Co roku liczba chorych rośnie. Odkryto kolejny czynnik zwiększający ryzyko raka jelita grubego

W Polsce co roku odnotowuje się ok. 10 tys. nowych zatruć salmonellą. Najnowsze badania wskazują na odległe ryzyko związane z tą chorobą. Praca Amerykanów opublikowana na łamach "Cell Reports Medicine" wskazuje, że zakażenie salmonellą może sprzyjać rakowi jelita grubego - po ekspozycji na te bakterie obserwowano przyspieszony wzrost guzów. Lekarze uważają, że kluczową rolę odgrywa przewlekły stan zapalny.

Przewlekły stan zapalny w organizmie zwiększa ryzyko raka jelita grubegoPrzewlekły stan zapalny w organizmie zwiększa ryzyko raka jelita grubego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Grzęda-Łozicka

Salmonella a rak jelita grubego

Zakażenie bakteriami Salmonelli najczęściej wywołuje zapalenie jelit i żołądka, czyli zatrucie pokarmowe. Najczęstszymi objawami są ostre bóle brzucha, biegunka, mdłości i wymioty. W kale może pojawić się śluzowo-krwista wydzielina. Bardziej agresywne szczepy, bytujące w innych rejonach świata, mogą wywołać m.in. dur brzuszny. Do zakażenia najczęściej dochodzi przez nieodpowiednie przechowywanie żywności.

Już wcześniejsze badania Holendrów wskazywały, że osoby z przeciwciałami przeciwko salmonelli zwykle gorzej reagowały na leczenie raka jelita. Analizę oparto na próbkach pobranych podczas operacji pacjentów z tym typem nowotworu.

Podobne wnioski dały obserwacje naukowców z Uniwersytetu Illinois w Chicago, którzy badali myszy z rakiem jelita grubego. Badacze odkryli, że pod wpływem kontaktu z wyizolowanymi bakteriami Salmonelli guzy nowotworowe szybciej rosły.

Rak jelita grubego. 8 objawów

- Podczas infekcji salmonella przejmuje kontrolę nad podstawowymi szlakami sygnałowymi gospodarza, a te manipulacje molekularne mogą powodować transformację nowotworową. Obecna praca wskazuje nam, że potrzebne są dalsze badania dotyczące związku pomiędzy narażeniem na salmonellę a ryzykiem raka okrężnicy w USA i że praktykując po prostu bezpieczne przygotowywanie posiłków, możemy potencjalnie pomóc się chronić - wyjaśnia kierująca badaniami prof. Jun Sun.

Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem złośliwym w Polsce
Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem złośliwym w Polsce © Getty Images

Naukowcy wskazują, że każde kolejne zakażenie salmonellą może przyspieszać tempo transformacji komórek i zwiększać ryzyko raka.

Gastroenterolog dr Tadeusz Tacikowski w rozmowie z WP abcZdrowie wskazuje, że stany zapalne zwiększają ryzyko nowotworów.

- Przewlekłe stany zapalne związane np. z niewoistymi chorobami zapalnymi jelita, zwiększają również ryzyko raka jelita grubego. Tak samo jest w tym przypadku. Jeżeli dojdzie do zakażenia, salmonella żyje w końcowym odcinku jelita cienkiego i w związku z tym to potencjalne ryzyko raka jelita jest związane z odcinkiem bliżej jelita cienkiego i poprzecznicy, czyli w tych częściach, które są bliżej miejsc, gdzie bytowały bakterie - wyjaśnia.

To główna przyczyna raka jelita

- Kierujemy się wystandaryzowanym wskaźnikiem ryzyka zapadalności SIR i dla populacji, która ma raka jelita grubego, a wcześniej przeszła zakażenie salmonellą ten współczynnik wynosi - 1,5. Dla porównania w przypadku raka żołądka u osób, które są obciążone infekcją Helicobacter pylori (H. pylori) ten współczynnik wynosi - 5,8. A przecież trzeba pamiętać, że zakażenie H. pylori występuje bardzo często, a z kolei rak żołądka jest obecnie relatywnie rzadko rozpoznawany - tłumaczy.

To może być uspokajające, ale należy pamiętać, że dotychczasowe analizy wskazują wyraźnie, że kluczowe czynnik napędzające ten typ nowotworu to zła dieta i brak aktywności fizycznej, a z tym Polacy mają ogromny problem. Są jeszcze inne czynniki ryzyka.

- Mniej więcej pięć procent populacji ma ewidentnie genetyczne uwarunkowania raka jelita - to są właśnie te przypadki zachorowań w młodym wieku. Natomiast u reszty populacji to jest połączenie pewnych predyspozycji genetycznych, przy czym to jest dziedziczenie wielogenowe i wypadkowa czynników środowiskowych: zła dieta, brak ruchu, ale również czynniki związane m.in. z chemizacją. Ryzyko zachorowania na raka jelita grubego zwiększają też zapalne choroby jelit o podłożu autoimmunologicznym, jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego-Crohna - podkreśla dr Tacikowski.

Co roku liczba zachorowań rośnie o 5 proc.

Prognozy mówią jasno, że z każdym rokiem zachorowań na ten typ nowotworu będzie przybywać i narażone będą coraz młodsze osoby. W Polsce każdego roku jest rozpoznawanych ok. 18 tys. nowych zachorowań, a ok. 12 tys. pacjentów umiera. Analizy wskazują, że liczba zachorowań rośnie o ok. pięć procent rocznie.

- Badania epidemiologiczne wskazują, że częstość występowania raka jelita grubego w krajach wysoko rozwiniętych jest znacznie wyższa niż niż np. w Afryce. To są ogromne różnice i widać je nawet w obrębie tego samego kraju. Jeżeli porównamy np. Warszawę i jakieś mniejsze miasto, to w większym ośrodku mieszkańcy będą statystycznie bardziej narażeni. Niestety jest to związane z rozwojem ekonomicznym i przemysłowym - przyznaje gastroenterolog.

Jakie mogą być objawy raka jelita?

  • bóle brzucha zwłaszcza w dolnej części brzucha, wzdęcia,
  • nagła zmiana rytmu wypróżnień,
  • krew w stolcu - pojawia się bez wyraźnego powodu lub jest związana ze zmianą rytmu wypróżnień),
  • ogólne osłabienie,
  • niedokrwistość bez innych objawów ze strony przewodu pokarmowego,
  • utrata apetytu,
  • utrata masy ciała.

Lekarze przypominają, że większość z tych objawów pojawia się dopiero w zaawansowanym stadium choroby, co pogarsza rokowania. W związku z tym najlepszą formą profilaktyki jest zmiana stylu życia na zdrowszy i wykonywanie kontrolnej kolonoskopii po 45. roku życia.

- Nie czekajmy na objawy. Jedną z metod prewencji jest też usuwanie polipów, kiedy wykonujemy kolonoskopię. Jest duże ryzyko, że w przyszłości może się z nich rozwinąć nowotwór w związku z tym usuwamy takie zmiany, dzięki czemu nie dopuszczamy do rozwoju raka. Jeżeli wynik badania jest prawidłowy, to następną kolonoskopię powinno się wykonać za około 10 lat - wyjaśnia gastroenterolog.

Katarzyna Grzęda-Łozicka, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej