Dieta w chorobie Hashimoto

Choroba Hashimoto jest schorzeniem autoimmunologicznym tarczycy. Dieta w chorobie Hashimoto odgrywa ważną rolę, gdyż zmniejsza objawy, poprawia samopoczucie oraz zapobiega otyłości. Dieta w Hashimoto powinna zawierać w odpowiedniej ilości kwasy omega-3, cynk oraz pełnowartościowe białko. Jednocześnie zawiera mniejszą ilość kalorii, by nie dopuścić do nadwagi.

Spis treści:
  1. 1. Rola diety w chorobie Hashimoto
  2. 2. Kwasy omega-3 w Hashimoto
  3. 3. Choroba Hashimoto a dieta niskotłuszczowa
  4. 4. Zdrowa dieta w chorobie Hashimoto

1. Rola diety w chorobie Hashimoto

Hormony tarczycy
Hormony tarczycy Rysunek przedstawia trójjodotyroninę, która jest najbardziej...

Choroba Hashimoto jest to przewlekła choroba autoimmunologiczna tarczycy - limfocytarne zapalenie tarczycy. Ponadto 10-krotnie częściej zapadają na nią kobiety w porównaniu do mężczyzn. Choroba występuje we wszystkich grupach wiekowych, jednakże największą zachorowalność stwierdza się u osób między 45 a 65 rokiem życia. 

Czynniki ryzyka choroby Hashimoto można podzielić na genetyczne (polimorfizmy genów) oraz środowiskowe (nadmiar jodu, infekcje bakteryjne i wirusowe, terapia z użyciem interferonu). Na chorobę wpływa także prawdopodobnie ciąża.
 
Objawy choroby Hashimoto przypominają niedoczynność tarczycy: osłabienie, zmęczenie, zwiększenie masy ciała spowodowane obniżeniem poziomu przemiany materii. Podczas badań USG często stwierdza się zanik gruczołu tarczowego.
 
Dieta w chorobie Hashimoto jest dietą niskokaloryczną o ograniczonej ilości tłuszczów nasyconych. Odpowiednie żywienie w chorobie Hashimoto ma na celu przyspieszenie metabolizmu oraz zapewnienie dobrego samopoczucia. 

2. Kwasy omega-3 w Hashimoto

W diecie osób z chorobami autoimmunologicznymi, w tym chorobie Hashimoto, istotną rolę odgrywają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, gdyż wzmacniają odporność, zmniejszają stan zapalny oraz objawy chorobowe. Najlepszym źródłem kwasów omega-3 są:

  • oleje (lniany, lniankowy, słonecznikowy), oliwa z oliwek,
  • sezam,
  • orzechy (włoskie, laskowe, migdały).

Osoby, u których choroba Hashimoto przebiega w postaci niedoczynności tarczycy mogą spożywać ryby morskie (tuńczyk, makrela, łosoś norweski).

Kwasy omega-3 wpływają również korzystnie na układ nerwowy, chroniąc przed depresją, oraz wzmacniają koncentrację uwagi i zapamiętywanie.

3. Choroba Hashimoto a dieta niskotłuszczowa

W chorobie Hashimoto ogranicza się ilość kalorii o około 500 w stosunku do zapotrzebowania (do około 1800 kcal). Ponadto zmniejsza się ilość produktów zwierzęcych bogatych w tłuszcze nasycone, jak smalec, karkówka wieprzowa, golonka, kaszanka, pasztety, kaczki, gęsi, na rzecz indyka, schabu (gotowany, duszony, pieczony), polędwicy wołowej czy cielęciny. 

Ponadto zwiększa się spożycie warzyw i owoców, które są źródłem polifenoli wzmacniających organizm oraz usuwających wolne rodniki. Szczególną uwagę zwraca się na błonnik, który ogranicza wchłanianie tłuszczów i cholesterolu w jelitach oraz zwiększa uczucie sytości, przez co mniej zjemy.

4. Zdrowa dieta w chorobie Hashimoto

Aby wspomóc pracę tarczycy oraz przeciwdziałać objawom niedoczynności tarczycy, należy dostarczać organizmowi w odpowiednich ilościach białko, błonnik, witaminy oraz sole mineralne. Pełnowartościowe białko występuje w mięsie drobiowym (indyk, kurczak), a także w przetworach mlecznych i jajach. Osoby chore na schorzenia tarczycy powinny zwrócić szczególną uwagę na zawartość witamin antyoksydacyjnych, takich jak A, C, E. Usuwają one wolne rodniki tlenowe, które powstają w nadmiernych ilościach. Cynk i mangan, których niedobory często towarzyszą chorobie znajdują się w mięsie wołowym, jajach oraz nasionach roślin strączkowych. Ponadto niedoczynności tarczycy często towarzyszą zaburzenia gospodarki wapniowej, dlatego też w diecie muszą znajdować się produkty bogate w ten pierwiastek (ser biały, ser żółty, mleko, jogurty naturalne) oraz w witaminę D (masło, tran). Dieta osób, u których choroba Hashimoto przybiera postać niedoczynności tarczycy, powinna uzupełniać niedobory jodu, który jest niezbędny do syntezy hormonów tarczycy. Dobrym źródłem jodu są ryby morskie.

W diecie dla osób z Hashimoto ważna jest również odpowiednia ilość płynów. Zaleca się wypijanie około 2 litrów wody mineralnej (bogatej w wapń i magnez), a także zielonej herbaty.

Porozmawiaj o tym na Forum Żywienie i fitness »
Lubię to!
6

Komentarze

Pytania do specjalistów

Dieta przy chorobie Hashimoto

Chciałabym uzyskać poradę odnośnie sposobu odżywiania przy chorobie Hashimoto. Zacznę może od krótkiego przedstawienia siebie i mojego przypadku. Nazywam się Ania, mam 27 lat i do 24. roku życia nie miałam żadnych problemów zdrowotnych. Dokładnie 2 lata...

pokaż 5 następnych
+ Załóż wątek

Dyskusje na forum

~ Pytania do specjalistów 1 odpowiedź Jaka dieta przy chorobie Hashimoto u 26-latki? ~:

Choruję na Hashi. Co mogę jeść a czego nie wolno mi jeść w ogóle? W internecie pisze, że nie można glutenu,soli,cukru, brokuł,szpinaku,mięsa, konserwantów,soi,za dużo owoców. Zostały tylko warzywa, ale ja nie wyobrażam sobie zostać wegetarianką, bo będę...

pokaż 5 następnych

Artykuły Dieta w chorobach tarczycy

Dieta w chorobach tarczycy Jak schudnąć przy niedoczynności tarczycy?

Niedoczynność tarczycy jest schorzeniem, które powoduje m.in. przybranie na wadze. Dlatego też osoby, które narzekają na zaburzenie wydzielania hormonu tarczycy muszą szczególnie dbać o swój sposób odżywiania. Dieta przy...

Tarczyca a odchudzanie
Dieta w chorobach tarczycy Tarczyca a odchudzanie

Osoby mające problem z niedoczynnością tarczycy lub nadczynnością tarczycy powinny zwracać uwagę na swoją dietę z dwóch powodów. Po pierwsze tarczyca reguluje metabolizm organizmu, a więc odpowiednia dieta przy tarczycy powinna uwzględniać...

Dieta w niedoczynności tarczycy
Dieta w chorobach tarczycy Dieta w niedoczynności tarczycy

Jaka dieta jest najlepsza w niedoczynności tarczycy? Taka, która jest bogata w jod. Niedoczynność tarczycy może być spowodowana właśnie niedoborem tego pierwiastka w diecie. Żeby rozpoznać u siebie to schorzenie, zaobserwuj reakcje organizmu.

Dieta w chorobach tarczycy Dieta przy niedoczynności tarczycy

Nadwaga, ospałość, problemy z koncentracją mogą być objawami niedoczynności tarczycy. Jest ona spowodowana brakiem hormonów tarczycy. Niezbędne jest leczenie. Jednak pomóc może również dobrze dobrana dieta. Dieta przy niedoczynności...

Zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy
Dieta w chorobach tarczycy Zalecenia dietetyczne w nadczynności tarczycy

Dieta w nadczynności tarczycy to dieta wysokoenergetyczna oraz bogatobiałkowa. Do objawów nadczynności tarczycy należą: chudnięcie, nerwowość, nadpobudliwość, uczucie gorąca, problemy z ze snem. Odpowiednie żywienie w nadczynności tarczycy ma na...

Odchudzanie a tarczyca
Dieta w chorobach tarczycy Odchudzanie a tarczyca

Wiele osób zastanawia się, jaka istnieje zależność pomiędzy odchudzaniem a tarczycą? Czy zaburzenia pracy tarczycy rzeczywiście mogą wpłynąć na masę ciała człowieka? Otóż okazuje się, że tak. Niedoczynność tarczycy jest...

Jod w diecie przy tarczycy
Dieta w chorobach tarczycy Jod w diecie przy tarczycy

Jod to pierwiastek, który jest potrzebny do prawidłowej pracy organizmu. Jod powinien być dostarczany w diecie. Jego naturalnym źródłem w pożywieniu są ryby. Niedobór jodu może doprowadzić do niedoczynności tarczycy, powstania wola,...

Dieta wysokobiałkowa w nadczynności tarczycy
Dieta w chorobach tarczycy Dieta wysokobiałkowa w nadczynności tarczycy

Nadczynność tarczycy to zaburzenie funkcjonowania gruczołu tarczycy, przy którym produkowana jest zbyt duża ilość hormonu, który reguluje przemianę materii w organizmie. Zwiększona przemiana materii powoduje utratę wagi, bezsenność,...

Dieta a tarczyca
Dieta w chorobach tarczycy Dieta a tarczyca

Dieta a tarczyca – czy mają jakikolwiek związek ze sobą? Wiadomym jest, że nadczynność tarczycy lub jej niedoczynność muszą być leczone farmakologicznie. Dieta przy tarczycy ma działanie wspomagające. Nie należy bagatelizować jej roli. Niewłaściwe...

Diety dla chorych Dieta po chorobie

Choroba to stan zaburzenia funkcji lub uszkodzenia struktury organizmu. Szczególnie niebezpieczne i obciążające są choroby przewlekłe, czyli takie, które trwają powyżej trzech miesięcy, wymagają specjalnego leczenia, niejednokrotnie hospitalizacji...

pokaż 10 następnych