Trwa ładowanie...

Orzechy zmniejszają ryzyko zgonu aż o 17 procent

 Katarzyna Krupka
31.08.2019 22:58
Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko chorób serca
Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko chorób serca

Naukowcy są pewni - jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.

1. Orzechy a ryzyko chorób serca

Podczas tegorocznego kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (European Society of Cardiology – ESC) w Monachium przedstawiono wyniki prowadzonych przez 12 lat badań dotyczących związku pomiędzy jedzeniem orzechów a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.

Autorem badania jest dr Noushin Mohammadifard z Isfahan Cardiovascular Research Institute w Iranie. Wzięło w nim udział 5432 dorosłych w wieku 35 lat. Zostali wybrani losowo, ale wszystkie te osoby były zdrowe i nie miały problemów z układem sercowo-naczyniowym. Pochodzili z Iranu.

Co dwa lata uczestników oceniano pod kątem spożycia orzechów, w tym orzechów włoskich, migdałów, pistacji, orzechów laskowych i nasion. Badani byli przesłuchiwani przez naukowców co dwa lata. Podczas 12-letniej obserwacji stwierdzono 751 zdarzeń sercowo-naczyniowych (594 przypadki choroby niedokrwiennej serca i 157 udarów), 179 zgonów z przyczyn sercowo-naczyniowych i 458 zgonów z dowolnej przyczyny.

2. Orzechy - źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych

Zobacz film: "Dlaczego powinniśmy namaczać orzechy przed jedzeniem?"

Wyniki badań potwierdziły, że jedzenie orzechów dwa lub więcej razy w tygodniu zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego aż o 17 proc. Naukowcy podkreślają, że wyniki badań są niezwykle wiarygodne, gdyż uwzględniały również takie czynniki, jak wiek, płeć, wykształcenie, palenie papierosów oraz aktywność fizyczną.

Zalecana przez Naukowców dawka to 30 gramów niesolonych orzechów dziennie.

"Surowe, świeże orzechy są najzdrowsze" - dodał dr Mohammadifard. Warto o tym pamietać. Nienasycone kwasy tłuszczowe utleniają się bowiem wraz z upływem czasu w starych orzechach i mogą powodować, że stają się szkodliwe dla zdrowia. Wówczas orzechy mają gorzki lub kwaśny smak i zapach farby. Takich lepiej unikać.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze