Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Rola witamin w organizmie

fruit-basket-396622-1920_814e.jpg

Witaminy są niezbędne do życia i codziennego funkcjonowania. Uzyskujemy je z naturalnej żywności albo przez wzbogacenie, czyli suplementację diety. Witaminy są substancjami organicznymi, biorącymi udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu. Umożliwiają odpowiedni wzrost, aktywność życiową i dobre samopoczucie. Organizm czerpie witaminy głównie z pożywienia, ponieważ sam nie jest w stanie ich wytwarzać ani syntetyzować.

1. Witaminy z grupy B

Wszystkie witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych i często są określane jako witaminy B-kompleks. Przeważnie występują w tych samych produktach spożywczych (pełne ziarna, wątroba, drożdże piwne).

1.1. Witamina B1, czyli tiamina

Jest to witamina, która korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy – wycisza nas i chroni przed depresją. Ponadto, reguluje wzrost komórek nerwowych. Oprócz działania ochronnego bierze udział w przekształcaniu węglowodanów w energię, wspomaga serce i leczenie choroby wieńcowej. Warto pamiętać, że kofeina zawarta w kawie czy herbacie upośledza przyswajanie witaminy B1 oraz że jest ona wydalana z organizmu u osób przyjmujących leki moczopędne. Ziemniaki, zielony groszek, soja, fasola, słonecznik stanowią bogate źródło witaminy B1.

1.2. Witamina B2, czyli ryboflawina

Jest ważna dla anemików, gdyż razem z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen do komórek ciała. Bierze udział w przemianie tłuszczów, białek i węglowodanów. Uczestniczy w syntezie hormonów tarczycy i w tworzeniu komórek odpornościowych. Przekształca witaminy PP i B6 w czynne postacie. Ponadto, poprawia wzrok, pomaga w radzeniu sobie ze stresem, łagodzi objawy migreny, wzmacnia działanie przeciwutleniaczy i pomaga w leczeniu trądziku. Witamina B2 jest ważna dla kobiet dbających o włosy i paznokcie, gdyż wpływa na nie korzystnie. Szpinak, szczaw, zielony groszek, maliny, dynia, kalafior, soczewica, awokado, brukselka, pomidory, jarmuż – to źródło witaminy B2.

1.3. Witamina B3, inaczej witamina PP lub niacyna

Podobnie jak witamina B1, bierze udział w przekształcaniu węglowodanów w energię i wpływa korzystnie na nasz układ nerwowy. Pomaga przy szumach w uszach i zawrotach głowy. Obniża również ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Usuwa wolne rodniki z organizmu, reguluje pracę przewodu pokarmowego i stężenie cukru we krwi. Groch, fasola, szparagi, soczewica, szpinak, ziemniaki, kukurydza, kapusta, pomidory, melon, wiśnie, czarne porzeczki to źródła witaminy B3.

1.4. Witamina B6, czyli pirydoksyna

Ma korzystny wpływ na nasze samopoczucie, łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego i objawy depresji, pozwala spokojnie spać, wspomaga wchłanianie magnezu. Ponadto, przy napadach astmy przynosi ulgę i łagodzi wymioty w trakcie ciąży. Fasola, soja, zielony groszek, kapusta, ziemniaki, papryka, banany, awokado to cenne źródła witaminy B6.

1.5. Witamina B9, czyli kwas foliowy

Powinna być spożywana przez kobiety w ciąży, gdyż zapobiega wrodzonym wadom rozwojowym u dzieci oraz produkuje nowe komórki za zużyte lub uszkodzone. Zapobiega chorobom serca, miażdżycy, nowotworom płuc, szyjki macicy, okrężnicy, odbytu. Również łagodzi objawy stresu i depresji oraz zespołu jelita drażliwego. Szpinak, sałata, fasola, brokuły, dynia, marchew, zielony groszek, pietruszka to cenne źródło witaminy B9.

1.6. Witamina B5, czyli kwas pantotenowy

Warto o niej pamiętać przy katarze siennym czy migrenie, gdyż łagodzi ich objawy. Również wzmacnia układ nerwowy i zapewnia jego prawidłową komunikację z mózgiem. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów. Groch, fasola, szpinak, ziemniak, marchew, kapusta to obfite źródło witaminy B5.

2. Witaminy młodości

Witaminy młodości to A, E i C – każda z nich dostarczana organizmowi w odpowiednich dawkach stwarza szansę na dłuższe życie.

2.1. Witamina E

Zwana jest witaminą młodości, gdyż jako przeciwutleniacz zwalnia procesy starzenia się. Ma również korzystny wpływ na nasze serce, zmniejszając skutki złego działania cholesterolu i tym samym chroniąc przed miażdżycą, zawałem, tworzeniem się zakrzepów. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność, spowalnia rozwój zaćmy, opóźnia chorobę Parkinsona i Alzheimera, przyspiesza gojenie. Czarna porzeczka, nektarynka, papryka, groch, fasola, brukselka, zielony groszek, sałata, brokuły, natka, włoska i czerwona kapusta to źródło witaminy E.

2.2. Witamina A – inaczej beta-karoten

Witamina A obniża zły cholesterol, zapobiega chorobom serca, miażdżycy i nowotworom. Wspomaga nasz wzrok, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, powstawania zaćmy i uszkodzenia soczewki. Ponadto, uniemożliwia tworzenie się wolnych rodników w organizmie. Sałata, szpinak, dynia, papryka, marchew, morele, melony, brzoskwinie to źródło witaminy A.

2.3. Witamina C, czyli kwas askorbinowy

Jest popularnie stosowana przy przeziębieniach i infekcjach, gdyż pomaga je zwalczyć i wzmocnić odporność organizmu. Chroni przed nowotworami, chorobą wieńcową, zaćmą i łagodzi alergie. Przyspiesza gojenie się ran, zapobiega siniakom, utrzymuje ścięgna i więzadła w dobrym stanie. Ułatwia wchłanianie żelaza i syntezę hemoglobiny. Porzeczki, żurawina, truskawki, maliny, agrest, rabarbar, kiwi, cytrusy, cebula, szczypiorek, kalafior, pomidory, brukselka, brokuły, rzodkiewka, rzepa, czerwona kapusta to źródło witaminy C.

2.4. Witamina H, czyli biotyna

Jest ważna dla osób z problemami skórnymi, gdyż ułatwia leczenie wyprysków i stanów zapalnych skóry. Ponadto, wzmacnia również włosy i paznokcie oraz zapobiega łysieniu i siwieniu. Utrzymuje poziom glukozy w normie i łagodzi ból mięśni. Kapusta, marchew, sałata, groch, buraki, cebula, szpinak, kalafior, banany, winogrona to źródło witaminy H.

2.5. Witamina K

Jest powszechnie znana, gdyż zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, stanowi ochronę przed krwotokiem, zmniejsza krwawienia miesiączkowe. Korzystnie wpływa na wchłanianie wapnia, dzięki czemu obniża ryzyko złamań kości. W przypadku urazów przyspiesza gojenie i poprawia strukturę kości. Działa ochronnie na serce. Brukselka, botwina, brokuły, dymka, szczypiorek, jarmuż, sałata to źródło witaminy K.

Bożena Szalko,
Komentarze

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witaminy - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Witaminy
Witaminy

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie muszą być dostarczane z dietą, w celu zapewnienia prawidłowego działania organizmu. Witaminy ... witaminy z grupy B, witamina C. Nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie jest wydalany z moczem. Spis treści Rola witamin w organizmie Witaminy pełnią bardzo ważne i zróżnicowane funkcje, dlatego też muszą być dostarczane z dietą. W odr ... witaminy są aminami, dlatego też ta nazwa nie jest w pełni zasadna. Zapotrzebowanie na witaminy jest zróżnicowane i...

Witaminy

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy są to związki niezbędne dla prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych w organizmie człowieka. Witaminy uczestniczą również w przemianach tłuszczów i węglowodanów w energię oraz zapewniają prawidłową aktywność wielu enzymów (jako koenzymy). Witamina E na zdrowie to witaminy A, D, E, K. Wchłanianie tych witamin zwiększa się pod wpływem tłuszczu zawartego w pożywieniu. Funkcje witamin rozpuszczalnych w tłuszczach Witaminy nie stanowią źródła...

Witaminy

Naturalne występowanie witamin

Naturalne witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Organizm ludzki sam ich nie wytwarza, dlatego niezbędne jest ich uzupełnianie. Naturalne witaminy to związki organiczne, znajdujące się w pożywieniu. Dzielimy je na rozpuszczalne ... i ryby. Naturalne witaminy są najlepiej przyswajane przez organizm. Spis treści Występowanie witamin rozpuszczalnych w wodzie Witaminy z grupy B Witamina B1 to tiamina. Źródła witamin to: niełuskane ziarno pszenicy, kiełki zbożowe, płatki...

Witaminy

Niedobory witamin

(...) samopoczucie ma dieta bogata w witaminy. Niestety, w jesienno-zimowym czasie spożywamy mało warzyw i owoców. Większość ... organizmu na witaminy przy niezmienionej ich zawartości w pokarmach. Czasem niedobór witamin jest spowodowany upośledzeniem ... objawy zarówno łagodne, jak i skrajnie wyniszczające, w zależności od rodzaju witaminy oraz okresu, w jakim nastąpił ... braku danej witaminy w ustroju. Niedobory lub brak poszczególnych witamin skutkują wystąpieniem określonych...

Witaminy

Co to są antyoksydanty?

(...) ódło witaminy E, mleko i przetwory mleczne dostarczające witaminę A oraz CLA, nasiona roślin strączkowych bogate w cynk oraz...

Witaminy

Witaminy dla dorosłych

Witaminy i minerały – każdy z nas wie, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu rozwijającego się ... witamin zależy od wieku, płci, aktywności... Spis treści Podział witamin Są dwie główne grupy witamin: witaminy rozpuszczalne w wodzie – witaminy B, C – są one łatwo wchłaniane przez organizm i łatwo ustawne z niego, nie obciągają układu wydalniczego. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E i K – trudniej się wchłaniają i gromadzą w...

Witaminy

Witaminy na stres

(...) z nich jest odpowiednia dieta, pełna witamin i minerałów. Spis treści Jakie witaminy na stres? Witaminy z grupy BNa nasz nastrój może mieć wpływ poziom witaminy B. Brak witaminy B może się wiązać z podwyższoną wrażliwością na sytuacje stresowe. Witaminy B ... . Niacyna ma pozytywny wpływ na łagodzenie lęków, bezsenności i depresji. Witaminy mogą być pomocne nawet podczas leczenia ... wydzielania kortyzolu, który jest produkowany przez nadnercza. Zalecana dzienna porcja witaminy C to 60 mg. Jednak w...

Witaminy

Naturalne witaminy

(...) witamin Witaminy dzielą się na dwie grupy: witaminy rozpuszczalne w wodzie, które muszą być wykorzystane w organizmie od razu, gdyż są wypłukiwane z organizmu. Witamina B12 to jedyna witamina, która jest magazynowana w wątrobie; witaminy ... czerwonych krwinek w organizmie i pomaga we wchłanianiu witaminy K. Witamina K jest ważna w procesie krzepnięcia krwi. Według niekt ... jest niezbędna w procesie metabolizmu. Tak jak wszystkie witaminy z grupy B pozytywnie wpływa na działanie centralnego systemu...

Witaminy

Wybór odpowiedniej multiwitaminy

Multiwitaminy to suplementy diety, zawierające różne witaminy i minerały potrzebne do codziennego funkcjonowania ... dziennego spożycia każdej witaminy jest w jednej tabletce. Jeśli w tabletce znajduje się sto procent dziennego zapotrzebowania na witaminy, najlepiej, jeśli będą to: witamina A, witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B3 (niacyna), witamina B ... brakuje witaminy K. Jest ona jednak niebezpieczna dla osób biorących środki rozrzedzające krew, gdyż ta witamina...

Witaminy

Witaminy i minerały w roślinach

Witaminy muszą być uzupełniane z zewnątrz. Przygotowując posiłek, oceńmy jego jakość odżywczą. Witaminy odpowiadają za układ ... uniknąć takich komplikacji? Możną przyjmować naturalne witaminy i suplementy witamin oraz soli mineralnych. Spis treści Sole ... , tyroksyny, witaminy B12, ATP, ADP oraz enzymów. Regulują gospodarkę wodno – elektrolitową. Pomagają utrzymać równowagę kwasowo – zasadową. Witaminy Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Są dostarczane w pożywieniu.

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500