności od odmiany i zawartości barwników owoce winorośli mogą...