Dania rybne są niezbędne dla zachowania prawidłowego balansu dietetycznego. Ryby mają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych i nie może ich zabraknąć w naszym codziennym menu. Są nieodłącznym elementem podczas zdrowego żywienia.
Ryby dostarczają przede wszystkim mnóstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę mózgu i zwiększają naszą efektywność i produktywnośc na co dzień.
Warto sięgać przede wszystkim po ryby morskie, także te tłuste. Dania z wykorzystaniem ryb powinny znajdować się na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Tłuste ryby takie jak makrela czy łosoś także mogą okazać się dietetyczne, ponieważ są to dobre tłuszcze.
Dzięki spożywaniu dań rybnych, dostarczamy sobie niezbędnych do życia witamin i minerałów, między innymi witaminy E, która zwalcza wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu skóry. Wysoka zawartość składników odżywczych wzmacnia także kości i poprawia stan skóry, włosów i paznokci.
Warto wykorzystywać także ryby słodkowodne, takie jak karp czy pstrąg, ponieważ są bogate w witaminy z grupy B, które wzmacniają układ nerwowy. Zwiększają także produkcję endorfin w organizmie.
Dietetyczne dania rybne warto przygotowywać w piekarniku lub na parze, bo wtedy są najzdrowsze. Ryby lubią towarzystwo cytrusów, rozmarynu, tymianku i łagodnych przypraw. Świetnie komponują się z ziemniakami i kaszami, a także jogurtowymi sosami ziołowymi.
Ryby można także śmiało wykorzystywać do przygotowywania dietetycznych sałatek makaronowych lub na bazie zielonych warzyw. Świetnie sprawdza się tutaj przede wszystkim łosoś i tuńczyk.