Trwa ładowanie...

Rakotwórczy jak papierosy. Wytwarza toksyczny akrylamid

Avatar placeholder
25.06.2023 16:00
Ukryte niebezpieczeństwa związane z grillowaniem. Ryzyko stanowią nie tylko poparzenia
Ukryte niebezpieczeństwa związane z grillowaniem. Ryzyko stanowią nie tylko poparzenia (Getty Images)

Ppogoda dopisuje, więc czas na grilla? Choć spędzanie czasu na świeżym powietrzu ma na nas doskonały wpływ, być może zamiast rusztowania warto wybrać piknik. W innym wypadku narażamy się na reumatoidalne zapalenie stawów czy rozwój raka.

spis treści

1. Grillowanie może szkodzić zdrowiu

Mamy złą wiadomość dla miłośników grillowania. Potrawy z rusztu, a także ich przygotowywanie, nie pozostą bez wpływu na nasze zdrowie. Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) zwiększają ryzyko rozwoju reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). WWA znajdują się w oparach wydzielanych przez grille, kuchenki gazowe i dym papierosowy.

Przypalone potrawy przyczyniają się do rozwoju raka. W zwęglonej żywności znajduje się akrylamid, który został powiązany z wieloma nowotworami.

Zobacz film: "Lekarze o polskiej lekomani. Pacjenci wierzą, że pigułka pomoże na wszystko"

Grill również znacząco przyczynia się do zanieczyszczenia powietrza. Przygotowanie burgera na ruszcie porównywalne jest zanieczyszczeniami emitowanymi przez samochody. Zła jakość powietrza przyczynia się do rozwoju astmy, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc i rozedmy.

Warto też uważać na zatrucia pokarmowe, bo w sezonie grillowym jest ich całkiem sporo. Niedogotowane mięso to spory problem. Pamiętaj też o tym, by umyć ręce i przybory wykorzystywane do gotowania.

Podczas grillowania uwalniane jest mnóstwo szkodliwy związków
Podczas grillowania uwalniane jest mnóstwo szkodliwy związków (Pixabay)

2. Nie zapominaj o bezpieczeństwie

Podczas grillowania nie zapominaj o bezpieczeństwie. W sezonie na pogotowie trafia sporo osób z poparzeniami spowodowanymi podczas gotowania na świeżym powietrzu. Zachowaj ostrożność podczas rozpalania grilla i trzymaj dzieci z dala od ognia.

Również sztućce i przybory do gotowania stanowią ryzyko. Jeśli dojdzie do poparzenia, pamiętaj, by schłodzić je tak szybko, jak to możliwe. Zdejmij ubranie i biżuterię z tego obszaru. Jeśli poparzenie jest rozległe, koniecznie wezwij pomoc.

Czyszczenie grilla również wiąże się z zagrożeniami. Szczególnie należy uważać na metalowe i druciane szczotki. Pozostałości mogą przedostać się do żywności, a następnie spowodować uszkodzenia układu pokarmowego.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze