Produkty zbożowe

Produkty zbożowe, takie jak pieczywo i wyroby cukiernicze, to dla większości osób stały element jadłospisu. Zdrowe śniadanie czy kolacja wręcz nie mogą obyć się bez chleba czy bułek. Zbożowe wypieki są także świetną bazą do różnego rodzaju przekąsek w postaci koreczków, tostów czy grzanek. Jakie są wartości odżywcze i właściwości produktów zbożowych? Które rodzaje pieczywa są zalecane osobom będącym na diecie?

Kaloryczność wypieków

Pieczywo i wyroby cukiernicze dostarczają (w zależności od rodzaju) około 220-450 kcal w 100 g produktu. Istotny jest rodzaj ciasta, z którego wypieka się produkt końcowy. Najbardziej kaloryczne są ciasta francuskie. Wynika to z bardzo dużej zawartości tłuszczu w wyrabianej masie. Dlatego też, jeśli się odchudzamy lub dbamy o linię, powinniśmy wyeliminować wszelkiego rodzaju croissanty, rogale przekładane dżemem czy czekoladą. Zagrożeniem dla naszej sylwetki są także chałki, herbatniki czy jagodzianki. Stosunkowo niewiele kilokalorii ma ciasto drożdżowe (290 kcal/100 g). Dodatkowo jest lekkie, przez co kaloryczność 1 porcji (około 30 g) waha się w granicach 90-100 kcal.

Jeśli jesteś na diecie, kupując pieczywo miej na uwadze, że:

  • Pieczywo o mniejszej kaloryczności to: chleb pełnoziarnisty żytni, chleb razowy, chleb razowy z dodatkiem nasion (soi, słonecznika), a także pumpernikiel.
  • Pieczywo o średniej kaloryczności to: grahamka, bułka pszenna, kajzerki oraz ciasto drożdżowe.
  • Pieczywo i wyroby o dużej kaloryczności (powyżej 300 kcal/100g) to: rogale maślane, chałka, ciasto francuskie z dodatkami, herbatniki, a także, co ciekawe, chleb chrupki. Pieczywo chrupkie jest zwykle zalecane osobom odchudzającym się, ale jest ono bardzo kaloryczne w przeliczeniu na 100 g produktu. Kaloryczność jednej suchej kromki jest jednak o wiele mniejsza w stosunku do standardowej porcji tradycyjnego chleba, ze względu na mniejszą masę tej pierwszej.

Jakie pieczywo wybrać?

Stojąc przed sklepową ladą, często zastanawiamy się, jaki rodzaj chleba kupić. Najwartościowsze są wypieki z mąki razowej (pieczywo ciemne, z pełnego ziarna). Dobrze, jeśli pieczywo zawiera dodatek: orzechów (są źródłem sporej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych WNKT), nasion słonecznika, dyni czy siemienia lnianego. Pieczywo ciemne jest także źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit, chroni przed zaparciami i wydłuża uczucie sytości, zmniejszając częstość napadów głodu. Ostrożność powinny jednak zachować osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym. Zbyt szybkie wprowadzenie dużych ilości błonnika może skutkować nieprzyjemnymi objawami gastrycznymi.

Najwięcej wapnia dostarczają chleby pełnoziarniste. Dobrym źródłem magnezu są: chleb chrupki, pieczywo pełnoziarniste oraz pieczywo razowe z dodatkiem nasion. Dodatkowo, podobnie jak chleb chrupki, dostarcza sporych ilości żelaza, cynku, miedzi i manganu. Jeśli jesteśmy znudzeni ciągłym jedzeniem tradycyjnego pieczywa, możemy pozwolić sobie na pieczywo chrupkie. Jego zaletami są również długi okres przydatności do spożycia i niewielka kaloryczność 1 kromki (około 30-40 kcal w zależności od zastosowanej techniki produkcyjnej i rodzaju użytego zboża).

Produkty zbożowe mają długą tradycję i wiele osób nie wyobraża sobie bez nich życia. Chleb to jeden z filarów zdrowego żywienia, dlatego warto wybierać takie jego odmiany, które są bogate w składniki odżywcze.

Bibliografia

  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K. „Tabele składu i wartości odżywczej żywności”, PZWL 2005.
Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0
Komentarze
Wyloguj
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 0 odpowiedzi Stany zapalne i zwyrodnienia stawów ~:

Witam
Mam na imię Ewa mam 56 lat mam stany zapalne i zwyrodnienia stawów.
Jak...

~ Pytania do specjalistów 2 odpowiedzi Jakie produkty na poprawę pamięci? ~:

Które ryby morskie, orzechy, produkty zbożowe, czekolady, najlepiej poprawiają pamięć, koncentrację?

pokaż 5 następnych

Artykuły Zboża

Kasza a odchudzanie
Zboża Kasza a odchudzanie

Produkty zbożowe, w tym kasze powinny stanowić podstawę codziennej diety zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie kasz jest niezwykle istotne, gdyż dostarczają wiele cennych składników mineralnych, witamin, a także...

Zboża Pieczywo razowe

Pieczywo razowe jest ostatnio bardzo popularne, co ma związek z jego pozytywnym wpływem na organizm. Coraz więcej osób rezygnuje z pszennych bułek i białego chleba na rzecz grahamek i razowego chleba, co cieszy szczególnie dietetyków.

Zboża Zdrowe pieczywo

Zdrowe pieczywo powinno być składnikiem każdej diety. Właściwe odżywianie polega na dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, z których wiele znajduje się właśnie w chlebie. Pieczywo uchodzi za kaloryczne i niezdrowe, ale wiele jego...

Zboża Kasza manna - wartości odżywcze

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Już nasi przodkowie doceniali kaszę mannę jako rodzaj żywności, która szybko zaspokaja głód. Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę, mimo iż jej wartość odżywcza...

Właściwości orkiszu
Zboża Właściwości orkiszu

Prozdrowotne właściwości orkiszu były znane od dawna, jednak przez ostatnie 20 lat ten gatunek zboża był raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność (a wraz z nią orkisz) stała się popularna. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Wartości odżywcze orkiszu są godne uwagi. Orkisz, czyli tak zwany jęczmień dwurzędowy, zawiera wiele witamin i minerałów. Niestety, produkty orkiszowe są dość drogie, co zniechęca wiele...

Zboża Właściwości owsianki

Prozdrowotne właściwości owsianki są znane od dawna. Owsianka na śniadanie to doskonały pomysł dla osób będących na diecie. Potrawa przygotowywana na mleku jest doceniana przez sportowców jako źródło energii, a przez lekarzy jako...

Zboża Kasza - wartości odżywcze

Wartości odżywcze kaszy są imponujące, ale nie wszyscy o nich wiedzą. Kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza jaglana, kasza manna, kasza kukurydziana oraz kuskus zawierają cenne składniki odżywcze, które są ważne dla właściwego funkcjonowania...

Produkty zbożowe a dieta
Piramida żywienia na diecie Produkty zbożowe a dieta

Produkty zbożowe stanowią podstawę piramidy żywienia, ale paradoksalnie wiele osób będących...

Zdrowe produktyOdtwórz wideo
Zdrowe odżywianie Zdrowe produkty

Aby uniknąć chorób układu sercowo-naczyniowego dużą rolę spełnia odpowiedni sposób...

Produkty ekologiczne
Żywność ekologiczna Produkty ekologiczne

Produkt ekologiczny to taki artykuł, którego negatywne oddziaływanie na środowisko jest...

Dziecko Produkty dla dzieci

Kiedy na świecie pojawia się nowy członek rodziny, trzeba zaopatrzyć się w ubranka, pieluchy,...

Produkty do makijażu
Makijaż Produkty do makijażu

Produkty do makijażu to, obok akcesoriów kosmetycznych, niezbędne elementy do wykonania...

Żywienie Produkty żywnościowe

Aby zapewnić organizmowi składniki odżywcze w odpowiedniej ilości, należy w dziennej racji...

Produkty żywnościowe Produkty light

Nieustanne dbanie o linię i liczenie każdej kalorii sprawia, że często sięgamy po tzw. produkty...

Dieta lekkostrawna Produkty lekkostrawne

Dieta lekkostrawna jest zalecana osobom, które mają problemy z układem pokarmowym, jednak...

Diety dla alergików Produkty bezglutenowe

Dieta bezglutenowa, stosowana przez osoby z nadwrażliwością na gluten oraz przez chorych na...

Dieta w cukrzycy Produkty dla diabetyków

Produkty dla diabetyków to inaczej produkty spożywcze, które może jeść chory...

Te produkty jedz w duecie
Produkty żywnościowe Te produkty jedz w duecie

Łącząc niektóre produkty wyciśniesz z nich dobroczynne właściwości odżywcze. Zobacz, które...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij