Trwa ładowanie...

Chlorofil - co to jest, gdzie występuje, właściwości zdrowotne

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
02.06.2023 17:18
Chlorofil występuje między innymi w algach, pokrzywach, mniszku lekarskim. Znajdziemy go w wielu suplementach diety.
Chlorofil występuje między innymi w algach, pokrzywach, mniszku lekarskim. Znajdziemy go w wielu suplementach diety. (Adobe stock)

Chlorofil to związek, który naturalnie występuje w niemal każdej roślinie. Znaleźć go można także w algach oraz warzywach koloru zielonego. Substancja ta wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wspomaga leczenie trądziku, przeciwdziała chorobom serca. Co jeszcze warto wiedzieć o chlorofilu?

spis treści

1. Co to jest chlorofil?

Chlorofil to zielony pigment występujący w prawie wszystkich roślinach, algach i sinicach. Odgrywa on istotną rolę w procesie fotosyntezy, w którym z dwutlenku węgla i wody przy wykorzystaniu energii świetlnej powstają związki organiczne (glukoza) i tlen. Chlorofil nadaje roślinom, algom czy warzywom charakterystyczny zielony odcień.

Chlorofil wykorzystywany jest do różnych celów, w tym do barwienia żywności. Można znaleźć go w suplementach diety, produktach kosmetycznych i naturalnych. Jest znany ze swoich potencjalnych korzyści zdrowotnych, takich jak właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Apteki stacjonarne i internetowe oferują swoim klientom różne suplementy z chlorofilem. Osoby zainteresowane takimi produktami mogą zakupić chlorofil w tabletkach, chlorofil do picia czy chlorofil w formie sproszkowanej.

2. Zdrowotne właściwości chlorofilu

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Chlorofil wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Co daje regularne stosowanie suplementów zawierających ten składnik lub picie chlorofilu w płynie?

Chlorofil działa jako silny antyoksydant, chroniąc organizm przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników. Wolne rodniki są związane z procesem starzenia się, chorobami serca, nowotworami i innymi schorzeniami.

Wspomaga proces detoksykacji organizmu, a także przyspiesza usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Osoby sięgające po chlorofil do picia szybciej pozbywają się zanieczyszczeń, zarówno zewnętrznych (np. środowiskowych) jak i wewnętrznych (np. metabolicznych).

Składnik występujący w roślinach, algach czy sinicach ma działanie immunomodulujące, co oznacza, że może wspierać i wzmacniać układ odpornościowy. Ogranicza rozwój bakterii beztlenowych odpowiedzialnych za rozwój infekcji. Może być szczególnie korzystny w przypadku infekcji układu moczowego i jamy ustnej.

Substancja ta wspomaga rozwój korzystnej mikrobioty jelitowej. Stosowanie chlorofilu może usprawnić działanie układu trawiennego, ale również zapobiec problemom układu pokarmowego np. wzdęciom.

Warto również nadmienić, że chlorofil stymuluje wydzielanie kobiecych hormonów, a także pomaga ustabilizować nieregularne miesiączki. Może też wspomagać procesy naprawcze w organizmie, przyspieszając regenerację tkanek i skóry.

Stosowanie preparatów z chlorofilem jest szczególnie polecane osobom z niedokrwistością. Dlaczego? Ponieważ może wspomagać wchłanianie żelaza. Substancja ta oczyszcza krew oraz reaguje z hemoglobiną, zwiększając transport tlenu przez krwinki czerwone.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że składnik zielonych warzyw przeciwdziała problemom skórnym, żylakom, przebarwieniom oraz trądzikowi. Pomaga wyregulować ciśnienie krwi, zapobiega rozwojowi nadwagi, działa wzmacniająco na naczynia krwionośne.

3. Gdzie występuje chlorofil?

Chlorofil stanowi składnik roślin, warzyw, alg oraz bakterii fotosyntetyzujących. Znaleźć go można przede wszystkim w zielonych warzywach takich. Występuje między innymi w:

  • sałacie,
  • kapuście,
  • trawie pszenicznej,
  • trawie jęczmiennej,
  • pietruszce,
  • koperku,
  • pokrzywie,
  • mniszku lekarskim,
  • jarmużu,
  • szpinaku,
  • zielonej fasolce szparagowej,
  • brokułach.

4. Jak zrobić domowy chlorofil w płynie?

Oto prosty przepis na domowy chlorofil do picia. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • świeże zielone liście roślin (np. szpinaku, jarmużu, natki pietruszki, mięty, pokrzywy),
  • woda (300 ml)
  • sok z cytryny (2 duże łyżki).

Wybierz świeże, zdrowe zielone liście roślin. Możesz użyć różnych gatunków, aby uzyskać różnorodność składników odżywczych. Oczyść liście, usuwając ewentualne uszkodzone lub brudne części. Dokładnie je umyj. Włóż umyte liście do blendera lub sokowirówki, a następnie dodaj wodę. Zblenduj składniki przez kilka minut, aż uzyskasz jednolitą masę.

Jak pić chlorofil domowej roboty? Taką naturalną miksturę warto wypić od razu po przygotowaniu.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze