Rola witamin w organizmie

Witaminy są niezbędne do życia i codziennego funkcjonowania. Uzyskujemy je z naturalnej żywności albo przez wzbogacenie, czyli suplementację diety. Witaminy są substancjami organicznymi, biorącymi udział we wszystkich podstawowych czynnościach organizmu. Umożliwiają odpowiedni wzrost, aktywność życiową i dobre samopoczucie. Organizm czerpie witaminy głównie z pożywienia, ponieważ sam nie jest w stanie ich wytwarzać ani syntetyzować.

Spis treści:
  1. 1. Witaminy z grupy B
    1. 1.1. Witamina B1, czyli tiamina
    2. 1.2. Witamina B2, czyli ryboflawina
    3. 1.3. Witamina B3, inaczej witamina PP lub niacyna
    4. 1.4. Witamina B6, czyli pirydoksyna
    5. 1.5. Witamina B9, czyli kwas foliowy
    6. 1.6. Witamina B5, czyli kwas pantotenowy
  2. 2. Witaminy młodości
    1. 2.1. Witamina E
    2. 2.2. Witamina A – inaczej beta-karoten
    3. 2.3. Witamina C, czyli kwas askorbinowy
    4. 2.4. Witamina H, czyli biotyna
    5. 2.5. Witamina K

1. Witaminy z grupy B

Wszystkie witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych i często są określane jako witaminy B-kompleks. Przeważnie występują w tych samych produktach spożywczych (pełne ziarna, wątroba, drożdże piwne).

1.1. Witamina B1, czyli tiamina

Jest to witamina, która korzystnie wpływa na nasz układ nerwowy – wycisza nas i chroni przed depresją. Ponadto, reguluje wzrost komórek nerwowych. Oprócz działania ochronnego bierze udział w przekształcaniu węglowodanów w energię, wspomaga serce i leczenie choroby wieńcowej. Warto pamiętać, że kofeina zawarta w kawie czy herbacie upośledza przyswajanie witaminy B1 oraz że jest ona wydalana z organizmu u osób przyjmujących leki moczopędne. Ziemniaki, zielony groszek, soja, fasola, słonecznik stanowią bogate źródło witaminy B1.

1.2. Witamina B2, czyli ryboflawina

Jest ważna dla anemików, gdyż razem z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen do komórek ciała. Bierze udział w przemianie tłuszczów, białek i węglowodanów. Uczestniczy w syntezie hormonów tarczycy i w tworzeniu komórek odpornościowych. Przekształca witaminy PP i B6 w czynne postacie. Ponadto, poprawia wzrok, pomaga w radzeniu sobie ze stresem, łagodzi objawy migreny, wzmacnia działanie przeciwutleniaczy i pomaga w leczeniu trądziku. Witamina B2 jest ważna dla kobiet dbających o włosy i paznokcie, gdyż wpływa na nie korzystnie. Szpinak, szczaw, zielony groszek, maliny, dynia, kalafior, soczewica, awokado, brukselka, pomidory, jarmuż – to źródło witaminy B2.

1.3. Witamina B3, inaczej witamina PP lub niacyna

Podobnie jak witamina B1, bierze udział w przekształcaniu węglowodanów w energię i wpływa korzystnie na nasz układ nerwowy. Pomaga przy szumach w uszach i zawrotach głowy. Obniża również ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Usuwa wolne rodniki z organizmu, reguluje pracę przewodu pokarmowego i stężenie cukru we krwi. Groch, fasola, szparagi, soczewica, szpinak, ziemniaki, kukurydza, kapusta, pomidory, melon, wiśnie, czarne porzeczki to źródła witaminy B3.

1.4. Witamina B6, czyli pirydoksyna

Ma korzystny wpływ na nasze samopoczucie, łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego i objawy depresji, pozwala spokojnie spać, wspomaga wchłanianie magnezu. Ponadto, przy napadach astmy przynosi ulgę i łagodzi wymioty w trakcie ciąży. Fasola, soja, zielony groszek, kapusta, ziemniaki, papryka, banany, awokado to cenne źródła witaminy B6.

1.5. Witamina B9, czyli kwas foliowy

Powinna być spożywana przez kobiety w ciąży, gdyż zapobiega wrodzonym wadom rozwojowym u dzieci oraz produkuje nowe komórki za zużyte lub uszkodzone. Zapobiega chorobom serca, miażdżycy, nowotworom płuc, szyjki macicy, okrężnicy, odbytu. Również łagodzi objawy stresu i depresji oraz zespołu jelita drażliwego. Szpinak, sałata, fasola, brokuły, dynia, marchew, zielony groszek, pietruszka to cenne źródło witaminy B9.

1.6. Witamina B5, czyli kwas pantotenowy

Warto o niej pamiętać przy katarze siennym czy migrenie, gdyż łagodzi ich objawy. Również wzmacnia układ nerwowy i zapewnia jego prawidłową komunikację z mózgiem. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów. Groch, fasola, szpinak, ziemniak, marchew, kapusta to obfite źródło witaminy B5.

2. Witaminy młodości

Witaminy młodości to A, E i C – każda z nich dostarczana organizmowi w odpowiednich dawkach stwarza szansę na dłuższe życie.

2.1. Witamina E

Zwana jest witaminą młodości, gdyż jako przeciwutleniacz zwalnia procesy starzenia się. Ma również korzystny wpływ na nasze serce, zmniejszając skutki złego działania cholesterolu i tym samym chroniąc przed miażdżycą, zawałem, tworzeniem się zakrzepów. Ponadto obniża poziom cukru we krwi, wzmacnia odporność, spowalnia rozwój zaćmy, opóźnia chorobę Parkinsona i Alzheimera, przyspiesza gojenie. Czarna porzeczka, nektarynka, papryka, groch, fasola, brukselka, zielony groszek, sałata, brokuły, natka, włoska i czerwona kapusta to źródło witaminy E.

2.2. Witamina A – inaczej beta-karoten

Witamina A obniża zły cholesterol, zapobiega chorobom serca, miażdżycy i nowotworom. Wspomaga nasz wzrok, zmniejszając ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, powstawania zaćmy i uszkodzenia soczewki. Ponadto, uniemożliwia tworzenie się wolnych rodników w organizmie. Sałata, szpinak, dynia, papryka, marchew, morele, melony, brzoskwinie to źródło witaminy A.

2.3. Witamina C, czyli kwas askorbinowy

Jest popularnie stosowana przy przeziębieniach i infekcjach, gdyż pomaga je zwalczyć i wzmocnić odporność organizmu. Chroni przed nowotworami, chorobą wieńcową, zaćmą i łagodzi alergie. Przyspiesza gojenie się ran, zapobiega siniakom, utrzymuje ścięgna i więzadła w dobrym stanie. Ułatwia wchłanianie żelaza i syntezę hemoglobiny. Porzeczki, żurawina, truskawki, maliny, agrest, rabarbar, kiwi, cytrusy, cebula, szczypiorek, kalafior, pomidory, brukselka, brokuły, rzodkiewka, rzepa, czerwona kapusta to źródło witaminy C.

2.4. Witamina H, czyli biotyna

Jest ważna dla osób z problemami skórnymi, gdyż ułatwia leczenie wyprysków i stanów zapalnych skóry. Ponadto, wzmacnia również włosy i paznokcie oraz zapobiega łysieniu i siwieniu. Utrzymuje poziom glukozy w normie i łagodzi ból mięśni. Kapusta, marchew, sałata, groch, buraki, cebula, szpinak, kalafior, banany, winogrona to źródło witaminy H.

2.5. Witamina K

Jest powszechnie znana, gdyż zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, stanowi ochronę przed krwotokiem, zmniejsza krwawienia miesiączkowe. Korzystnie wpływa na wchłanianie wapnia, dzięki czemu obniża ryzyko złamań kości. W przypadku urazów przyspiesza gojenie i poprawia strukturę kości. Działa ochronnie na serce. Brukselka, botwina, brokuły, dymka, szczypiorek, jarmuż, sałata to źródło witaminy K.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Komentarze

Pytania do specjalistów

pokaż 5 następnych

Artykuły Witaminy

Witaminy Przechowywanie witamin a ich skuteczność

(...) na przechowywane w tych pomieszczeniach witaminy i suplementy diety, nawet jeśli wieczka ich opakowań są szczelnie zamknięte. Wpływ wilgotności na witaminy i suplementy diety Substancje krystaliczne, w tym witamina C, niektóre witaminy z grupy B oraz inne ... lub kuchni osiąga nawet 98%, co nieodwracalnie niszczy witaminy i suplementy diety. Rozpuszczanie się witamin i suplement ... przyjmowanie ich nam nie zaszkodzi, to z pewnością również nie pomoże.(Niedobór witamin, Zdrowa dieta, witaminy dla...

Czy nadmiar witamin jest szkodliwy?
Witaminy Czy nadmiar witamin jest szkodliwy?

(...) działanie nowotworowe Witaminy syntetyczne Drugim problemem jest szkodliwe działanie przeciwutleniaczy podawanych w za dużych ... ;-karotenów oraz witaminy A, cechowali się prawie 30% wzrostem zachorowalności na raka płuc i o 17% wyższą śmiertelnością. Badanie, choć miało trwać 6 lat, zostało przerwane po 4 latach. Również nadmiar witaminy E wydaje się groźny (ryzyko zawału serca i śmierci sercowo-naczyniowej). Powodów, dla których syntetyczne „witaminy” nie działają tak, jak trzeba, może...

Witaminy Działanie witamin

Przez wiele lat uważano, że białka i woda wystarczą do zapewnienia organizmowi procesów życiowych. Witaminy i ich rolę w przemianie materii odkryto znacznie później. Termin witaminy wprowadził polski biochemik Kazimierz Funk, który jako pierwszy wydzielił związek organiczny grupy aminowej (stąd też nazwa witaminy, od „vita” – życie, &bdquo ... biologiczną. Witaminy są nam niezbędne dla prawidłowego wzrostu, rozwoju oraz odpowiedniego przebiegu procesów...

Awitaminoza
Witaminy Awitaminoza

(...) dostarczamy ciału witamin albo też nie dostarczamy, jeśli odżywiamy się daniami typu fast food. Objawy awitaminozy Witaminy to związki ... ól oczu – to wszystko może wskazywać na niedobór witaminy A. Żeby uzupełnić braki, należy jeść jajka, szpinak, wątr ... , śledzie, makrelę, łososia, pstrąga, dorsza, flądrę i pić mleko. Witamina C Brak witaminy C to obniżona odporność, bóle staw ... , chrzanie, młodych ziemniakach, natce pietruszki, papryce. Należy dostarczać organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C,...

Witaminy Witaminy dla dorosłych

Witaminy i minerały – każdy z nas wie, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu rozwijającego się ... witamin zależy od wieku, płci, aktywności... Podział witamin Są dwie główne grupy witamin: witaminy rozpuszczalne w wodzie – witaminy B, C – są one łatwo wchłaniane przez organizm i łatwo ustawne z niego, nie obciągają układu wydalniczego. witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E i K – trudniej się wchłaniają i gromadzą w...

Witaminy Wybór odpowiedniej multiwitaminy

Multiwitaminy to suplementy diety, zawierające różne witaminy i minerały potrzebne do codziennego funkcjonowania ... dziennego spożycia każdej witaminy jest w jednej tabletce. Jeśli w tabletce znajduje się sto procent dziennego zapotrzebowania na witaminy, najlepiej, jeśli będą to: witamina A, witamina B1 (tiamina), witamina B2 (ryboflawina), witamina B3 (niacyna), witamina B ... brakuje witaminy K. Jest ona jednak niebezpieczna dla osób biorących środki rozrzedzające krew, gdyż ta witamina...

Witaminy Witaminy i minerały w roślinach

Witaminy muszą być uzupełniane z zewnątrz. Przygotowując posiłek, oceńmy jego jakość odżywczą. Witaminy odpowiadają za układ ... uniknąć takich komplikacji? Możną przyjmować naturalne witaminy i suplementy witamin oraz soli mineralnych. Sole mineralne Są ... , witaminy B12, ATP, ADP oraz enzymów. Regulują gospodarkę wodno – elektrolitową. Pomagają utrzymać równowagę kwasowo – zasadową. Witaminy Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Są dostarczane w pożywieniu.

Witaminy Witaminy na odporność

Witaminy są niezbędne do życia. Wpływają na rozwój naszego ciała, na wzrost, czuwają nad właściwym przebiegiem procesów metabolicznych. Ich niedobór może poważnie zmniejszyć odporność naszego organizmu. Witaminy wzmacniające oraz odpowiedni styl życia pomogą odbudować układ odpornościowy... Witaminy wzmacniające Witaminy i minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ... ów przyjmować ich w pożywieniu, należy zaopatrzyć się w odpowiedni preparat. Przyjmując witaminy i suplementy witamin warto...

Witaminy Cała prawda o multiwitaminach

(...) nam minerały i witaminy Pomimo usilnych starań nie zawsze jesteśmy w stanie zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na substancje ... na niektóre witaminy i minerały (witaminy D dla przykładu), może być wyzwaniem dla wielu, toteż uzupełnienie multiwitamin ... ów, takich jak żelazo, wapń i witaminy C, B i D. Jednak nowszej generacji suplementy zawierają innowacyjne dodatki np. Multibionta ... żołądka.(Zdrowa dieta, witaminy w jedzeniu, witaminy w tabletkach, witaminy na wzmocnienie...

Biorąc witaminy, palisz więcej!
Witaminy Biorąc witaminy, palisz więcej!

Palacze, którzy starają się mimo zgubnego nałogu dbać o swoje zdrowie, często przyjmują różnorodne witaminy ... ich zdrowie. Mechanizm tej zależności jest bardzo ciekawy. Witaminy a poczucie bezkarności u palaczy Naukowcy na podstawie ... z badanych, którzy sądzili, że dostali witaminy – wypalili aż dwukrotnie więcej papierosów. W celu sprawdzenia ... óżnych grupach społecznych – spowodowany jest właśnie nastawieniem do witamin. Biorę witaminy, więc jestem...

pokaż 10 następnych