Trwa ładowanie...

Lepiej nie sięgać zbyt często. Najbardziej radioaktywna żywność

Avatar placeholder
16.04.2024 12:57
Orzechy brazylijskie. Radioaktywny produkt na naszym talerzu
Orzechy brazylijskie. Radioaktywny produkt na naszym talerzu (Getty Images)

Nie wszyscy wiedzą, że pierwiastki promieniotwórcze są obecne w praktycznie każdym produkcie spożywczym. Chociaż radioaktywność kojarzy nam się głównie negatywnie, nie ma w tym niczego niepokojącego: to zupełnie naturalne zjawisko. Warto jednak przyjrzeć się, które produkty mogą zawierać największe ilości tych pierwiastków.

spis treści

1. Orzechy brazylijskie – radioaktywna przekąska

Radioaktywne pierwiastki, które można znaleźć w żywności to m.in. rad 226Ra, potas 40K, uran, cez czy stront. Badacze podkreślają jednak, że, przyjmowane w niewielkich ilościach, nie powinny mieć żadnego negatywnego wpływu na zdrowie – a nieświadome przekroczenie bezpiecznych dawek jest małoprawdopodobne.

Orzechy brazylijskie wykazują się największą zawartością pierwiastków promieniotwórczych wśród produktów spożywczych. Mowa tu o radzie i potasie. Jednak przyjęcie dawki, która stanowiłaby zagrożenie dla zdrowia, zdarza się niezwykle rzadko.

2. Banany – bogate w radioaktywny potas?

Zobacz film: "Łykają suplementy i pożyczają sobie leki. Lekarze o słabościach pacjentów"

Banany od dawna znane są jako bogate źródło potasu. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pierwiastek ten wykazuje delikatne działanie promieniotwórcze. Pomimo wysokiej zawartości potasu w tych słodkich owocach, nie ma powodu do obaw. Spożywane w standardowych ilościach, nawet kilka razy w tygodniu, nie stwarzają ryzyka wpływu na zdrowie.

3. W jakich produktach znajdziemy pierwiastki promieniotwórcze?

Do innych produktów o lekko podwyższonym poziomie radioaktywności należą m.in. fasola w odmianie Lima, ziemniaki i marchew, czerwone mięso, piwo, a nawet woda mineralna. Czy należy ich unikać? Jeśli są elementem zrównoważonej diety – nie.

Warto jednak podkreślić, że np. w przypadku orzechów brazylijskich, nadmierne spożywanie tego produktu może doprowadzić nawet do upośledzenia pracy narządów. Przez "nadmierne spożywanie" rozumiana jest jednak ilość znacząco przekraczająca rekomendowaną dla zdrowia ilość 30 gram (ok. 6-7 sztuk) dziennie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze