Jaja - składniki odżywcze, spożycie

Codziennie w mediach możemy spotkać się z informacją, że nie należy spożywać jaj ze względu na dużą zawartość cholesterolu, a tym samym zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia - miażdżycy, nadciśnienia czy zawału mięśnia sercowego. Jednakże oprócz cholesterolu, jaja w swoim składzie zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Jaja - składniki odżywcze
 

Jajo jest dużą komórką rozrodczą ptaków, zawierającą wszystkie składniki odżywcze potrzebne do rozwoju zarodka. Przeciętne jajo kurze waży około 60 g, w tym żółtko - 25 g, białko - 30 g, a skorupka - 5 g. Jaja, podobnie jak inne produkty pochodzenia zwierzęcego, są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które stanowi 12,5% części jadalnej jaja. Białko jaja jest białkiem o najwyższej wartości biologicznej spośród wszystkich dostępnych na rynku produktów.

Żółtko jaja kurzego zawiera duże ilości tłuszczu, który charakteryzują łatwostrawność oraz bardzo duża zawartość cholesterolu. Jajo zawiera też sporą ilość lecytyny, która jest fosfolipidem. Lecytyna jest obecna w każdej komórce naszego organizmu, bowiem buduje błony komórkowe. Wchodzi w skład osłonek mielinowych włókien nerwowych, dzięki temu zapewnia prawidłowe przekaźnictwo impulsów nerwowych oraz chroni je przed uszkodzeniem. Ponadto lecytyna bierze udział w gospodarce cholesterolu w organizmie, warunkując prawidłowe stężenie HDL.

Jaja są świetnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), a także witamin z grupy B. Spośród składników mineralnych jaja zawierają spore ilości dobrze przyswajalnego żelaza oraz związków fosforu i siarki. Ponadto dostarczają niewielkich ilości potasu, wapnia, miedzi, jodu, manganu. Wartość kaloryczna jaj kształtuje się na poziomie 160 kcal/100 g, czyli około 80 kcal/sztukę. Bardzo kaloryczne jest żółtko - 350 kcal/100 g.

Polecane wideo:

Jaja - wskazania dotyczące spożycia

Osoby zdrowe mogą, a nawet powinny - ze względu na dobre zbilansowanie pod względem zawartości składników odżywczych - spożywać 2-3 jaja tygodniowo. Jaja polecane są szczególnie osobom niedożywionym i przewlekle chorym. Żółtko jaj zawiera wiele cennych składników odżywczych - siarkę, aminokwasy egzogenne (cystyna, cysteina, metionina), witaminy z grupy B oraz witaminy A i D, które korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dlatego też osoby, które chcą ładnie wyglądać, powinny spożywać jaja. Dzieci powyżej pierwszego roku życia również powinny je spożywać. Bardzo często małe dzieci nie lubią spożywać mięsa, dlatego ze względu na optymalny skład aminokwasów jaja mogą skutecznie zastąpić mięso zwierząt.

Ze względu na dużą zawartość cholesterolu w żółtku jaja - jedno żółtko zawiera 300 mg cholesterolu, czyli tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy - osoby z wysokim cholesterolem we krwi nie powinny spożywać więcej niż 2 jaja w tygodniu. Najbardziej odżywcze są jaja spożyte w postaci surowej. Przy czym należy pamiętać, aby nie spożywać jednocześnie surowego białka i żółtka. Zawarta w białku jaja awidyna, niszczy zawartą w żółtku biotynę. Pod wpływem obróbki termicznej awidyna ulega inaktywacji. Lekkostrawne są również jaja podane pod postacią jaj na miękko oraz jajecznicy na parze.

Jaja są produktem bardzo odżywczym, dlatego powinny je spożywać osoby wychudzone, niedożywione oraz przewlekle chore. Ze względu na dużą zawartość białka, bardzo często jaja - a w szczególności białko jaja kurzego - są przyczyną alergii pokarmowych. Ponadto spożywanie zbyt dużej ilości jaj zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby układu krążenia. Co więcej, zbyt duża ilość białka w diecie może doprowadzić do zakwaszenia organizmu, dlatego warto spożywać je z warzywami, które posiadają właściwości zasadotwórcze.


 

Komentarze (6)
~Wioletta
~Wioletta

@~Leszek: badanie oparte na obserwacji dwóch osób nie jest badaniem. Zeby potwierdzić pańska tezę należałoby wziąć dużo większa próbkę osób i uwzględnić wszystkie czynniki. Nie ma żadnego dowodu na to ze jajka uzdrowiły wątrobę pańskiemu tacie. Wręcz to jest śmieszne stwierdzenie bo powinnismy uwzględnić wszystkie czynniki i powtórzyć próbę. Pani doktor pewnie przedstawia wyniki prawdziwych badań....

Odpowiedz
~Leszek
~Leszek

Pani mgr. Dietetyk, chyba dawno studia ukończyła, z całym szacunkiem dla Pani. Natomiast wiele badań udowadnia, iż jaja wyłącznie dobrze wpływają na nasz organizm. A dwa mój ojciec jadł jaja na miękko przez 5 miesięcy, i dzięki temu uzdrowił swoją wątrobę. Kolejny dowód słuszności: moja mama jest po dwóch zawalach i miała wysoki cholesterol ogólny, jadła tabletki farmakologiczne, które nie dawały rezultatów. Tak wiec, mama przeczytała pewnego razu w gazecie w Austrii o właściwościach jajek. O dziwo, zaczeła jeść czosnek, piła zioła no i uwaga je 1 jajo na miękko dziennie. W ubiegłym tygodniu odebrała wyniki badań - cholesterol w normie. Tyle jest warta farmakologia...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Bilansowanie zdrowej diety
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Bilansowanie zdrowej diety
Bilansowanie zdrowej diety

10 rad, jak uchronić dziecko przed otyłością

10 rad, jak uchronić dziecko przed otyłością

dorosłym, ale też na ogólne zdrowie i długość życia. Rodzice dobrze wiedzą, że skłonienie dziecka do zdrowego odżywiania się i ćwiczeń często jest trudnym (...) , upewnij się, że w lodówce zawsze znajdzie się coś zdrowego,...

Bilansowanie zdrowej diety

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

Te produkty zawsze powinny być na talerzu razem

Czy można zwiększyć wartości odżywcze poszczególnych produktów spożywczych? Łączenie niektórych produktów spożywczych może znacząco zwiększyć ich wartości odżywcze. To bardzo ważne, aby niektóre spośród nich znajdowały się razem na jednym talerzu.Szpinak...

Bilansowanie zdrowej diety

Mało znane fakty na temat jedzenia

Mało znane fakty na temat jedzenia

Wiedza czasami szokuje Miłośnicy jedzenia są dumni z tego, że mają duży zasób wiedzy na temat różnych kuchni i potraw. Jednak nie wszystkie informacje są zadowalające. W pogoni za faktami dotyczącymi jedzenia, natknęliśmy się na takie, które są nieco...

Bilansowanie zdrowej diety

Wakacyjne jedzenie, które tuczy

Wakacyjne jedzenie, które tuczy

mogą być wspaniałą wakacyjną potrawą - zdrową, bo pełną warzyw, składników odżywczych oraz białek. Jednak pewne dodatki mogą sprawić, że lekka sałatka stanie

Bilansowanie zdrowej diety

Jak zjadać 5 posiłków dziennie?

Jak zjadać 5 posiłków dziennie?

, że posiłki będą zdrowe, spalisz więcej kalorii zmuszając organizm do częstszego trawienia.Uwaga na porcje Aby jeść posiłki 5 razy dziennie musisz zmienić (...) , że posiłki mają być zdrowe i niskokaloryczne.Co robić,...

Bilansowanie zdrowej diety

Czego nie jeść podczas miesiączki?

Czego nie jeść podczas miesiączki?

stany zapalne oraz dolegliwości bólowe toczące się w organizmie. Zdecydowanie lepiej w tym czasie zastąpić je zdrowymi tłuszczami znajdującymi

Bilansowanie zdrowej diety

8 kroków do optymalnej diety

8 kroków do optymalnej diety

niewiele składników odżywczych czy błonnika, a do tego prowadzą do przejadania się. Zastąp je zdrowymi węglowodanami zawartymi w owocach, warzywach (...) , ryżu, zbożach i roślinach strączkowych.Jedz zdrowe śniadania...