Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Salmonella - charakterystyka, objawy, leczenie, profilaktyka

Salmonella może znajdować się na skorupkach jaj
Salmonella może znajdować się na skorupkach jaj (Grafika / Shutterstock)

Gdy zbliża się lato, sklepy wypełnią się lodówkami z lodami i zimnymi deserami, po które sięgamy wtedy najchętniej. Oczywiście nie ma w tym nic złego, jednak nieodpowiednio przechowywane produkty i źle zachowana higiana osobista może doprowadzić do rozwoju salmonelli. Jak objawia się ta choroba i czy zakażenie salmonellą może być groźne dla zdrowia i życia?

spis treści

1. Czym jest salmonella?

Salmonella należy do grupy chorób zakaźnych. Wywoływana jest przez bakterie Salmonella typhimurium oraz Salmonella enteritidis. Są to dwa typy bakterii, które są najczęstszą przyczyną zakażeń w Polsce i innych krajach.

Po raz pierwszy pałeczki salmonelli zostały odkryte przez amerykańskiego weterynarza Daniela E. Salmona w 1885 roku. Badacz odkrył je w jelitach świni, jednak obecnie nam znane szczepy bakterii salmonella mogą rozwijać się zarówno w organizmach zwierząt, jak i ludzi.

I chociaż tylko niektóre z 2,5 tysiąca znanych nam gatunków salmonelli to bakterie chorobotwórcze, to mogą one wywoływać nie tylko zatrucie pokarmowe, ale nawet dur brzuszny.

2. Ryzyko zakażenia salmonelli

Zobacz film: "Otyłość. Historia Aleksandry"

Do zakażenia pałeczkami paraduru dochodzi najczęściej po zjedzeniu lodów, surowych jaj czy niedogotowanego mięsa. To właśnie zwierzęta są głównymi nosicielami pałeczek salmonelli, dlatego wszelkie produkty i potrawy wytworzone z produktów odzwierzęcych, takich jak mleko, jaj czy mięso, są potencjalnymi zagrożeniami.

Obecnie zjedzenie lodów kupionych w sklepie wiąże się jednak z mniejszym niebezpieczeństwem zakażenia bakterią salmonelli, z powodu używania przez producentów jaj w proszku, które nie stanowią zagrożenia.

Dużo bardziej niebezpieczne są domowe lody, kremy jajeczne czy kogle-mogle przygotowane z jaj niewiadomego pochodzenia.

Jajka są najczęstszym źródłem zakażenia salmonellą
Jajka są najczęstszym źródłem zakażenia salmonellą (123rf)

3. Objawy salmonelli

Pierwsze objawy salmonelli mogą pojawić się od 6 godzin do nawet 10 dni po zakażeniu. W zależności od organizmu, w zatruciu salmonellą objawy mogą być bardziej lub mniej nasilone.

Zazwyczaj jednak na początku zatrucia salmonellą objawy to:

  • wodnista biegunka,
  • ból brzucha,
  • nudności i wymioty,
  • wysoka gorączka,
  • ogólne zmęczenie,
  • brak siły.

Niekiedy bagatelizujemy te objawy, tłumacząc je niegroźnym zatruciem pokarmowym. Zazwyczaj wtedy przyjmujemy tabletki przeciw biegunce i czekamy aż choroba minie.

Tymczasem każdy przypadek zatrucia pokarmowego powinien być skonsultowany z lekarzem, a każdy pacjent poddany hospitalizacji.

Brak odpowiedniej opieki medycznej w przeszłości kończył się nawet śmiercią. Obecnie niepodanie odpowiednich leków i kroplówek może doprowadzić do odwodnienia organizmu, co jest niebezpieczne zwłaszcza dla najmłodszych.

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe
10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe [10 zdjęć]

Wiele mówi się na temat wysokiego ryzyka związanego z zatruciem niewłaściwie przyrządzoną wieprzowiną.

zobacz galerię

4. Leczenie salmonelli

Przed rozwinięciem się objawów salmonelli i udaniem się do szpitala, warto już w domu podjąć pewne kroki, które zmniejszą dolegliwości i zapobiegną groźnym powikłaniom, takim jak odwodnienie.

Zadbajmy więc przede wszystkim o przyjmowaniem płynów. Niech będzie to przegotowana i wystudzona woda. W szpitalu lekarz prowadzący leczenie salmonelli zleci przede wszystkim badanie kału chorego, które potwierdzą lub zaprzeczą zakażenie salmonellą.

W przypadku potwierdzenia, że objawy to salmonella będzie konieczne podanie antybiotyku, który przyspieszy proces leczenia salmonelli.

Najważniejsze będzie jednak odpowiednie nawodnienie, dlatego choremu podaje się dożylnie sól fizjologiczną i elektrolity.

5. Jak chronić się przed salmonellą

Zakażenie salmonellą jest bardzo nieprzyjemne i wyczerpujące dla organizmu. Warto więc zadbać o to, żeby bakteria ta nie zadomowiła się w naszym organizmie i nie wywołała przykrych dolegliwości.

Wystarczy wprowadzenie do dnia codziennego kilku zasad, które w przyszłości staną się rutyną i pozwolą zadbać o nasze zdrowie. Podstawową zasadą jest odpowiednie przechowywanie surowych produktów zwierzęcych, takich jak mięso, ryby i jaja. Należy je trzymać z dala od produktów gotowych do spożycia. Surowe mięso i jajka powinny być przechowywane w szczelnym zamknięciu, najlepiej w pudełku plastikowym. Jeśli chodzi o jajka, większość lodówek ma dla nich specjalne miejsce na drzwiach lodówki.

W lodówce poświęćmy więc jedną półkę tylko na produkty surowe, a inną na gotowe do jedzenia.

Bardzo złym pomysłem jest też zamrażanie raz już rozmrożonych produktów. Jeśli więc rozmrozimy mięso, to powinniśmy poddać je obróbce cieplnej i zjeść. To samo tyczy się lodów, mrożonych ryb i owoców morza, a także produktów, które sami przygotowaliśmy i zamroziliśmy - pierogów, etc.

Kupując mrożonki w sklepie, dobrze jest je od razu umieścić w torbie termicznej, która utrzyma niską temperaturę i nie doprowadzi do rozmrożenia produktu, zanim wrócimy do domu.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Kupne jajka, aby wyeliminować ryzyko zakażenia salmonellą, warto włożyć na 10 sekund do gorącej wody, a następnie do lodówki. Gorąca woda zabije groźne bakterie salmonelli znajdujące się na skorupkach.

Warto unikać też tatara, carpaccio i innych potraw przygotowanych z surowego mięsa niewiadomego pochodzenia. Zwracajmy też uwagę, aby każde mięsne danie było dobrze ugotowane, usmażone bądź upieczone, ponieważ wysokie temperatury są w stanie zabić groźne bakterie salmonelli.

Nie zapominajmy też o odpowiedniej higienie. Po każdym kontakcie skóry dłoni z surowym produktem, myjmy dokładnie ręce, najlepiej żelem antybakteryjnym przeznaczonym specjalnie do stosowania w kuchni.

Nawyk mycia rąk powinien nam towarzyszyć przed i po przygotowaniu posiłku, a także po każdym skorzystaniu z toalety.

6. Salomonella a dur brzuszny

Pałeczki Salmonelli typhi mogą odpowiadać również za wywołanie duru brzusznego. Choroba ta występuje na całym świecie, jednak w krajach rozwinięty rzadko się z nią spotykamy. Na tą chorobę najczęściej zapadają mieszkańcy krajów i środowisk, gdzie jest niski, bądź niedostatecznie niski poziom sanitarnohigieniczny.

Materiałem zakaźnym w tym przypadku będą wszelkie wydaliny, takie jak kał, wymiociny lub mocz. Za dur brzuszny głównie odpowiada woda. Zainfekowanie źródła zaopatrzenia w wodę może spowodować wybuch epidemii.

Ponadto, za szerzenie się tej choroby odpowiada także mleko (jest ono szczególnie groźne, ponieważ stanowi podatne środowisko na rozwój patogenów), oraz inna żywność.

Nosicielami mogą być też owady - przede wszystkim muchy, które przenoszą pałeczki duru brzusznego z kału do żywności.

Okres wylęgania duru brzusznego wynosi około 10-14 dni. W okresie tym chory najczęściej ma uczucie rozbicia, może mieć stany podgorączkowe, może boleć go głowa, nie ma apetytu. Po tym okresie objawy narastają, gorączka może wynosić nawet 39-40°C.

Mogą pojawiać się silne bóle głowy, bóle mięśni, może też dochodzić do krwawienia z nosa. Chory jest apatyczny, jego język jest suchy, pokryty brunatnym nalotem, ma wzdęty brzuch. Ciśnienie tętnicze zaczyna się obniżać, tętno zwalnia, śledziona i wątroba powiększa się.

W następnej fazie choroby obok ciężkich bólów głowy może się pojawić przymroczenie chorego, który często zaczyna majaczyć. Spojówki są zapadnięte i wysuszone, wargi popękane i suche. Pojawiają się zaparcia lub rozwolnienia, stolec ma charakter grudek.

Z biegiem czasu pojawia się tzw. różyczka durowa, umiejscowiona na skórze brzucha i dolnej części klatki piersiowej, czasem na kończynach. Po czterech tygodnia zaczyna się czas zdrowienia, gorączka spada, a pacjent zaczyna się czuć lepiej.

Aby wyleczyć dur brzuszny niezbędna jest hospitalizacja oraz podawanie antybiotyków dożylnie. Konieczne jest również wyrównanie zaburzeń elektrolitowo-wodnych.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze