Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Dieta w miażdżycy

Avatar placeholder
15.01.2017 19:52
Dieta w miażdżycy
Dieta w miażdżycy

Miażdżyca jest poważną chorobą, lepiej jej zapobiegać niż leczyć. Chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety, głównie po 35. roku życia. Ryzyko zachorowania zwiększa się u osób palących papierosy, otyłych, alkoholików, u chorych na nadciśnienie lub cukrzycę, u narażonych na stres. Może spotkać wielu z nas. Dieta w miażdżycy kojarzy się z niejedzeniem jaj i smalcu. Czy aby na pewno jest to prawdą?

spis treści

1. Na czym polega miażdżyca naczyń?

Miażdżyca jest chorobą, która polega na zwyrodnieniowych zmianach w błonie środkowej i wewnętrznej tętnic – w aorcie, tętnicach mózgowych i wieńcowych. Blaszka miażdżycowa rozwija się przez lipoproteiny. Dochodzi do zwłóknienia tętnic, wapniowych nacieczy i powstania skrzepu, który zatyka światło tętnicy. W ten sposób stopniowo zwężają się naczynia. Przez wiele lat nie odczuwamy tego. I często nie mamy na to również wpływu. Dużą rolę w rozwoju miażdżycy mają uwarunkowania genetyczne. Jeśli ktoś w naszej rodzinie zmarł z powodu choroby wieńcowej, to ryzyko zachorowania wzrasta tak, jakbyśmy palili papierosy. Jednak są również czynniki, na które mamy wpływ: prawidłowa dieta i aktywność fizyczna. Miażdżyca może dotyczyć wielu naczyń: wieńcowych, tętnic mózgowych, nerkowych, kończyn dolnych, tętnicy głównej. Najpoważniejszym, a zarazem najczęstszym powikłaniem miażdżycy jest zawał serca. W Polsce zapada na niego co roku 100 tys. osób.

2. Czynniki ryzyka miażdżycy

Czynniki, które zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"
  • genetyczne – choroba niedokrwienna serca, zaburzenia DNA;
  • biochemiczne – nadmiar fibrynogenu, przerost lewej komory serca, białkomocz, komórkowa insulinooporność, upośledzona tolerancja glukozy, hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia, zwiększona aktywność płytek;
  • środowiskowe – otyłość, choroba alkoholowa, palenie papierosów, brak ruchu, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, przewlekły stres;
  • pozostałe – osoby powyżej 35. roku życia, mężczyźni.

Nieprawidłowe odżywianie jest również jednym z czynników zagrożenia miażdżycą:

  • niedobór błonnika,
  • niedobór witamin A, C, E, beta-karotenu,
  • niedobór żelaza, miedzi, magnezu, selenu, chromu,
  • zbyt duża ilość spożywanego cholesterolu – powyżej 300 mg/dobę,
  • zbyt dużo tłuszczów w diecie,
  • zbyt energetyczna dieta,
  • zjadanie głównie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

3. Przyczyny miażdżycy

Jednym z czynników powodujących miażdżycę jest cholesterol. Jego stężenie we krwi jest większe u starszych osób, mężczyzn, nieaktywnych fizycznie, jedzących pokarmy wysokoenergetyczne. Cholesterol powiązany z białkami w osoczu krwi tworzy lipoproteiny. Rozróżniamy cholesterol dobry i zły.

Dobry cholesterol HDL – lipoproteiny wysysają nadmiar cholesterolu i przenoszą go do wątroby, gdzie ulega degradacji. HDL jest niższy u osób otyłych, przy diecie bogatej w węglowodany, u osób palących. Wyższe stężenie dobrego cholesterolu pojawia się u osób, które rzucają palenie, zwiększają aktywność fizyczną, zmniejszają spożycie alkoholu.

Zły cholesterol LDL – lipoproteiny o małej gęstości przenoszą cholesterol z wątroby do tkanek.

Trójglicerydy powstają w wątrobie z kwasów tłuszczowych. Jest ich dużo, gdy mamy tłustą dietę. Ułatwiają tworzenie zakrzepów krwi, które zatykają naczynia krwionośne i powodują zawał. Stężenie trójglicerydów w organizmie zwiększa alkohol, węglowodany, otyłość i nadmierne jedzenie. Zmniejszają je wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, chudnięcie, mniej alkoholu i cukrów prostych.

4. Dieta stosowana w miażdżycy

Celem diety w miażdżycy jest utrzymanie cholesterolu na odpowiednim poziomie, a jednocześnie dostarczanie organizmowi odżywczych produktów. Tłuszcze powinny pokrywać maksymalnie 15–30% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Generalnie należy ograniczać spożycie smalcu, słoniny, masła, tłuszczów z mięsa i serów żółtych. Kwasy tłuszczowe nasycone zwiększają stężenie cholesterolu we krwi, dlatego należy unikać masła kakaowego, oleju kokosowego i palmowego.

Nienasycone kwasy tłuszczowe:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 – zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego, złego LDL w surowicy, zmniejszają skłonności do zakrzepów, ale nie zwiększają stężenia trójglicerydów, występują w oleju kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, margarynie;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – zapobiegają arytmii serca, hamują powstawanie zakrzepów, zmniejszają stężenie trójglicerydów w surowicy, występują w oleju rzepakowym, lnianym, oleju z ryb morskich, orzeszkach ziemnych i włoskich.

Zaleca się spożywanie około 1-2 g czystych kwasów na dobę. Warto pamiętać, że łatwo ulegają one utlenieniu i tracą swoje wartości.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają stężenie cholesterolu. Występują w oliwie z oliwek, awokado, oleju rzepakowym. Dziennie powinny pokrywać 10% zapotrzebowania energetycznego.

W diecie dla chorych na miażdżycę można jeść mięso. Należy wybierać chude kawałki, zjadać małe porcje i ograniczyć żywność bogatą w tłuszcz. Dozwolone są ryby, drób bez skórki, należy usuwać widoczny tłuszcz i skórę, gotować na parze, piec, dusić lub grillować. Węglowodany powinny stanowić 60% wartości energetycznej diety. Cukry proste powinny być ograniczone. Należy unikać słodyczy, napojów słodzonych, jasnego pieczywa. Błonnik pokarmowy jest zalecany, więc warto jeść produkty z nieprzetworzonego ziarna. 12% dziennego zapotrzebowania to białko. Powinno pochodzić z chudych ryb, wędlin, mleka i produktów mlecznych.

5. Naturalne środki przeciwmiażdżycowe

Flawonoidy występują w roślinach jako barwniki i chronią je przed szkodliwymi czynnikami. Badania wykazują, że działanie antymiażdżycowe mają: grejpfrut, cebula, karczochy, czerwone winogrona, czarna i zielona herbata, kora wierzby, pomidory, kakao i czekolada, głóg. Pamiętajmy, by spożywać je w umiarkowanej ilości.

Miażdżyca jest chorobą, której lepiej zapobiegać. Warto pomyśleć o tym wcześniej. Rzucić palenie, pić mniej alkoholu, zwiększyć swoją aktywność fizyczną.

Następny artykuł: Dieta obniżająca cholesterol
Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze