Dieta w miażdżycy

Miażdżyca jest poważną chorobą, lepiej jej zapobiegać niż leczyć. Chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety, głównie po 35. roku życia. Ryzyko zachorowania zwiększa się u osób palących papierosy, otyłych, alkoholików, u chorych na nadciśnienie lub cukrzycę, u narażonych na stres. Może spotkać wielu z nas. Dieta w miażdżycy kojarzy się z niejedzeniem jaj i smalcu. Czy aby na pewno jest to prawdą?

Spis treści:
  1. 1. Na czym polega miażdżyca naczyń?
  2. 2. Czynniki ryzyka miażdżycy
  3. 3. Przyczyny miażdżycy
  4. 4. Dieta stosowana w miażdżycy
  5. 5. Naturalne środki przeciwmiażdżycowe

1. Na czym polega miażdżyca naczyń?

Miażdżyca jest chorobą, która polega na zwyrodnieniowych zmianach w błonie środkowej i wewnętrznej tętnic – w aorcie, tętnicach mózgowych i wieńcowych. Blaszka miażdżycowa rozwija się przez lipoproteiny. Dochodzi do zwłóknienia tętnic, wapniowych nacieczy i powstania skrzepu, który zatyka światło tętnicy. W ten sposób stopniowo zwężają się naczynia. Przez wiele lat nie odczuwamy tego. I często nie mamy na to również wpływu. Dużą rolę w rozwoju miażdżycy mają uwarunkowania genetyczne. Jeśli ktoś w naszej rodzinie zmarł z powodu choroby wieńcowej, to ryzyko zachorowania wzrasta tak, jakbyśmy palili papierosy. Jednak są również czynniki, na które mamy wpływ: prawidłowa dieta i aktywność fizyczna. Miażdżyca może dotyczyć wielu naczyń: wieńcowych, tętnic mózgowych, nerkowych, kończyn dolnych, tętnicy głównej. Najpoważniejszym, a zarazem najczęstszym powikłaniem miażdżycy jest zawał serca. W Polsce zapada na niego co roku 100 tys. osób.

2. Czynniki ryzyka miażdżycy

Czynniki, które zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę:

  • genetyczne – choroba niedokrwienna serca, zaburzenia DNA;
  • biochemiczne – nadmiar fibrynogenu, przerost lewej komory serca, białkomocz, komórkowa insulinooporność, upośledzona tolerancja glukozy, hipercholesterolemia, hipertriglicerydemia, zwiększona aktywność płytek;
  • środowiskowe – otyłość, choroba alkoholowa, palenie papierosów, brak ruchu, nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, przewlekły stres;
  • pozostałe – osoby powyżej 35. roku życia, mężczyźni.

Nieprawidłowe odżywianie jest również jednym z czynników zagrożenia miażdżycą:

  • niedobór błonnika,
  • niedobór witamin A, C, E, beta-karotenu,
  • niedobór żelaza, miedzi, magnezu, selenu, chromu,
  • zbyt duża ilość spożywanego cholesterolu – powyżej 300 mg/dobę,
  • zbyt dużo tłuszczów w diecie,
  • zbyt energetyczna dieta,
  • zjadanie głównie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

3. Przyczyny miażdżycy

Jednym z czynników powodujących miażdżycę jest cholesterol. Jego stężenie we krwi jest większe u starszych osób, mężczyzn, nieaktywnych fizycznie, jedzących pokarmy wysokoenergetyczne. Cholesterol powiązany z białkami w osoczu krwi tworzy lipoproteiny. Rozróżniamy cholesterol dobry i zły.

Dobry cholesterol HDL – lipoproteiny wysysają nadmiar cholesterolu i przenoszą go do wątroby, gdzie ulega degradacji. HDL jest niższy u osób otyłych, przy diecie bogatej w węglowodany, u osób palących. Wyższe stężenie dobrego cholesterolu pojawia się u osób, które rzucają palenie, zwiększają aktywność fizyczną, zmniejszają spożycie alkoholu.

Zły cholesterol LDL – lipoproteiny o małej gęstości przenoszą cholesterol z wątroby do tkanek.

Trójglicerydy powstają w wątrobie z kwasów tłuszczowych. Jest ich dużo, gdy mamy tłustą dietę. Ułatwiają tworzenie zakrzepów krwi, które zatykają naczynia krwionośne i powodują zawał. Stężenie trójglicerydów w organizmie zwiększa alkohol, węglowodany, otyłość i nadmierne jedzenie. Zmniejszają je wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, chudnięcie, mniej alkoholu i cukrów prostych.

4. Dieta stosowana w miażdżycy

Celem diety w miażdżycy jest utrzymanie cholesterolu na odpowiednim poziomie, a jednocześnie dostarczanie organizmowi odżywczych produktów. Tłuszcze powinny pokrywać maksymalnie 15–30% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Generalnie należy ograniczać spożycie smalcu, słoniny, masła, tłuszczów z mięsa i serów żółtych. Kwasy tłuszczowe nasycone zwiększają stężenie cholesterolu we krwi, dlatego należy unikać masła kakaowego, oleju kokosowego i palmowego.

Nienasycone kwasy tłuszczowe:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 – zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego, złego LDL w surowicy, zmniejszają skłonności do zakrzepów, ale nie zwiększają stężenia trójglicerydów, występują w oleju kukurydzianym, słonecznikowym, sojowym, margarynie;
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – zapobiegają arytmii serca, hamują powstawanie zakrzepów, zmniejszają stężenie trójglicerydów w surowicy, występują w oleju rzepakowym, lnianym, oleju z ryb morskich, orzeszkach ziemnych i włoskich.

Zaleca się spożywanie około 1-2 g czystych kwasów na dobę. Warto pamiętać, że łatwo ulegają one utlenieniu i tracą swoje wartości.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają stężenie cholesterolu. Występują w oliwie z oliwek, awokado, oleju rzepakowym. Dziennie powinny pokrywać 10% zapotrzebowania energetycznego.

W diecie dla chorych na miażdżycę można jeść mięso. Należy wybierać chude kawałki, zjadać małe porcje i ograniczyć żywność bogatą w tłuszcz. Dozwolone są ryby, drób bez skórki, należy usuwać widoczny tłuszcz i skórę, gotować na parze, piec, dusić lub grillować. Węglowodany powinny stanowić 60% wartości energetycznej diety. Cukry proste powinny być ograniczone. Należy unikać słodyczy, napojów słodzonych, jasnego pieczywa. Błonnik pokarmowy jest zalecany, więc warto jeść produkty z nieprzetworzonego ziarna. 12% dziennego zapotrzebowania to białko. Powinno pochodzić z chudych ryb, wędlin, mleka i produktów mlecznych.

5. Naturalne środki przeciwmiażdżycowe

Flawonoidy występują w roślinach jako barwniki i chronią je przed szkodliwymi czynnikami. Badania wykazują, że działanie antymiażdżycowe mają: grejpfrut, cebula, karczochy, czerwone winogrona, czarna i zielona herbata, kora wierzby, pomidory, kakao i czekolada, głóg. Pamiętajmy, by spożywać je w umiarkowanej ilości.

Miażdżyca jest chorobą, której lepiej zapobiegać. Warto pomyśleć o tym wcześniej. Rzucić palenie, pić mniej alkoholu, zwiększyć swoją aktywność fizyczną.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
0

Komentarze (1)

~Tatiana IBEK, Białystok
~Tatiana IBEK, Białystok

ODCHUDZANIE PRZY OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWADZE / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. *****

1. Jemy niskotłuszczowo czyli:
INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.

2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne):
NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.

3. Puenta to tabele:
IŻ PRODUKTU.

P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.

4. Wykluczamy jednak z diety (niezdrowe dla człowieka) tzw:
WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26,01% WZROSTU.

Odpowiedz

Pytania do specjalistów

Dieta niskocholesterolowa przy miażdżycy oka

Witam mam 48lat stwierdzono u mnie miażdżyce oka.Stosuje diete, nie pije alkoholu nie palę.I skąd ta choroba? do jakich lekarzy najlepiej sie z tym udac bo Pani Doktor przepisala mi tylko leki.... od czego ta choroba moze być... dodam tylko ze moja mama...

Odpowiada: Lek. Paweł Baljon Lek. Paweł Baljon i 1 inny
Jaka dieta do A6W?

Witam. Mam 18 lat, 160 cm wzrostu i ważę 52 kg. Ogólnie jestem szczupła, ale przeszkadza mi mój spory brzuch i boczki. Od tygodnia nie jem tłustego i smażonego jedzenia oraz słodyczy i piję zieloną herbatę. Od wczoraj zaczęłam robić A6W, ale nie jestem...

pokaż 5 następnych

Artykuły Diety dla chorych

Diety dla chorych Problemy żywienia pooperacyjnego

Udana operacja nie jest gwarancją szybkiego powrotu do zdrowia. Zaraz po niej następuje bardzo ważny okres regeneracji uszkodzonych tkanek. Niezwykle istotne jest, by w tym newralgicznym czasie w sposób szczególny zadbać o żywienie pacjenta,...

Diety dla chorych Rola diety u osób przewlekle chorych

Choroby przewlekłe stanowią bardzo poważny problem, ponieważ dotykają one coraz więcej osób. Dzieje się tak pod wpływem wielu szkodliwych czynników zewnętrznych i niezdrowego stylu życia. Obserwujemy wzrost zachorowalności na nowotwory,...

Diety dla chorych Dieta po chorobie

Choroba to stan zaburzenia funkcji lub uszkodzenia struktury organizmu. Szczególnie niebezpieczne i obciążające są choroby przewlekłe, czyli takie, które trwają powyżej trzech miesięcy, wymagają specjalnego leczenia, niejednokrotnie...

Kolorowa wartość flawonoidów
Diety dla chorych Kolorowa wartość flawonoidów

Flawonoidy nadają  kolor i smak warzywom i owocom, ale na pewno nie można nazwać  ich zwykłymi związkami. Dostarczone wraz z żywnością wykazują korzystny, a czasem wręcz spektakularny wpływ na organizm. Likopen w profilaktyce raka Likopen jest...

Leczenie jedzeniem
Diety dla chorych Leczenie jedzeniem

Żywność w kulturze Wschodu była już od tysięcy lat uznawana za najlepsze lekarstwo na wszelkie choroby i dolegliwości. Również Hipokrates mówił: „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”. Dlatego...

Dieta trzustkowa
Diety dla chorych Dieta trzustkowa

Dieta trzustkowa zalecana jest w stanach ostrego zapalenia trzustki oraz w okresie do 1,5-2 miesięcy od wstania z wózka. Trzustka jest to gruczoł znajdujący się w górnej części jamy brzusznej – za żołądkiem, niedaleko dwunastnicy. Stan...

Nutridrink
Diety dla chorych Nutridrink

Nutridrink jest to wysokoenergetyczny, płynny preparat odżywczy. Nutridrink to dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, który zapewnia porcję niezbędnych witamin i składników odżywczych w niewielkiej objętości.

Diety dla chorych Choroba trzewna

Celiakia to choroba znana również jako nietolerancja glutenu lub choroba trzewna. Objawy celiakii mogą swym zasięgiem obejmować zaburzenia takie jak biegunka, utrata masy ciała i niedożywienie oraz izolowane niedobory składników odżywczych.

Diety dla chorych Odżywianie przy zapaleniu trzustki

Po ostrym zapaleniu trzustki zazwyczaj zaleca się zmianę nawyków żywieniowych, aby nie dopuścić do dalszego wyniszczania trzustki. Jest to bardzo ważne, bo zapalenie trzustki może doprowadzić nawet do śmierci. Dlatego jeśli masz problemy z...

Diety dla chorych Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna

Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna jest uzależniona od stopnia nasilenia objawów dolegliwości. Inne produkty są zalecane w okresie zaostrzeń, odmiennego jadłospisu wymaga też przewlekła postać choroby. Przestrzeganie określonego jadłospisu jest...

pokaż 10 następnych