Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Ciasto makowe

Avatar placeholder
01.10.2014 09:10
Ciasto makowe
Ciasto makowe (Zdjęcie autorstwa TrendUp / CC0 1.0)

Przepisy na ciasta wegańskie są bardzo zróżnicowane i pozwalają na dużą swobodę w kuchni. Jednym z ciast wegańskich jest makowiec, do którego przygotowania używa się sojowego mleka. Mogą go spożywać osoby uczulone na mleko krowie, a tolerujące białko mleka sojowego, dlatego też warto spróbować wypieku tego ciasta, jeśli ma się w domu alergika.

Składniki:

  • 20 dag maku zmielonego na sucho,
  • 25 dag mąki pszennej,
  • szklanka mleka sojowego,
  • 25 dag margaryny roślinnej,
  • 25 dag cukru,
  • łyżka proszku do pieczenia,
  • garść rodzynek.

Sposób przygotowania:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Margarynę utrzyj z cukrem na jednolitą masę. Ucierając, dodawaj stopniowo mąkę i mleko sojowe. Na koniec dodaj proszek do pieczenia i mak, a potem namoczone wcześniej rodzynki. Wszystko delikatnie wymieszaj. Nałóż ciasto na wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą blachę o wysokich brzegach. Piecz w temperaturze około 180-200 stopni Celsjusza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pytania do specjalistów
Jak mam rozumieć takie wyniki badania TSH?

Dzień dobry. Interpretacja wyników wymaga oceny po przeprowadzeniu dokładnego wywiadu chorobowego i badania fizykalnego...

Czy powinnam udać się z tymi problemami do psychiatry?

Dobry wieczór. Opisane objawy wymagają stacjonarnej konsultacji neurologicznej w celu oceny w trakcie badania fizykalnego...

Jaką dietę stosować przy bólach brzucha?

Witam serdecznie, z pewnością warto postawić na lekkostrawną dietę, ograniczyć spożywanie produktów wzdymających oraz zadbać...

Sprawdź pomocnych dietetyków
Mgr inż.  Ola Kilen-Zasieczna
Dietetyk
2314 odpowiedzi na pytania pacjentów
Dr n. med.  Aneta Kościołek
Dietetyk
784 odpowiedzi na pytania pacjentów
Mgr  Agnieszka Białkowska
Dietetyk
0 odpowiedzi na pytania pacjentów
Anna Tomczyk
Dietetyk
0 odpowiedzi na pytania pacjentów