Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Czosnek, nazywany najczęściej "naturalnym antybiotykiem", ma też wiele innych właściwości, które pomogą nie tylko na odporność. Może także wspierać serce, a także pomóc w kontroli cukru i cholesterolu. Jest jedno "ale": liczy się sposób przygotowania.
Czosnek nie tylko na odporność
Regularne spożywanie czosnku w rozsądnych ilościach (ok. 1-2 ząbki) może pomóc w obniżeniu cholesterolu oraz ciśnienia, co jest z kolei kluczowe w zapobieganiu zawałom i udarom.
Badanie opublikowane w 2025 r. na łamach "Journal of Health, Population and Nutrition" sugeruje, że czosnek może wspierać metabolizm glukozy i lipidów. Naukowcy badali wpływ suplementacji czosnku na kobiety z zespołem metabolicznym. Zaobserwowano, że po 8 tygodniach poziom glukozy na czczo zmniejszył się o ok. 10,5 proc., a cholesterol LDL spadł o ok. 14,2 proc.. Istotnie poprawiły się także inne parametry: trójglicerydy, cholesterol całkowity oraz ciśnienie tętnicze.
Co więcej, badanie z 2024 roku opublikowane w "Molecules" wykazało, że substancje zawarte w czosnku mogą hamować proces tworzenia skrzepów poprzez wpływ na mechanizmy krzepnięcia krwi.
Z kolei wyniki mataanalizy z 2024 roku opublikowanej na łamach "Nutrients" wskazują, że czosnek może obniżać poziom glukozy na czczo oraz wpływać na poprawę profilu lipidowego (zmniejszenie całkowitego cholesterolu i frakcji LDL oraz wzrost HDL.)
Ragularne jedzenie czosnku pomaga też spowolnić rozkład insuliny. Jest on więc wskazany dla osób, które zmagają się z cukrzycą. Chroni też przed jej powikłaniami m.in. kardiomiopatią i miażdżycą.
Jedz na surowo, ale pod jednym warunkiem
Najlepsze efekty daje spożywanie czosnku na surowo. Aby w pełni wykorzystać jego potencjał, można go rozgnieść lub posiekać i odczekać kilka minut przed spożyciem, co pozwala na aktywację enzymów odpowiedzialnych za powstanie allicyny, czyli najważniejszej substancji aktywnej zawartej w czosnku.
Z drugiej strony trzeba mieć świadomość, że surowy czosnek może też zaszkodzić i nie każdy powinien go jeść. Może on podrażniać żołądek i powodować dolegliwości trawienne, prowadzić do zgagi, a nawet - w cięższych przypadkach - rozwoju wrzodów.
Jedzenia surowego czosnku powinny unikać także osoby, które mają problemy z wątrobą, a także nadczynnością tarczycy.
Źródła: 1. Journal of Health, Population and Nutrition 2. Nutrients 3. Molecules 4. WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.