Węglowodany - rola, źródła węglowodanów prostych, źródła węglowodanów złożonych

Węglowodany występują w różnych produktach spożywczych – pieczywie, mleku, popcornie, ziemniakach, ciasteczkach, spaghetti, napojach, marchewce i wielu innych. Nasuwają się pytania - jakie źródła węglowodanów mają najkorzystniejszy wpływ na zdrowie, a które źródła powinno się unikać...

Węglowodany - rola

Wyróżnia się dwie grupy węglowodanów – węglowodany proste i węglowodany złożone. Podstawowymi składnikami budulcowymi węglowodanów są: węgiel, wodór i tlen. Czy każde cząsteczki węglowodanów są takie same i mają taki sam wpływ na nasz organizm? Odpowiedź brzmi: nie.  Węglowodany proste to na przykład fruktoza, czyli między innymi cukier zawarty w owocach oraz cukier, którym słodzimy herbatę. Węglowodany złożone to te, które składają się z co najmniej trzech cząsteczek cukru. Udowodniono, że ten drugi rodzaj węglowodanów jest znacznie zdrowszy. Układ trawienny w podobny sposobi radzi sobie z węglowodanami prostymi i złożonymi – cząsteczki są rozbijane na pojedyncze, gdyż tylko w takiej formie są w stanie dostać się do układu krążenia. Różnica jest taka, że węglowodany złożone są znacznie dłużej trawione i wolniej absorbowane, co jest korzystne dla naszego organizmu.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Węglowodany - dieta

Ostatnio bardzo ogromna popularność zdobyły diety niskowęglowodanowe. Są to na przykład dieta Atkinsa, South Beach czy dieta Dukana. Niestety dzięki nim często powstaje błędne przekonanie, że węglowodany są niezdrowe i przyczyniają się do powiększania tkanki tłuszczowej. Jednak węglowodany same w sobie nie są szkodliwe. Problem mogą jedynie stanowić węglowodany proste (np. zawarte w białym pieczywie, białym ryżu), które rzeczywiście nie służą zgrabnej sylwetce, jak i zdrowiu. Podobnie jest z tłuszczami – nie każde kwasy tłuszczowe są szkodliwe.

Węglowodany - źródła węglowodanów złożonych

  • pieczywo pełnoziarniste (uwaga na pieczywo zabarwione karmelem lub zawierające barwinki),
  • brązowy ryż,
  • kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana)
  • płatki owsiane,
  • otręby,
  • makarony pełnoziarniste,
  • pełnoziarniste przekąski, bez dodatku cukru,
  • warzywa bogate w skrobię (np. kukurydza),
  • warzywa strączkowe (np. groch, fasola, soczewica).

Węglowodany - źródła węglowodanów prostych

5 zdrowych produktów, które mają więcej węglowodanów niż chleb

Jeszcze nie tak dawno temu węglowodany były uważane za podstawę zdrowej diety, a następnie stały się produktem, którego należy unikać. Prawda jest jednak...

Węglowodany są niezbędnym składnikiem pokarmowym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak wiedzieć, po które produkty należy częściej sięgać, by jak najdłużej zachować zdrowie i witalność. Pomocne w tym będą wyżej wymienione listy produktów.

Komentarze (2)
~Kamileon
~Kamileon ponad rok temu

To nieprawda, ze weglowodany sa niezbedne w diecie - tak naprawde nie ma egzogennych weglowodanow - sa niezbedne kwasy tluszczowe i aminokwasy, ale glukoze cialo moze sobie wytworzyc w procesie glukoneogenezy. Polecam na ten temat filmy Michala Undra

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział
Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

5 zdrowych produktów, które mają więcej węglowodanów niż chleb

5 zdrowych produktów, które mają więcej węglowodanów niż chleb

podczas produkcji składników odżywczych, lub tych prostych, które nie posiadają żadnych wartości. Odpowiednie rodzaje węglowodanów dostarczają nam energii (...) , która jest znakomitym źródłem węglowodanów...

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

Źródła węglowodanów

oraz dżemach. Rola węglowodanów w organizmie Węglowodany to cenne źródła energii dla człowieka. Pełnią w organizmie następujące funkcje: energetyczne (...) Węglowodany,...

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

Ziemniaki źródłem węglowodanów

Ziemniaki źródłem węglowodanów

Ziemniaki są źródłem cennych węglowodanów. Nie powinno ich zabraknąć w żadnej diecie.

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo

8 produktów węglowodanowych gorszych niż białe pieczywo

Produkty pełnoziarniste należy kupować jak najbliżej oryginalnego źródła. Poza tym należy zwracać uwagę na porcje. Dowiedz się, które 8 węglowodanów (...) . Pamiętaj jednak, że inne przetworzone węglowodany...

Dieta dla sportowców

Dieta węglowodanowa

na produktach z dużą zawartością węglowodanów złożonych. Jednak zaleca się, aby proporcja węglowodanów złożonych do węglowodanów prostych w diecie (...)...

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe

Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany

Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany

złożonych (skrobia), jak i prostych (glukoza, fruktoza). Ponadto produkty spożywcze, które zawierają sporo węglowodanów złożonych, stanowią doskonałe źródło (...) przyspiesza perystaltykę...

Dieta dla sportowców

Dieta dla młodego sportowca

glikogenu następuje szybciej, niż gdy spożywane są węglowodany złożone. Jednakże po upływie 24 godzin nie ma już w tym względzie różnicy. Źródła (...) ilości węglowodanów, regeneracja...