Jak organizm naprawdę reaguje na sól?

Po zjedzeniu słonych produktów często odczuwamy wzmożone pragnienie. Jednak badacze dowodzą, że taka reakcja jest krótkotrwała i duża ilość soli w diecie wcale nie sprawia, że przyjmujemy więcej płynów. Po upływie 24 godzin pragnienie się zmniejsza, ponieważ w odpowiedzi na słony posiłek organizm zaczyna produkować więcej wody.

Tego sprzecznego z ponad stuletnimi doniesieniami naukowymi odkrycia dokonali badacze niemieccy i amerykańscy. Może ono dostarczyć nowych informacji na temat przyczyn zachodniej epidemii otyłości, cukrzycy i chorób serca.

Odkrycie opublikowano w "Journal of Clinical Investigation".

Zobacz film: "Co sól robi z twoim zdrowiem?"

Do tej pory przyjmowano, że wydalanie soli spożywczej nieuchronnie prowadzi do utraty wody wraz z moczem, a tym samym zmniejszenia zawartości płynów w organizmie. Jednak nie do takich wniosków doszli naukowcy. Przeciwnie, wykazali, że w wyniku wydalania soli woda jest produkowana i magazynowana.

Duże spożycie soli sprawia, że organizm zaczyna produkować i magazynować wodę
Duże spożycie soli sprawia, że organizm zaczyna produkować i magazynować wodę (Shutterstock)

Organizm potrzebuje dużo energii, aby zmagazynować wodę. Aby ją uzyskać, ciało musi albo przyjąć więcej pokarmu, albo pobrać paliwo z masy mięśniowej.

"To sprawia, że się przejadamy" - powiedział główny autor badania, Jens Titze, profesor medycyny, fizjologii molekularnej i biofizyki.

8 produktów, które zawierają dużo więcej soli, niż myślisz
8 produktów, które zawierają dużo więcej soli, niż myślisz [9 zdjęć]

Według danych Polskiej Federacji Producentów Żywności, dzienne spożycie sodu zarówno dla kobiet, jak...

zobacz galerię

W latach 2009-2011 zespół badawczy pod kierownictwem Titze przeprowadził badania nad równowagą sodową w organizmach rosyjskich kosmonautów, którzy uczestniczyli w programie symulacji lotu w kosmosie w placówce badawczej w Moskwie.

Wskutek zwiększenia spożycia soli z 6 do 12 gramów dziennie, mężczyźni wypijali mniej wody, a nie więcej. To sugerowało, że ich ciała magazynują lub produkują więcej płynów.

W kolejnych badaniach, tym razem przeprowadzonych na myszach, naukowcy wykazali, że wysokie spożycie soli powoduje stan kataboliczny. Jest on wynikiem działania glikokortykoidów rozkładających białko mięśniowe, które przekształca się w mocznik w wątrobie. Mocznik umożliwia nerkom reabsorbcję wody, zapobiegając jej utracie podczas wydalania soli.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Zmniejszenie masy mięśniowej to zbyt wysoka cena za uniknięcie odwodnienia. Alternatywą metodą jest zwiększenie ilości przyjmowanego pokarmu. To dlatego mężczyźni z badania skarżyli się, że są głodni.

Oszczędność wody w odpowiedzi na dietę o wysokiej zawartości soli może nieść konsekwencje zdrowotne. Zwiększone stężenie glikokortykoidów jest niezależnym czynnikiem ryzyka cukrzycy, otyłości, osteoporozy i chorób sercowo-naczyniowych.

"Do tej pory koncentrowaliśmy się na roli soli w nadciśnieniu tętniczym. Nasze odkrycia sugerują, że problem jest bardziej złożony - wysokie spożycie soli może predysponować do zespołu metabolicznego" - powiedział Titze.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy