Witamina C (kwas askorbinowy)

Witamina C to ulubiona witamina dzieci – ma przyjemnie kwaśny smak, a żółta barwa z pewnością wróży coś dobrego. Rodzice chętnie więc podają ją dzieciom na lekkie przeziębienie, sami łykając ją profilaktycznie. Czym właściwie jest witamina C? Gdzie jej szukać i dlaczego jest tak istotna dla funkcjonowania organizmu?

Spis treści:
  1. 1. Rola witaminy C w organizmie
  2. 2. Niedobór witaminy C
  3. 3. Źródła witaminy C

1. Rola witaminy C w organizmie

Witamina C (kwas askorbinowy) to nie tylko najbardziej znana witamina, ale i niezwykle potrzebna do codziennego funkcjonowania organizmu. Jest niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej, spajającej tkanki organizmu i usprawniającej transport składników między nimi. Dzięki kolagenowi, wytwarzanemu m.in. pod wpływem kwasu askorbinowego, szybciej goją się rany, złamania i siniaki, a krwotoki są dużo mniej obfite. Dodatkowo, witamina C wspomaga układ odpornościowy, dzięki czemu choroba – gdy nas dopada – ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe. Dobroczynne skutki dostarczania organizmowi witaminy odczuwają też serce i układ nerwowy.

2. Niedobór witaminy C

Czy tak powszechnego składnika odżywczego może organizmowi zabraknąć? Tak. Niedobór witaminy C występuje przede wszystkim przy niewielkim spożyciu owoców i warzyw. Jego objawami są osłabienie, krwawienia z dziąseł, spadek wagi i długotrwałe gojenie się ran. Jeśli zauważasz u siebie te objawy, uzupełnij dietę o naturalną witaminę C, znajdująca się w owocach i warzywach lub sięgnij po suplementy witaminowe.

Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczych codziennej diety. Jej niedobór grozi poważnym zaburzeniem pracy organizmu, dlatego warto docenić działanie kwasu askorbinowego i sięgać po niego każdego dnia.

3. Źródła witaminy C

Gdzie można znaleźć witaminę C? Na szczęście łykanie pigułek w przypadku kwasu askorbinowego nam nie grozi. Bogactwo „żółtej” witaminy znajduje się w warzywach i owocach. Spożywanie warzyw kapustnych i owoców jagodowych (np. czarnej porzeczki), ziemniaków, żółtych i zielonych warzyw i owoców zapewni organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C. Pozostałe warzywa i owoce (w tym cytrusy) zawierają mniej kwasu, ale także są jej popularnym źródłem. Wszystkie te produkty najlepiej spożywać na świeżo. Gotowanie (np. warzyw) powoduje utratę cennych składników.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Pytania do specjalistów

pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~Imitacja Forum Zdrowie 2 odpowiedzi ASC w moczu ~Imitacja:

Witam, Co oznacza powtarzająca się obecność ASC w moczu? Miałam badany po raz drugi mocz i znowu to było. O czym to może śwqiadczyć

Artykuły Witamina C (kwas askorbinowy)

Witamina C (kwas askorbinowy) Niedobór witaminy C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Główne źródło witaminy C w diecie stanowią owoce i warzywa. Niedobór witaminy C powoduje wiele schorzeń – szkorbut, anemię, ponadto pogarsza się stan skóry, która staje się szorstka, wiotka, występują zmarszczki. Rola witaminy C Witamina C (kwas askorbinowy) pełni w organizmie wiele zróżnicowanych funkcji. Przede wszystkim...

Witamina C (kwas askorbinowy) Nadmiar witaminy C

Witamina C (kwas askorbinowy) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy bowiem w syntezie kolagenu, wykazuje działanie antyoksydacyjne i chroni przed rozwojem nowotworów. Prawidłowo zbilansowana dieta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jednakże suplementacja diety preparatami bogatymi w kwas askorbinowy może być przyczyną przedawkowania witaminy C. Rola witaminy C Witamina C pełni zróżnicowane funkcje w organizmie. Kwas askorbinowy,...

Witamina C (kwas askorbinowy) Rola witaminy C

Witamina C jest najbardziej znaną witaminą. W organizmie człowieka pełni wiele zróżnicowanych funkcji, m.in. uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, usuwa wolne rodniki oraz wzmacnia odporność organizmu. Bogatym źródłem witaminy C są czarne porzeczki oraz czerwona papryka i natka pietruszki. Niedobór witaminy C powoduje niedokrwistość, osłabienie oraz przyczynia się do krwawienia dziąseł i pękania naczynek. Funkcje witaminy C Witamina C (kwas...

Witaminy z grupy B Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Witamina B5 reguluje wiele procesów metabolicznych. Niedobór witaminy B5 powoduje zmiany skórne – trądzik, odbarwienia skóry. Najwięcej witaminy B5 znajduje się w drożdżach, bananach oraz kaszach.

Kwas foliowy
Witaminy Kwas foliowy

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folianum, czyli liść.  Kwas foliowy to inaczej witamina B9  lub witamina B12. Znany jest także jako folacyna, folan i kwas pteroiloglutaminowy. Jest jasnożółtą...

Kwas hialuronowy
Dermatologia estetyczna Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy pomaga zwalczać oznaki starzenia się skóry. Dawniej pozyskiwano go z kogucich grzebieni. Dzisiaj produkowany jest metodami biotechnologicznymi. Chemicznie oznaczany jest jako HA. Kwas hialuronowy wygładza skórę i nadaje...

Kwas hydroksycytrynowy
Środki wspomagające odchudzanie Kwas hydroksycytrynowy

Czasami dieta i ćwiczenia nie przynoszą zadowalającego efektu. Bojąc się porażki w odchudzaniu, sięgamy po suplementy mające ułatwić nam redukcję masy ciała. Sklepowe półki wręcz uginają się od różnorodnych produktów. Czy HCA może...

Napoje i drinki wegańskie Kwas z buraków

Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę zdrowy napój, możesz wypróbować sok z buraków, są one bowiem cennym źródłem witaminy B i C, zawierają kwas foliowy, karoten oraz betaninę - barwnik odpowiedzialny za czerwoną barwę buraków. Ponadto wspomagają one proces...

Sculptra Kwas polimlekowy

Niejedna kobieta chętnie zdecydowałaby się na odmładzanie twarzy, jednak często nie wie, na czym polegają niektóre zabiegi kosmetyczne i w jaki sposób działają na skórę. Sculptra to tak zwany preparat wolumetryczny, który ma...

Tłuszcze Kwas linolenowy

Kwas linolenowy jest coraz popularniejszy. Zanim jednak sięgniesz po suplementy diety z kwasem linolenowym, rozważ spożywanie go wraz z naturalnymi produktami spożywczymi.

pokaż 10 następnych