Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Witamina C (kwas askorbinowy)

Witamina C to ulubiona witamina dzieci – ma przyjemnie kwaśny smak, a żółta barwa z pewnością wróży coś dobrego. Rodzice chętnie więc podają ją dzieciom na lekkie przeziębienie, sami łykając ją profilaktycznie. Czym właściwie jest witamina C? Gdzie jej szukać i dlaczego jest tak istotna dla funkcjonowania organizmu?

1. Rola witaminy C w organizmie

Witamina C (kwas askorbinowy) to nie tylko najbardziej znana witamina, ale i niezwykle potrzebna do codziennego funkcjonowania organizmu. Jest niezbędnym składnikiem procesu powstawania tkanki łącznej, spajającej tkanki organizmu i usprawniającej transport składników między nimi. Dzięki kolagenowi, wytwarzanemu m.in. pod wpływem kwasu askorbinowego, szybciej goją się rany, złamania i siniaki, a krwotoki są dużo mniej obfite. Dodatkowo, witamina C wspomaga układ odpornościowy, dzięki czemu choroba – gdy nas dopada – ma łagodniejszy przebieg, a jej objawy nie są tak dokuczliwe. Dobroczynne skutki dostarczania organizmowi witaminy odczuwają też serce i układ nerwowy.

2. Niedobór witaminy C

Czy tak powszechnego składnika odżywczego może organizmowi zabraknąć? Tak. Niedobór witaminy C występuje przede wszystkim przy niewielkim spożyciu owoców i warzyw. Jego objawami są osłabienie, krwawienia z dziąseł, spadek wagi i długotrwałe gojenie się ran. Jeśli zauważasz u siebie te objawy, uzupełnij dietę o naturalną witaminę C, znajdująca się w owocach i warzywach lub sięgnij po suplementy witaminowe.

Witamina C jest niezbędnym składnikiem odżywczych codziennej diety. Jej niedobór grozi poważnym zaburzeniem pracy organizmu, dlatego warto docenić działanie kwasu askorbinowego i sięgać po niego każdego dnia.

3. Źródła witaminy C

Dieta na bazie warzyw

Dieta oczyszczająca powinna rozpocząć się od spożywania warzyw i owoców, czyli składników bogatych w związki odżywcze.

Gdzie można znaleźć witaminę C? Na szczęście łykanie pigułek w przypadku kwasu askorbinowego nam nie grozi. Bogactwo „żółtej” witaminy znajduje się w warzywach i owocach. Spożywanie warzyw kapustnych i owoców jagodowych (np. czarnej porzeczki), ziemniaków, żółtych i zielonych warzyw i owoców zapewni organizmowi odpowiednią dawkę witaminy C. Pozostałe warzywa i owoce (w tym cytrusy) zawierają mniej kwasu, ale także są jej popularnym źródłem. Wszystkie te produkty najlepiej spożywać na świeżo. Gotowanie (np. warzyw) powoduje utratę cennych składników.

Redakcja abcZdrowie.pl,
Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Witamina C (kwas askorbinowy) - najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Artykuły Witamina C (kwas askorbinowy)
Witamina C (kwas askorbinowy)

Rola witaminy C

Witamina C jest najbardziej znaną witaminą. W organizmie człowieka pełni wiele zróżnicowanych funkcji, m.in. uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych, usuwa wolne rodniki oraz wzmacnia odporność organizmu. Bogatym źródłem witaminy C są czarne porzeczki oraz czerwona papryka i natka pietruszki. Niedobór witaminy C powoduje niedokrwistość, osłabienie oraz przyczynia się do krwawienia dziąseł i pękania naczynek. Funkcje witaminy C Witamina C (kwas askorbinowy) jest potrzebna do codziennego...

Witamina C (kwas askorbinowy)

Niedobór witaminy C

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Główne źródło witaminy C w diecie stanowią owoce i warzywa. Niedobór witaminy C powoduje wiele schorzeń – szkorbut, anemię, ponadto pogarsza się stan skóry, która staje się szorstka, wiotka, występują zmarszczki. Rola witaminy C Witamina C (kwas askorbinowy) pełni w organizmie wiele zróżnicowanych funkcji. Przede wszystkim wykazuje działanie antyoksydacyjne, gdyż...

Witamina C (kwas askorbinowy)

Nadmiar witaminy C

Nadmiar witaminy C

Witamina C (kwas askorbinowy) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczy bowiem w syntezie kolagenu, wykazuje działanie antyoksydacyjne i chroni przed rozwojem nowotworów. Prawidłowo zbilansowana dieta pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jednakże suplementacja diety preparatami bogatymi w kwas askorbinowy może być przyczyną przedawkowania witaminy C. Rola witaminy C Witamina C pełni zróżnicowane funkcje w organizmie. Kwas askorbinowy, wykazując...

Witaminy z grupy B

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Główną rolą witaminy B5 jest regulacja białek i tłuszczów w organizmie. Skutkami niedoboru kwasu pa

Napoje i drinki wegańskie

Kwas z buraków

Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę zdrowy napój, możesz wypróbować sok z buraków, są one bowiem cennym źródłem witaminy B i C, zawierają kwas foliowy, karoten oraz betaninę - barwn

Tłuszcze

Kwas linolenowy

Kwas linolenowy to rodzaj kwasu tłuszczowego omega-3, który znajduje się w roślinach. Jest on podobny do kwasów EPA i DHA, które są składnikami tranu. Ciało człowieka jest w stanie

Witaminy

Witamina D

Terminem „witamina D” określane są związki chemiczne z grupy steroidów, wykazujące działanie przeciwkrzywiczne. Spośród nich największe znaczenie dla człowieka ma witamina D3 (cholekalcyferol) i D2 (ergokalcyferol). Rola witaminy D Witamina...

Pozostałe witaminy

Witamina P

Mianem witaminy P określa się żółte barwniki – rutynę i hesperydynę – które należą do cytrusowych bioflawonoidów. Witamina P ułatwia przyswajanie witaminy C, a obie sub

Witaminy

Witamina K

Witamina K jest substancją chemiczną nazywaną także fitomenadionem, menadionen i menadiolem. Pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, a do najważniejszych należą udział w homeostazie wapnia i wpływ na krzepliwość krwi. Można ją znaleźć w wielu owocach...

Witaminy

Kwas foliowy

Kwas foliowy jest witaminą z grupy B. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folianum, czyli liść.  Kwas foliowy to inaczej witamina B9  lub witamina B12. Znany jest także jako folacyna, folan i kwas pteroiloglutaminowy. Jest jasnożółtą substancją,...