Babka płesznik - charakterystyka, właściwości, zastosowanie

Reguluje pracę jelit, wyrównuje poziom cukru we krwi, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2, pomaga schudnąć, łagodzi objawy hemoroidów. Mowa o niepozornej roślinie o nazwie babka płesznik. Ta niesamowita roślina ma również właściwości łagodzące objawy łuszczycy czy trądziku różowatego. Doskonała i bezpieczna dla kobiet w ciąży. Dietetycy nazywają ją źródłem zdrowia. Dowiedz się, jakie jeszcze właściwości ma babka płesznik.

Zastanawiasz się, czym jest babka płesznik? Tajemnicze ziarenka zdobyły wielki rozgłos nie bez powodu – to naturalny produkt wspomagający pracę układu pokarmowego. Polecany jest wszystkim, którzy mają problemy z jelitami, wątrobą lub zbyt wysokim cholesterolem. Roślina ta może również pomóc w odchudzaniu.

Polecane wideo:

Babka płesznik - charakterystyka

Choć nazwa brzmi tajemniczo, to jeśli słyszałeś o błonniku witalnym, na pewno spotkałeś się już z tym produktem. Babka płesznik (łac. Plantago psyllium), znana również jako babka śródziemnomorska, to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Surowcem leczniczym są jej nasiona – brązowe, błyszczące ziarenka o podłużnym kształcie, przypominające nieco siemię lniane.

Popularność babki płesznik to zasługa składu – w 100 g nasion znajduje się aż 68 g błonnika pokarmowego. Substancja ta jest niezbędna dla zdrowia układu pokarmowego. Aby skorzystać z właściwości tej rośliny, należy nasionka zalać wodą. Pod wpływem wilgoci pokrywają się one śluzem (podobnie jak siemię lniane).

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a jest to składnik, który zmniejsza cholesterol,...

Babka płesznik - właściwości

To właśnie dzięki tej żelowej konsystencji babka płesznik ułatwia przesuwanie się treści jelitowej. Co to oznacza w praktyce? Jest ona naturalnym środkiem na zaparcia i biegunki. Reguluje częstotliwość wypróżniania się i usprawnia procesy trawienne. Warto po nią sięgnąć również wtedy, gdy mamy uczucie wzdęcia i ciężkości po jedzeniu. Regularne jej spożywanie pozytywnie wpływa na florę bakteryjną w jelitach, a tym samym zapobiega problemom z układem pokarmowym.

Na tym jednak prozdrowotne właściwości babki płesznik się nie kończą. Brązowe nasiona pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i podwyższyć poziom dobrego HDL. Polecane są więc wszystkim, którzy cierpią na schorzenia układu krążenia. Powinny one znaleźć się też w diecie cukrzyków. Duża zawartość błonnika obniża poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.

Napar z tej rośliny można też stosować zewnętrznie do leczenia zmian skórnych. Sprawdzi się przy przemywaniu uszkodzeń skóry (np. w wyniku oparzeń), podrażnień oraz u osób z atopowym zapaleniem skóry.

Babka płesznik to produkt, który może pomóc wielu osobom, ale szczególnie polecany jest przy zespole jelita drażliwego, hemoroidach oraz chorobie wrzodowej.

Babka płesznik - wspomaganie odchudzania

Roślina ta ma również zastosowanie w przypadku osób odchudzających się. Każdy, kto rozpoczyna dietę, stara się wybierać produkty bogate w błonnik. Substancja ta nie tylko świetnie działa na układ pokarmowy i ułatwia trawienie, ale zmniejsza głód. Tak samo jest w przypadku babki płesznik. Nasiona pęcznieją w żołądku, dzięki czemu uczucie sytości utrzymuje się przez dłuższy czas. Poza tym błonnik ogranicza wchłanianie tłuszczów i węglowodanów, czyli głównych wrogów szczupłej sylwetki.

Babka płesznik - stosowanie

Nasiona płesznika można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach zielarskich albo przez internet. Najczęściej przyrządza się z nich kleik. Kilka łyżeczek nasion należy zalać wodą lub sokiem i zostawić na parę minut aż napęcznieją i pokryją się żelem. Następnie miksturę należy wypić. Przy spożywaniu babki płesznik trzeba pamiętać o piciu dużej ilości wody (minimum 2 l dziennie).

Nasiona są neutralne w smaku i można je dodawać również do jogurtu, musli, owsianki, koktajli owocowych i sałatek. Warto również upiec chleb z dodatkiem babki płesznik. Wśród blogerów i internautów bardzo popularny jest przepis na „chleb zmieniający życie”. To wyjątkowy bochenek, do którego nie używa się mąki i drożdży. Podstawą są właśnie nasiona płesznika i płatki owsiane oraz inne zdrowe ziarenka – nasiona lnu, chia, słonecznika, pestki dyni, orzechy. To bardzo zdrowy chleb, który idealnie sprawdzi się u osób z nietolerancją glutenu oraz tych, które chcą jeść zdrowo i naturalnie.

Masz problemy z jelitami? Zobacz, jak radzą sobie z nimi nasi forumowicze.

Komentarze (30)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Błonnik - definicja, skład, funkcje, zawartość w pożywieniu
Zioła i przyprawy

Babki lecznicze - rodzaje i właściwości

Babki lecznicze - rodzaje i właściwości

spojówek; podczas świądu i stanów zapalnych narządów rodnych. Właściwości babki płesznik Pomaga przy zaparciach atonicznych i przejściowych. Leczy (...) Rodzaje babki Ziołolecznictwo...

Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko

10 produktów idealnych dla cukrzyków

10 produktów idealnych dla cukrzyków

) oraz czosnkiem.Babka płesznik Babka płesznik to modny w ostatnim czasie produkt, który stosuje się głównie na problemy z układem pokarmowym. Dzięki dużej (...) . Warto uzupełnić dietę cukrzycową o babkę...

Atopowe zapalenie skóry - choroby, przyczyny, objawy, leczenie

Najczęstsze przyczyny atopowego zapalenia skóry

 Najczęstsze przyczyny atopowego zapalenia skóry

objawy AZS. Należą do nich: glistnik jaskółcze ziele, babka szerokolistna, wrotycz, lukrecja, uczep, rdestowiec, lepiężnik oraz nasiona babki płesznik (...) łagodnie myjących oraz balsamów i kremów...

Akupresura - charakterystyka, zastosowanie

Akupresura - zdjęcia

Akupresura - zdjęcia

Akupresura jest „miękką" wersją akupunktury i według zwolenników, podobnie jak ona jest cennym uzupełnieniem medycyny konwencjonalnej. Nadmierne lub nieumiejętne stosowanie akupresury, zwłaszcza u osób wrażliwych na nią, może prowadzić do takich objawów,...

Właściwości ziół

Majeranek - właściwości i zastosowanie

Majeranek - właściwości i zastosowanie

właściwości prozdrowotnych ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale smakuje w połączeniu z tłustymi, ciężkimi potrawami np. z fasoli (...) się go także w medycynie naturalnej. Moc witamin i składników mineralnych...

Badanie moczu - wskazania, charakterystyka, wyniki, posiew moczu

Badanie moczu na azotyny

się za pomocą specjalnego testu paskowego, dzięki któremu bada się właściwości i skład moczu. Takie badanie działa na podobnych zasadach jak badanie

Właściwości ziół

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

Bławatek - właściwości lecznicze i zastosowanie

i przeciwbakteryjnym, kwiaty bławatka stosowane są na cerę tłustą i trądzikową. Zastosowanie bławatka w kosmetyce i kuchni Ze względu na wiele właściwości odżywczych (...) Zastosowanie bławatka Bławatek,...

Właściwości ziół

Lecznicze właściwości wrzosu

Lecznicze właściwości wrzosu

właściwości i kojarzono ze światem elfów oraz druidów. Znalazł zastosowanie w kuchni (wytwarzano z niego piwo), a także przy wyrobie mioteł (...) Na co pomaga wrzos? Lecznicze właściwości wrzosu od dawna...

Badanie moczu - wskazania, charakterystyka, wyniki, posiew moczu

Badanie pH moczu

. Wynik powyżej 7 mówi nam natomiast, że jest zasadowa. Mocz nie powinien mieć ani właściwości kwasowych ani zasadowych – prawidłowy wynik badania