Pokaż kategorie abcZdrowie.pl

Produkty żywnościowe

Aby zapewnić organizmowi składniki odżywcze w odpowiedniej ilości, należy w dziennej racji pokarmowej uwzględniać produkty spożywcze występujące w piramidzie zdrowego żywienia. Należą do nich: produkty pełnoziarniste, tłuszcze roślinne, mleko i jego przetwory, warzywa i owoce, mięso zwierząt, ryby i owoce morza. Właściwa porcja posiłków i regularność ich spożywania mają niebagatelny wpływ na metabolizm i zachowanie odpowiedniej wagi ciała. Zdrowa dieta to przede wszystkim ta dobrze zbilansowana i zróżnicowana.

Produkty zbożowe powinny występować w każdym posiłku w ciągu dnia. W jadłospisie należy stosować urozmaicone ich rodzaje: ciemne pieczywo, płatki zbożowe, muesli, makarony. Produkty z tej grupy są dobrym źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego, witamin z grupy B i błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego. Warzywa i owoce powinny być spożywane 3-4 razy dziennie. Są bogatym źródłem witamin, zwłaszcza C, A i E, beta-karotenu oraz flawonoidów.

Mleko i nabiał są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia potrzebnego kościom. Mleko dostarcza też wysokowartościowego białka i witamin: A, B2 i D. Młodzież, kobiety ciężarne i karmiące matki powinny spożywać trzy porcje mleka na dzień. Bardzo korzystne dla zdrowia jest picie fermentowanych napojów mlecznych, np. kefirów czy jogurtów, a także spożywanie serów twarogowych.
Mięso, ryby lub owoce morza powinny występować w co najmniej jednym posiłku w ciągu dnia. Są produktami bogatymi w żelazo, pełnowartościowe białko i witaminy z grupy B. Frutti di mare zawierają korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Smak i aromat codziennych posiłków można wzbogacać, stosując odpowiednio dobrane zioła i przyprawy. Z alkoholi też nie trzeba od razu rezygnować, wystarczy tylko zachować umiar w ich spożywaniu. Powszechnie wiadomo, że kieliszek czerwonego wina do obiadu wspomaga trawienie.

Dyskusje na forum

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Produkty żywnościowe - najnowsze pytania

Artykuły Produkty żywnościowe
Produkty żywnościowe

Właściwości lecznicze orzechów włoskich

Podczas 241 zjazdu American Chemical Society naukowcy oświadczyli, iż ze wszystkich orzechów najzdrowsze są orzechy włoskie. Właściwości orzechów włoskich Uczeni potwierdzają, iż pod względem właściwości zdrowotnych, orzechy włoskie przewyższają migdały,...

Produkty żywnościowe

Etykiety - jak odczytać ich język?

Etykiety - jak odczytać ich język?

Z etykietami każdy z nas spotyka się na co dzień, kolorowe, krzyczące do nas różnymi hasłami i sloganami, kuszą, aby kupić dany produkt. Czasami jednak warto przystanąć i zagłębić się w to, co jest napisane małym drukiem na etykiecie, wtedy możemy uzyskać...

Produkty żywnościowe

Dieta na piękną skórę po lecie

Lato to okres, w czasie którego skóra prezentuje się pięknie i zdrowo. To wynik widocznej na jej powierzchni opalenizny, która maskuje drobne niedoskonałości skóry i sprawia, że wyglądamy oraz czujemy się lepiej. Niestety promieniowanie UV tworzy w...

Produkty żywnościowe

Soja i fitoestrogeny - czy jest się czego obawiać?

W wielu źródłach czytamy o negatywnym wpływie spożywania soi na nasze zdrowie. Temat ten budzi wiele kontrowersji, a soja ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Co mówią badania? Soja dostarcza naszemu organizmowi fitoestrogenów. Podstawową grupą...

Produkty żywnościowe

Produkty light

Nieustanne dbanie o linię i liczenie każdej kalorii sprawia, że często sięgamy po tzw. produkty light i odtłuszczone. Zanim jednak wybierzemy te właśnie produkty warto dowiedzieć się o nich czegoś więcej. Oto kilka najpopularniejszych pytań dotyczących...

Produkty żywnościowe

Czy każde E jest złe?

Czy każde E jest złe?

W obecnych czasach media straszą nas wszechobecną chemią w żywności, czającą się pod złowrogo brzmiącym "E". Ale czy naprawdę każde "E" jest złe? Czy każdy skrót umieszczony w składzie podanym w etykiecie jest dla nas...

Produkty żywnościowe

Owoce i warzywa, których lepiej nie obierać ze skórki

Owoce i warzywa, których lepiej nie obierać ze skórki

Nieustannie słyszymy, że powinniśmy jeść więcej warzyw i owoców. Produkty te są ważne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza odporność wymaga wzmocnienia witaminami i minerałami. Czy wiesz, że obieranie ze skórki pozbawia warzywa i owoce...

Produkty żywnościowe

„Pokarm bogów", czyli surowe kakao

„Pokarm bogów", czyli surowe kakao

Surowe ziarna kakaowca to esencja tego, co kochamy w czekoladzie. Surowe kakao jest jednak o wiele bogatsze w wartościowe dla zdrowia substancje. Minimalizuje ryzyko groźnych chorób, poprawia nastrój i pozytywnie wpływa na stan serca. Surowe kakao - co...