Ciasto makowe

Przepisy na ciasta wegańskie są bardzo zróżnicowane i pozwalają na dużą swobodę w kuchni. Jednym z ciast wegańskich jest makowiec, do którego przygotowania używa się sojowego mleka. Mogą go spożywać osoby uczulone na mleko krowie, a tolerujące białko mleka sojowego, dlatego też warto spróbować wypieku tego ciasta, jeśli ma się w domu alergika.

Składniki:

  • 20 dag maku zmielonego na sucho,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • szklanka mleka sojowego,
  • 25 dag margaryny roślinnej,
  • 25 dag cukru,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • garść rodzynek.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Sposób przygotowania:

Margarynę utrzyj z cukrem na jednolitą masę. Ucierając, dodawaj stopniowo mąkę i mleko sojowe. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i mak, a potem namoczone wcześniej rodzynki. Wszystko delikatnie wymieszaj. Nałóż ciasto na wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą blachę o wysokich brzegach. Piecz w temperaturze około 180-200 stopni Celsjusza.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!