Jelito grube

Jeśli odczuwasz ból brzucha, masz biegunkę lub – wręcz przeciwnie – problem z wypróżnieniem, skontaktuj się z lekarzem. Mogą to być objawy chorób układu pokarmowego, na przykład raka jelita grubego lub zespołu jelita drażliwego. Jak oczyszczać jelita, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania? Jaką rolę w profilaktyce odgrywa dieta?

1. Czym jest jelito grube?

Jelito grube to końcowy odcinek jelita, który łączy jelito cienkie z odbytem. Jest zbudowane z jelita ślepego, okrężnicy i odbytnicy. Ma ujście na zewnątrz przez odbyt. To właśnie w jelicie grubym finalnie formuje się stolec. Tutaj również odbywa się ostatni etap wchłaniania wody i soli mineralnych z resztek trawionego pokarmu, a także wytwarzany i wchłaniany jest  amoniak – produkt przemiany białka.

2. Choroby jelita grubego

2.1. Rak jelita grubego

Nowotwór jelita grubego może rozwinąć się w każdej części tego narządu (zazwyczaj diagnozuje się go w odbytnicy i okrężnicy). Najczęściej chorują na niego mężczyźni po 70. roku życia. W grupie ryzyka znajdują się osoby, których krewni chorowali na raka jelita grubego, i te, u których stwierdzono chorobę Leśniowskiego-Crohna. Palacze, osoby z otyłością i te, u których zdiagnozowano polipy, także są narażeni na zachorowanie na tę chorobę.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Objawy raka jelita grubego to m.in. zaparcia i biegunki, krwawienie z odbytnicy i zaobserwowanie krwi w kale. Chory może skarżyć się na bóle brzucha. W badaniu krwi diagnozuje się u niego niedokrwistość. Podstawowa metoda leczenia raka jelita grubego to operacja usunięcia guza, w czasie której często konieczne jest wycięcie również fragmentu tego narządu.

Rak jelita grubego i odbytnicy (prezentacja edukacyjna)
Rak jelita grubego i odbytnicy (prezentacja edukacyjna) [14 zdjęć]

Czym jest rak jelita grubego i odbytnicy? Rak ten jest trzecim najczęściej spotykanym u kobiet i mężczyzn...

zobacz galerię

2.2. Uchyłki jelita grubego

Uchyłki to woreczki o cienkich ścianach, których średnica jest równa 1 centymetrowi. Najczęściej na tę chorobę zapadają osoby po 60. roku życia. Do powstania uchyłków przyczynia się dieta ubogoresztkowa, która powoduje, że pokarm słabo wypełnia jelito, zwiększa w nim ciśnienie, co w konsekwencji prowadzi do pogrubienia jego ściany. Na zewnątrz okrężnicy uchyłki tworzą wypukłość. Ze względu na to, że w większości przypadków choroba przebiega bezobjawowo, uchyłki jelita grubego stwierdza się przypadkiem w czasie kolonoskopii.

Objawy uchyłków jelita grubego to ból brzucha i zmiana rytmu wypróżnień: chory może skarżyć się na biegunkę lub zaparcia. Leczenie uchyłków bazuje na podawaniu leków przeciwbólowych i rozkurczowych. Chory przyjmuje również dzienną porcję otrąb. W przypadku powikłań konieczna jest operacja usunięcia fragmentu okrężnicy z uchyłkami. Zabieg nie gwarantuje wyleczenia, ponieważ nowe uchyłki mogą powstawać w innych miejscach jelita.

2.3. Zespół jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego to przewlekła choroba jelita cienkiego i grubego. Dwa razy częściej chorują na nią kobiety niż mężczyźni. Przyczyna tej choroby nie jest do końca poznana. Lekarze twierdzą, że do rozwoju schorzenia przyczyniają się takie czynniki jak m.in.: zaburzenia perystaltyki jelit czy przebycie biegunki infekcyjnej. Objawy zespołu jelita drażliwego pojawiają się u osób w przedziale wiekowym 20-40 lat. Stwierdza się u nich bolesność brzucha o różnym natężeniu, zaburzenia rytmu wypróżnień, wzdęcie brzucha. Diagnozę stawia się, jeśli objawy utrzymują się dłużej niż kwartał. Leczenie zespołu jelita drażliwego obejmuje terapię farmakologiczną, która jest wspomagana przez psychoterapię. Chorych nie obowiązuje specjalna dieta.

3. Oczyszczanie jelit w zapobieganiu chorobom

Oczyszczanie jelit przeprowadza się, aby usunąć zbędne resztki pokarmowe. W tym celu wykonuje się zabieg hydrokolonoterapii, który polega na płukaniu jelita wodą pod ciśnieniem. Najprostszym sposobem oczyszczania jelit jest jednak dieta oczyszczająca bogata w warzywa, owoce i błonnik pokarmowy. Jeśli chcesz zadbać o jelita, włącz do codziennego jadłospisu produkty pełnoziarniste, na przykład chleb z mąki żytniej. Do przygotowywania posiłków wykorzystuj kaszę gryczaną i brązowy ryż. Pragnienie gaś wodą i zieloną herbatą. Wypijaj co najmniej 2 litry płynów każdego dnia. W efekcie jelita będą pracować prawidłowo, a ty nie będziesz odczuwać dyskomfortu z powodu zaparć.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!