Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Dieta bezglutenowa - przepisy

Dieta bezglutenowa to specjalny rodzaj diety, która polega na całkowitym wyeliminowaniu z jadłospisu produktów zawierających gluten, czyli artykułów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, a ostatnio także owsa. Stosuje się ją w zapobieganiu, a także leczeniu choroby trzewnej, czyli celiakii oraz w przypadku alergii na gluten. Nie oznacza to jednak wyeliminowania z diety ulubionych potraw - wystarczyć w ich przygotowaniu, użyć produktów bezglutenowych.

1. Kiedy stosuje się dietę bezglutenową?

Dietę bezglutenową stosuje się w kilku przypadkach. Po pierwsze muszą ją stosować osoby chore na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Ponadto zaleca się ją także dzieciom w wieku niemowlęcym, by wykluczyć w przyszłości to schorzenie. Osoby chore na celiakię (zwaną także chorobą trzewną lub zespołem złego wchłaniania i zanikiem kosmków jelita cienkiego), muszą stosować dietę bezglutenową do końca życia. Inaczej jest w przypadku alergii pokarmowej na gluten -  wtedy dieta alergika będzie zawierać konkretne produkty tylko przez pewien czas.

2. Przepisy na obiad w diecie bezglutenowej

Oto kilka przepisów, które pomogą przygotować smaczny obiad, znajdujący się w jadłospisie diety bezglutenowej:

2.1. Filet rybny z cukinią

  • 4 filety rybne (najlepiej ryby morskiej- dorsza, morszczuka),
  • 1 cukinia,
  • pół szklanki śmietany,
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki startego żółtego sera,
  • łyżka masła,
  • 1 łyżka koperku,
  • sok z cytryny.

Pokropiony cytryną filet wstawiamy do lodówki na pół godziny. Obraną cukinię kroimy w plasterki. Smarujemy naczynie do pieczenia masłem, kładziemy w nim filet, a następnie obkładamy cukinią. Na wierzch rozbijamy śmietanę i jajko, a następnie posypujemy serem i pieczemy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Filet możemy posypać szczypiorkiem i podać z sałatką.

2.2. Bezglutenowe naleśniki z kurczakiem i warzywami

  • średnia pierś z kurczaka,
  • papryka czerwona,
  • ogórek zielony,
  • 8 małych pieczarek,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • składniki na naleśniki.

Naleśniki przyrządzamy według podanego powyżej przepisu, umytą i pokrojoną w paski pierś z kurczaka smażymy na patelni, a następnie zapiekamy z warzywami przez 10 minut. Farsz nakładamy do naleśników i zawijamy.

2.3. Bezglutenowa fasolka po bretońsku

  • 400 g fasoli,
  • około 200 g przecieru pomidorowego,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki uniwersalnej mąki bezglutenowej,
  • majeranek,
  • sproszkowana czerwona papryka,
  • sól, pieprz,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku.

Fasolkę (po uprzednim namoczeniu) przygotowujemy jak tradycyjną fasolkę po bretońsku. Zasmażamy na paleni cebulkę i czosnek, wraz z przecierem i przyprawami dodajemy do gotującej się fasolki. Z oleju i 2 łyżek mąki robimy zasmażkę, dodajemy do fasolki, mieszamy, gotujemy 2-3 minuty.

3. Przepisy na desery w diecie bezglutenowej

A teraz kilka przepisów na pyszne desery uwzględniających produkty z diety bezglutenowej:

3.1. Sernik bezglutenowy

Smaczna i zdrowa przekąska, która może znaleźć się w każdej diecie alergika. Do przygotowania potrzebne są następujące składniki:

  • 2 kg białego sera zmielonego bezglutenowego,
  • 1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 9 jaj,
  • 0,75 l mleka,
  • 4 szklanki cukru, cukier waniliowy,
  • 3 sztuki budyniów śmietankowych bezglutenowych.

Spód ciasta przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu, a pozostałe składniki potrzebne do przygotowania masy serowej, mieszamy mikserem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

3.2. Naleśniki bezglutenowe 

  • 500 g mąki makaronowej bezglutenowej,
  • 5 g oleju,
  • 2 g cukru,
  • 1 g soli,
  • 1 l wody lub mleka.

Wsyp do miski mąkę bezglutenową, dodaj sól oraz cukier. Dokładnie wymieszaj składniki. Wlej mleko lub wodę, po czym zmiksuj składniki. Na początku ciasto może wydawać się zbyt rzadkie, ale wkrótce zacznie gęstnieć. Do ciasta dodaj olej, starannie wymieszaj i smaż naleśniki na rozgrzanej patelni.

Bibliografia

  • Grenda R. (red.), Pediatria - pytania i odpowiedzi, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3907-8
  • Kawalec W., Kubicka K. Pediatria, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006, ISBN 83-200-3253-9
  • Albrecht P., Szajewska H. Jak żywić niemowlęta i małe dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3829-3
  • Gajewska D. (red.), 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Urban & Partner, Wrocław 2010, ISBN 978-83-7609-228-7
Ewelina Stanios,
Komentarze (2)
~janina banaś
~janina banaś

Jak przygotować potrawy jeśli nie można jeść nabiału ani glutenu?

Odpowiedz
~Milka
~Milka

to jest dobre pytanie bez glutenu, mleka i najlepiej bez jajek i warzyw wzdymających

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zdrowe przepisy - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Zdrowe przepisy
Zdrowe przepisy

Koktajl wiśniowy z burbonem

Smak tego koktajlu na pewno będzie dla każdego niezapomniany ze względu na połączenie wiśni i burbona. Owoce połączone z alkoholem świetnie smakują, poza tym wydobywa się z nich nowy, może ciekawszy smak. Składniki: 1,5 szklanki cukru, 4 borówki...

Zdrowe przepisy

Koktajl kakaowy

Napój kakaowy, który powstaje w tym przepisie, jest lekiem na każde zło. Ma działanie rozgrzewające, antywirusowe, a nawet rozweselające. A to wszystko dzięki kakao. Ten czekoladowy wyrób jest składnikiem tak uwielbianych przez wszystkich słodyczy, jak...

Zdrowe przepisy

Koktajl grejpfrutowy

Agar to substancja żelująca uznawana jako bezpieczny dodatek do żywności. Często zastępuje się nią żelatynę, głównie ze względu na jej właściwości bezsmakowe i bezpieczniejszy skład chemiczny. Agar często wykorzystuje się w produkcji ptasiego mleczka,...

Zdrowe przepisy

Mus czekoladowy

Przedstawiony mus z czekolady jest naprawdę dobrym pomysłem dla osób, które czują się słabo i mają ochotę na wyrafinowaną formę czegoś słodkiego. Każdy wie, że czekolada to źródło energii. Jedzenie czekolady ma swoje dobre i złe strony. Możemy uniknąć...

Zdrowe przepisy

Koktajl z kapusty

Głównym składnikiem tego warzywnego koktajlu jest kapusta włoska. Przywędrowała ona do Polski ze słonecznej Italii w XVI wieku razem z dworem królowej Bony. Jest to jeden z najzdrowszych, najsmaczniejszych i z pewnością najbardziej spektakularnych pod...

Zdrowe przepisy

Koktajl z arbuza

Tajemnica tego owocowego koktajlu polega na słodkim, ale zupełnie nietuczącym arbuzie oraz na naturalnym słodziku, jakim jest stewia. Stewia to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana jest przez miliony ludzi jako naturalny...

Zdrowe przepisy

Napój imbirowy

Składniki: 100 g świeżego korzenia imbiru 1 cytryna 2-3 łyżki miodu Przygotowanie: Świeży, nieobrany imbir wkładamy do garnka i zalewamy 1/2l wody. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Na koniec słodzimy...

Zdrowe przepisy

Koktajl malinowy

Koktajl owocowy jest wyśmienitym rozwiązaniem, jeśli chce się uzupełnić witaminy i inne substancje odżywcze w organizmie. Maliny, na których smak koktajlu się opiera, to aromatyczne owoce, zawierające dużo specjalnego błonnika, który wyjątkowo skutecznie...

Zdrowe przepisy

Czekolada na gorąco

Czekolada, zarówno na zimno, jak i na gorąco, może budzić obawy osób starających się utrzymać linię. Oczywiście, mają się one czego obawiać tylko wtedy, gdy jedzą ją w ogromnych ilościach. Filiżanka gorącej czekolady raz na jakiś czas nie zaszkodzi...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500