Trwa ładowanie...

Odkryli przyczynę raka trzustki. Alarmujący wzrost zachorowań

Avatar placeholder
14.04.2024 16:00
Naukowcy wskazali czynnik, który zwiększa ryzyko raka trzustki
Naukowcy wskazali czynnik, który zwiększa ryzyko raka trzustki (Getty Images)

Jednym z najbardziej śmiertelnych rodzajów nowotworów jest rak trzustki. Z jego powodu umiera ponad 90 proc. chorych. Naukowcom udało się zidentyfikować potencjalny czynnik, który może mieć wpływ na rozwój choroby. Istnieje szansa, że nowe odkrycie pomoże w zredukowaniu śmiertelności spowodowanej przez ten rodzaj nowotworu.

spis treści

1. Agresywny nowotwór

Badacze skoncentrowali swoje wysiłki na jednym z najbardziej powszechnych i agresywnych typów raka trzustki, jakim jest gruczolakorak przewodowy. Tylko około 10 proc. pacjentów z tym rodzajem raka dożywa pięciu lat po postawieniu diagnozy. Szacuje się, iż do 2030 roku gruczolorak przewodowy stanie się drugą najczęstszą przyczyną zgonów spowodowanych przez nowotwory.

Według informacji z Narodowej Agencji Badań Medycznych, każdego roku w Polsce u około 3,5 tys. osób stwierdza się nowotwór trzustki. Niestety, ten typ raka ma zdolność do skutecznego ukrywania się przez długi okres, co sprawia, że często nie jest wykrywany podczas standardowych badań USG jamy brzusznej. Co więcej, objawy tej choroby mogą długo pozostawać niezauważone, słabo nasilone i wprowadzać w błąd.

Zobacz film: "Ewa Chodakowska o rosnącym problemie choroby na otyłość"

Należy skonsultować się z lekarzem, jeśli wystąpią następujące objawy:

  • ból lub dyskomfort w jamie brzusznej,
  • nieuzasadniona utrata masy ciała,
  • jasne stolce i ciemny mocz,
  • brak apetytu,
  • żółtaczka,
  • świąd skóry,
  • nudności i wymioty.

2. Przyczyny raka trzustki

W artykule opublikowanym w "Cell Metabolism", naukowcy potwierdzają, że rosnąca liczba przypadków raka trzustki związanego z otyłością i cukrzycą typu 2 jest ściśle powiązana z hiperinsulinemią. Jest to stan, w którym poziom insuliny we krwi jest podwyższony, co jest wynikiem insulinooporności.

To wyjaśnia, dlaczego te dwie choroby są tak silnie skorelowane z wyższym ryzykiem rozwoju raka trzustki. Badania wykazały, że stałe podwyższenie poziomu tego hormonu stymuluje komórki trzustki. W odpowiedzi, komórki te produkują nadmierną ilość enzymów trawiennych, co z kolei sprzyja powstawaniu stanu zapalnego i stanu przedrakowego trzustki. Hiperinsulinemia wpływa również na gorsze rokowania u pacjentów z diagnozowanym rakiem trzustki.

- Razem z gwałtownym wzrostem liczby osób otyłych i cierpiących na cukrzycę typu 2, widzimy alarmujący wzrost zachorowalności na raka trzustki. Uzyskane wyniki pomagają nam zrozumieć, dlaczego tak się dzieje i pokazują wagę utrzymywania insuliny na prawidłowym poziomie. Można to osiągnąć z pomocą diety, ćwiczeń, a w niektórych przypadkach, leków – wyjaśnia prof. James Johnson z University of British Columbia.

Naukowcy zwracają uwagę, że skutki podwyższonego poziomu insuliny nie ograniczają się tylko do nowotworu trzustki.

- Koledzy z Toronto zauważyli podobne, dotyczące insuliny, zależności dla raka piersi. W przyszłości chcemy dowiedzieć się, czy i jak insulina wpływa na ryzyko innych nowotworów związanych z otyłością i cukrzycą typu 2 – podsumowuje prof. Johnson.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze