Trwa ładowanie...

Indyjskie risotto

Avatar placeholder
15.03.2017 19:16
Indyjskie risotto
Indyjskie risotto

Risotto to popularna włoska potrawa przyrządzona z ryżu. Potrawę można podawać na wiele sposobów. Znakomicie smakuje ze smażoną wątróbką, drobiem, rybami, owocami morza lub plastrem mięsa, z warzywami i grzybami.

Składniki:

  • 2 ziemniaki średniej wielkości,
  • 1 średniej wielkości por,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 350 gramów ryżu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • chili w proszku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie398,02 kcal
Białko7,4 g
Węglowodany78,67 g
Tłuszcz5,11 g
Błonnik9,29 g
Risotto po indyjsku
Risotto po indyjsku

Typowa włoska potrawa w indyjskiej odsłonie. To, co najbardziej charakteryzuje danie, to wyśmienite

zobacz galerię
Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w duże kostki. Wrzuć do 1,5 litra osolonej wody, dodaj ząbek czosnku. Gotuj ziemniaki kilkanaście minut i wyjmij z wody. Ważne, aby nie były zbyt miękkie. Nie wylewaj bulionu, będzie później potrzebny. Pora umyj i pokrój jadalną część na grube plastry, po czym wrzuć na rozgrzaną patelnię, dodaj dwie łyżki oliwy i trochę soli. Smaż na małym ogniu do momentu, aż staną się miękkie, czyli nawet do 30 minut. Po tym czasie dodaj ryż obficie posypany chili i przysmaż go, po czym przelej wszystko do rondla i dodaj bulion z ziemniaków. Wymieszaj i gotuj, aż ryż będzie miękki. Na talerz wyłóż ziemniaki, polej je mieszanką ryżu i pora. Wszystko skrop jeszcze oliwą.

Komentarz:

Najwięcej zwolenników ma risotto bez dodatków, czyli risotto po mediolańsku. Podany przepis zawiera dodatek pora i ziemniaków, co sprawia, że danie staje się bogate w witaminy i inne ważne substancje odżywcze.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze