Pokaż kategorie abcZdrowie.pl

Składniki odżywcze

Składniki odżywcze to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswojeniu (z wyjątkiem błonnika). Składniki odżywcze budują organizm ludzki, dlatego są niezbędne dla życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz dla zapewnienia dobrego zdrowia. Do składników odżywczych należą: białka, tłuszcze, węglowodany. Bardzo ważne są również witaminy i minerały. Dieta uboga w poszczególne elementy odżywcze z czasem prowadzi do zachwiania prawidłowego funkcjonowania organizmu, osłabienia oraz wielu chorób.

Organizm człowieka składa się z około:

  • 20% białka,
  • 10-15% tłuszczu,
  • 1% węglowodanów,
  • 4- 5% składników mineralnych,
  • 65% wody.

W organizmie składniki odżywcze ulegają ciągłej wymianie, część z nich zostaje zużyta w celu pozyskania energii, część jest wydalana, a część służy do ponownej syntezy związków endogennych. Zachodzi więc konieczność ciągłego dostarczania substancji będących dla organizmu nie tylko źródłem energii, lecz także uzupełniających powstałe niedobory.

Ocenia się, że organizm ludzki do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje około 60 składników, w tym co najmniej 40 zalicza się do tzw. niezbędnych. Oznacza to, że muszą one być dostarczane z pożywieniem. Pozostałe mogą powstać w organizmie, a substratem do ich syntezy są związki dostarczane z pożywieniem.

Do związków egzogennych zalicza się: 8 aminokwasów, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, sole mineralne (makro i mikroelementy).

Składniki energetyczneSkładniki budulcoweSkładniki regulujące
Podział składników odżywczych
węglowodanybiałkawitaminy
tłuszcze (lipidy)lipidy: fosfolipidy, glikolipidy, cholesterolbłonnik pokarmowy
białka (częściowo)składniki mineralne: wapń, fosfor, siarka, żelazo, jodskładniki mineralne (pozostałe)

Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, zdrowa dieta powinna być właściwie skomponowana zarówno pod względem ilościowym jak i jakościowym. Jeżeli chcesz, aby Twój organizm optymalnie wykorzystał spożyte składniki pokarmowe, zadbaj o to, aby w ciągu dnia spożywać pięć posiłków dziennie.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Składniki odżywcze - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Składniki odżywcze
Składniki odżywcze

Antyoksydanty wśród witamin i minerałów

Antyoksydanty to substancje pochodzenia naturalnego chroniące komórki naszego organizmu przed ich zniszczeniem przez cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Do naturalnych antyoksydantów występujących w naszym organizmie należą liczne enzymy,...

Składniki odżywcze

Produkty pochodzenia roślinnego

Produkty pochodzenia roślinnego Odtwórz wideo

Preparaty roślinne były do pewnego czasu stosowane jako metoda leczenia jedynie w tradycji medycyny ludowej. Dziś postęp tej dziedziny spowodował, że na temat skuteczności terapeutycznej samych roślin leczniczych i środków pochodzenia roślinnego...

Składniki odżywcze

Węglowodany

Węglowodany

Węglowodany, czyli inaczej sacharydy lub cukry, to organiczne związki chemiczne składające się z węgla, wodoru i tlenu. Węglowodany występują zarówno w organizmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Cukry dzielą się na węglowodany przyswajalne i...

Składniki odżywcze

Tłuszcze

Tłuszcze

Tłuszcze (lipidy) są głównym źródłem energii. Rola tłuszczów w organizmie jest niezwykle ważna. Lipidy stanowią składnik błon komórkowych, są podstawowym rozpuszczalnikiem dla biologicznie ważnych związków...

Składniki odżywcze

Witaminy

Witaminy

(...) na przekształcaniu pokarmu na składniki odżywcze – białka, tłuszcze, węglowodany itd. Pożywienie zostaje rozdrobnione,...

Składniki odżywcze

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny – IG (ang. glycemic indeks), określany także jako wskaźnik glikemiczny, to klasyfikacja produktów żywnościowych, która powstała na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po posiłku (glikemia poposiłkowa). Dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ inne składniki odżywcze, takie jak białka czy tłuszcze, nie mają wpływu na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Znajomość wartości indeksu glikemicznego jest niezbędna w przypadku osób chorych na...

Składniki odżywcze

Barwniki i konserwanty

Barwniki i konserwanty

Substancje dodawane do żywności mają na celu przedłużenie jej zdatności do spożycia (są to konserwanty, czyli środki konserwujące żywność) lub poprawienie jej wyglądu (barwniki naturalne lub syntetyczne), a także np. wzbogacenie czy wzmocnienie smaku lub...

Składniki odżywcze

Tabele kaloryczne

Tabele kaloryczne

(...) na etykietach produktów. Składniki odżywcze, które są niezbędne dla naszego organizmu: makroelementy (fosfor, wapń, żelazo ... zapotrzebowanie organizmu na dane składniki odżywcze. Zazwyczaj GDA na etykiecie odnosi się do dziennego zapotrzebowanie na tłuszcze ... . Dzienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze w przypadku osób dorosłych wynosi (przy spożyciu 2000...

Składniki odżywcze

Błonnik

Błonnik

Błonnik pokarmowy to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie są trawione ani wchłaniane w organizmie człowieka. Błonnik pełni ważną rolę w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych (miażdżyca, nowotwory, otyłość). W układzie...

Składniki odżywcze

Sól

Sól

Sól kuchenna, czyli chlorek sodu stanowi najpopularniejszą przyprawę i środek konserwujący używany w gospodarstwie domowym. Sól jest głównym źródłem sodu w naszym pożywieniu, jednak nadmierne spożywanie soli jest szkodliwe dla...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500