Pomidory a zdrowie

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw na polskich stołach. Zupa pomidorowa, ketchup i sałatki z pomidorów – to tylko niektóre z najbardziej lubianych postaci tych warzyw. Najczęściej jemy świeże pomidory lub gotowane, jednak wzorem kuchni śródziemnomorskiej coraz częściej sięgamy również po pomidory smażone i grillowane oraz niezwykle aromatyczne pomidory suszone. Właściwości pomidorów wynikają przede wszystkim z zawartych w nich witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy.

1. Rodzaje pomidorów

Źródło likopenu
Źródło likopenu

Pomidory bogate są w bardzo cenny składnik – likopen – to barwnik, który nadaje owocom mocno czerwony...

zobacz galerię

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Są różne gatunki pomidorów. Możemy dostać pomidory:

  • okrągłe gruntowe – są one najbardziej znane. Zawierają dużo soku. Doskonałe do smażenia i gotowania;
  • karłowate – charakteryzują się intensywnym smakiem i dużą ilością soku;
  • malinowe – są bardzo duże, mają łagodny, słodki smak;
  • bycze serca – podłużne i o twardym miąższu. Doskonale sprawdzają się w kuchni;
  • koktajlowe – mogą być żółte, pomarańczowe, czerwone. Mogą być używane do dekoracji.

W sklepie możemy również kupić pomidory w różnych kolorach. Są dostępne pomidory czerwone, żółte i zielone. Kupując pomidory, warto je wcześniej powąchać. Te o najbardziej intensywnym zapachu są najdojrzalsze. W kuchni wykorzystujemy świeże pomidory, ketchup oraz koncentrat pomidorowy. Robiąc sałatkę warzywną, trzeba pamiętać, aby nie łączyć pomidorów z ogórkami, gdyż enzymy obecne w ogórkach zabijają witaminę C zawartą w pomidorach.

2. Właściwości pomidorów

W pomidorze znajduje się przede wszystkim witamina C, która wzmacnia odporność i przyspiesza gojenie się ran. W pomidorze znajdują się również:

  • witamina E,
  • beta-karoten,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina PP,
  • witamina K.

Jeżeli chodzi o bogactwo składników mineralnych, pomidory zawierają:

W pomidorach znajduje się także likopen, który nadaje im intensywną czerwoną barwę. Nie jest to jedyna funkcja tej substancji. Okazało się, że likopen jest przeciwutleniaczem, którego nasz organizm sam nie produkuje. Dlatego dieta, która opiera się na dużej ilości pomidorów, może przeciwdziałać:

Z badań wynika, że likopen działa najskuteczniej przeciw rakowi prostaty, dlatego powinni jeść go mężczyźni, którzy są narażeni na wystąpienie tego schorzenia. Jeżeli chcemy zrzucić zbędne kilogramy, pomidory są odpowiednim produktem do naszej diety. Dlaczego? Ponieważ pomidory nie są kaloryczne, zawierają aż 93% wody i błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości. Pomidorom zawdzięczamy również piękny wygląd naszej skóry. Przyczynia się do tego witamina C, która dotlenia i wzmacnia naczynia krwionośne. Witamina E jest doskonała na zmarszczki. Soku pomidorowego można używać do smarowania zmian trądzikowych i rąk. Stanowi wspaniały naturalny kosmetyk.

Pomidorów nie należy jednak jeść, gdy jest się chorym na zapalenie stawów lub dnę moczanową. A jeżeli twój przewód pokarmowy jest bardzo wrażliwy, przed zjedzeniem pomidora obierz go ze skórki. Jeżeli karmisz dziecko piersią, musisz wprowadzać pomidory stopniowo do swojej diety, ponieważ mogą one uczulać, a wtedy maluszek dostanie alergii.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!