Czy jaja są zdrowe?

Codziennie w mediach możemy spotkać się z informacją, że nie należy spożywać jaj ze względu na dużą zawartość cholesterolu, a tym samym zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia - miażdżycy, nadciśnienia czy zawału mięśnia sercowego. Jednakże oprócz cholesterolu, jaja w swoim składzie zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Składniki odżywcze jaj

Jajo jest dużą komórką rozrodczą ptaków, zawierającą wszystkie składniki odżywcze potrzebne do rozwoju zarodka. Przeciętne jajo kurze waży około 60 g, w tym żółtko - 25 g, białko - 30 g, a skorupka - 5 g. Jaja, podobnie jak inne produkty pochodzenia zwierzęcego, są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które stanowi 12,5% części jadalnej jajka. Białko jaja jest białkiem o najwyższej wartości biologicznej spośród wszystkich dostępnych na rynku produktów.

Żółtko jaja kurzego zawiera duże ilości tłuszczu, który charakteryzują łatwostrawność oraz bardzo duża zawartość cholesterolu. Jajko zawiera też sporą ilość lecytyny, która jest fosfolipidem. Lecytyna jest obecna w każdej komórce naszego organizmu, bowiem buduje błony komórkowe. Wchodzi w skład osłonek mielinowych włókien nerwowych, dzięki temu zapewnia prawidłowe przekaźnictwo impulsów nerwowych oraz chroni je przed uszkodzeniem. Ponadto lecytyna bierze udział w gospodarce cholesterolu w organizmie, warunkując prawidłowe stężenie HDL.

Jaja są świetnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), a także witamin z grupy B. Spośród składników mineralnych, jaja zawierają spore ilości dobrze przyswajalnego żelaza oraz związków fosforu i siarki. Ponadto dostarczają niewielkich ilości potasu, wapnia, miedzi, jodu, manganu. Wartość kaloryczna jaj kształtuje się na poziomie 160 kcal/100 g, czyli około 80 kcal/sztukę. Bardzo kaloryczne jest żółtko - 350 kcal/100 g.

Wskazania dotyczące spożycia

Osoby zdrowe mogą, a nawet powinny - ze względu na dobre zbilansowanie pod względem zawartości składników odżywczych - spożywać 2-3 jaja tygodniowo. Jaja polecane są szczególnie osobom niedożywionym i przewlekle chorym. Żółtko jaj zawiera wiele cennych składników odżywczych - siarkę, aminokwasy egzogenne (cystyna, cysteina, metionina), witaminy z grupy B oraz witaminy A i D, które korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dlatego też osoby, które chcą ładnie wyglądać, powinny spożywać jaja. Dzieci powyżej pierwszego roku życia również powinny je spożywać. Bardzo często małe dzieci nie lubią spożywać mięsa, dlatego ze względu na optymalny skład aminokwasów jaja mogą skutecznie zastąpić mięso zwierząt.

Ze względu na dużą zawartość cholesterolu w żółtku jaja - jedno żółtko zawiera 300 mg cholesterolu, czyli tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy - osoby z wysokim cholesterolem we krwi nie powinny spożywać więcej niż 2 jaja w tygodniu. Najbardziej odżywcze są jaja spożyte w postaci surowej. Przy czym należy pamiętać, aby nie spożywać jednocześnie surowego białka i żółtka. Zawarta w białku jaja awidyna, niszczy zawartą w żółtku biotynę. Pod wpływem obróbki termicznej awidyna ulega inaktywacji. Lekkostrawne są również jaja podane pod postacią jaj na miękko oraz jajecznicy na parze.

Jajka są produktem bardzo odżywczym, dlatego powinny je spożywać osoby wychudzone, niedożywione oraz przewlekle chore. Ze względu na dużą zawartość białka, bardzo często jaja - a w szczególności białko jaja kurzego - są przyczyną alergii pokarmowych. Ponadto spożywanie zbyt dużej ilości jaj zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby układu krążenia. Co więcej, zbyt duża ilość białka w diecie może doprowadzić do zakwaszenia organizmu, dlatego warto spożywać je z warzywami, które posiadają właściwości zasadotwórcze.

 

Polecane wideo:

Bilansowanie zdrowej diety

Komentarze (5)
~Leszek
~Leszek

Pani mgr. Dietetyk, chyba dawno studia ukończyła, z całym szacunkiem dla Pani. Natomiast wiele badań udowadnia, iż jaja wyłącznie dobrze wpływają na nasz organizm. A dwa mój ojciec jadł jaja na miękko przez 5 miesięcy, i dzięki temu uzdrowił swoją wątrobę. Kolejny dowód słuszności: moja mama jest po dwóch zawalach i miała wysoki cholesterol ogólny, jadła tabletki farmakologiczne, które nie dawały rezultatów. Tak wiec, mama przeczytała pewnego razu w gazecie w Austrii o właściwościach jajek. O dziwo, zaczeła jeść czosnek, piła zioła no i uwaga je 1 jajo na miękko dziennie. W ubiegłym tygodniu odebrała wyniki badań - cholesterol w normie. Tyle jest warta farmakologia...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Bilansowanie zdrowej diety
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Bilansowanie zdrowej diety
Bilansowanie zdrowej diety

Najbardziej tuczące letnie dania

Okres wakacyjny nieodłącznie wiąże się z daniami takimi jak lody, hot-dogi czy piwo. Ten beztroski czas sprawia, że często bardziej pobłażliwie podchodzimy do swojej diety. Może się to jednak wiązać z tym, że podczas wypoczynku nie tylko nabierzemy...

Bilansowanie zdrowej diety

Problemy z przybraniem na wadze

Może wielu osobom wyda się dziwne to, że nie każdy chce nosić rozmiar XS, ale marzy mu się większy. Powoli przemija moda na wychudzone ciała w stylu Kiry Knightly, a zaczyna panować okrągła i pełna sylwetka a'la Scarlett Johansson. Kobiety często...

Bilansowanie zdrowej diety

Gdzie znaleźć najwięcej antyoksydantów?

Antyoksydanty to związki chemiczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kiedy tlen dostaje się do naszych komórek, wówczas zostaje wykorzystywany do wytworzenia energii. Okazuje się jednak, że niektóre cząstki tlenu nie...

Bilansowanie zdrowej diety

Śniadanie najlepszym pomysłem na początek dnia

Specjaliści od żywienia nieustannie powtarzają, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. Daje nam bowiem energię do tego, aby sprostać wyzwaniom czekającego nas dnia. Niestety, uwagi dietetyków bardzo często przelatują nam mimo uszu. Tymczasem...

Bilansowanie zdrowej diety

Produkty poprawiające stan włosów i paznokci

Kobiety w każdym wieku marzą o tym, by zawsze czuć się piękne. Dlatego też spędzają długie godziny przed lustrem, aby odpowiednio zadbać o swoją twarz, włosy, skórę. Tymczasem wystarczy naprawdę niewiele, żeby czuć się pięknie każdego dnia. Kondycja...

Bilansowanie zdrowej diety

Sól w codziennej diecie

Sól jest minerałem niezbędnym do życia i funkcjonowania, jednak wszystko z umiarem, gdyż zbyt duża ilość soli w diecie jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Mimo to badania wykazują, że ludzie jedzą zbyt dużo soli. Poniżej przedstawiamy skutki...

Bilansowanie zdrowej diety

Wskaźnik GDA

Czym jest i co oznacza dla przeciętnego konsumenta wskaźnik GDA? Dlaczego warto z niego korzystać? GDA (skrót od Guideline Daily Amount) oznacza zalecane dzienne spożycie na składniki odżywcze, błonnik oraz sód w diecie przeciętnej kobiety czy mężczyzny.

Bilansowanie zdrowej diety

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

Kiedy słyszymy słowo tłuszcze, to zazwyczaj kojarzy nam się ono z czymś niezdrowym. Istnieje jednak grupa tłuszczów, które są wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Należą do nich niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a wśród...

Bilansowanie zdrowej diety

Żywność funkcjonalna - artykuły spożywcze w twojej domowej apteczce

W ostatnich latach można zauważyć, że coraz więcej ludzi zwraca uwagę na swój styl życia. Coraz bardziej docenianym elementem naszego zdrowia wydaje się to, jak się odżywiamy. Rosnąca świadomość społeczeństwa dotycząca wpływu sposobu żywienia na zdrowie...

Bilansowanie zdrowej diety

Wspomóż swój metabolizm - regularne posiłki

Przemiana materii może być znacznie spowolniona w sytuacji, kiedy je się nieregularnie, głodzi się lub nieprawidłowo odchudza. Rozwiązaniem są małe, ale częste posiłki w konkretnych porach. Dopilnuj regularności posiłków Bardzo często wydaje nam się, że...