Występowanie węglowodanów

Węglowodany występują w różnych produktach spożywczych – pieczywie, mleku, popcornie, ziemniakach, ciasteczkach, spaghetti, napojach, marchewce i wielu innych. Nasuwają się pytania - jakie źródła węglowodanów mają najkorzystniejszy wpływ na zdrowie, a które źródła powinno się unikać...

1. Co to są węglowodany?

Wyróżnia się dwie grupy węglowodanów – węglowodany proste i węglowodany złożone. Podstawowymi składnikami budulcowymi węglowodanów są: węgiel, wodór i tlen. Czy każde cząsteczki węglowodanów są takie same i mają taki sam wpływ na nasz organizm? Odpowiedź brzmi: nie.  Węglowodany proste to na przykład fruktoza, czyli między innymi cukier zawarty w owocach oraz cukier, którym słodzimy herbatę. Węglowodany złożone to te, które składają się z co najmniej trzech cząsteczek cukru. Udowodniono, że ten drugi rodzaj węglowodanów jest znacznie zdrowszy. Układ trawienny w podobny sposobi radzi sobie z węglowodanami prostymi i złożonymi – cząsteczki są rozbijane na pojedyncze, gdyż tylko w takiej formie są w stanie dostać się do układu krążenia. Różnica jest taka, że węglowodany złożone są znacznie dłużej trawione i wolniej absorbowane, co jest korzystne dla naszego organizmu.

2. Węglowodany w jedzeniu

Ostatnio bardzo ogromna popularność zdobyły diety niskowęglowodanowe. Są to na przykład dieta Atkinsa, South Beach czy dieta Dukana. Niestety dzięki nim często powstaje błędne przekonanie, że węglowodany są niezdrowe i przyczyniają się do powiększania tkanki tłuszczowej. Jednak węglowodany same w sobie nie są szkodliwe. Problem mogą jedynie stanowić węglowodany proste (np. zawarte w białym pieczywie, białym ryżu), które rzeczywiście nie służą zgrabnej sylwetce, jak i zdrowiu. Podobnie jest z tłuszczami – nie każde kwasy tłuszczowe są szkodliwe.

Polecane wideo:

3. Produkty zawierające węglowodany złożone

  • pieczywo pełnoziarniste (uwaga na pieczywo zabarwione karmelem lub zawierające barwinki),
  • brązowy ryż,
  • kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana)
  • płatki owsiane,
  • otręby,
  • makarony pełnoziarniste,
  • pełnoziarniste przekąski, bez dodatku cukru,
  • warzywa bogate w skrobię (np. kukurydza),
  • warzywa strączkowe (np. groch, fasola, soczewica).

4. Produkty zawierające węglowodany proste

Węglowodany są niezbędnym składnikiem pokarmowym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak wiedzieć, po które produkty należy częściej sięgać, by jak najdłużej zachować zdrowie i witalność. Pomocne w tym będą wyżej wymienione listy produktów.

Komentarze (2)
~Kamileon
~Kamileon

To nieprawda, ze weglowodany sa niezbedne w diecie - tak naprawde nie ma egzogennych weglowodanow - sa niezbedne kwasy tluszczowe i aminokwasy, ale glukoze cialo moze sobie wytworzyc w procesie glukoneogenezy. Polecam na ten temat filmy Michala Undra

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Węglowodany
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Węglowodany
Węglowodany

Węglowodany złożone

Węglowodany złożone są związkami organicznymi, których głównym źródłem są produkty roślinne. Stanowią główny składnik pokarmowy, który dostarcza (...) energię. Węglowodany złożone, czyli skrobia, występują w ziemniakach...

Węglowodany

Źródła węglowodanów

Węglowodany, inaczej nazywane cukrowcami albo sacharydami, w organizmie pełnią przede wszystkim rolę energetyczną i zapasową. Nie powinno (...) ich zabraknąć w żadnej diecie. Węglowodany są najłatwiej dostępnym źródłem...

Węglowodany

Co to jest skrobia?

. Skrobię dostarczamy w nadmiarze do naszego organizmu, wszystko zawdzięczamy diecie bogatej w węglowodany. Jako substancja zapasowa roślin, m.in (...) . ziemniaków, zbóż, występuje w dużych ilościach w przeciętnej diecie, stanowi ponad...

Węglowodany

21 sposobów, aby zwalczyć ochotę na słodycze

21 sposobów, aby zwalczyć ochotę na słodycze

i zdrowych tłuszczach Niezdrowe węglowodany powodują szybki wzrost i gwałtowny spadek poziomu cukru we krwi, przez co już chwilę po posiłku (...) , dodających energii zdrowych węglowodanów oraz tłuszczów nienasyconych. Ćwicz...

Węglowodany

„Cały ten cukier" w reż. D. Gameau - film

18 marca do australijskich kin wchodzi dokument, który zmienił życie tysięcy ludzi na całym świecie. „Cały ten cukier" w reż. D. Gameau  to film, który obnaża prawdę o tzw. zdrowym jedzeniu i opowiada o problemach przemysłu cukrowniczego. Film wywołał...

Węglowodany

Węglowodany, które pozwolą ci schudnąć

Węglowodany, które pozwolą ci schudnąć

Węglowodany wrogiem odchudzania? Węglowodany postrzegane są jako składnik, którego należy się na diecie pozbyć, gdyż sprawiają, że tyjemy (...) . Jest to jednak nieprawda – kluczem jest, aby pamiętać o tym, żeby...

Węglowodany

Zdrowe alternatywy dla niezdrowego cukru

Zdrowe alternatywy dla niezdrowego cukru

Najbardziej powszechna substancja słodząca, czyli cukier, jest jednocześnie najbardziej szkodliwa. 100 g produktu zawiera aż 400 kalorii. Spożywanie nadmiernych jego ilości może powodować otyłość i nadwagę, zmniejszenie apetytu, próchnicę zębów, podrażnienie...

Węglowodany

Stewia - warto poznać ją bliżej!

Słodsza od cukru a bez kalorii - złota roślina z Paragwaju. Warto ja poznać bliżej i zaprosić do kuchni. W Ameryce Południowej stewia znana jest ze swojego słodkiego smaku od ponad 1500 lat. Indianie Guarani i Mato Grosso nazywali ją „Kaa-Hee", co...

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby