Produkty wysokobiałkowe - białko w pożywieniu, rola białka w organizmie

Produkty wysokobiałkowe powinny być stałym elementem diety. Białko jest źródłem energii, przyspiesza regenerację mięśni i korzystnie wpływa na samopoczucie. Ponadto dostarcza cennych aminokwasów, potrzebnych do katalizowania wielu reakcji enzymatycznych w organizmie. Dzięki białkom możliwy jest skurcz mięśni, regeneracja tkanek, gojenie ran. Specjalne białka – immunoglobuliny, uczestniczą w odpowiedzi obronnej organizmu na działanie czynników chorobotwórczych.

Produkty wysokobiałkowe - białko w diecie

Zalet białka nie sposób przecenić. Białka stanowią 75% masy tkanek miękkich ciała. Są wielocząsteczkowymi biopolimerami, zbudowanymi z aminokwasów. Białko jest niezbędnym materiałem potrzebnym do budowy nowych tkanek i struktur mięśniowych, a także do regeneracji zużytych lub uszkodzonych. Białka są podstawowym składnikiem płynów ustrojowych: krwi, płynu śródtkankowego, mleka kobiet karmiących.

Polecane wideo:

Organizm ludzki jest w stanie sam wyprodukować białko, jednak nie w takiej ilości, by pokryć całe swoje zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Z tego powodu brakującą ilość białka należy czerpać z pożywienia i dostarczać organizmowi wraz z pokarmem. Produkty wysokobiałkowe to: mięso, jaja, nabiał (mleko, jogurty, maślanki, sery, śmietana), orzechy, zboża, rośliny strączkowe.

Komentarze (15)
~Niphredile
~Niphredile ponad rok temu

@~byQ: jak czytam takie brednie to aż się nóż w kieszeni otwiera. Tłuszcze zwierzęce są zdrowe. Nie utleniają się wiec nie dostarczają do organizmu wolnych rodników. Powiedz mi dlaczego, jeżeli dieta bogata w tłuszcze roślinne jest taka zdrowa, w drastyczny sposób wzrosła ilość zachorowań na raka, udar mózgu itp? Bo zaburzyliśmy naturalne proporcje między tłuszczami zwierzęcymi a roślinnymi. sery żółte zawierają dużo białka i tłuszczu mlekowego (bardzo zdrowego). Polecam wprowadzenie ich do diety.

Odpowiedz
~agagagaaa
~agagagaaa ponad rok temu

@~byQ: w serze żółtym też jest mnóstwo białka- ok 19-25 % Porszę sprawdzić etykietę przykładowego sera żółtego... Niestety on również zawiera sporo tłuszczu, dlatego nie jest polecany dla osób na diecie.

Odpowiedz
~wruszka
~wruszka ponad rok temu

@~abcx: soja: uzależnia i zabija! FYI, większość światowej produkcji soi gmo trafia do pasz zwierząt hodowlanych albo jest używana jako zapychacz w, zwłaszcza tych najtańszych, produktach mięsnych. soja w takim wydaniu niekoniecznie jest najzdrowszą rzeczą pod słońcem. natomiast tofu albo jeszcze lepiej - tempeh, to już inna sprawa. nie zabijają nas powoli i są źródłem białka PEŁNOWARTOŚCIOWEGO.
Tak, rośliny mogą zawierać wszystkie niezbędne aminokwasy. Tak, powyższy tekst mija się w tej kwestii z prawdą, a osoba, która firmuje jego rzetelność swoim nazwiskiem powinna zapaść się ze wstydu pod ziemię.

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Dieta

werakiss • ostatni post 3 tygodnie temu

1

Pomocni lekarze

Artykuły Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie
Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie

Produkty wysokobiałkowe

Produkty wysokobiałkowe

Wysokobiałkowe rośliny strączkowe uzupełniają dietę wegetariańską w aminokwasy.

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Rola składników pokarmowych

Pod pojęciem „składniki odżywcze" rozumie się wszystkie te substancje zawarte w pożywieniu, które muszą być dostarczone organizmowi, aby mógł (...) ). Węglowodany, tłuszcze i białka są substancjami dostarczającymi...

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie

Białka roślinne a zwierzęce

Białka roślinne a zwierzęce

? Funkcje białka w organizmie Określenie proteiny pochodzi od greckiego słowa „protos", czyli pierwszy. Rzeczywiście, białko jest niezwykle ważnym (...) . Są też głównym składnikiem krwi, limfy oraz...

Dieta dla sportowców

Dieta bogatobiałkowa

wysokobiałkowe ograniczane są w diecie przez kobiety, w obawie nadmiernego rozrostu muskulatury. Całkowicie niepotrzebnie! Organizm kobiet (...) właśnie białko do wytworzenia energii podczas ćwiczeń...

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

Ziemniaki źródłem węglowodanów

Ziemniaki źródłem węglowodanów

Ziemniaki są źródłem cennych węglowodanów. Nie powinno ich zabraknąć w żadnej diecie.

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie

Rola białka w organizmie człowieka

Rola białka w organizmie człowieka

Białko to podstawowy budulec wszystkich narządów w organizmie. Wchodzi w skład enzymów, hormonów, przeciwciał. Białka uczestniczą w przemianie (...) . Tylko wtedy rola białek w organizmie...

Produkty żywnościowe

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko, co powinnaś wiedzieć o soi

z jej nasion pyszne potrawy. Soja to kompletne białko Soję uważa się za prawie idealny ekwiwalent protein zwierzęcych, jeśli chodzi o jakość białka (...) Niezastąpiona soja? Uwielbiana przez wegetarian i wegan soja świetnie...

Białko - budowa, właściwości, podział, niedobór, wpływ na odchudzanie

Sery źródłem białka

Sery źródłem białka

Białko dodaje energii, poprawia humor i gwarantuje szybką regenerację mięśni, a to jeszcze nie wszystkie jego zalety. Białka są źródłem cennych (...) aminokwasów, potrzebnych do katalizowania wielu reakcji enzymatycznych...

Mięso

Dlaczego warto jeść mięso?

Dlaczego warto jeść mięso?

organizmu. Mięso jest wartościowym produktem bogatym w białko, żelazo, cynk i witaminy z grupy B oraz PP. Białe mięso szczególnie ważne jest pod względem (...) , której źródła można szukać nie tylko w pożywieniu,...

Składniki mineralne

Jedzenie bogate w fosfor

Jedzenie bogate w fosfor

Rola fosforu w organizmie człowieka Fosfor stanowi minerał niezwykle ważny dla organizmu. Jest on niezbędny dla mocnych kości, szkliwa zębów (...) . Zobacz także: Fosfor - rola w organizmie,...