Występowanie węglowodanów

Węglowodany występują w różnych produktach spożywczych – pieczywie, mleku, popcornie, ziemniakach, ciasteczkach, spaghetti, napojach, marchewce i wielu innych. Nasuwają się pytania - jakie źródła węglowodanów mają najkorzystniejszy wpływ na zdrowie, a które źródła powinno się unikać...

Co to są węglowodany?

Wyróżnia się dwie grupy węglowodanów – węglowodany proste i węglowodany złożone. Podstawowymi składnikami budulcowymi węglowodanów są: węgiel, wodór i tlen. Czy każde cząsteczki węglowodanów są takie same i mają taki sam wpływ na nasz organizm? Odpowiedź brzmi: nie.  Węglowodany proste to na przykład fruktoza, czyli między innymi cukier zawarty w owocach oraz cukier, którym słodzimy herbatę. Węglowodany złożone to te, które składają się z co najmniej trzech cząsteczek cukru. Udowodniono, że ten drugi rodzaj węglowodanów jest znacznie zdrowszy. Układ trawienny w podobny sposobi radzi sobie z węglowodanami prostymi i złożonymi – cząsteczki są rozbijane na pojedyncze, gdyż tylko w takiej formie są w stanie dostać się do układu krążenia. Różnica jest taka, że węglowodany złożone są znacznie dłużej trawione i wolniej absorbowane, co jest korzystne dla naszego organizmu.

Polecane wideo:

Węglowodany w jedzeniu

Ostatnio bardzo ogromna popularność zdobyły diety niskowęglowodanowe. Są to na przykład dieta Atkinsa, South Beach czy dieta Dukana. Niestety dzięki nim często powstaje błędne przekonanie, że węglowodany są niezdrowe i przyczyniają się do powiększania tkanki tłuszczowej. Jednak węglowodany same w sobie nie są szkodliwe. Problem mogą jedynie stanowić węglowodany proste (np. zawarte w białym pieczywie, białym ryżu), które rzeczywiście nie służą zgrabnej sylwetce, jak i zdrowiu. Podobnie jest z tłuszczami – nie każde kwasy tłuszczowe są szkodliwe.

Produkty zawierające węglowodany złożone

  • pieczywo pełnoziarniste (uwaga na pieczywo zabarwione karmelem lub zawierające barwinki),
  • brązowy ryż,
  • kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana)
  • płatki owsiane,
  • otręby,
  • makarony pełnoziarniste,
  • pełnoziarniste przekąski, bez dodatku cukru,
  • warzywa bogate w skrobię (np. kukurydza),
  • warzywa strączkowe (np. groch, fasola, soczewica).

Produkty zawierające węglowodany proste

Węglowodany są niezbędnym składnikiem pokarmowym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak wiedzieć, po które produkty należy częściej sięgać, by jak najdłużej zachować zdrowie i witalność. Pomocne w tym będą wyżej wymienione listy produktów.

Komentarze (2)
~Kamileon
~Kamileon ponad rok temu

To nieprawda, ze weglowodany sa niezbedne w diecie - tak naprawde nie ma egzogennych weglowodanow - sa niezbedne kwasy tluszczowe i aminokwasy, ale glukoze cialo moze sobie wytworzyc w procesie glukoneogenezy. Polecam na ten temat filmy Michala Undra

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział
Rak trzustki - przyczyny, objawy, leczenie

Objawy raka trzustki, które zwykle ignorujemy

Objawy raka trzustki, które zwykle ignorujemy

lub przemęczeniem niż nowotworem, ale pamiętajmy, że trzustka zajmuje się produkcją enzymów umożliwiających trawienie pożywienia (białek, węglowodanów i tłuszczy (...) , - palenie papierosów i picie alkoholu, - cukrzyca. - genetycznie...

Migrena

Dlaczego na migrenę cierpią głównie kobiety?

Dlaczego na migrenę cierpią głównie kobiety?

. Inne skarżą się natomiast na większą częstotliwość występowania ataków w tym czasie. Konieczna jest wówczas konsultacja z lekarzem, który przepisze odpowiednią (...) przed i w czasie miesiączki, kiedy są bardziej podatne na jej występowanie....

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Brakuje ci w diecie tłuszczów? Zobacz, jakie grożą ci konsekwencje

Brakuje ci w diecie tłuszczów? Zobacz, jakie grożą ci konsekwencje

częściej głód Posiłki, które zawierają tłuszcz sprawiają, że dłużej czujemy się syci. Organizm dłużej trawi tłuszcze niż węglowodany. Jeżeli nasza dieta (...) . - Sięgają po słodkie przekąski, albo produkty bogate w węglowodany....

Powikłania cukrzycy

10 sposobów na uniknięcie komplikacji cukrzycowych

10 sposobów na uniknięcie komplikacji cukrzycowych

. Z tego względu osoby dotknięte cukrzycą powinny przestrzegać odpowiedniej diety i regularnie ćwiczyć. Ostrożnie dobieraj produkty zawierające węglowodany Osoby (...) chorujące na cukrzycę wcale nie muszą całkowicie rezygnować z węglowodanów....

Choroba Leśniowskiego-Crohna - przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie

Co jeść podczas zaostrzeń choroby Crohna?

Co jeść podczas zaostrzeń choroby Crohna?

stanowiące źródło węglowodanów przetworzonych raczej nie są elementem racjonalnej diety. Niemniej jednak, są one zdecydowanie łatwiej trawione (...) się ona jako lekki posiłek w momencie zaostrzenia objawów choroby Crohna, a w szczególności...

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny w cukrzycy

. Indeks glikemiczny zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w produktach żywnościowych. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi w wyniku (...) przeprowadzenia analizy żywności z udziałem 50 gram węglowodanów...

Odchudzanie

Łączenie białek i węglowodanów

Łączenie białek i węglowodanów - czy to dobry pomysł? Czy zjadanie białek i węglowodanów w jednym posiłku, rzeczywiście jest niekorzystne dla naszego zdrowia? Dietetyk Joanna Sobczak z Naturhouse obala ten popularny mit.

Łuszczyca - występowanie, objawy, przyczyny, rodzaje, leczenie

Zmiany łuszczycowe skóry

Zmiany łuszczycowe skóry

Cechuje się przewlekłym przebiegiem z tendencją do samoistnego ustępowania i nawrotów.

Dieta dla dzieci

Kompozycja warzyw

Kompozycja warzyw

Dieta dla dzieci powinna być bogata w warzywa, gdyż stanowią one wyjątkowo bogate źródło witamin, minerałów, węglowodanów oraz błonnika.