Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Produkty zbożowe

wheat-368867-1920_d3f0.jpg
Zdjęcie autorstwa Stones / CC0 1.0

Produkty zbożowe, takie jak pieczywo i wyroby cukiernicze, to dla większości osób stały element jadłospisu. Zdrowe śniadanie czy kolacja wręcz nie mogą obyć się bez chleba czy bułek. Zbożowe wypieki są także świetną bazą do różnego rodzaju przekąsek w postaci koreczków, tostów czy grzanek. Jakie są wartości odżywcze i właściwości produktów zbożowych? Które rodzaje pieczywa są zalecane osobom będącym na diecie?

Kaloryczność wypieków

Pieczywo i wyroby cukiernicze dostarczają (w zależności od rodzaju) około 220-450 kcal w 100 g produktu. Istotny jest rodzaj ciasta, z którego wypieka się produkt końcowy. Najbardziej kaloryczne są ciasta francuskie. Wynika to z bardzo dużej zawartości tłuszczu w wyrabianej masie. Dlatego też, jeśli się odchudzamy lub dbamy o linię, powinniśmy wyeliminować wszelkiego rodzaju croissanty, rogale przekładane dżemem czy czekoladą. Zagrożeniem dla naszej sylwetki są także chałki, herbatniki czy jagodzianki. Stosunkowo niewiele kilokalorii ma ciasto drożdżowe (290 kcal/100 g). Dodatkowo jest lekkie, przez co kaloryczność 1 porcji (około 30 g) waha się w granicach 90-100 kcal.

Jeśli jesteś na diecie, kupując pieczywo miej na uwadze, że:

  • Pieczywo o mniejszej kaloryczności to: chleb pełnoziarnisty żytni, chleb razowy, chleb razowy z dodatkiem nasion (soi, słonecznika), a także pumpernikiel.
  • Pieczywo o średniej kaloryczności to: grahamka, bułka pszenna, kajzerki oraz ciasto drożdżowe.
  • Pieczywo i wyroby o dużej kaloryczności (powyżej 300 kcal/100g) to: rogale maślane, chałka, ciasto francuskie z dodatkami, herbatniki, a także, co ciekawe, chleb chrupki. Pieczywo chrupkie jest zwykle zalecane osobom odchudzającym się, ale jest ono bardzo kaloryczne w przeliczeniu na 100 g produktu. Kaloryczność jednej suchej kromki jest jednak o wiele mniejsza w stosunku do standardowej porcji tradycyjnego chleba, ze względu na mniejszą masę tej pierwszej.

Jakie pieczywo wybrać?

Stojąc przed sklepową ladą, często zastanawiamy się, jaki rodzaj chleba kupić. Najwartościowsze są wypieki z mąki razowej (pieczywo ciemne, z pełnego ziarna). Dobrze, jeśli pieczywo zawiera dodatek: orzechów (są źródłem sporej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych WNKT), nasion słonecznika, dyni czy siemienia lnianego. Pieczywo ciemne jest także źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i wydłuża uczucie sytości, zmniejszając częstość napadów głodu. Ostrożność powinny jednak zachować osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Zbyt szybkie wprowadzenie dużych ilości błonnika może skutkować nieprzyjemnymi objawami gastrycznymi.

Najwięcej wapnia dostarczają chleby pełnoziarniste. Dobrym źródłem magnezu są: chleb chrupki, pieczywo pełnoziarniste oraz pieczywo razowe z dodatkiem nasion. Dodatkowo, podobnie jak chleb chrupki, dostarcza sporych ilości żelaza, cynku, miedzi i manganu. Jeśli jesteśmy znudzeni ciągłym jedzeniem tradycyjnego pieczywa, możemy pozwolić sobie na pieczywo chrupkie. Jego zaletami są również długi okres przydatności do spożycia i niewielka kaloryczność 1 kromki (około 30-40 kcal w zależności od zastosowanej techniki produkcyjnej i rodzaju użytego zboża).

Produkty zbożowe mają długą tradycję i wiele osób nie wyobraża sobie bez nich życia. Chleb to jeden z filarów zdrowego żywienia, dlatego warto wybierać takie jego odmiany, które są bogate w składniki odżywcze.

Bibliografia

  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”, PZWL 2005.
Katarzyna Mazowska,
Komentarze

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Zboża - najnowsze pytania

Artykuły Zboża
Zboża

Gryka - zboże o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych

Produkty zbożowe już od dawna stanowią podstawowe źródło pożywienia ludzi. Według zasad zdrowej piramidy żywieniowej powinny być one spożywane w ilości od 6 do 11 porcji dziennie. Do najczęściej spotykanych zbóż możemy zaliczyć m.in.:...

Zboża

Kasza a odchudzanie

Produkty zbożowe, w tym kasze powinny stanowić podstawę codziennej diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin, a także...

Zboża

Właściwości owsianki

Prozdrowotne właściwości owsianki są znane od dawna. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Potrawa przygotowywana na mleku jest doceniana przez sportowców jako źródło energii, a przez lekarzy jako...

Zboża

Właściwości oleju lnianego

Olej lniany otrzymywany jest z nasion lnu i charakteryzuje się dużą zawartością kwasu z rodziny omega-3 - alfa-linolenowego. Ponadto olej lniany jest źródłem steroli roślinnych i witaminy E. Spożywanie oleju lnianego wpływa korzystnie na zdrowie,...

Zboża

Pieczywo razowe

Pieczywo razowe jest ostatnio bardzo popularne, co ma związek z jego pozytywnym wpływem na organizm. Coraz więcej osób rezygnuje z pszennych bułek i białego chleba na rzecz grahamek i razowego chleba, co cieszy szczególnie dietetyków.

Zboża

Kasza manna - wartości odżywcze

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Już nasi przodkowie doceniali kaszę mannę jako rodzaj żywności, która szybko zaspokaja głód. Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę, mimo iż jej wartość odżywcza...

Zboża

Właściwości orkiszu

Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność (a wraz z nią orkisz) stała się popularna. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Wartości odżywcze orkiszu są godne uwagi. Orkisz, czyli tak zwany jęczmień dwurzędowy, zawiera wiele witamin i minerałów. Niestety, produkty orkiszowe są dość drogie, co zniechęca wiele...

Zboża

Kasza - wartości odżywcze

Wartości odżywcze kaszy są imponujące, ale nie wszyscy o nich wiedzą. Kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza manna, kasza kukurydziana oraz kuskus zawierają cenne składniki odżywcze, które są ważne dla właściwego funkcjonowania...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500