Mity na temat cukrzycy
Cukrzyca jest poważnym problemem zdrowotnym - cierpi na nią blisko 370 mln ludzi na całym świecie. Wokół choroby tej narosło wiele różnych mitów. Jednym z nich jest to, że zmagają się z nią tylko i wyłącznie osoby z nadwagą oraz otyłe. Ale to nieprawda!
Istnieją trzy główne typy cukrzycy – cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2 oraz cukrzyca ciężarnych, ale to cukrzyca typu 2 jest najczęściej diagnozowana.
Naukowcy wymieniają wiele czynników prowadzących do choroby, ale najczęściej jest ona spowodowana przez brak aktywności fizycznej, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu oraz nadwagę. Według statystyk, każdego roku u około 3 proc. osób z otyłością rozwija się cukrzyca typu 2. Niezdolność do kontrolowania poziomu cukru we krwi może prowadzić do ślepoty, amputacji kończyn oraz uszkodzenia nerwów.
Jak pokazują badania, mężczyzna otyły ma około 5-krotnie większe ryzyko zgonu z powodu cukrzycy niż mężczyzna o prawidłowej masie ciała. W przypadku kobiet, ryzyko to jest nawet 7 razy większe. Głównym sposobem leczenia cukrzycy typu 2 jest dążenie do obniżenia masy ciała. Oszacowano, że schudnięcie 10 kg, zmniejsza o około 30–40 proc. ryzyko zgonu związanego z cukrzycą.
Zachorowanie na cukrzycę typu 2 wzrasta. Każdego dnia lekarzom udaje się zdiagnozować prawie 5 tys. nowych przypadków tej choroby. Mimo iż cukrzyca jest bardzo powszechna, wciąż istnieje wokół niej wiele mitów i przekłamań. Oto tylko niektóre z nich!
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Sprawdź również: Co wpływa na cukrzycę typu 2?
Cukrzyca chorobą starszych osób
Cukrzyca typu 2 była kiedyś nazywana "cukrzycą dorosłych", i faktycznie, lekarze najczęściej diagnozują tę chorobę u osób między 45. a 64. rokiem życia. Jednak, według American Diabetes Association, co roku u ponad 5 tys. dzieci rozwija się cukrzyca typu 2. W rzeczywistości, typ 2 występuje obecnie nawet u dzieci w wieku 3 lat.
Sprawdź również: Cukrzyca młodzieńcza
Cukrzyca chorobą osób z nadwagą
Warto wyjaśnić jedną istotną rzecz – cukrzyca typu 1 i cukrzyca typu 2 mają związek z insuliną, ale są to dwie różne choroby.
Typ 1 oznacza, że organizm produkuje bardzo małą ilość insuliny lub nie wytwarza jej wcale, a typ 2, że trzustka nie produkuje odpowiedniej ilości insuliny lub organizm nie potrafi jej prawidłowo zużyć.
Według Centers for Disease Control, większość chorych na cukrzycę typu 2 jest otyłych, ale tylko u jednej trzeciej ogółu osób otyłych rozpoznano cukrzycę.
W następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Sprawdź również: Jak przechytrzyć cukrzycę?
Identyczny sposób odżywiania diabetyków
Istnieje pewna uniwersalna prawda – jeśli zdiagnozowano u ciebie cukrzycę, jak najszybciej powinieneś zrezygnować z jedzenia przetworzonej żywności i zacząć jeść więcej warzyw i owoców.
Odpowiednia dieta poprawia stabilność glukozy we krwi i zmniejsza zapotrzebowanie na leki przeciwko cukrzycy typu 2 – pokazuje badanie z 2015 roku.
Inne testy naukowców wykazały, że dieta śródziemnomorska doprowadzila do lepszej kontroli cukru we krwi, poprawy zdrowia serca i utraty masy ciała u osób zmagających się z cukrzycą.
Sprawdź również: Dieta dla ciężarnych z cukrzycą
Owoce w diecie diabetyka
Owszem, diabetycy powinni uważać na ilość spożywanych węglowodanów, ale owoce są dokładnie tym rodzajem węglowodanów, jaki powinni oni jeść.
- Owoce są bogatym źródłem cukrów prostych (glukozy, fruktozy), przez co szybko i w znacznym stopniu podnoszą poziom glukozy we krwi. Najwięcej węglowodanów znajduje się w bananach, winogronach, ananasach (zwłaszcza z puszki), czarnych porzeczkach. Produkty z tej grupy powinny być spożywane w ograniczonych ilościach przez osoby chore na cukrzycę. Owoce o średniej zawartości węglowodanów to jabłka, brzoskwinie, czereśnie, jagody, pomarańcze, mandarynki, czerwone porzeczki, wiśnie. Najmniejsze ilości cukrów znajdują się w grejpfrutach, truskawkach, malinach i poziomkach. Z diety należy oczywiście wyeliminować syropy owocowe i dżemy. Ograniczyć należy także spożywanie owoców suszonych, które zawierają znaczne ilości węglowodanów - wyjaśnia lek. Małgorzata Waszkiewicz.
Sprawdź również: Owoce w cukrzycy
Leczenie lekami i dietą
Czy leczenie cukrzycy opiera się tylko i wyłącznie na przyjmowaniu leków i byciu na odpowiedniej diecie? Tak, są one ważne, ale tak samo, jak ważne są ćwiczenia. Regularne poruszanie się - nawet częstsze chodzenie, pomoże ujarzmić insulinę. Osoby z cukrzycą powinny dużo chodzić - cel to minimum 10 tys. kroków dziennie.
Sprawdź również: Sport a cukrzyca
Cukier przyczyną cukrzycy
Owszem, dieta jest głównym czynnikiem rozwoju cukrzycy typu 2, ale czynniki genetyczne, palenie tytoniu i brak ćwiczeń również odgrywają tu swoją rolę.
Jeśli martwisz się, że możesz mieć cukrzycę, zwróć się do swojego lekarza z prośbą o określenie poziomu glukozy we krwi na czczo a także hemoglobiny glikowanej (HbA1C) oraz biomarkera, który wskazuje średnie stężenie cukru we krwi w ciągu trzech miesięcy.
Sprawdź również: Nowy superfood w walce z cukrzycą
Wieczne uczucie głodu
W przypadku cukrzycy typu 1, jest to prawdą, że niski poziom cukru we krwi może zagrażać ich życiu. Ale w przypadku cukrzycy typu 2, zmienia on się w zależności od przyjmowanych leków.
Niezależnie od tego, kluczem do radzenia sobie jest wychodzenie z domu z przekąską. Bardzo przydatny może tu się okazać batonik, który zawiera ok. 15 gramów węglowodanów. To dlatego osoby chore na cukrzycę często mają przy sobie jakieś pożywienie.
Przekąski dla diabetyków powinny być miniaturowymi odpowiednikami klasycznych posiłków, z odpowiednią kombinacją tłuszczu, białka i węglowodanów.
Sprawdź również: Mylące symptomy, które mogą wskazywać na cukrzycę
Źródła
- goodhousekeeping.com