Witamina E

Witamina E należy do grupy związków określanych mianem tokoferoli. Wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz bezpłodności, dlatego nazywana jest witaminą młodości i płodności.

Spis treści:
  1. 1. Rola witaminy E
  2. 2. Niedobór witaminy E
  3. 3. Przedawkowanie witaminy E
  4. 4. Witamina E w diecie

1. Rola witaminy E

Fakty o zdrowiu - witamina E zmniejsza guzy nowotworowe Odtwórz wideo
Fakty o zdrowiu - witamina E zmniejsza guzy nowotworowe Witamina E w postaci w zastrzyku wpływa na zmniejszenie się guzów...

Witamina E, czyli α-tokoferol, w organizmie człowieka wykazuje wiele zróżnicowanych funkcji. Przede wszystkim posiada właściwości antyoksydacyjne, zapobiegając uszkodzeniom błony komórkowej komórek, wywołanym przez wolne rodniki. Ponadto hamuje utlenianie cholesterolu LDL, przez co przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Zapobiega również tworzeniu się skrzepów w naczyniach krwionośnych, dlatego zaleca się jej zażywanie osobom mającym wysokie stężenie cholesterolu we krwi oraz w profilaktyce przeciw zawałowi mięśnia sercowego. Witamina E w preparatach farmakologicznych jest połączona z witaminą A, ponieważ zapobiega jej utlenianiu. Witamina E wykazuje działanie przeciwnowotworowe.Wysokie dawki witaminy E obniżają komórkowy stres oksydacyjny i modyfikują właściwości błony komórkowej, tym samym poprawiają działanie insuliny i normują poziom glukozy we krwi. Z kolei dieta bogata w witaminę E zapobiega wadom cewy nerwowej płodu oraz warunkuje prawidłowy przebieg ciąży. Brak witaminy E przyczynia się do zaburzeń płodności u mężczyzn. W procesie spermatogenezy powstają plemniki o niskiej jakości, mało ruchliwe lub bez witek.

2. Niedobór witaminy E

Niedobór tego składnika u ludzi zdarza się niezwykle rzadko. Dolegliwościami związanymi z hipowitaminozą E są: spadek poziomu tej witaminy w osoczu krwi, przyspieszony rozpad krwinek czerwonych oraz dystrofia mięśniowa u osób dorosłych. Wśród niemowląt z niską masą urodzeniową w stanach niedoboru witaminy E pojawiają się ponadto: zwiększona wrażliwość na toksyczne działanie tlenu, podwyższona zlepialność płytek krwi, zaburzenia nerwowo-mięśniowe oraz zahamowanie wzrostu naczyń krwionośnych w oku prowadzące do ślepoty.

Objawy niedoboru witaminy E:

Witamina E jest niezbędna do prawidłowego działania układu rozrodczego. Długotrwały niedobór witaminy E prowadzi do poronienia lub nawet bezpłodności. U mężczyzn przyczynia się do powiększenia prostaty i impotencji. Niedobór witaminy podczas ciąży prowadzi do zmniejszenia wagi dziecka.

3. Przedawkowanie witaminy E

Wszystko co jest przyjmowane w nadmiernych dawkach jest szkodliwe dla organizmu. Tak samo działają wszystkie witaminy, w tym również witamina E. Witaminy trudno jest przedawkować, jeśli dostarczane są wyłącznie w pożywieniu. Jeśli bierzemy suplementy, trzeba zwracać uwagę na dawkę podaną na opakowaniu. Nadmiar witaminy E może prowadzić do krwawień i zmęczenia. Ze względu na fakt, że witamina E rozpuszcza się w tłuszczach, bardzo łatwo można ją przedawkować.

Do objawów przedawkowania witaminy E należą:

4. Witamina E w diecie

Witamina E jest wytwarzana tylko w roślinach. Najbardziej wartościowym naturalnym jej źródłem są oleje, zwłaszcza z olej z kiełków pszenicy. Dobrym źródłem witaminy E są również orzechy, pełne ziarna zbóż oraz zielone warzywa liściaste: sałata, szpinak i kapusta. Oleje tłoczone na zimno zawierają znacznie więcej witaminy E w porównaniu do rafinowanych, ponieważ proces rafinacji niszczy aż 75% witaminy.

Tabela. Zawartość witaminy E w 100 g produktu

ProduktZawartość w µgProduktZawartość w µg
Oliwa z oliwek 126 Papryka 2,90
Olej słonecznikowy 700 Nektarynki 1,80
Olej kokosowy 12 Słonecznik, nasiona 27,81
Orzechy laskowe 38 Pietruszka, natka 3,16
Orzeszki ziemne 9 Otręby pszenne 3,81

Witamina E rozpuszcza się w tłuszczach. Jest dość odporna na działanie wysokiej temperatury. Jednakże tokoferole są wrażliwe na działanie tlenu i promieni ultrafioletowych. Dlatego oleje oraz warzywa należy przechowywać w ciemnych pomieszczeniach. W przemyśle spożywczym tokoferole są używane jako przeciwutleniacze, zapobiegają jełczeniu tłuszczu. Są oznaczane symbolem:

  • E 306 – mieszanina tokoferoli,
  • E 307 – alfa-tokoferol,
  • E 308 – gamma-tokoferol,
  • E 309 – delta-tokoferol.

Witamina E jest dobrze tolerowana przez organizm człowieka i nie jest toksyczna.

Istniejące na świecie normy zapotrzebowania na witaminę E są bardzo zróżnicowane i wynoszą od 10 do 30 mg na dzień. Niektóre zalecenia podają także, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę E wynosi nawet 100 mg na dobę.

Witamina E warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jej niedobór jest przyczyną licznych schorzeń układu krążenia oraz przyczynia się do rozwoju choroby nowotworowej.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Pytania do specjalistów

pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 0 odpowiedzi Przyjmowanie witaminy E na uregulowanie okresu ~:

Czy żeby uregulować sobie okres moge brać witamine E >?z odstępami czasu czy to jest dla mnie zagrożenie>? Czy najlepsze by były tabletki do uregulowania bo lekarz ginekolog mi zalecił tą witamine E brać.

~ Pytania do specjalistów 1 odpowiedź Stosowanie suplementu diety z witaminą E w ciąży ~:

Ponawiam pytanie o suplement dla kobiet w ciąży * Femibion Natal Plus - zarówna kapsułka z witaminami jak i kapsułka z kwasami zawierają po 12mg wit. E - na opakowaniu napisane jest ze te dawki stanowią po 100% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę...

pokaż 5 następnych

Artykuły Witamina E

Witamina E Niedobór witaminy E

Witamina E uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek oraz zapobiega nowotworom. Ze względu na jej wszechobecność, niedobór witaminy E zdarza się niezwykle rzadko i najczęściej spowodowany jest problemami z jej przyswajaniem. Skutki niedoboru witaminy E rozdrażnienie, osłabienie zdolności koncentracji, zaburzenia przemiany materii, uszkodzenia mięśni serca ... w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Witamina E wpływa również pozytywnie na układ...

Witamina E Źródła witaminy E

Witamina E, inaczej tokoferol, jest przeciwutleniaczem. Odpowiada głównie za ochronę organizmu, chroni płuca i inne komórki przed uszkodzeniem. Witamina E uczestniczy też w procesie wytwarzania czerwonych krwinek oraz zapobiega nowotworom. Tokoferol pełni również bardzo istotną rolę w sprawnym funkcjonowaniu układu rozrodczego i wzmacnianiu odporności organizmu. Organizm ludzki nie jest w stanie sam produkować witaminy E, dlatego musi być ona dostarczana w...

Witamina E Rola witaminy E

Tak jak wszystkie witaminy i minerały, witamina E pomaga zapobiegać wielu chorobom i nieprawidłowościom. Właściwości witaminy E Przy niewysokim spożyciu witaminy E odnotowano niższy odsetek zachorowalności na choroby serca. Witamina E poprawia funkcjonowanie mózgu i wzmacnia pamięć. Według niektórych danych, witamina E zapobiega nowotworom, chorobom serca, demencji oraz wylewom. Nie jest to jednak w stu procentach udowodnione. Rola witaminy E polega też na wspomaganiu wchłaniania witaminy K.

Witamina E Właściwości witaminy E

Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlaczego jest taka ważna? Znaczenie witaminy E dla organizmu Silny przeciwutleniacz Witamina E i inne antyoksydanty chronią komórki przed utleniaczami. Chronią komórki przed uszkodzeniami i dostarczają im składników odżywczych. Chroni przed chorobami układu krążenia Witamina E uczestniczy w produkcji ... jest mniejsze. Leczy bezpłodność u mężczyzn Witamina E ma olbrzymie znaczenie w procesie produkcji spermy. Korzystnie...

Witamina E Witamina E w soczewkach kontaktowych

Wynaleziono innowacyjny sposób aplikowania witaminy E do oczu. Zamiast w tradycyjnych kroplach, zawarto ją w soczewkach kontaktowych. Zastosowanie witaminy E Witamina E odgrywa ważną rolę w procesie leczenia chorób oczu, jak na przykład zespołu suchego oka, jaskry czy zaćmy. Zazwyczaj przyjmuje się ją w formie kropli do oczu. Krople do oczu z witaminą E ... będzie dopiero za dwa lata.(witamina e w kroplach, Choroby oczu, Krople do...

Witamina E Witamina E poprawia pamięć!

(...) nad właściwościami witaminy E Witamina E to grupa ośmiu naturalnych składników. Większość badań związanych z chorobą Alzheimera skupia ... . Chciano w ten sposób sprawdzić, czy zawartość witaminy ma związek z demencją starczą. Witamina E a demencja starcza W wyniku ... , że witamina E może obniżyć ryzyko otępienia starczego o 45-50%, w zależności od tego, który składnik witaminy ma...

Witaminy Witamina K

Witamina K jest substancją chemiczną nazywaną także fitomenadionem, menadionen i menadiolem. Pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, a do najważniejszych należą udział w homeostazie wapnia i wpływ na krzepliwość krwi. Można ją znaleźć w wielu owocach...

Witamina D
Witaminy Witamina D

Terminem „witamina D” określane są związki chemiczne z grupy steroidów, wykazujące działanie przeciwkrzywiczne. Spośród nich największe znaczenie dla człowieka ma witamina D3 (cholekalcyferol) i D2 (ergokalcyferol). Rola witaminy...

Witaminy Witamina A (retinol)

Witamina A nazywana jest także retinolem, beta-karotenem, akseroftolem oraz prowitaminą A. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego, natomiast w produktach roślinnych odnajdujemy prowitaminę A, którą tworzy grupa związków określanych...

pokaż 10 następnych