Chlorofil - co to jest, gdzie występuje, właściwości zdrowotne

Chlorofil to związek, który naturalnie występuje w niemal każdej roślinie. Znaleźć go można także w algach oraz warzywach koloru zielonego. Substancja ta wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wspomaga leczenie trądziku, przeciwdziała chorobom serca. Co jeszcze warto wiedzieć o chlorofilu?

Chlorofil występuje między innymi w algach, pokrzywach, mniszku lekarskim. Znajdziemy go w wielu suplementach diety.Chlorofil występuje między innymi w algach, pokrzywach, mniszku lekarskim. Znajdziemy go w wielu suplementach diety.
Źródło zdjęć: © Adobe stock
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Co to jest chlorofil?

Chlorofil to zielony pigment występujący w prawie wszystkich roślinach, algach i sinicach. Odgrywa on istotną rolę w procesie fotosyntezy, w którym z dwutlenku węgla i wody przy wykorzystaniu energii świetlnej powstają związki organiczne (glukoza) i tlen. Chlorofil nadaje roślinom, algom czy warzywom charakterystyczny zielony odcień.

Chlorofil wykorzystywany jest do różnych celów, w tym do barwienia żywności. Można znaleźć go w suplementach diety, produktach kosmetycznych i naturalnych. Jest znany ze swoich potencjalnych korzyści zdrowotnych, takich jak właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Apteki stacjonarne i internetowe oferują swoim klientom różne suplementy z chlorofilem. Osoby zainteresowane takimi produktami mogą zakupić chlorofil w tabletkach, chlorofil do picia czy chlorofil w formie sproszkowanej.

Zdrowotne właściwości chlorofilu

Chlorofil wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Co daje regularne stosowanie suplementów zawierających ten składnik lub picie chlorofilu w płynie?

Chlorofil działa jako silny antyoksydant, chroniąc organizm przed szkodliwymi działaniami wolnych rodników. Wolne rodniki są związane z procesem starzenia się, chorobami serca, nowotworami i innymi schorzeniami.

Wspomaga proces detoksykacji organizmu, a także przyspiesza usuwanie zbędnych produktów przemiany materii. Osoby sięgające po chlorofil do picia szybciej pozbywają się zanieczyszczeń, zarówno zewnętrznych (np. środowiskowych) jak i wewnętrznych (np. metabolicznych).

Składnik występujący w roślinach, algach czy sinicach ma działanie immunomodulujące, co oznacza, że może wspierać i wzmacniać układ odpornościowy. Ogranicza rozwój bakterii beztlenowych odpowiedzialnych za rozwój infekcji. Może być szczególnie korzystny w przypadku infekcji układu moczowego i jamy ustnej.

Substancja ta wspomaga rozwój korzystnej mikrobioty jelitowej. Stosowanie chlorofilu może usprawnić działanie układu trawiennego, ale również zapobiec problemom układu pokarmowego np. wzdęciom.

Warto również nadmienić, że chlorofil stymuluje wydzielanie kobiecych hormonów, a także pomaga ustabilizować nieregularne miesiączki. Może też wspomagać procesy naprawcze w organizmie, przyspieszając regenerację tkanek i skóry.

Stosowanie preparatów z chlorofilem jest szczególnie polecane osobom z niedokrwistością. Dlaczego? Ponieważ może wspomagać wchłanianie żelaza. Substancja ta oczyszcza krew oraz reaguje z hemoglobiną, zwiększając transport tlenu przez krwinki czerwone.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że składnik zielonych warzyw przeciwdziała problemom skórnym, żylakom, przebarwieniom oraz trądzikowi. Pomaga wyregulować ciśnienie krwi, zapobiega rozwojowi nadwagi, działa wzmacniająco na naczynia krwionośne.

Gdzie występuje chlorofil?

Chlorofil stanowi składnik roślin, warzyw, alg oraz bakterii fotosyntetyzujących. Znaleźć go można przede wszystkim w zielonych warzywach takich. Występuje między innymi w:

  • sałacie,
  • kapuście,
  • trawie pszenicznej,
  • trawie jęczmiennej,
  • pietruszce,
  • koperku,
  • pokrzywie,
  • mniszku lekarskim,
  • jarmużu,
  • szpinaku,
  • zielonej fasolce szparagowej,
  • brokułach.

Jak zrobić domowy chlorofil w płynie?

Oto prosty przepis na domowy chlorofil do picia. Do jego przygotowania potrzebne będą następujące składniki:

  • świeże zielone liście roślin (np. szpinaku, jarmużu, natki pietruszki, mięty, pokrzywy),
  • woda (300 ml)
  • sok z cytryny (2 duże łyżki).

Wybierz świeże, zdrowe zielone liście roślin. Możesz użyć różnych gatunków, aby uzyskać różnorodność składników odżywczych. Oczyść liście, usuwając ewentualne uszkodzone lub brudne części. Dokładnie je umyj. Włóż umyte liście do blendera lub sokowirówki, a następnie dodaj wodę. Zblenduj składniki przez kilka minut, aż uzyskasz jednolitą masę.

Jak pić chlorofil domowej roboty? Taką naturalną miksturę warto wypić od razu po przygotowaniu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach