Trwa ładowanie...

Jak organizm naprawdę reaguje na sól?

Avatar placeholder
Marta Pawlak 14.11.2019 19:45
Odkrycia naukowców burzą dotychczasową wiedzę na temat wpływu soli na nasze zdrowie
Odkrycia naukowców burzą dotychczasową wiedzę na temat wpływu soli na nasze zdrowie (Shutterstock)

Po zjedzeniu słonych produktów często odczuwamy wzmożone pragnienie. Jednak badacze dowodzą, że taka reakcja jest krótkotrwała i duża ilość soli w diecie wcale nie sprawia, że przyjmujemy więcej płynów.

Po upływie 24 godzin pragnienie się zmniejsza, ponieważ w odpowiedzi na słony posiłek organizm zaczyna produkować więcej wody.

Tego sprzecznego z ponad stuletnimi doniesieniami naukowymi odkrycia dokonali badacze niemieccy i amerykańscy. Może ono dostarczyć nowych informacji na temat przyczyn zachodniej epidemii otyłości, cukrzycy, miażdżycy i chorób serca. Naukowcy są już niemal pewni, że duża ilość soli w diecie jest w jakimś stopniu odpowiedzialna za te schorzenia.

Odkrycie opublikowano w "Journal of Clinical Investigation".

Zobacz film: "Co sól robi z twoim zdrowiem?"

Do tej pory przyjmowano, że wydalanie soli spożywczej nieuchronnie prowadzi do utraty wody wraz z moczem, a tym samym zmniejszenia zawartości płynów w organizmie. Jednak nie do takich wniosków doszli naukowcy. Przeciwnie, wykazali, że w wyniku wydalania soli woda jest produkowana i magazynowana.

Duże spożycie soli sprawia, że organizm zaczyna produkować i magazynować wodę
Duże spożycie soli sprawia, że organizm zaczyna produkować i magazynować wodę (Shutterstock)

Organizm potrzebuje dużo energii, aby zmagazynować wodę. Aby ją uzyskać, ciało musi albo przyjąć więcej pokarmu, albo pobrać paliwo z masy mięśniowej.

"To sprawia, że się przejadamy" - powiedział główny autor badania, Jens Titze, profesor medycyny, fizjologii molekularnej i biofizyki.

W latach 2009-2011 zespół badawczy pod kierownictwem Titze przeprowadził badania nad równowagą sodową w organizmach rosyjskich kosmonautów, którzy uczestniczyli w programie symulacji lotu w kosmosie w placówce badawczej w Moskwie.

Wskutek zwiększenia spożycia soli z 6 do 12 gramów dziennie, mężczyźni wypijali mniej wody, a nie więcej. To sugerowało, że ich ciała magazynują lub produkują więcej płynów.

W kolejnych badaniach, tym razem przeprowadzonych na myszach, naukowcy wykazali, że wysokie spożycie soli powoduje stan kataboliczny. Jest on wynikiem działania glikokortykoidów rozkładających białko mięśniowe, które przekształca się w mocznik w wątrobie. Mocznik umożliwia nerkom reabsorbcję wody, zapobiegając jej utracie podczas wydalania soli.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Zmniejszenie masy mięśniowej to zbyt wysoka cena za uniknięcie odwodnienia. Alternatywą metodą jest zwiększenie ilości przyjmowanego pokarmu. To dlatego mężczyźni z badania skarżyli się, że są głodni.

Oszczędność wody w odpowiedzi na dietę o wysokiej zawartości soli może nieść konsekwencje zdrowotne. Zwiększone stężenie glikokortykoidów jest niezależnym czynnikiem ryzyka cukrzycy, otyłości, osteoporozy i chorób sercowo-naczyniowych.

"Do tej pory koncentrowaliśmy się na roli soli w nadciśnieniu tętniczym. Nasze odkrycia sugerują, że problem jest bardziej złożony - wysokie spożycie soli może predysponować do zespołu metabolicznego" - powiedział Titze.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze