Jaja - składniki odżywcze, spożycie

Codziennie w mediach możemy spotkać się z informacją, że nie należy spożywać jaj ze względu na dużą zawartość cholesterolu, a tym samym zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia - miażdżycy, nadciśnienia czy zawału mięśnia sercowego. Jednakże oprócz cholesterolu, jaja w swoim składzie zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Jaja - składniki odżywcze

Jajo jest dużą komórką rozrodczą ptaków, zawierającą wszystkie składniki odżywcze potrzebne do rozwoju zarodka. Przeciętne jajo kurze waży około 60 g, w tym żółtko - 25 g, białko - 30 g, a skorupka - 5 g. Jaja, podobnie jak inne produkty pochodzenia zwierzęcego, są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które stanowi 12,5% części jadalnej jaja. Białko jaja jest białkiem o najwyższej wartości biologicznej spośród wszystkich dostępnych na rynku produktów.

Żółtko jaja kurzego zawiera duże ilości tłuszczu, który charakteryzują łatwostrawność oraz bardzo duża zawartość cholesterolu. Jajo zawiera też sporą ilość lecytyny, która jest fosfolipidem. Lecytyna jest obecna w każdej komórce naszego organizmu, bowiem buduje błony komórkowe. Wchodzi w skład osłonek mielinowych włókien nerwowych, dzięki temu zapewnia prawidłowe przekaźnictwo impulsów nerwowych oraz chroni je przed uszkodzeniem. Ponadto lecytyna bierze udział w gospodarce cholesterolu w organizmie, warunkując prawidłowe stężenie HDL.

Jaja są świetnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), a także witamin z grupy B. Spośród składników mineralnych jaja zawierają spore ilości dobrze przyswajalnego żelaza oraz związków fosforu i siarki. Ponadto dostarczają niewielkich ilości potasu, wapnia, miedzi, jodu, manganu. Wartość kaloryczna jaj kształtuje się na poziomie 160 kcal/100 g, czyli około 80 kcal/sztukę. Bardzo kaloryczne jest żółtko - 350 kcal/100 g.

Polecane wideo:

Jaja - wskazania dotyczące spożycia

Osoby zdrowe mogą, a nawet powinny - ze względu na dobre zbilansowanie pod względem zawartości składników odżywczych - spożywać 2-3 jaja tygodniowo. Jaja polecane są szczególnie osobom niedożywionym i przewlekle chorym. Żółtko jaj zawiera wiele cennych składników odżywczych - siarkę, aminokwasy egzogenne (cystyna, cysteina, metionina), witaminy z grupy B oraz witaminy A i D, które korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dlatego też osoby, które chcą ładnie wyglądać, powinny spożywać jaja. Dzieci powyżej pierwszego roku życia również powinny je spożywać. Bardzo często małe dzieci nie lubią spożywać mięsa, dlatego ze względu na optymalny skład aminokwasów jaja mogą skutecznie zastąpić mięso zwierząt.

Ze względu na dużą zawartość cholesterolu w żółtku jaja - jedno żółtko zawiera 300 mg cholesterolu, czyli tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy - osoby z wysokim cholesterolem we krwi nie powinny spożywać więcej niż 2 jaja w tygodniu. Najbardziej odżywcze są jaja spożyte w postaci surowej. Przy czym należy pamiętać, aby nie spożywać jednocześnie surowego białka i żółtka. Zawarta w białku jaja awidyna, niszczy zawartą w żółtku biotynę. Pod wpływem obróbki termicznej awidyna ulega inaktywacji. Lekkostrawne są również jaja podane pod postacią jaj na miękko oraz jajecznicy na parze.

Jaja są produktem bardzo odżywczym, dlatego powinny je spożywać osoby wychudzone, niedożywione oraz przewlekle chore. Ze względu na dużą zawartość białka, bardzo często jaja - a w szczególności białko jaja kurzego - są przyczyną alergii pokarmowych. Ponadto spożywanie zbyt dużej ilości jaj zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby układu krążenia. Co więcej, zbyt duża ilość białka w diecie może doprowadzić do zakwaszenia organizmu, dlatego warto spożywać je z warzywami, które posiadają właściwości zasadotwórcze.



 

Zbilansowana dieta

Komentarze (6)
~Wioletta
~Wioletta 8 miesięcy temu

@~Leszek: badanie oparte na obserwacji dwóch osób nie jest badaniem. Zeby potwierdzić pańska tezę należałoby wziąć dużo większa próbkę osób i uwzględnić wszystkie czynniki. Nie ma żadnego dowodu na to ze jajka uzdrowiły wątrobę pańskiemu tacie. Wręcz to jest śmieszne stwierdzenie bo powinnismy uwzględnić wszystkie czynniki i powtórzyć próbę. Pani doktor pewnie przedstawia wyniki prawdziwych badań....

Odpowiedz
~Leszek
~Leszek ponad rok temu

Pani mgr. Dietetyk, chyba dawno studia ukończyła, z całym szacunkiem dla Pani. Natomiast wiele badań udowadnia, iż jaja wyłącznie dobrze wpływają na nasz organizm. A dwa mój ojciec jadł jaja na miękko przez 5 miesięcy, i dzięki temu uzdrowił swoją wątrobę. Kolejny dowód słuszności: moja mama jest po dwóch zawalach i miała wysoki cholesterol ogólny, jadła tabletki farmakologiczne, które nie dawały rezultatów. Tak wiec, mama przeczytała pewnego razu w gazecie w Austrii o właściwościach jajek. O dziwo, zaczeła jeść czosnek, piła zioła no i uwaga je 1 jajo na miękko dziennie. W ubiegłym tygodniu odebrała wyniki badań - cholesterol w normie. Tyle jest warta farmakologia...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Pomocni lekarze

Artykuły Zbilansowana dieta - charakterystyka, zasady, zdrowe produkty żywieniowe
Składniki odżywcze

Poznaj produkty spożywcze bogate w składniki odżywcze

Poznaj produkty spożywcze bogate w składniki odżywcze

, udaru mózgu oraz cukrzycy. Zaleca się spożywanie tej grupy produktów przynajmniej dwa razy w tygodniu. Jaja Stanowią najlepsze źródło białka. Oprócz (...) tego jaja zawierają aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania...

Żywienie

Smażony ryż z warzywami

Smażony ryż z warzywami

Nieskomplikowana potrawa, której składniki tworzą zdrową, bogatą w witaminy i substancje odżywcze, południową przekąskę.

Wegetarianizm i weganizm

Jak przejść na wegetarianizm?

Jak przejść na wegetarianizm?

tylko o to, aby dzieci jadły wszystkie produkty bogate w składniki odżywcze, jak mleko, jajka, orzechy, masło orzechowe czy awokado.Połowiczny wegetarianin (...) , aby poprawić swoje zdrowie. Pomoże to zmniejszyć ilość...

Dieta przyszłej mamy

Składniki odżywcze w ciąży

Składniki odżywcze w ciąży

Jednym z podstawowych elementów odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg ciąży jest właściwa dieta. Powinna zapewnić we właściwych proporcjach potrzebne składniki odżywcze.

Włosy

Jedzenie, które upiększy twoje włosy

Jedzenie, które upiększy twoje włosy

w składniki odżywcze, będzie miała korzystny wpływ na wygląd włosów. Czerwone mięso Czerwone mięso to bogate źródło żelaza. Niedobór tego składnika (...) mięsa. Jaja W jajkach zawarta...

Składniki odżywcze

Dieta dla osób po 40. roku życia

Dieta dla osób po 40. roku życia

Witaminy z grupy B Wraz z upływem lat zmienia się zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Aby mógł skutecznie walczyć (...) z wszelkimi dolegliwościami związanymi z wiekiem, potrzebuje odpowiedniej diety, która dostarczy...

Kosmetyki i akcesoria do włosów

Pielęgnacja włosów

Pielęgnacja włosów

Piękne włosy nie zawsze są efektem sztucznych farb, czasem wystarczy zadbać o nie, stosując naturalne składniki odżywcze. Skuteczna jest oliwa z oliwek, miód czy żółtko jajka.