Nietypowe produkty przyczyną zatruć pokarmowych
1 z 7Czym można się zatruć?
Według raportu Głównego Inspektoratu Sanitarnego w roku 2014 w Polsce wzrosła liczba bakteryjnych zatruć i zakażeń pokarmowych. Najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego od lat pozostaje zakażenie wywołane odzwierzęcymi pałeczkami jelitowymi Salmonella powszechnie występującymi u zwierząt hodowlanych.
GIS stwierdził wzrost zakażeń wywoływanych przez bakterie z rodzaju Campylobacter spowodowane przede wszystkim przez niewłaściwą obróbkę mięsa drobiowego i jego przetworów. W związku z wyjazdami do egzotycznych krajów nastąpił też wzrost zachorowań na czerwonkę bakteryjną - w roku 2013 odnotowało 19 przypadków, w roku 2014 już 44.
Do najczęstszych produktów powodujących zatrucia należą, oprócz mięsa, leki, alkohol oraz grzyby kapeluszowe. To jednak nie jedyne wyroby. Istnieje szereg innych, których spożywanie również wiąże się z możliwością zatrucia. Niebezpieczeństwo z nimi związane jest jednak często bagatelizowane, bo nie spodziewamy się, że mogą być groźne dla zdrowia.