Czy jaja są zdrowe?

Codziennie w mediach możemy spotkać się z informacją, że nie należy spożywać jaj ze względu na dużą zawartość cholesterolu, a tym samym zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia - miażdżycy, nadciśnienia czy zawału mięśnia sercowego. Jednakże oprócz cholesterolu, jaja w swoim składzie zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Składniki odżywcze jaj

Jajo jest dużą komórką rozrodczą ptaków, zawierającą wszystkie składniki odżywcze potrzebne do rozwoju zarodka. Przeciętne jajo kurze waży około 60 g, w tym żółtko - 25 g, białko - 30 g, a skorupka - 5 g. Jaja, podobnie jak inne produkty pochodzenia zwierzęcego, są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które stanowi 12,5% części jadalnej jajka. Białko jaja jest białkiem o najwyższej wartości biologicznej spośród wszystkich dostępnych na rynku produktów.

Żółtko jaja kurzego zawiera duże ilości tłuszczu, który charakteryzują łatwostrawność oraz bardzo duża zawartość cholesterolu. Jajko zawiera też sporą ilość lecytyny, która jest fosfolipidem. Lecytyna jest obecna w każdej komórce naszego organizmu, bowiem buduje błony komórkowe. Wchodzi w skład osłonek mielinowych włókien nerwowych, dzięki temu zapewnia prawidłowe przekaźnictwo impulsów nerwowych oraz chroni je przed uszkodzeniem. Ponadto lecytyna bierze udział w gospodarce cholesterolu w organizmie, warunkując prawidłowe stężenie HDL.

Jaja są świetnym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), a także witamin z grupy B. Spośród składników mineralnych, jaja zawierają spore ilości dobrze przyswajalnego żelaza oraz związków fosforu i siarki. Ponadto dostarczają niewielkich ilości potasu, wapnia, miedzi, jodu, manganu. Wartość kaloryczna jaj kształtuje się na poziomie 160 kcal/100 g, czyli około 80 kcal/sztukę. Bardzo kaloryczne jest żółtko - 350 kcal/100 g.

Polecane wideo:

Wskazania dotyczące spożycia

Osoby zdrowe mogą, a nawet powinny - ze względu na dobre zbilansowanie pod względem zawartości składników odżywczych - spożywać 2-3 jaja tygodniowo. Jaja polecane są szczególnie osobom niedożywionym i przewlekle chorym. Żółtko jaj zawiera wiele cennych składników odżywczych - siarkę, aminokwasy egzogenne (cystyna, cysteina, metionina), witaminy z grupy B oraz witaminy A i D, które korzystnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Dlatego też osoby, które chcą ładnie wyglądać, powinny spożywać jaja. Dzieci powyżej pierwszego roku życia również powinny je spożywać. Bardzo często małe dzieci nie lubią spożywać mięsa, dlatego ze względu na optymalny skład aminokwasów jaja mogą skutecznie zastąpić mięso zwierząt.

Ze względu na dużą zawartość cholesterolu w żółtku jaja - jedno żółtko zawiera 300 mg cholesterolu, czyli tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy - osoby z wysokim cholesterolem we krwi nie powinny spożywać więcej niż 2 jaja w tygodniu. Najbardziej odżywcze są jaja spożyte w postaci surowej. Przy czym należy pamiętać, aby nie spożywać jednocześnie surowego białka i żółtka. Zawarta w białku jaja awidyna, niszczy zawartą w żółtku biotynę. Pod wpływem obróbki termicznej awidyna ulega inaktywacji. Lekkostrawne są również jaja podane pod postacią jaj na miękko oraz jajecznicy na parze.

Jajka są produktem bardzo odżywczym, dlatego powinny je spożywać osoby wychudzone, niedożywione oraz przewlekle chore. Ze względu na dużą zawartość białka, bardzo często jaja - a w szczególności białko jaja kurzego - są przyczyną alergii pokarmowych. Ponadto spożywanie zbyt dużej ilości jaj zwiększa ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby układu krążenia. Co więcej, zbyt duża ilość białka w diecie może doprowadzić do zakwaszenia organizmu, dlatego warto spożywać je z warzywami, które posiadają właściwości zasadotwórcze.

 

Bilansowanie zdrowej diety

Polecane wideo:

Komentarze (6)
~Wioletta
~Wioletta

@~Leszek: badanie oparte na obserwacji dwóch osób nie jest badaniem. Zeby potwierdzić pańska tezę należałoby wziąć dużo większa próbkę osób i uwzględnić wszystkie czynniki. Nie ma żadnego dowodu na to ze jajka uzdrowiły wątrobę pańskiemu tacie. Wręcz to jest śmieszne stwierdzenie bo powinnismy uwzględnić wszystkie czynniki i powtórzyć próbę. Pani doktor pewnie przedstawia wyniki prawdziwych badań....

Odpowiedz
~Leszek
~Leszek

Pani mgr. Dietetyk, chyba dawno studia ukończyła, z całym szacunkiem dla Pani. Natomiast wiele badań udowadnia, iż jaja wyłącznie dobrze wpływają na nasz organizm. A dwa mój ojciec jadł jaja na miękko przez 5 miesięcy, i dzięki temu uzdrowił swoją wątrobę. Kolejny dowód słuszności: moja mama jest po dwóch zawalach i miała wysoki cholesterol ogólny, jadła tabletki farmakologiczne, które nie dawały rezultatów. Tak wiec, mama przeczytała pewnego razu w gazecie w Austrii o właściwościach jajek. O dziwo, zaczeła jeść czosnek, piła zioła no i uwaga je 1 jajo na miękko dziennie. W ubiegłym tygodniu odebrała wyniki badań - cholesterol w normie. Tyle jest warta farmakologia...

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Bilansowanie zdrowej diety
najnowsze pytania

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Bilansowanie zdrowej diety
Bilansowanie zdrowej diety

Żywieniowe pułapki na wakacjach

Żywieniowe pułapki na wakacjach

posiadają wysoką zawartość tłuszczu oraz soli. O wiele zdrowszą, a równie smaczną przekąską będą suszone owoce. Oprócz walorów smakowych, posiadają (...) zdrowszą i o wiele mniej kaloryczną, sałatkę warzywną z kurczakiem.Gofr...

Bilansowanie zdrowej diety

Jak przekonać niejadka do nowych potraw?

Jak przekonać niejadka do nowych potraw?

je później przekonać do jedzenia zdrowych potraw.Daj wybór Jak tylko następuje przejście z diety płynnej na stałą, należy dziecku przedstawić różne (...) preferencji smakowych. Najważniejszy jest moment, gdy dzieci...

Bilansowanie zdrowej diety

Sprawdź, czy popełniasz te błędy w swojej diecie

Sprawdź, czy popełniasz te błędy w swojej diecie

, sprawia, że chwytasz się diety cud. Prawdopodobnie plan zakłada jedzenie tylko grapefruita lub kapuśniaku albo ograniczenie kalorii do 1000 dziennie (...) , co oczywiście powoduje, że początkowo tracisz na wadze. Jednak podczas takiej...

Bilansowanie zdrowej diety

Pomysły na smaczny lunch dla dziecka

Pomysły na smaczny lunch dla dziecka

, aby zjadły je w szkole. Można jednak w bardzo prosty sposób urozmaicić dziecku szkolny posiłek. Oto kilka pomysłów na zdrowy i smaczny lunch.Kanapka (...) i morele, a na koniec posyp rodzynkami.Krakersy Wybierz krakersy z pełnego ziarna...

Bilansowanie zdrowej diety

Rozsądne zakupy (prezentacja edukacyjna)

Rozsądne zakupy (prezentacja edukacyjna)

możesz po prostu zmniejszyć porcję dodawanych składników. Dzięki temu posiłki, które przyrządzisz, nie będą zbyt duże i łatwo wkomponują się w twoją zdrową (...) swieże i zdrowe jedzenie. Odwiedzaj lokalne sklepy mięsne...

Bilansowanie zdrowej diety

Przekarmianie dzieci

Przekarmianie dzieci

na takie pytania: jak chronić dzieci przed nadwagą? Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Jakie czynniki wywołują otyłość u najmłodszych?

Bilansowanie zdrowej diety

Przygotuj skórę na spotkanie ze słońcem

Przygotuj skórę na spotkanie ze słońcem

działa jak naturalna ochrona przed promieniami slonecznymi. Pomidory najlepiej spożywać w postaci przetworzonej. Uwzględniaj zdrowe tłuszcze (...) przed zaplanowanym urlopem łykaj beta-karoten w kapsułkach. Obmyśl dobrą stategię Kilka...

Bilansowanie zdrowej diety

Jak czuć się lekko po świątecznym ucztowaniu?

Jak czuć się lekko po świątecznym ucztowaniu?

Świąteczne ucztowanie nie musi wcale oznaczać niestrawności. Przedstwiamy proste rady, dzięki którym unikniesz bólu żołądka. Stół świąteczny kusi tłustymi wędlinami, domowymi pasztetami, lukrowaną babą...i jak tu ograniczać się wśród takich smakołyków?...