Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Kwasy tłuszczowe

Tłuszcz kojarzy nam się z czymś, czego należy unikać. Wydaje się niezdrowy, a do tego tuczący. Jednak nie każdy. Tłuszcze są źródłem energii oraz dostarczają niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, tzw. NNKT. NNKT, jak sama nazwa mówi, są niezbędne dla rozwoju naszego organizmu, tym bardziej, że nie potrafi on sam ich wyprodukować lub wytwarza je w niewystarczającej ilości. Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 25-30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, a nienasycone kwasy tłuszczowe 6-10% spożycia tłuszczów.

1. Nienasycone kwasy tłuszczowe

Niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe dzieli się na kwasy omega-3 i omega-6. Te kwasy tłuszczowe znajdziemy w roślinach i tłustych, morskich rybach. Ponadto, kwasy NNKT znajdują się również w olejach roślinnych i olejach z ryb morskich. Objawy niedoboru nienasyconych kwasów omega-3 omega-3 znajdziesz głównie w makrelach, sardynkach, łososiach, śledziach, tuńczykach, dorszach, owocach morza. Występują także w niektórych roślinach liściastych i roślinnych olejach – rzepakowym, lnianym, sojowym, z dyni.

Niewielkie jego ilości są w orzechach i siemieniu lnianym. Kwasy tłuszczowe omega-6 występują w olejach: kukurydzianym, słonecznikowym, sezamowym, sojowym, z wiesiołka, ogórecznika i kiełków pszenicy. Natomiast tłuszcze zwierzęce, również często zjadane, zawierają kwasy nasycone, które spożywane w nadmiarze mają działanie miażdżycorodne.

2. Znaczenie NNKT dla organizmu

  • Biorą udział w procesie przemiany materii.
  • Prekursorzy składników, które budują błony komórkowe, dzięki czemu utrzymują ciągłość skóry i prawidłową strukturę błon komórkowych.
  • Składniki tkanki mózgowej, siatkówki i komórek nerwowych.
  • Działają przeciwmiażdżycowo, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
  • Podnoszą nieswoistą odporność organizmu.
  • Poprawiają działanie układu krążenia.
  • Zapobiegają zakrzepom naczyniowym.
  • Dzięki nim cholesterol jest wydalany z żółcią.

Niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych występuje rzadko. Zdarza się u osób, które wolą tłuszcze zwierzęce lub u tych, którzy ograniczają spożycie tłuszczów w związku ze swoją dietą. Ich niedobór powoduje:

  • bezsenność,
  • osłabienie,
  • przygnębienie,
  • matowość włosów,
  • upośledzenie procesów myślenia,
  • upośledzenie odporności.

Bardzo ważny jest wpływ NNKT na odporność. Nienasycone kwasy tłuszczowe są wydzielane przez gruczoły łojowe. Powoduje to, że nasza skóra ma kwaśny odczyn, który jest zabójczy dla bakterii. Te właśnie przez skórę próbowałyby wniknąć do naszego organizmu. Ponadto, NNKT stymulują układ odpornościowy do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.

3. Nienasycone kwasy tłuszczowe w diecie

Jeśli chcesz być zdrowy, pamiętaj o codziennym jedzeniu niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Możesz zjadać je w postaci ulubionej ryby bądź dodając do sałatki olej lub oliwę z oliwek. Jeśli wolisz suplementy diety, to w aptece jest ich również ogromny wybór. Można kupić tran lub skoncentrowane oleje roślinne. Kapsułki są w dodatku wzbogacane witaminą E, która zabezpiecza przed działaniem wolnych rodników.

Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe, można zjeść cztery łyżki oleju słonecznikowego, cztery łyżki oleju sojowego albo 350 g ciemnego pieczywa. Warto zjadać ryby morskie lub owoce morza, minimum trzy razy tygodniowo. Najlepiej jest je dusić lub gotować, nie zaleca się wędzenia ani mocnego solenia. Dawkowanie suplementów z NNKT zależne jest od ich rodzaju. Jeśli jednak w ich składzie nie ma witaminy E, to można ją przyjmować oddzielnie – 1-2 kapsułki dziennie.

Bożena Szalko,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Oliwa z oliwek jako uniwersalne lekarstwo

Na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO wkrótce umieszczona zostanie tradycyjna dieta śródziemnomorska, której podstawą jest oliwa z oliwek. Spis treści Dieta śródziemnomorska Włosi cieszą się z wyróżnienia,...

Tłuszcze

Dobry cholesterol

Dobry cholesterol to substancja produkowana i wykorzystywana przez organizm, która pomaga nam zachować na długo zdrowie i witalność. Organizm to jedno źródło, dostarczające około 75% cholesterolu. Drugie źródło związane jest z...

Tłuszcze

Niektóre tłuszcze są dla nas niezbędne i nie powinniśmy na dźwięk tego słowa tracić apetytu

Triadę głównych składników odżywczych tworzą: białka, tłuszcze i węglowodany. Białko jest budulcem, a tłuszcze i węglowodany są paliwem. Ponadto bez tłuszczu organizm nie będzie w stanie na przykład przyswoić witamin A, E, D i K. Czyli jeśli zrezygnujemy całkowicie z tłuszczów, nie będziemy mieli wiele pożytku z jedzenia samej papryki. Tłuszcze chronią ... przy produkcji hormonalnej oraz dla prawidłowej przemiany materii czy pracy mózgu. Dualistyczny podział na dobre i złe...

Tłuszcze

Czy margaryna jest zdrowa?

Margaryna to alternatywa dla masła. W swoim składzie margaryna zawiera tłuszcze roślinne, niekiedy zmieszane z mlekiem lub wodą, polepszacze smaku, lecytynę oraz substancje barwiące. W niektórych margarynach mleko może stanowić do 25% całej zawartości. Ze względu na to, że margarynę produkuje się z olejów roślinnych, zawiera ona mniej szkodliwych dla zdrowia ... zawiera tłuszcze roślinne, jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto, margaryna dostarcza stałej dawki witamin: A, D oraz E.

Tłuszcze

Tłuszcze roślinne

Tłuszcze roślinne powinny stanowić istotny element diety człowieka. Stanowią bowiem źródło nienasyconych kwas ... oraz migdały. Właściwości tłuszczu roślinnego Tłuszcze (lipidy) roślinne są grupą związków, których cechą charakterystyczną jest nierozpuszczalność w wodzie. Tłuszcze w organizmie stanowią składnik budulcowy, pełnią również rolę materiału energetycznego, a także są rozpuszczalnikiem dla niektórych witamin – A, D, E, K. Tłuszcze roślinne zbudowane są z...

Tłuszcze

Kwasy omega-3 poprawiają humor

Dobry humor to podstawa skutecznych działań. Psycholodzy, trenerzy czy coachowie znają i podkreślają znaczenie pozytywnego nastawienia. Chcąc być skutecznym w pracy nad samą efektywnością, należy problem potraktować wieloaspektowo. Okazuje się bowiem, że...

Tłuszcze

Prozdrowotne właściwości kwasów omega-3

Tłuszcze są jednym z trzech głównych makroskładników w diecie człowieka. Dostarczają najwięcej energii w przeliczeniu na 1 gram składnika – 9 kcal. Są źródłem różnych kwasów tłuszczowych, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E. Pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie ludzi. W tym artykule chcielibyśmy zwrócić szczególną uwagę na rolę, jaką odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Do kwasów tłuszczowych omega-3 należą...

Tłuszcze

Cholesterol w organizmie

(...) cholesterolu. Tłuszcze roślinne mają pozytywny wpływ na strukturę cholesterolu. Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie frakcji LDL. Tłuszcze roślinne w ogóle nie zawierają w swym składzie cholesterolu. Do diety warto...

Tłuszcze

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwka – wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. Świeże owoce można spożywać na surowo lub jako zakonserwowane w postaci solonej, marynowanej, nadziewanej...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500