Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B pełnią ważne role w organizmie, który sam ich nie wytwarza, dlatego należy pamiętać o ich systematycznym dostarczaniu. Odpowiadają za prawidłowy wzrost dzieci, równowagę psychiczną, chronią przed nowotworami. Witaminy z grupy B występują niemal w każdym pożywieniu pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Ich uzupełnianie nie jest więc problematyczne, a jedyną przyczyną niedoboru jest nasza niewiedza lub lenistwo.

Spis treści:
  1. 1. Występowanie i rola witamin z grupy B
    1. 1.1. Witamina B1
    2. 1.2. Witamina B2
    3. 1.3. Witamina B3
    4. 1.4. Witamina B5
    5. 1.5. Witamina B6
    6. 1.6. Witamina B7
      1. 1.6.1. Niedobór witaminy B7
      2. 1.6.2. Występowanie witaminy B7
    7. 1.7. Witamina B9
    8. 1.8. Witamina B12
  2. 2. Cechy wspólne witamin z grupy B

1. Występowanie i rola witamin z grupy B

Grupę witamin B tworzy kilka substancji oznaczanych kolejnymi cyframi. Pierwszą z nich jest witamina B1.

1.1. Witamina B1

Witamina B1 nazywana jest też tiaminą. Występuje w ziemniakach, wieprzowinie, wątrobie, nerkach, orzechach brazylijskich, nasionach dyni, słoneczniku, sezamie, fasoli i brunatnym ryżu. Bierze udział w przemianie węglowodanowej. Jej niedobór w organizmie człowieka jest przyczyną porażenia nerwów obwodowych, niedowładów, a także zaburzeń w przemianie węglowodanowej. Znany jest również jej wpływ na układ nerwowy.

1.2. Witamina B2

Witamina B2 to ryboflawina. Jej źródłem są przetwory mleczne (mleko, jogurty naturalne, białe sery, kefiry), jaja, drób. Czasami płatki zbożowe są wzbogacone o ten rodzaj witaminy. W organizmie pełni ważną rolę. Mianowicie, witamina B2 uczestniczy w metabolizmie. Pomaga przetwarzać energię chemiczną zaczerpniętą z pożywienia na energię przydatną w organizmie. Osoby, które mają problemy z utrzymaniem wagi, a ich przemiana materii jest słaba, powinny zadbać o regularne dostarczanie witamin. Dodatkowo, witamina B2 wpływa pozytywnie na pracę innej witaminy z grupy B – B6 i współdziała z witaminą A w tworzeniu błon śluzowych. Żeby dostarczyć jej dzienną dawkę, dorosły człowiek powinien wypić ok. 750 ml mleka dziennie. Największe zapotrzebowanie na witaminy z grupy B mają kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią.

1.3. Witamina B3

Witamina B3 to inaczej niacyna lub witamina PP. Podobnie jak i inne witaminy z grupy B znajdziemy ją w wątróbce, mięsie, drobiu, nasionach roślin strączkowych, ryżu i ziemniakach. Witamina B3 chroni nas przed osłabieniem, bólami głowy, apatią i schorzeniami skórnymi. Dzięki niej układ pokarmowy funkcjonuje poprawnie.

1.4. Witamina B5

Witamina B5 to kwas pantotenowy. Żeby uchronić się przed drętwieniem palców stóp, jedzmy produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Witamina B5 ukrywa się np. w chlebie pełnoziarnistym i w suszonych owocach.

1.5. Witamina B6

Witamina B6, czyli pirydoksyna. Dostarczymy ją do organizmu, jedząc łososia lub wzbogacone płatki zbożowe. Witamina B6 przeciwdziała niedokrwistości, zmianom chorobowym skóry, zaburzeniom przedmiesiączkowym, zmianom nastroju, wzdęciom. Ten rodzaj witaminy z grupy B przepisywany jest kobietom, u których antykoncepcja hormonalna wywołuje skutki uboczne. Nadmiar witaminy B6 prowadzi do zaburzeń neurologicznych, które powodują słabość i drętwienie kończyn.

1.6. Witamina B7

To inaczej biotyna. Tak jak inne witaminy z grupy B występuje we wszystkich produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Niedobór powoduje stany zapalne skóry, utratę łaknienia, wymioty i bóle mięśni.

Witamina B7 odgrywa ważną rolę w przemianie glukozy, przede wszystkim w pierwszym etapie, w którym współdziała z insuliną, hormonem trzustki. Okazało się, że witamina B7 pobudza proces przemiany materii glukozy powstającej w wątrobie, w której witamina ta jest magazynowana. Stabilizuje też poziom glukozy we krwi. Oddziaływanie tych substancji jest szczególnie ważne u osób chorych na cukrzycę.

Witamina B7 poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Dzieje się tak, gdyż zawiera cząstki siarki chroniącej naszą skórę i włosy. Dzięki temu, że kontroluje tłuszczową przemianę materii, zapobiega łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych. Uczestniczy też w procesach tworzenia hemoglobiny będącej barwnikiem czerwonych krwinek i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego

1.6.1. Niedobór witaminy B7

Niedobór witaminy B7 zdarza się rzadko. Można go jednak zaobserwować u pacjentów szpitali karmionych sztucznie lub poddawanych długotrwałej kuracji antybiotykami. Niedobór witamin jest przyczyną wielu schorzeń skóry.

Objawy niedoboru witaminy B7:

1.6.2. Występowanie witaminy B7

Źródłem witaminy B7 jest mleko, wątroba, nerki, żółtko jaj, sery, otręby, ryby, drożdże, ciemny ryż, kukurydza i mąka ze zbóż. Znajduje się także w owocach: arbuzy, banany, melony, grejpfruty, brzoskwinie, winogrona oraz warzywa: kalafior, buraki, groch, pomidory, szpinak, marchew.

Witamina B7 ulega stopniowemu rozkładowi pod wpływem promieniowania UV, współdziała z witaminami z grupy B, tj. B5, B9 oraz B12.

1.7. Witamina B9

Witamina B9 to inaczej kwas foliowy. Jest jedną z popularniejszych witamin z grupy B. Odpowiada za wiele ważnych funkcji w organizmie. Wpływa na mózg, system nerwowy, pomaga w rozwoju noworodków. Dzięki niej możliwe jest przekazywanie cech dziedzicznych komórek. Witamina B9 zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, a także pobudza krew do szybszego krążenia. Niedobór witaminy B9 wywołuje stany lękowe i depresyjne, bezsenność, kłopoty z pamięcią, kołatanie serca, szybsze siwienie włosów, brak apetytu, zahamowanie wzrostu u dzieci. Ponadto, kwas foliowy zwiększa ilość czerwonych krwinek.

1.8. Witamina B12

Zwana jest też cyjanokobalaminą. Jej niedobór w organizmie jest przyczyną anemii, opóźnienia wzrostu, częstych biegunek, depresji, zaburzeń neurologicznych. Witamina B12 (kobalamina) wpływa pozytywnie na pamięć oraz przyczynia się do powstawania białek oraz DNA. Niedobór witaminy B12 może spowodować utratę pamięci.

2. Cechy wspólne witamin z grupy B

Dieta witaminowa
Dieta witaminowa Organizm zaopatrywany jest w witaminy wraz z pożywieniem, ponieważ...

Wszystkie witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych, dlatego często są określane jako kompleks witamin B. Są one bardzo istotne dla organizmu, ponieważ koją nerwy, dbają o prawidłowy metabolizm, poprawiają przemianę materii i pozytywnie wpływają na koncentrację.

Witaminy B najczęściej występują wszystkie razem, jako kompleks. Zazwyczaj występują w tych samych grupach produktów spożywczych, takich jak: kasza jęczmienna i gryczana, podroby, mięso, prawdziwy ciemny chleb, migdały, orzechy, jaja, kalafior, kapusta, cebula, czosnek, brukselka, brokuły, szpinak, fasola, groch. Zwiększone zapotrzebowanie na te witaminy występuje w przypadku spożywania dużych ilości słodyczy, kawy, czarnej herbaty i alkoholu.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Pytania do specjalistów

pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

pokaż 5 następnych

Artykuły Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B Niedobór witaminy B12 uszkadza mózg!

Niedobór witaminy B12 zwiększa utratę komórek mózgowych oraz zmniejsza umiejętność myślenia oraz koncentrację. Często objawy niedoboru przypominają początek choroby Alzheimera. Głównym źródłem witaminy B12 w diecie są...

Witaminy z grupy B Rola witaminy B12

Wątroba, nerki, serce, mięso – to bogate kopalnie witaminy B12. U noworodków jej zapasy wystarczają na rok, u dorosłych dłużej, bo na 2-5 lat. Witamina B12 ma olbrzymie znaczenie, ponieważ wpływa na wiele procesów zachodzących w naszym...

Witaminy z grupy B Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Główną rolą witaminy B5 jest regulacja białek i tłuszczów w organizmie. Skutkami niedoboru kwasu pantotenowego są zmiany skórne oraz zaburzenia układu...

Witaminy z grupy B Właściwości witaminy B12

Witaminy i minerały są niezbędne do wzmocnienia i zachowania zdrowia. Witamina B12 należy do grupy witamin B. Tak jak inne witaminy z tej grupy jest rozpuszczalna w wodzie. Rola witaminy B12 jest ogromna - uczestniczy ona w procesach węglowodanowych,...

Witamina B15
Witaminy z grupy B Witamina B15

Witamina B15 to kwas pangamowy, który uczestniczy w przemianach związków zawierających grupę aminową i przyspiesza utlenianie glukozy w komórkach. Regularne i długotrwałe zażywanie kwasu pangamowego wzmacnia i pobudza organizm.

Witaminy z grupy B Witamina B12 (kobalamina)

Witamina B12, zwana kobalaminą, pełni w organizmie różnorodne funkcje. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Niedobór witaminy B12 jest przyczyną niedokrwistości megaloblastycznej oraz zaburzeń funkcjonowania układu...

Witaminy z grupy B Witamina B6 (pirydoksyna)

Witamina B6 należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Uczestniczy w procesach ważnych dla życia, gdyż bierze udział w metabolizmie aminokwasów oraz tworzeniu czerwonych krwinek. Najwięcej witaminy B6 znajduje się w produktach z pełnego przemiału...

Witaminy z grupy B Zespół Korsakowa

Zespół Korsakowa, inaczej psychoza Korsakowa, to zaburzenie neuropsychiatryczne, które występuje głównie u alkoholików. Choroba Korsakowa wiąże się z dużym niedoborem witamin z grupy B. Nazywana również tiaminą, witamina...

Witaminy z grupy B Poziom witaminy B12

Łysienie jest chorobą dla wielu ludzi wstydliwą, ponieważ brak włosów negatywnie odbija się na ich wyglądzie zewnętrznym. Podczas poszukiwania przyczyn utraty włosów warto także wykonać badanie krwi z oznaczeniem poziomu witaminy B12.

Witaminy z grupy B Niedobór witamin B

Niedobór witamin z grupy B wpływa niekorzystnie na zdrowie – powoduje zmiany skórne, w postaci, niedokrwistość oraz zaburzenia układu nerwowego. Najwięcej witamin z grupy B występuje w produktach pochodzenia pełnoziarnistego zwłaszcza...

pokaż 10 następnych