Salmonella - charakterystyka, objawy, leczenie, profilaktyka

Lato zbliża się wielkimi krokami. Sklepy wypełnią się więc lodówkami z lodami i zimnymi deserami, po które będziemy sięgać najchętniej. Taka dieta w połączeniu z nieodpowiednią higieną skóry dłoni to prosta droga do zakażenia się groźnymi bakteriami, z których najbardziej znaną i najczęściej występującą jest salmonella. Jak się objawia salmonella i czy zakażenie salmonellą może być groźne dla zdrowia i życia?

1. Salmonella - charakterystyka

Po raz pierwszy pałeczki salmonelli zostały odkryte przez amerykańskiego weterynarza Daniela E. Salmona w 1885 roku. Badacz odkrył je w jelitach świni, jednak obecnie nam znane szczepy bakterii salmonella mogą rozwijać się zarówno w organizmach zwierząt, jak i ludzi. I chociaż tylko niektóre z 2,5 tysiąca znanych nam gatunków salmonelli to bakterie chorobotwórcze, to mogą one wywoływać nie tylko zatrucie pokarmowe, ale nawet dur brzuszny.

2. Salmonella - ryzyko zakażenia

Do zakażenia pałeczkami paraduru dochodzi najczęściej po zjedzeniu lodów, surowych jaj czy niedogotowanego mięsa. To właśnie zwierzęta są głównymi nosicielami pałeczek salmonelli, dlatego wszelkie produkty i potrawy wytworzone z produktów odzwierzęcych, takich jak mleko, jaja czy mięso, są potencjalnymi zagrożeniami. Obecnie zjedzenie lodów kupionych w sklepie wiąże się z dużo mniejszym niebezpieczeństwem zakażenia bakterią salmonelli, z powodu używania przez producentów jaj w proszku, które nie stanowią zagrożenia. Dużo bardziej niebezpieczne są domowe lody, kremy jajeczne czy kogle-mogle przygotowane z jaj niewiadomego pochodzenia.

Zobacz film: "Jak rozpoznać ponownie zamrożone lody?"

Jajka są najczęstszym źródłem zakażenia salmonellą
Jajka są najczęstszym źródłem zakażenia salmonellą (123rf)

3. Salmonella - objawy

Pierwsze objawy salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin po zakażeniu, do nawet 10 dni. W zależności od organizmu, w zatruciu salmonellą objawy mogą być bardziej lub mniej nasilone. Zazwyczaj jednak na początku zatrucia salmonellą objawem jest wodnista biegunka, której towarzyszy ból brzucha, a często także nudności i wymioty. Zwłaszcza u dzieci w salmonelli objawem jest też wysoka gorączka, ogólne zmęczenie i brak siły.

Niekiedy bagatelizujemy te objawy, tłumacząc je niegroźnym zatruciem pokarmowym. Zazwyczaj wtedy przyjmujemy tabletki przeciw biegunce i czekamy aż choroba minie. Tymczasem każdy przypadek zatrucia pokarmowego powinien być skonsultowany z lekarzem, a każdy pacjent poddany hospitalizacji. Brak odpowiedniej opieki medycznej w przeszłości kończył się nawet śmiercią. Obecnie niepodanie odpowiednich leków i kroplówek może doprowadzić do odwodnienia organizmu, co jest niebezpieczne zwłaszcza dla najmłodszych.

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe
10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe [10 zdjęć]

Wiele mówi się na temat wysokiego ryzyka związanego z zatruciem niewłaściwie przyrządzoną wieprzowiną....

zobacz galerię

4. Salmonella - leczenie

Przed rozwinięciem się objawów salmonelli i udaniem się do szpitala, warto już w domu podjąć pewne kroki, które zmniejszą dolegliwości i zapobiegną groźnemu odwodnieniu. Zadbajmy więc przede wszystkim o przyjmowaniem płynów. Niech będzie to przegotowana i wystudzona woda. W szpitalu lekarz prowadzący leczenie salmonelli zleci przede wszystkim badanie kału chorego, które potwierdzą lub zaprzeczą zakażenie salmonellą. W przypadku potwierdzenia, że objawy to salmonella będzie konieczne podanie antybiotyku, który przyspieszy proces leczenia salmonelli. Najważniejsze będzie jednak odpowiednie nawodnienie, dlatego choremu podaje się dożylnie sól fizjologiczną i elektrolity.

5. Salmonella - profilaktyka

Przebieg zakażenia salmonellą jest bardzo nieprzyjemny i wyczerpujący dla organizmu. Warto więc zadbać o to, żeby bakteria salmonelli nie zadomowiła się w naszym organizmie i nie wywołała przykrych dolegliwości. Wystarczy wprowadzenie do dnia codziennego kilku zasad, które w przyszłości staną się rutyną i pozwolą zadbać o nasze zdrowie. Podstawową zasadą jest przechowywanie surowych produktów zwierzęcych, takich jak mięso, ryby i jaja, z dala od tych gotowych do spożycia. W lodówce poświęćmy więc jedną półkę tylko na produkty surowe, a inną na gotowe do jedzenia.

Nieprawidłowe jest też zamrażanie raz już rozmrożonych produktów. Jeśli więc rozmrozimy mięso, to powinniśmy poddać je obróbce cieplnej i zjeść. To samo tyczy się lodów, mrożonych ryb i owoców morza. Kupując mrożonki w sklepie, dobrze jest je od razu umieścić w torbie termicznej, która utrzyma niską temperaturę i nie doprowadzi do rozmrożenia produktu, zanim wrócimy do domu.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Kupne jajka, aby wyeliminować ryzyko zakażenia salmonellą, warto włożyć na 10 sekund do gorącej wody, a następnie do lodówki. Gorąca woda zabije groźne bakterie salmonelli znajdujące się na skorupkach. Warto unikać też tatara, carpaccio i innych potraw przygotowanych z surowego mięsa niewiadomego pochodzenia. Zwracajmy też uwagę, aby każde mięsne danie było dobrze ugotowane, usmażone bądź upieczone, ponieważ wysokie temperatury są w stanie zabić groźne bakterie salmonelli.

Nie zapominajmy też o odpowiedniej higienie. Po każdym kontakcie skóry dłoni z surowym produktem, myjmy dokładnie ręce, najlepiej żelem antybakteryjnym przeznaczonym specjalnie do stosowania w kuchni. Nawyk mycia rąk powinien nam towarzyszyć przed i po przygotowaniu posiłku, a także po każdym skorzystaniu z toalety.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy