Trwa ładowanie...

Chityna - charakterystyka, właściwości, zastosowanie, kosmetyki na bazie chitozanu

Chityna to organiczny związek chemiczny z grupy biopolimerów, polisacharyd β-glukozaminy, który jest składnikiem budulcowym pancerzy skorupiaków oraz zewnętrznych szkieletów insektów. Chityna znalazła szerokie zastosowanie w medycynie, przemyśle farmaceutycznym, a także przemyśle kosmetycznym. Co jeszcze warto wiedzieć o chitynie?

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

spis treści

1. Czym jest chityna?

Chityna jest jednym z najpowszechniej występujących w przyrodzie polisacharydów. Ten organiczny związek chemiczny z grupy biopolimerów, stanowi składnik budulcowy pancerzy skorupiaków (głównie krewetek i krabów) oraz owadów. Chityna jest obecna również w zewnętrznych szkieletach stawonogów i w ścianach komórkowych grzybów. Pochodną chityny jest chitozan – organiczny związek chemiczny, który powstaje w wyniku częściowej deacetylacji chityny.

2. Właściwości chityny

Chityna wykazuje szereg właściwości fizykochemicznych, dlatego jest szeroko wykorzystywana w medycynie, chromatografii, branży farmaceutycznej, a także przemyśle kosmetycznym. Jest biodegradowalna, bioaktywna, atoksyczna, wykazuje zdolności błono- i włóknotwórcze. Oprócz tego, chityna skutecznie zatrzymuje bakterie przed rozmnażaniem się. Spożywanie suplementów diety z zawartością chityny poprawia pracę nerek, pozwala utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu, wpływa na utrzymanie zdrowej wagi. Ponadto, chityna reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu i obniża ciśnienie krwi. Należy nadmienić, że związek organiczny redukuje stężenie cukru w organizmie.

3. Kosmetyki na bazie chityny (chitozanu)

Kosmetyki na bazie chityny (chitozanu) cieszą się sporym zainteresowaniem wśród konsumentów. Chitozan jest składnikiem wielu produktów do pielęgnacji twarzy i ciała, np. kremów przeciwzmarszczkowych, kremów nawilżających, płynów oraz toników . Związek organiczny stymuluje produkcję kolagenu w organizmie, przez co hamuje procesy starzenia. Nawilża, ujędrnia , regeneruje skórę i wykazuje działanie antyoksydacyjne. Chroni również przed szkodliwym promieniowaniem UV. Stosowanie kosmetyków mających składzie pochodną chityny chroni przed utratą wilgoci i zapobiega powstawaniu blizn.

Chityna dodawana jest również do produktów do pielęgnacji włosów. Znajdziemy ją w szamponach, odżywkach, a także sprayach. Kosmetyki z zawartością chityny ułatwiają rozczesywanie włosów, działają nawilżająco . Oprócz tego, wzmacniają strukturę włosów i zapobiegają nadmiernemu przesuszaniu.

4. Zastosowanie chityny

Chityna znalazła szerokie zastosowanie w medycynie i branży farmaceutycznej. Wykorzystuje się ją w produkcji opatrunków przyspieszających gojenie ran (związek chemiczny wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, a także przeciwzapalne). Ponadto, chityna jest składnikiem gum do żucia oraz produktów do pielęgnacji zębów. Znajdziemy ją w płynach do płukania jamy ustnej, niciach dentystycznych oraz pastach.

Chityna posiada szereg cennych właściwości, dlatego wykorzystywana jest w procesie oczyszczania wód ściekowych oraz pitnych. Związek organiczny absorbuje metale ciężkie, substancje toksyczne, organiczne oraz radioaktywne.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.