Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Tłuszcze nasycone

Tłuszcze nasycone są często utożsamiane z tłuszczami pochodzenia zwierzęcego. Nic więc dziwnego, że w ciągu ostatnich lat słychać było wiele głosów krytyki pod ich adresem. Tłuszcze nasycone obwiniano między innymi za przyczynianie się do choroby serca, a także za podnoszenie poziomu cholesterolu. O samych tłuszczach przeciętny człowiek wiedział jednak niewiele. Czas zadać sobie pytanie: czym są tłuszcze nasycone i czym różnią się od tłuszczów nienasyconych?

Co to są tłuszcze nasycone?

Mianem tłuszczów nasyconych określa się nasycone kwasy tłuszczowe obecne w konkretnym źródle tłuszczu. Mimo iż często traktuje się je jako grupę, istnieje wiele różnych tłuszczów nasyconych, a każdy z nich ma inne zastosowanie dla organizmu oraz potencjalne właściwości prozdrowotne. Podobnie jak wszystkie tłuszcze, tłuszcze nasycone dostarczają energii człowiekowi, pomagają w przyswajaniu niektórych witamin oraz składników odżywczych, a także uczestniczą w budowie błon komórkowych. Organizm człowieka jest w stanie wytworzyć potrzebną mu ilość tłuszczów nasyconych. Oprócz podstawowych funkcji tłuszczów nasyconych coraz częściej wymienia się dodatkowe ich właściwości. Badania wykazały między innymi ich działanie antybakteryjne, jednak należy pamiętać, że nie wszystkie rodzaje tłuszczów nasyconych zostały przebadane. Źródła tłuszczów nasyconych to: wołowina, jagnięcina, wieprzowina, smalec, masło, śmietana, pełnotłuste mleko, sery żółte o dużej zawartości tłuszczu, olej kokosowy, masło kakaowe, olej palmowy oraz olej z ziaren palmowych. Tłuszcze, które w temperaturze pokojowej mają postać stałą, czyli masło, smalec, olej kokosowy i masło kakaowe, zawierają więcej tłuszczów nasyconych niż płynne oleje. Jednak wszystkie tłuszcze i oleje są mieszanką różnych rodzajów tłuszczu. Mimo iż wołowina zawiera więcej tłuszczów nasyconych niż większość olejów, ma w sobie więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych niż samych tłuszczów nasyconych. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe występują również w dużych ilościach w znanej ze swoich właściwości oliwie z oliwek.

Tłuszcze nasycone a tłuszcze nienasycone

Zarówno tłuszcze nasycone, jak i nienasycone znajdują się w wielu produktach spożywczych, jednak ich wpływ na organizm człowieka nie jest taki sam. Tłuszcze nienasycone mają pozytywny wpływ na stan zdrowia serca, podczas gdy tłuszcze nasycone mogą szkodzić, podnosząc poziom złego cholesterolu i przyczyniając się do problemów z sercem. Tłuszcze nasycone znajdują się nie tylko w produktach zwierzęcego pochodzenia, ale i w żywności przetworzonej. Natomiast tłuszcze nienasycone wchodzą w skład orzechów, awokado i oliwek. Obecnie są bardzo popularne między innymi dzięki zdolności obniżania poziomu złego cholesterolu i podwyższania poziomu dobrego cholesterolu. W związku z tym osoby, które chcą kontrolować swój cholesterol, powinny sięgać po produkty bogate w tłuszcze nienasycone i ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych.

Specjaliści od żywienia są zgodni, że drastyczne diety redukujące spożycie tłuszczów do minimum nie są korzystne dla zdrowia. Tłuszcz jest bowiem ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wystarczy zadbać o to, by w diecie znalazły się wartościowe tłuszcze nienasycone i uważać na to, by nie przesadzić z ilością tłuszczów nasyconych.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Tłuszcze - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Tłuszcze
Tłuszcze

Tran - obowiązkowy produkt w domowej apteczce

Artykuł sponsorowany Nie od dziś wiadomo, że tran to niezwykły specyfik mający pozytywny wpływ na ludzki organizm. To skarbnica naturalnych witamin i niezwykle ważnych substancji odżywczych. Kiedyś nielubiany przez wielu za swój nieprzyjemny smak i...

Tłuszcze

Oliwa z oliwek jako uniwersalne lekarstwo

Na Liście Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO wkrótce umieszczona zostanie tradycyjna dieta śródziemnomorska, której podstawą jest oliwa z oliwek. Spis treści Dieta śródziemnomorska Włosi cieszą się z wyróżnienia,...

Tłuszcze

Dobry cholesterol

Dobry cholesterol to substancja produkowana i wykorzystywana przez organizm, która pomaga nam zachować na długo zdrowie i witalność. Organizm to jedno źródło, dostarczające około 75% cholesterolu. Drugie źródło związane jest z...

Tłuszcze

Niektóre tłuszcze są dla nas niezbędne i nie powinniśmy na dźwięk tego słowa tracić apetytu

Triadę głównych składników odżywczych tworzą: białka, tłuszcze i węglowodany. Białko jest budulcem, a tłuszcze i węglowodany są paliwem. Ponadto bez tłuszczu organizm nie będzie w stanie na przykład przyswoić witamin A, E, D i K. Czyli jeśli zrezygnujemy całkowicie z tłuszczów, nie będziemy mieli wiele pożytku z jedzenia samej papryki. Tłuszcze chronią ... przy produkcji hormonalnej oraz dla prawidłowej przemiany materii czy pracy mózgu. Dualistyczny podział na dobre i złe...

Tłuszcze

Czy margaryna jest zdrowa?

Margaryna to alternatywa dla masła. W swoim składzie margaryna zawiera tłuszcze roślinne, niekiedy zmieszane z mlekiem lub wodą, polepszacze smaku, lecytynę oraz substancje barwiące. W niektórych margarynach mleko może stanowić do 25% całej zawartości. Ze względu na to, że margarynę produkuje się z olejów roślinnych, zawiera ona mniej szkodliwych dla zdrowia ... zawiera tłuszcze roślinne, jest bezpieczniejsza niż masło. Ponadto, margaryna dostarcza stałej dawki witamin: A, D oraz E.

Tłuszcze

Tłuszcze roślinne

Tłuszcze roślinne powinny stanowić istotny element diety człowieka. Stanowią bowiem źródło nienasyconych kwas ... oraz migdały. Właściwości tłuszczu roślinnego Tłuszcze (lipidy) roślinne są grupą związków, których cechą charakterystyczną jest nierozpuszczalność w wodzie. Tłuszcze w organizmie stanowią składnik budulcowy, pełnią również rolę materiału energetycznego, a także są rozpuszczalnikiem dla niektórych witamin – A, D, E, K. Tłuszcze roślinne zbudowane są z...

Tłuszcze

Kwasy omega-3 poprawiają humor

Dobry humor to podstawa skutecznych działań. Psycholodzy, trenerzy czy coachowie znają i podkreślają znaczenie pozytywnego nastawienia. Chcąc być skutecznym w pracy nad samą efektywnością, należy problem potraktować wieloaspektowo. Okazuje się bowiem, że...

Tłuszcze

Prozdrowotne właściwości kwasów omega-3

Tłuszcze są jednym z trzech głównych makroskładników w diecie człowieka. Dostarczają najwięcej energii w przeliczeniu na 1 gram składnika – 9 kcal. Są źródłem różnych kwasów tłuszczowych, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E. Pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie ludzi. W tym artykule chcielibyśmy zwrócić szczególną uwagę na rolę, jaką odgrywają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Do kwasów tłuszczowych omega-3 należą...

Tłuszcze

Cholesterol w organizmie

(...) cholesterolu. Tłuszcze roślinne mają pozytywny wpływ na strukturę cholesterolu. Bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają stężenie frakcji LDL. Tłuszcze roślinne w ogóle nie zawierają w swym składzie cholesterolu. Do diety warto...

Tłuszcze

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwka – wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. Świeże owoce można spożywać na surowo lub jako zakonserwowane w postaci solonej, marynowanej, nadziewanej...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500