Dieta w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto jest schorzeniem autoimmunologicznym tarczycy. Dieta w chorobie Hashimoto odgrywa ważną rolę, gdyż zmniejsza objawy, poprawia samopoczucie oraz zapobiega otyłości. Dieta w Hashimoto powinna zawierać w odpowiedniej ilości kwasy omega-3, cynk oraz pełnowartościowe białko. Jednocześnie zawiera mniejszą ilość kalorii, by nie dopuścić do nadwagi.

Spis treści:
  1. 1. Rola diety w chorobie Hashimoto
  2. 2. Kwasy omega-3 w Hashimoto
  3. 3. Choroba Hashimoto a dieta niskotłuszczowa
  4. 4. Zdrowa dieta w chorobie Hashimoto

1. Rola diety w chorobie Hashimoto

Hormony tarczycy
Hormony tarczycy Rysunek przedstawia trójjodotyroninę, która jest najbardziej...

Choroba Hashimoto jest to przewlekła choroba autoimmunologiczna tarczycy - limfocytarne zapalenie tarczycy. Ponadto 10-krotnie częściej zapadają na nią kobiety w porównaniu do mężczyzn. Choroba występuje we wszystkich grupach wiekowych, jednakże największą zachorowalność stwierdza się u osób między 45 a 65 rokiem życia. 

Czynniki ryzyka choroby Hashimoto można podzielić na genetyczne (polimorfizmy genów) oraz środowiskowe (nadmiar jodu, infekcje bakteryjne i wirusowe, terapia z użyciem interferonu). Na chorobę wpływa także prawdopodobnie ciąża.
 
Objawy choroby Hashimoto przypominają niedoczynność tarczycy: osłabienie, zmęczenie, zwiększenie masy ciała spowodowane obniżeniem poziomu przemiany materii. Podczas badań USG często stwierdza się zanik gruczołu tarczowego.
 
Dieta w chorobie Hashimoto jest dietą niskokaloryczną o ograniczonej ilości tłuszczów nasyconych. Odpowiednie żywienie w chorobie Hashimoto ma na celu przyspieszenie metabolizmu oraz zapewnienie dobrego samopoczucia. 

2. Kwasy omega-3 w Hashimoto

W diecie osób z chorobami autoimmunologicznymi, w tym chorobie Hashimoto, istotną rolę odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, gdyż wzmacniają odporność, zmniejszają stan zapalny oraz objawy chorobowe. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są:

  • oleje (lniany, lniankowy, słonecznikowy), oliwa z oliwek,
  • sezam,
  • orzechy (włoskie, laskowe, migdały).

Osoby, u których choroba Hashimoto przebiega w postaci niedoczynności tarczycy mogą spożywać ryby morskie (tuńczyk, makrela, łosoś norweski).

Kwasy omega-3 wpływają również korzystnie na układ nerwowy, chroniąc przed depresją, oraz wzmacniają koncentrację uwagi i zapamiętywanie.

3. Choroba Hashimoto a dieta niskotłuszczowa

W chorobie Hashimoto ogranicza się ilość kalorii o około 500 w stosunku do zapotrzebowania (do około 1800 kcal). Ponadto zmniejsza się ilość produktów zwierzęcych bogatych w tłuszcze nasycone, jak smalec, karkówka wieprzowa, golonka, kaszanka, pasztety, kaczki, gęsi, na rzecz indyka, schabu (gotowany, duszony, pieczony), polędwicy wołowej czy cielęciny. 

Ponadto zwiększa się spożycie warzyw i owoców, które są źródłem polifenoli wzmacniających organizm oraz usuwających wolne rodniki. Szczególną uwagę zwraca się na błonnik, który ogranicza wchłanianie tłuszczów i cholesterolu w jelitach oraz zwiększa uczucie sytości, przez co mniej zjemy.

4. Zdrowa dieta w chorobie Hashimoto

Aby wspomóc pracę tarczycy oraz przeciwdziałać objawom niedoczynności tarczycy, należy dostarczać organizmowi w odpowiednich ilościach białko, błonnik, witaminy oraz sole mineralne. Pełnowartościowe białko występuje w mięsie drobiowym (indyk, kurczak), a także w przetworach mlecznych i jajach. Osoby chore na schorzenia tarczycy powinny zwrócić szczególną uwagę na zawartość witamin antyoksydacyjnych, takich jak A, C, E. Usuwają one wolne rodniki tlenowe, które powstają w nadmiernych ilościach. Cynk i mangan, których niedobory często towarzyszą chorobie znajdują się w mięsie wołowym, jajach oraz nasionach roślin strączkowych. Ponadto niedoczynności tarczycy często towarzyszą zaburzenia gospodarki wapniowej, dlatego też w diecie muszą znajdować się produkty bogate w ten pierwiastek (ser biały, ser żółty, mleko, jogurty naturalne) oraz w witaminę D (masło, tran). Dieta osób, u których choroba Hashimoto przybiera postać niedoczynności tarczycy, powinna uzupełniać niedobory jodu, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Dobrym źródłem jodu są ryby morskie.

W diecie dla osób z Hashimoto ważna jest również odpowiednia ilość płynów. Zaleca się wypijanie około 2 litrów wody mineralnej (bogatej w wapń i magnez), a także zielonej herbaty.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
6

Komentarze (25)

Wyloguj
~zbulwersowana
~zbulwersowana

@~anax: mój lekarz też mi tak powiedział. Hashimotki Jodu maja unikać!, a także kosmetyków mających w składzie algi morskie. Przy Hasimoto jod nie jest wskazany bo zaostrza chorobę. Takie artykuły powinny być bannowane!

Odpowiedz
~gaGa
~gaGa

W TEJ CHOROBIE JOD JEST ZABRONIONY. NIE MOŻNA GO SPOŻYWAĆ. KTOŚ TO PISAŁ NIE ODROBIŁ ZADANIA DOMOWEGO!

Odpowiedz
~has-ik
~has-ik

nie można spożywać jodu i ryb morskich, które go zawierają, a w szczególności tych co napisała "Pani dietetyk"!

Odpowiedz
~Migi
~Migi

A mój lekarz - bdb lekarz - specjalista Chorób wewnętrznych i Endokrynolog powiedział, że przy chorobie Hashimoto można spożywać jod, ale w produktach naturalnych tzn. zawartych w owocach, rybach morskich itp, ALE!!! Absolutnie nie wolno spożywać jodu z Apteki!!! Czyli oznacza, to że nie wolno spożywać suplementów z Jodem z Apteki czyli w formie tabletek, bo to doprowadziłoby do przedawkowania!!! Jak wiadomo Jod jest mikroelementem, więc jest go mało, tyle tez go potrzebujemy, zgodnie z powiedzeniem, że co za dużo to nie zdrowo!

Odpowiedz
~poi
~poi

hashimoto to głównie infekcja w organiżmie, z którą nie umie sobie poradzić, są to pasożyty albo wirusy, jeśli pasożyty to ziołami przez długo czas , ale jeśli wirusy to głównie witamina c, wzmacnianie odporności, mimo tego, że atakuje własne komórki, to w końcu przestanie, jak zniszczy się zakażenie. Wirusy też można pokonać, to bzdura, że na wirusy nie ma rady, farmakologia do bani, a lekarze nic nie wiedzą i mają ludzi w d!!!
trzeba się leczyć samemu naturalnie najbardziej jak się tylko da i zwrócić się ku ziołom, odrobaczać ludzi i zwierzeta w domach regularnie, to nawyk jak mycie zębów

Odpowiedz
Redakcja
Redakcja

Dziękujemy za wszystkie komentarze. Wzięliśmy je pod uwagę i zmodyfikowaliśmy nieco artykuł, aby był bardziej przejrzysty.

Poniżej komentarz od naszego eksperta:
"Choroba Hashimoto może przebiegać pod postacią niedoczynności tarczycy. Jej leczenie polega na uzupełnianiu niedoborów hormonów tarczycy. Dieta w tym przypadku powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie na jod.

Natomiast, jeśli choroba Hashimoto ma tradycyjną postać, wówczas z diety eliminuje się produkty bogate w jod, w tym sól jodowaną, owoce morza, algi morskie oraz wodę niejodowaną."

Odpowiedz
~jadwisia
~jadwisia

@Redakcja:
a ja mam uprzejmą prośbę o wyjaśnienie co to znaczy że "choroba Hashimoto ma postac tradycyjna"
dziękuję za odpowiedź
j.

Odpowiedz
Redakcja
Redakcja

@jadwisia Choroba Hashimoto może przekształcić się w niedoczynność tarczycy, ale nie jest to regułą. "Tradycyjna postać" choroby oznacza sytuację, kiedy nie występuje niedoczynność tarczycy. Podczas, gdy osoba cierpi na "tradycyjną postać" Hashimoto nie jest konieczne uzupełnianie diety w jod, lecz eliminacja jodu i wszelkich produktów zawierających ją.

Odpowiedz
~Anna1234
~Anna1234

@Redakcja:

ja również poproszę o wyjaśnienie
(...)"Natomiast, jeśli choroba Hashimoto ma tradycyjną postać," (...)
(...)"Choroba Hashimoto może przebiegać pod postacią niedoczynności tarczycy. "(...)
dziękuję i liczę na odpowiedź.

Odpowiedz
Redakcja
Redakcja

@~Anna1234
Jeśli chodzi o tradycyjną postać choroby - w tej postaci chory nie cierpi niedoczynność tarczycy (jak zresztą odpisaliśmy powyżej).

Co do fragmentu "Choroba Hashimoto może przebiegać pod postacią niedoczynności tarczycy" - prosimy o konkretniejsze pytanie, co potrzeba wyjaśnić. Tutaj chyba informacja jest klarowna i niekoniecznie wiemy, co miała Pani na myśli :)

Odpowiedz
~Aga
~Aga

Własnie ten punkt artykułu również mnie zdziwił... Mnie także zakazał produktów z jodem. Nawet kapsułek ze skrzypu polnego, które brałam przeciw wypadaniu włosów, bo także zawiera jod.
Czy może ktoś zweryfikować ten artykuł?!

Odpowiedz
Redakcja
Redakcja

@~Aga
Artykuł został zweryfikowany pod kątem jodu w diecie przez doświadczonego lekarza medycyny. Jod jest zalecany tylko w jednym przypadku - przy postaci choroby Hashimoto objawiającej się niedoczynnością tarczycy.

Odpowiedz
~dlop
~dlop

Jod występujący naturalnie w jedzeniu na pewno nie zaszkodzi waszemu stanowi zdrowia i nie spowoduje zaostrzenia choroby Hashimoto. Dlatego jedzcie ryby, sólcie normalną solą itp. Wystrzegajcie się natomiast preparatów zawierających jod, a już w szczególności wszelkich kontrastów zawierających jod (przy prześwietleniach).

Odpowiedz
~też Hashimotka
~też Hashimotka

@~zbulwersowana:
Mówisz nieprawdę. Hashimoto z reguły jest przy niedoczynności, a tę leczy się jodem. Do tej pory nikt nie wynalazł leku na tę chorobę, jak również nie ustalono co jest podłożem powstawania zapalenia typu Hashimoto. To tylko domniemania, niekoniecznie prawdziwe.
Nie używanie kosmetyków z algami to już ogromny nonsens.
W takim razie wszyscy mieszkający nad morzami powinni mieć Hashimoto. Dopóki zażywałam Jod nic się nie działo, dopiero odstawienie spowodowało ogromne zaostrzenie choroby. Mój profesor endokrynolog nie zakazuje zażywać jodu. A jest to jeden z najlepszych w Polsce.

Odpowiedz
~iza
~iza

mleko, ser zółty cooooooooooooo bzdura a jod masakra !!! Doucz się kobieto

Odpowiedz
~ADRIANNA
~ADRIANNA

1.''od może być problematyczny, gdyż po pewnym czasie jego przyjmowania, w momencie gdy istnieje choroba autoimmunologiczna, może zwiększyć się produkcja TPO i przeciwciał. Z drugiej strony duże dawki jodu mogą dać odwrotny efekt i dramatycznie obniżyć aktywność tarczycy.''
2. nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje roślinne, siemię lniane, orzechy i pestki) osłabiają pracę tarczycy i systemu odpornościowego
3. nie wskazane jest przyjmować tran. Jest to choroba autoimmunologiczna i zastanówmy się, jaki efekt może być, gdy wzmocnimy nasz układ odpornościowy, wypierający tarczycę.

Bardzo serdecznie pozdrawiam autora teksu. Najwyraźniej ma 0 pojęcia na ten temat i nie chcę nawet wiedzieć, do jakiego stanu można doprowadzić osobę, która się tego słucha. Jestem bardzo rozczarowana, że takie artykuły, którym ludzie ufają, są 100% pomyłką.

Odpowiedz
~ADRIANNA
~ADRIANNA

@~też Hashimotka:
''akiś czas temu rozpętała się dyskusja na temat stosowania jodu w Hasimotio sugerująca, że jest to dolewanie oliwy do ognia, jednak ostatnie badania dowodzą, że jod może być problematyczny tylko gdy ilość selenu nie jest odpowiednia, ponieważ selen neutralizuje tą toksyczność. ''

Odpowiedz
~ADRIANNA
~ADRIANNA

@Redakcja: Droga Redakcjo! Czy osoba, z którą mam przyjemność dyskutować, choruje na wspomnianą chorobę? Jeśli tak, to proszę do diety wyżej dopisać brokuły, kalafior itd. a lewotyroksyne będzie można odstawić (nic nie pomoze). Gwaranuje, że po max 2 miesiącach, będzie 50% mniej włosów na głowie, depresja i 100 innych rzeczy. POZDRAWIAM.

Odpowiedz
~NIE dla jodu!
~NIE dla jodu!

Trzech endokrynologów (w tym Pani, która ma z tej dziedziny doktorat i lata praktyki za sobą) wyraźnie mi zaznaczało, żeby unikać jodu w potrawach, a miałam silną niedoczynność, kiedy zaczęłam się leczyć. To samo napisano w książce o hashimoto dostępnej na naszym rynku. Właśnie z powodu takich nie do końca znających się na chorobach dietetykach boję się iść rozpisać sobie dietę (o dziwo od lat mam niedowagę), bo obawiam się, że właśnie taka perełka, jak uzupełnianie jodu w hashimoto mi się trafi... Swoją drogą moja lekarka pierwszego kontaktu, która też ma hashimoto powiedziała, że trafiła na sporo badań wykazujących wzmożone zachorowania na hashimoto odkąd sól zaczęła być jodowana (z drugiej strony spadła ilość zachorowań na zwykłą niedoczynność tarczycy, ale prawdę mówiąc nie uważam tego za dobrą wymianę). Ta tradycyjna postać i postać z niedocznnością też budzą moje zdziwienie... Do tej pory wydawało mi się, że najbardziej tradycyjne z możliwych jest hashimoto z niedoczynnością, bo nasza tarczyca wysiada i nie może już produkować wystarczającej ilości hormonów.

Odpowiedz

Porady ekspertów

Rzodkiewka a niedoczynność tarczycy?

Witam. Mam pytanie: czy mając niedoczynność tarczycy (choroba hashimoto), mogę jeść rzodkiewkę,...

mgr Katarzyna Szott Porady udziela mgr Katarzyna Szott dietetyk w Szpitalu Grochowskim im. dr n. med. Rafała Masztaka w Warszawie.
pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 5 odpowiedzi Dieta a choroba Hashimoto ~:

Jaka dieta przy chorobie Hashimoto oraz niedoczynności tarczycy?
Jestem kobietą, mam...

Artykuły Dieta w chorobach tarczycy

Jod w diecie przy tarczycy
Dieta w chorobach tarczycy Jod w diecie przy tarczycy

Jod to pierwiastek, który jest potrzebny do prawidłowej pracy organizmu. Jod powinien być dostarczany w diecie. Jego naturalnym źródłem w pożywieniu są ryby. Niedobór jodu może doprowadzić do niedoczynności tarczycy, powstania wola,...

Odzyskaj siłę i apetyt na życie! Dieta po chorobie

Choroba to stan zaburzenia funkcji lub uszkodzenia struktury organizmu. Szczególnie...

Zespół jelita drażliwego Dieta w chorobie jelita grubego

Ponad połowa osób odwiedzająca poradnię gastrologiczną cierpi na zespół jelita drażliwego. W leczeniu bardzo ważny jest sposób odżywiania. Jaka jest więc dieta w chorobie jelita grubego?

Diety dla chorych Dieta w chorobie refluksowej

Najczęstszą przyczyną refluksu jest nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku. Osoby,...

Diety dla chorych Dieta w chorobie wrzodowej

Dieta w chorobie wrzodowej wspomaga proces leczenia oraz zmniejsza dolegliwości związane z...

Hormony Choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto to zapalenie gruczołu tarczowego, które jest jedną z najczęstszych przyczyn niedoczynności tarczycy. Ta choroba autoimmunologiczna częściej występuje u kobiet powyżej 50. roku życia.

Dieta cukrzykaOdtwórz wideo
Dieta dla cukrzyków Dieta cukrzyka

Cukrzyca to choroba, z którą należy nauczyć się żyć. Właściwie można normalnie funkcjonować,...

pokaż 10 następnych
Zamknij Załóż konto
Zamknij Logowanie

Nie masz konta? Załóż teraz

Zapomniałem hasło Przypomnij hasło

Zamknij

Wypełnij swoje dane

Ryzyko schorzeń często zależne jest od płci, wieku i wykonywanego zawodu

Wiek determinuje zarówno ryzyko schorzeń, jak i rodzaj leczenia

Dzięki informacji o Twojej lokalizacji i ubezpieczeniu, będziemy mogli zaproponować Ci najlepszych specjalistów i kliniki zajmujące się Twoim problemem

-

Dane kontaktowe potrzebne są nam do powiadomienia Cię o odpowiedziach specjalistów

Akceptuję regulamin zadawania pytań.
Cofnij