5 najczęstszych dolegliwości jelit
Nie bez przyczyny w jelitach mieszkają biliony komórek. Pełnią one wiele funkcji, nie tylko tych związanych z trawieniem, ale też z naszą odpornością. W sprzyjających warunkach zachowana między nimi równowaga sprzyja naszemu zdrowiu. W niektórych sytuacjach jednak dochodzi do dysharmonii, kiedy to chorobotwórcze drobnoustroje przejmują przewagę nad tymi dobrymi.
Możemy to odczuć na wiele różnych sposobów: pojawiają się alergie, rozwijają choroby jelit i związane z nimi bardzo nieprzyjemne objawy. Do takiego stanu doprowadzić mogą choćby antybiotykoterapia oraz niewłaściwa dieta. Jelitom nie sprzyja również przewlekły stres oraz sięganie po używki, takie jak papierosy, alkohol, czy tym bardziej narkotyki.
Wiele chorób jelit ma charakter przewlekły i są one trudne do wyleczenia. W terapii stosuje się m.in. probiotyki oraz preparaty wspomagające regenerację jelit.
Zespół jelita drażliwego (IBS)
Zespół jelita drażliwego to najczęściej diagnozowana choroba jelit. Dotyka 20 proc. ludzi dorosłych. Jest schorzeniem przewlekłym. Symptomy schorzenia zwykle pojawiają się w toalecie. Objawia się bólami brzucha oraz zaburzeniami rytmu wypróżnień, którym mogą towarzyszyć wzdęcia i nadmiar gazów jelitowych. Mniej specyficznymi symptomami IBS są: bóle mięśni i stawów, bóle krzyża, nudności, częste oddawanie moczu.
Pojawienie się objawów sugerujących zespół jelita drażliwego koniecznie należy skonsultować z lekarzem, by wykluczyć inne choroby. Jeśli jednak utrzymują się one co najmniej 3 miesiące, a wyniki badań diagnostycznych nie wskazują na nic niepokojącego, lekarz rozpoznaje najczęściej IBS. W przypadku IBS stosowane leki działają jedynie na objawy choroby.
Stan zdrowia pacjenta w dużej mierze zależy od diety i trybu życia (objawy mogą się nasilać pod wpływem stresu). Przebieg schorzenia można łagodzić za pomocą leków rozkurczowych, przeciwbiegunkowych lub niwelujących zaparcia. Wiele korzyści może również przynieść sięgnięcie po preparat z maślanem sodu, który wspomaga regenerację jelit, poprawiając tym samym jakość życia pacjenta cierpiącego na IBS.
Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
To jedna z nieswoistych chorób jelit o charakterze przewlekłym. W jej przebiegu w błonie śluzowej i podśluzowej jelita grubego toczy się stan zapalny.
Pierwsze objawy pojawić się mogą u nastolatków i są to najczęściej: biegunka (krwista), bóle brzucha, osłabienie, zmniejszenie masy ciała, gorączka. Wystąpić mogą również objawy pozajelitowe, np. zmiany skórne oraz stany zapalne w obrębie gałki ocznej.
Nie wiadomo, co jest przyczyną wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. W Polsce diagnozę tę słyszy rocznie 700 pacjentów. Schorzenie charakteryzuje się okresami remisji i zaostrzeń, które najczęściej pojawiają się po antybiotykoterapii oraz infekcjach jelit.
Zespół złego (upośledzonego) wchłaniania
Dostarczane wraz z pożywieniem witaminy, składniki odżywcze, białka i węglowodany są w organizmie rozkładane na drobniejsze cząsteczki i wchłaniane przez jelito cienkie. Ten proces jednak może zostać zaburzony.
Mówimy wówczas o zespole złego wchłaniania (pierwotnym lub wtórnym). Przyczyną takiego stanu może być brak enzymów niezbędnych do trawienia poszczególnych składników lub też dysfunkcja błony śluzowej jelita cienkiego.
Gdy organizm nie otrzymuje witamin i składników, z czasem zaczyna słabnąć. Pojawiają się objawy niedożywienia: zmęczenie, osłabienie, niska masa ciała, osłabienie odporności. U dzieci może dojść do zahamowania wzrostu.
W przypadku zespołu złego wchłaniania leczenie ma na celu wyeliminowanie przyczyny choroby. Jeśli za jej pojawienie się odpowiada brak określonych enzymów, np. laktazy, wskazane jest stosowanie diety eliminacyjnej (np. bezmlecznej). Dodatkowo można też sięgnąć po preparaty wspomagające regenerację jelit.
Zaburzenia flory bakteryjnej jelit
W przewodzie pokarmowym mieszkają biliony bakterii. Ich liczba 10-krotnie przewyższa liczbę komórek w ludzkim ciele. Ich rola w procesie trawiennym jest niebagatelna, ale to tylko jedno z ich zadań. Odpowiadają również za aktywację układu immunologicznego. Oznacza to, że chronią organizm przed patogennymi drobnoustrojami, uniemożliwiając im namnażanie się oraz wnikanie do krwioobiegu.
Z ich udziałem powstają też krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (maślan, octan i proponian). Odgrywają kluczową rolę w regulacji pH oraz wpływają na zwiększenie wchłaniania wapnia, żelaza i magnezu w jelitach.
Współczesny tryb życia – w tym zła dieta, nadmiar stresu, używki, nadużywanie antybiotyków i niesteroidowych leków przeciwzapalnych – sprawia, że wiele osób cierpi z powodu zaburzeń flory bakteryjnej jelit. W takiej sytuacji pojawić się mogą: biegunka, wzdęcia, zgaga, zmiany skórne, problemy z koncentracją.
W odbudowie flory bakteryjnej pomocne są probiotyki oraz kwas masłowy (dostępny w postaci maślanu sodu).
Rak jelita grubego
W Polsce liczba zachorowań na raka jelita grubego stale rośnie. To drugi najbardziej śmiertelny nowotwór w naszym kraju. Przyczyn takiego stanu rzeczy specjaliści upatrują w zmianie nawyków żywieniowych, jaką obserwuje się na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat (dieta uboga w błonnik, obfitująca w produkty w wysokim stopniu przetworzone).
Chorobie sprzyjają również: palenie papierosów, otyłość, wrzodziejące zapalenie jelita grubego oraz choroba Leśniowskiego i Crohna. Rak jelita grubego często występuje rodzinnie.
Objawami, które powinny nas zaniepokoić są: krwawienie z odbytnicy, naprzemienne pojawianie się zaparć i biegunek, ból i skurcze brzucha. Ich pojawienie się wymaga wizyty u lekarza w celu przeprowadzenia dalszej diagnostyki.
Partnerem materiału jest Debutir