Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Kwasy tłuszczowe

Tłuszcz kojarzy nam się z czymś, czego należy unikać. Wydaje się niezdrowy, a do tego tuczący. Jednak nie każdy. Tłuszcze są źródłem energii oraz dostarczają niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. NNKT. NNKT, jak sama nazwa mówi, są niezbędne dla rozwoju naszego organizmu, tym bardziej, że nie potrafi on sam ich wyprodukować lub wytwarza je w niewystarczającej ilości. Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, a nienasycone kwasy tłuszczowe 6-10% spożycia tłuszczów.

1. Nienasycone kwasy tłuszczowe

Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe dzieli się na kwasy omega-3 i omega-6. Te kwasy tłuszczowe znajdziemy w roślinach i tłustych, morskich rybach. Ponadto, kwasy NNKT znajdują się również w olejach roślinnych i olejach z ryb morskich. Objawy niedoboru nienasyconych kwasów omega-3 omega-3 znajdziesz głównie w makrelach, sardynkach, łososiach, śledziach, tuńczykach, dorszach, owocach morza. Występują także w niektórych roślinach liściastych i roślinnych olejach – rzepakowym, lnianym, sojowym, z dyni.

Niewielkie jego ilości są w orzechach i siemieniu lnianym. Kwasy tłuszczowe omega-6 występują w olejach: kukurydzianym, słonecznikowym, sezamowym, sojowym, z wiesiołka, ogórecznika i kiełków pszenicy. Natomiast tłuszcze zwierzęce, również często zjadane, zawierają kwasy nasycone, które spożywane w nadmiarze mają działanie miażdżycorodne.

2. Znaczenie NNKT dla organizmu

  • Biorą udział w procesie przemiany materii.
  • Prekursorzy składników, które budują błony komórkowe, dzięki czemu utrzymują ciągłość skóry i prawidłową strukturę błon komórkowych.
  • Składniki tkanki mózgowej, siatkówki i komórek nerwowych.
  • Działają przeciwmiażdżycowo, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
  • Podnoszą nieswoistą odporność organizmu.
  • Poprawiają działanie układu krążenia.
  • Zapobiegają zakrzepom naczyniowym.
  • Dzięki nim cholesterol jest wydalany z żółcią.

Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych występuje rzadko. Zdarza się u osób, które wolą tłuszcze zwierzęce lub u tych, którzy ograniczają spożycie tłuszczów w związku ze swoją dietą. Ich niedobór powoduje:

  • bezsenność,
  • osłabienie,
  • przygnębienie,
  • matowość włosów,
  • upośledzenie procesów myślenia,
  • upośledzenie odporności.

Bardzo ważny jest wpływ NNKT na odporność. Nienasycone kwasy tłuszczowe są wydzielane przez gruczoły łojowe. Powoduje to, że nasza skóra ma kwaśny odczyn, który jest zabójczy dla bakterii. Te właśnie przez skórę próbowałyby wniknąć do naszego organizmu. Ponadto, NNKT stymulują układ odpornościowy do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.

3. Nienasycone kwasy tłuszczowe w diecie

Jeśli chcesz być zdrowy, pamiętaj o codziennym jedzeniu niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Możesz zjadać je w postaci ulubionej ryby bądź dodając do sałatki olej lub oliwę z oliwek. Jeśli wolisz suplementy diety, to w aptece jest ich również ogromny wybór. Można kupić tran lub skoncentrowane oleje roślinne. Kapsułki są w dodatku wzbogacane witaminą E, która zabezpiecza przed działaniem wolnych rodników.

Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, można zjeść cztery łyżki oleju słonecznikowego, cztery łyżki oleju sojowego albo 350 g ciemnego pieczywa. Warto zjadać ryby morskie lub owoce morza, minimum trzy razy tygodniowo. Najlepiej jest je dusić lub gotować, nie zaleca się wędzenia ani mocnego solenia. Dawkowanie suplementów z NNKT zależne jest od ich rodzaju. Jeśli jednak w ich składzie nie ma witaminy E, to można ją przyjmować oddzielnie – 1-2 kapsułki dziennie.

Bożena Szalko,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dyskusje na forum

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Oliwa z oliwek jako uniwersalne lekarstwo

Na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO wkrótce umieszczona zostanie tradycyjna dieta śródziemnomorska, której podstawą jest oliwa z oliwek. Dieta śródziemnomorska Włosi cieszą się z wyróżnienia, jakie spotkało ich tradycyjną kuchnię.

Tłuszcze

Kwasy omega-6

Kwasy tłuszczowe omega-6 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Występują w żywności pochodzenia roślinnego (orzechy, słonecznik, sezam). Niedobór kwasów omega-6 objawia się stanem zapalnym skóry, zmniejszeniem odporności oraz schorzeniami...

Tłuszcze

Dzienne zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze odgrywają ważną rolę w organizmie człowieka, bowiem nie tylko dostarczają energię, ale również budują tkanki ... Tłuszcze w diecie podstawowej powinny pokrywać około 25-30% zapotrzebowania na kalorie. Natomiast w diecie niskotłuszczowej, która ... Ze względu na pochodzenie tłuszcze dzielą się na zwierzęce i roślinne. Tłuszcze zwierzęce zawierają kwasy tłuszczowe nasycone (stearynowy, palmitynowy, masłowy), których nadmiar jest przyczyną miażdżycy. Z kolei tłuszcze roślinne zawierają kwasy...

Tłuszcze

Właściwości tranu

(...) to doskonały, naturalny suplement, dzięki któremu dostarczamy do organizmu cenne tłuszcze i witaminy – powinniśmy więc...

Tłuszcze

Dobre tłuszcze

(...) termoregulacji, a przede wszystkim dostarczają energii. Czas dowiedzieć się, jak odróżniać te dobre od tych złych, które tłuszcze można spożywać bez obawy, a których lepiej jest unikać. Tłuszcze nasycone i nienasycone Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje białek, węglowodanów i tłuszczów. Białka budują tkanki, a węglowodany i tłuszcze dostarczają energii. Ponadto tłuszcze chronią przed zimnem, ponieważ tkanka tłuszczowa przeciwdziała ucieczce ciepła z organizmu. Tłuszcze są niezbędne...

Tłuszcze

Właściwości tłuszczów

(...) Tłuszcze są potrzebnym człowiekowi składnikiem odżywczym. W ich dostarczaniu należy jednak zachować umiar i zdrowy rozsądek. Tłuszcze w umiarkowanych ilościach są niezbędnym składnikiem pokarmowym ludzi. Są one głównym źródłem glicerolu i kwasów ... na pracę mózgu. Witaminy A, E, D, K są rozpuszczalne w tłuszczach. Bez tłuszczu nie mogłyby być przyswojone przez organizm. Tłuszcze ... . Tłuszcz poprawia płodność. Właściwości tłuszczów dotyczące płodności wiążą się z ich występowaniem. Tłuszcze budują błony...

Tłuszcze

Kwasy tłuszczowe omega-3

(...) zdrowiem.Gittleman A.L. Jedz tłuszcze i chudnij - czyli jak spożycie odpowiednich tłuszczów ułatwia utrzymanie linii, Mada,...

Tłuszcze

Zapotrzebowanie na tłuszcz

Tłuszcze to inaczej lipidy. Nazwa pochodzi od greckiego słowa „lipos” – „tłuszcz”. Są grupą związków organicznych o różnorodnej budowie, ale mają wspólną cechę: są nierozpuszczalne w wodzie. W organizmie człowieka tłuszcze ... ważnych związków nierozpuszczalnych w wodzie, np. niektórych witamin. Tłuszcze w diecie Pojęcie „tłuszcz” oznacza ... w organizmie Tłuszcz pełni w organizmie wiele funkcji warunkujących zdrowie. Tłuszcze dostarczane z pożywieniem stanowią...

Tłuszcze

Tran dla dzieci

Tran jest to płynny tłuszcz otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego. Wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, ponieważ zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które wzmacniają odporność organizmu, oraz witaminy A i D3, warunkujące prawidłową budowę...