Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dieta lekkostrawna - na czym polega, zasady, wskazania, co jeść, przykładowy jadłospis

Avatar placeholder
23.05.2023 17:16
W diecie łatwostrawnej unika się używania zasmażek
W diecie łatwostrawnej unika się używania zasmażek (123rf.com)

Dieta lekkostrawna ma na celu dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych oraz ograniczenie produktów i potraw ciężkostrawnych. Dieta lekkostrawna nie zawiera więc głównie smażonych i tłustych dań. Ważne jest także regularne spożywanie posiłków, o małej objętości, aby nie obciążać układu pokarmowego. Dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą, zalecaną w wielu chorobach, szczególnie w schorzeniach jelit, po operacjach czy zatruciach, a także dla ludzi starszych.

spis treści
Zobacz film: "5 zasad dobrej diety. Jedz zdrowo, żyj zdrowo"

1. Na czym polega dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna jest dietą leczniczą, która zalecana jest w przebiegu wielu chorób. Głównie w:

  • owrzodzeniach żołądka,
  • zapaleniu jelit,
  • przy biegunkach,
  • w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka,
  • w okresie rekonwalescencji,
  • po zabiegach operacyjnych.

Zalecana jest również osobom w podeszłym wieku. Dzięki tej diecie dostarczamy produktów nieobciążających żołądka, o niewielkiej objętości.

Jadłospis w lekkostrawnej diecie zawiera m.in.:

  • wędliny,
  • chude mięso,
  • pieczywo pszenne,
  • chude produkty mleczne,
  • drobne makarony,
  • biały ryż i tym podobne produkty.

Potrawy w przypadku tej diety gotowane są na wodzie, duszone, gotowane na parze lub duszone w folii.

2. Kiedy stosować dietę lekkostrawną?

Dieta lekkostrawna po operacji wyrostka to konieczność, nie oznacza to jednak, że zdrowe osoby nie mogą z niej skorzystać. Wszystkie osoby, którym dokucza żołądek, powinny rozważyć zmianę diety.

Wskazaniem do diety lekkostrawnej są wrzody, stany zapalne żołądka, gorączka, a także choroby dróg żółciowych i wątroby. Każdy może przekonać się o zaletach, jakie płyną ze stosowania diety lekkostrawnej. Nie wymaga ona wielu wyrzeczeń, a jej dobroczynny wpływ na układ pokarmowy wart jest wszelkiego zachodu.

Dieta lekkostrawna wskazana jest w następujących przypadkach:

  • dla osób starszych,
  • w stanach zapalnych błony śluzowej jelit i żołądka,
  • przy pobudliwości jelita grubego,
  • po operacjach przy rekonwalescencji,
  • w chorobach infekcyjnych, gdy występuje gorączka,
  • po przejedzeniu,
  • w zatruciach pokarmowych,
  • w przypadku nowotworów jelita,
  • w przebiegu chorób infekcyjnych z wysoką gorączką,
  • przy zakażeniu rotawirusami,
  • w przypadku żywienia osób leżących w łóżku.

Dieta lekkostrawna jest również rewelacyjna podczas odchudzania. Jeśli jest odpowiednio zbilansowana, umożliwi osiągnięcie wymarzonej wagi i jednoczesne uniknięcie efektu jojo.

Dieta lekkostrawna jest doskonała w celu ogólnego oczyszczania organizmu (tzw. detoksu). Jest zalecana raz na jakiś czas każdemu z nas. Dzięki jej zastosowaniu organizm może się zresetować i wyciszyć. Dieta ta jest świetnym pomysłem na różnego rodzaju posty po karnawale lub po świętach.

Dieta w chorobach trzustki – wskazania, zasady, produkty zalecane i zakazane
Dieta w chorobach trzustki – wskazania, zasady, produkty zalecane i zakazane

Dieta w chorobach trzustki jest jednym z ważniejszych elementów procesu leczenia. Sprowadza się do zmniejszenia

przeczytaj artykuł

3. Zasady diety lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna, zwana także łatwostrawną, polega na nieobciążaniu układu pokarmowego. Pokrywa ona zapotrzebowanie kaloryczne dorosłej osoby oraz zapotrzebowanie na wartości odżywcze.

Będąc na diecie łatwostrawnej, należy spożywać w regularnych odstępach czasu od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia. Ostatni posiłek powinno się zjeść nie później niż na dwie godziny przed snem.

Podstawą diety łatwostrawnej jest ograniczenie lub nawet wyeliminowanie produktów i potraw tłustych, smażonych, długo zalegających w żołądku, wzdymających oraz ostro przyprawionych.

Ponadto w diecie łatwostrawnej ogranicza się spożycie pokarmów zawierających duże ilości błonnika.

Dieta lekkostrawna charakteryzuje się przestrzeganiem jadłospisu, który nie obciąża organizmu i umożliwia szybki proces trawienia. Eliminacji ulegają w niej produkty tłuste, smażone, wzdymające, mocno przyprawione. Dużą rolę odgrywa także proces przygotowywania dań. Zaleca się przygotowywanie potraw na parze, gotowanie w wodzie, pieczenie.

Potrawy należy przygotowywać, używając następujących technik kulinarnych:

  • gotowanie na parze,
  • gotowanie w wodzie,
  • duszenie,
  • pieczenie w folii.

4. Produkty wskazane w diecie lekkostrawnej

  • pieczywo: zalecane są bułki pszenne, biszkopt, chleb pszenny, niezalecane - chleb żytni, razowy, pieczywo chrupkie i z otrębami,
  • jako dodatek do pieczywa zalecane są chude wędliny (drobiowe, polędwica sopocka) i chudy twaróg, nie zaleca się tłustych wędlin (wieprzowych), serów żółtych, smalcu, pasztetów,
  • z tłuszczów możesz używać oliwę z oliwek), oleje słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, masło, a unikać należy twardych margaryn, smalcu,
  • warzywa powinny być gotowane, rozdrabniane lub przetarte - pomidor bez skórki, marchewka, buraki, pietruszka, dynia, unikaj warzyw marynowanych (konserwowanych), wzdymających (cebula, por, kapusta biała, czerwona, kalafior, ogórki), nasion roślin strączkowych (fasola, groch, soja), grubo tartych, z majonezem i sosem,
  • z owoców zalecane są banany, morele, jabłka pieczone lub gotowane, owoce jagodowe (maliny, truskawki), unikaj gruszek, czereśni, daktyli, śliwek,
  • ziemniaki jedz gotowane najlepiej w piure, wyklucz smażone i frytki,
  • możesz jeść zupy z dozwolonych warzyw, unikaj tych na wywarach mięsnych, grzybowych, zasmażanych, kapustnych, strączkowych,
  • jako dodatek do zup polecany jest biały ryż, drobne makarony (nitki, fale, gwiazdki, muszelki), lane kluski, grzanki, natomiast niepolecane są grube makarony (świderki, lazanie),
  • z kasz dozwolone są: manna, kuskus oraz drobna kasza jęczmienna, natomiast po spożyciu kaszy gryczanej oraz grubej jęczmiennej mogą wystąpić dolegliwości,
  • z mięs możesz jeść te chude, gotowane (mięso drobiowe, schab, ryby), pulpety i potrawki, unikaj tłustych, smażonych, marynowanych i wędzonych,
  • możesz zjeść risotto i pierogi, natomiast smażone krokiety, bigos czy kotlety są niewskazane.

Z powodzeniem można zjadać lekkostrawne zupy, które możemy zagęścić np. jogurtem z niewielką ilością mąki. Będą to miedzy innymi:

  • zupy mleczne,
  • zupa jarzynowa,
  • krupnik na chudym mięsie,
  • chudy rosół,
  • wywar warzywny.

W diecie łatwostrawnej unika się używania zasmażek, a do zagęszczania potraw można stosować zawiesinę z mąki i wody lub jogurt naturalny.

Warzywa i owoce powinny być spożywane gotowane lub pieczone, a także w formie przecierów lub soków. W diecie lekkostrawnej niektóre produkty są zalecane, inne zabronione.

Dieta optymalna łatwostrawna to:

Będąc na diecie łatwostrawnej, nie wolno pić:

  • alkoholu,
  • mocnej kawy,
  • napojów gazowanych,
  • coca-coli.

Wskazane są:

  • herbatki owocowe,
  • napary ziołowe,
  • jogurty naturalne,
  • mleko,
  • kawa zbożowa.

Na deser można spożyć:

  • budyń,
  • kisiel,
  • galaretkę,
  • mus owocowy,
  • suflet,
  • bezy,
  • soki owocowe.

Nie wolno konsumować:

  • ciast z kremami,
  • tortów,
  • batonów,
  • czekolady,
  • orzechów),
  • chałwy.

Podawane dania powinny mieć łagodny smak, aby nie pobudzać wydzielania soków trawiennych, dlatego dozwolone jest stosowanie jako przypraw:

  • majeranku,
  • rzeżuchy,
  • kopru,
  • pietruszki,
  • cukru,
  • kwasku i soku z cytryny.

Po spożyciu potraw z dodatkiem:

  • chili,
  • papryki,
  • pieprzu,
  • musztardy,
  • octu,
  • ziela angielskiego
  • gorczycy,

mogą wystąpić dolegliwości bólowe.

ROZWIĄŻ TESTY I SPRAWDŹ:

5. Produkty zakazane w diecie lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna jest stosowana w wielu schorzeniach układu trawiennego, dlatego powinno się mocno ograniczyć lub czasowo wyłączyć potrawy, takie jak: razowe pieczywo, ciasta, potrawy mączne, na przykład naleśniki, pyzy, kopytka, paszteciki, ciasta francuskie, smażone dania, zupy na wywarze z kości, tłustego mięsa, ryb lub grzybów.

Nie polecane są ostre przyprawy (np. pieprz, papryka, curry, musztarda), tłuste mięsa i wędliny, smalec, słonina, sery żółte i topione, smażone ziemniaki, frytki i placki ziemniaczane, a także fasola, kapusta, cebula, czosnek, ogórki świeże i kiszone, soczewica, soja, kwaśne i niedojrzałe owoce, słodycze, alkohol, napoje gazowane, kawa, mocna herbata i kakao.

6. Całodzienne zapotrzebowanie na kalorie

Mimo powszechnej opinii, dieta lekkostrawna ma za zadanie zaspokoić nasze całodzienne zapotrzebowanie na kalorie. Dodatkowo menu powinno być ułożone w taki sposób, aby zawierało wszystkie niezbędne mikro i makroelementy.

Co nam daje dieta lekkostrawna? Jeśli wprowadzimy jej zasady do naszego jadłospisu, poczujemy m.in.:

  • poprawę samopoczucia,
  • odciążenie trzustki i wątroby,
  • uczucie lekkości,
  • sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • poprawę kondycji skóry włosów i paznokci,
  • pomoc w odchudzaniu,
  • detoksykację organizmu.

Efekty stosowania diety lekkostrawnej można odczuć już nawet podczas spożywania lekkostrawnych obiadów czy kolacji. Nie jest konieczne wprowadzenie zmian we wszystkich naszych posiłkach. Zmiany żywieniowe najlepiej jest wprowadzać etapami i dokładnie obserwować poprawę swojego stanu zdrowia.

7. Przepisy kulinarne w diecie lekkostrawne

Przepisy kulinarne w diecie lekkostrawnej można znaleźć w internecie. Warto je tworzyć samodzielnie, przy połączeniu ulubionych smaków. Warto pamiętać, że produkty lekkostrawne przede wszystkim:

  • dostarczają najważniejszych składników,
  • są nieprzetworzone,
  • pochodzą z naturalnych źródeł.

Dieta lekkostrawna jest świetnym przygotowaniem do treningu, w czasie którego nie będziesz musiał przejmować się dolegliwościami ze strony żołądka.

8. Przykładowe tygodniowe menu

Poniżej prezentujemy przykładowe menu z diety lekkostrawnej:

8.1. Dzień 1.

Śniadanie - bułka pszenna z masłem i 2 plasterkami dobrej jakościowo wędliny, pomidorem bez skórki i sałatą, Drugie śniadanie - jabłko pieczone, Obiad - gotowany ziemniak 150-200 gram, gotowany na parze pstrąg 250 gram, młode marchewki gotowane, polane łyżeczką masła, Podwieczorek - naturalny jogurt 200 gram, Kolacja - zupa krem z cukinii.

Przepis na zupę z cukinii:

Składniki:

  • 0.5 l wody,
  • 3 duże cukinie,
  • korzeń pietruszki,
  • 1/3 korzenia selera,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 1/2 szklanki mleka 2%.

Sposób przygotowania:

Do wrzącej wody wrzucamy obrane i pokrojone warzywa i natkę pietruszki. Następnie gotujemy przez 25 minut. Gdy warzywa będą już miękkie, dolewamy mleko, doprawiamy wg smaku i blendujemy na gładko.

8.2. Dzień 2.

Śniadanie - 2-3 gotowane jajka na miękko, 2 pomidory obrane ze skórki, polane jedną łyżeczką oliwy z oliwek, Drugie śniadanie - ser biały 100 gram z 1 łyżeczką miodu i 1 łyżeczką jogurtu naturalnego, Obiad - gulasz wołowy i kasza jaglana, Podwieczorek - 2 nektarynki obrane ze skórki, Kolacja - 100 gram gotowanej piersi z kurczaka, szpinak duszony na wodzie i kasa jaglana.

Przepis na gulasz wołowy:

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 150 gram mięsa wołowego,
  • natka pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • łyżeczka tymianku,
  • 3 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • kurkuma.

Sposób przygotowania:

Wołowinę mieloną lub w kawałkach dusimy na oleju z listkami laurowymi, następnie podlewamy wodą. Pietruszkę i marchewkę obieramy ze skórki i kroimy na połówki plasterków, po czym wrzucamy do mięsa. Dodajemy kurkumę, mielony kminek i tymianek, mieszamy.

Na koniec gotowania doprawiamy pieprzem, solą i innymi przyprawami wg uznania. Na talerzach posypujemy natką pietruszki.

8.3. Dzień 3.

Śniadanie - 5 łyżek ryżowych płatków, ugotowanych na szklance mleka, borówki, Drugie śniadanie - dwie kromki chleba z masłem i dwoma plastrami dobrej jakości wędliny drobiowej, pomidorem obranym ze skórki i sałatą, Obiad - 200 gram pieczonego w folii indyka, przed podaniem polany łyżką oliwy z oliwek, obrana ze skóry cukinia, Podwieczorek - 1 lub 2 szklanki maślanki, Kolacja - 5 łyżek komosy ryżowej duszona z 1/2 obranej cukinii i 1/2 puszki pomidorów na łyżce kokosowego oleju, z dodatkiem ziół prowansalskich, bazylii i soli.

8.4. Dzień 4.

Śniadanie - jajecznica zrobiona z 3 jajek, przygotowana na beztłuszczowej patelni lub na parze, z trzema plastrami dobrej jakościowo wędliny i młodym szpinakiem, Drugie śniadanie - dojrzała gruszka obrana ze skórki, kilka biszkoptów, Obiad - zupa krem z warzyw pieczonych i pulpecików, Podwieczorek - młoda fasolka szparagowa gotowana, polana łyżką masła, Kolacja - bułka pszenna z masłem, z dobrą jakościowo wędliną, pomidorem bez skórki i sałatą.

Przepis na zupę krem z pieczonych warzyw z pulpecikami:

Składniki:

  • 1 jajko,
  • mały bakłażan/mała cukinia,
  • 3 pomidory,
  • 400 gram mielonego mięsa cielęcego lub drobiowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka listków oregano (najlepiej świeżych),
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Myjemy warzywa, bakłażany nakłuwamy widelcem. Przekładamy warzywa do naczynia żaroodpornego wyłozonego papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i pieczemy warzywa po przykrywką przez około 30 minut. W tym samym czasie gotujemy 0.7 litra wody. Mielone mięso mieszamy z jajkiem i przyprawiamy.

Formujemy małe kuleczki i wrzucamy na wrzątek. Warzywa wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i obieramy, usuwamy z papryki gniazdo nasienne. Obrane warzywa miksujemy i dodajemy do bulionu z pulpecikami. Na koniec przyprawiamy oregano, pieprzem i solą.

8.5. Dzień 5.

Śniadanie - mleczna zupa z zacierkami, Drugie śniadanie - kasza manna gotowana na wodzie, polana sokiem z malin (najlepiej domowym), Obiad - kotlety marchewkowe i kasza kuskus, Podwieczorek - jednodniowy sok warzywny o ulubionym smaku, Kolacja - duszony na wodzie szpinak z jajkiem i jogurtem naturalnym, wymieszany z kaszą kuskus.

Przepis na kotlety marchewkowe:

Składniki:

  • 2 duże surowe marchewki, starte na tarce,
  • 300 gram mięsa wołowego,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego/maki z lnu,
  • 3 łyżki otrębów gryczanych lub pszennych,
  • tymianek,
  • cząber,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączymy i formujemy w kotlety. Smarujemy patelnię olejem i 3-4 łyżkami wody i rozgrzewamy. Po rozgrzaniu układamy kotleciki i dusimy około 20-25 minut.

8.6. Dzień 6.

Śniadanie - omlet z jednego jajka i 2 białek, 1 łyżki mąki pszennej, na patelni posmarowanej 1 łyżeczką klarowanego masła (lub przygotowany na beztłuszczowej patelni), z garścią młodego szpinaku i 3 plastrami jakościowo dobrej wędliny, Drugie śniadanie - naturalny jogurt (200 gram), brzoskwinia obrana ze skórki, Obiad - 200 gram pstrąga pieczonego ze świeżym tymiankiem, gotowany ziemniak (150-200 gram), z gotowaną marchewką i młodym groszkiem, Podwieczorek - maczane w mleku sucharki, Kolacja - krem z dyni z kokosowym mlekiem.

Przepis na krem z dyni z mlekiem kokosowym:

Składniki:

  • 2 korzenie pietruszki,
  • 100 mleczka kokosowego,
  • 500 gram dyni,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Myjemy i kroimy pietruszkę, w garnku na oleju ogrzewamy ziele, dodajemy dynie, pietruszkę i dusimy około 10 minut. Do garnka wlewamy wodę (600-700 ml), gotujemy około 20 minut. 5 minut przed końcem dodajemy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy i blendujemy.

8.7. Dzień 7.

Śniadanie - 2-3 ugotowane na miękko jajka, młoda fasolka szparagowa gotowana, polana 1 łyżką oliwy z oliwek, Drugie śniadanie - pszenna bułka z masłem, dobrej jakości wędliną, pomidorem bez skórki i sałatą, Obiad - pulpety w pomidorowym sosie, z białym ryżem, Podwieczorek - dojrzały banan w szklance maślanki, Kolacja - gotowana pierś z kurczaka, puree z bardzo rozgotowanego brokuła i 1 łyżki masła.

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym:

Składniki:

  • 1 małe jajko,
  • 300 gram mielonego mięsa drobiowego,
  • przecier pomidorowy 300-400 ml,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

Doprawiamy mięso, dodajemy zieleninę i jajko. Mieszamy i formujemy małe pulpety. Zagotowujemy 200 ml wody i dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy i doprawiamy. Wkładamy pulpety i dusimy przez około 30 minut.

Jeżeli stan twojego zdrowia zacznie się poprawiać, stopniowo do diety możesz wprowadzać:

  • słabą, naturalną kawę z mlekiem,
  • razowe pieczywo,
  • gotowane na miękko jaja,
  • brokuły,
  • szpinak),
  • kalafior,
  • śliwki,
  • kiwi,
  • melona.
8 kroków do optymalnej diety
8 kroków do optymalnej diety [8 zdjęć]

Spożywając większą ilość białka, wpływamy korzystnie na metabolizm, co ułatwia wprowadzanie kolejnych

zobacz galerię
Następny artykuł: Dieta po operacji ginekologicznej
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze