Bławatek (chaber) – właściwości (lecznicze) i zastosowanie, sposób użycia
Bławatek, a właściwie chaber bławatek, jest gatunkiem rośliny zielnej z rodziny astrowatych. Potocznie nazywany jest jasieńcem, macoszką, modrakiem, samosiejką, wawrem. W Polsce pospolicie znany jako chwast polny, niekiedy archeofit. Chaber bławatek jest wyjątkowo skutecznym w zastosowaniu przy różnych dolegliwościach surowcem zielarskim. Posiada cenne właściwości, dlatego jest polecany przy stanach zapalnych oczu, jak również chorobach nerek.
1. Bławatek – właściwości (lecznicze) i zastosowanie
Bławatek jest rośliną jednoroczną lub dwuletnią mającą znakomite działanie jako naturalny środek stosowany w lecznictwie. Chaber bławatek rośnie na polskich łąkach, dlatego w Polsce jest uznawany za zwykły chwast. Między innymi z tego powodu nie kojarzy się go jako rośliny stricte leczniczej. W lecznictwie wykorzystuje się nie do końca rozwinięte kwiaty bławatka.
W owych kwiatach znajdują się antocyjany – cyjanina i pelargina. Ponadto, zawiera kwasy organiczne, sole mineralne, znikomą ilość garbników oraz mangan (w największej ilości).
Właściwości lecznicze bławatka są bardzo szerokie . Przede wszystkim pomaga w różnego rodzaju schorzeniach. Bławatek stosuje się w leczeniu:
- chorób układu moczowego,
- niewydolności krążenia,
- zapalenia dróg moczowych,
- obrzęków na tle nerczycowym,
- chorób nerek,
- zapobiegawczym kamicy nerkowej.
Bławatek odnajduje zastosowanie w zielarstwie poprzez posiadanie właściwości: moczopędnych (choroby nerek, stany zapalenia kłębków nerkowych), żółciopędnych (niewydolność krążenia i kamica nerkowa), * przeciwzapalnych (stosowany w zapaleniu spojówek i w pediatrii).
Ponadto, bławatek to również roślina ozdobna stosowana na rabaty i kwiaty cięte. Jest barwnikiem, dzięki któremu wytwarzano niebieską farbę (doskonale barwiącą m.in. wełnę). Sok z barwnika bławatka barwi papier i przetwory spożywcze. Bławatek jest rośliną miododajną i jadalną (płatki). Chaber jako cenna roślina o właściwościach niezbędnych do niwelowania chorób skóry, odnajduje swoje zastosowanie w walce z grzybicą, łupieżem, owrzodzeniem.
Wyciąg z kwiatów bławatka jest coraz częściej wykorzystywany w kosmetyce. Poleca się go do stosowania w produktach przeznaczonych dla osób borykających się z problemem tłustej, trądzikowej cery. Bławatek wykazuje działanie antybakteryjne, zmiękczające i przeciwzapalne. Dodatkowo, posiada właściwości wzmacniające naczynka krwionośne, dlatego też jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych dla cery naczyniowej.
Warto zobaczyć:
W roślinie mogą być zawarte niewielkie ilości kwasu pruskiego stosowanego m.in. do dezynfekcji i deratyzacji pomieszczeń, jednak w odniesieniu do właściwości bławatka niekiedy działa trująco głównie na krowy i konie. W nasionach bławatka zawarte jest około 28 % tłuszczu, przy czym w jego liściach znajduje się do 300 mg% drogocennej witaminy C.
2. Bławatek – sposób użycia
- Napar z bławatka: Chaber bławatek może być stosowany jako napar. Wystarczy jedną łyżkę ziela zalać jedną szklanką wrzątku. Następnie odstawić pod przykryciem na około 15 minut. W wyżej wymienionych chorobach zaleca się picie naparu z bławatka po pół szklanki między posiłkami.
- Nalewka z bławatka: Bławatek to również składnik nalewki, do której potrzeba jego kwiatów – ok. pięciu świeżych łyżek. Zalewa się je 500 ml wódki i odstawia na okres jednego tygodnia. Następnie należy odcedzić nalewkę i przelać ją do butelki.
- Sok z bławatka: Do jego przyrządzenia potrzebne jest 10 łyżek świeżych kwiatów, które kolejno zalewa się 500 ml przegotowanej, osłodzonej wody. Tak przygotowany sok należy odstawić na tydzień w osłonecznione miejsce. Następnie odcedzić i przelać do butelki.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.