Co utrudnia wchłanianie minerałów?
By organizm prawidłowo funkcjonował, potrzebuje wielu witamin i minerałów. Najlepiej jest, gdy dostarczamy je wraz z pożywieniem. W takiej formie są bowiem zdecydowanie lepiej przyswajalne. Zdarza się jednak, że posiłki są tak skomponowane, że wchłanianie minerałów jest utrudnione, a czasem wręcz niemożliwe.
Możemy więc zupełnie nieświadomie zafundować sobie niedobory, których skutki okazują się dla naszego organizmu bardzo poważne. O czym więc warto pamiętać?
Przeczytaj również: Nie uzależnia, pobudza, dostarcza minerałów. Zdrowy zamiennik kawy
Magnez
Najczęściej zmagamy się z niedoborem magnezu. Zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek uzależniony jest od wieku i płci. Dobowa dawka dla mężczyzn wynosi 375 mg/ dobę, dla kobiet – 300 mg/ dobę. Nie zawsze udaje się nam zadbać o odpowiednią jego ilość, stąd sięgamy po suplementy diety.
Warto jednak pamiętać, że zdecydowanie lepiej przyswajalne są preparaty magnezu z solami organicznymi (tj. mleczan, cytrynian magnezu). Wielu specjalistów podpowiada również, by przyjmować je w godzinach wieczornych, choćby dlatego, że działają kojąco na układ nerwowy.
Z kolei wchłanianie magnezu w diecie utrudniać może kwas fitynowy. Wiąże on minerały takie jak cynk, żelazo czy magnez, tworząc z nimi sole (fityniany). Te z kolei nasz organizm wydala. Dochodzi zatem do utraty cennych składników mineralnych.
Zdarza się więc, że osoba codziennie uwzględniająca w swoim menu produkty zbożowe (kwas fitynowy znajduje się przede wszystkim w łuskach zbóż), może mieć anemię. W dłuższej perspektywie zaś może rozwinąć się osteoporoza.
Jod
Jod wpływa na produkcję hormonów tarczycy, a te są niezbędne, by organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Regulują przemianę materii i wpływają na działanie układu nerwowego.
Jod możemy uzyskiwać z powietrza, pierwiastek ten przenika bowiem przez błony śluzowe i skórę. W Polsce jest to bardzo trudne, ze względu na szerokość geograficzną, w której nasz kraj się znajduje. Konieczne jest więc uzupełnianie diety w jod.
I to jednak nie jest proste, gdyż część produktów spożywczych ma niewystarczającą ilość tego mikroelementu. Jego zawartość w żywności jest bowiem uzależniona od stężenia jodu w środowisku.
Jest i taka grupa produktów, która zawiera substancje utrudniające wiązania jodu. Należą do nich zwłaszcza warzywa takie jak kapusta, brukselka, brukiew. Zawierają bowiem glukozynolany, które blokują wychwytywanie jodu przez tarczycę.
Przeczytaj również: Dwa pierwiastki, które Polacy powinni suplementować
Wapń
Wapń to pierwiastek, który najczęściej kojarzymy z mocnym układem kostnym. Jego wchłanianie jest jednak uzależnione od wielu czynników, m.in. od dobrego stanu śluzówki przewodu pokarmowego. Niezwykle istotna w tym procesie jest również witamina D. Gdy jest jej za mało, wchłanianie wapnia jest utrudnione.
Minerał ten jest również słabo przyswajalny, gdy nasza dieta obfituje w szczawiany (ich źródłem jest choćby botwinka i szczaw) i fityniany (płatki zbożowe) oraz gdy bogata jest w tłuszcze nasycone i białko zwierzęce.
Na liście substancji, które zaburzają metabolizm wapnia, znaleźć można również herbatę, kawę, antybiotyki (zwłaszcza z grupy tetracyklin), doustną antykoncepcję hormonalną oraz środki uspokajające.
Przeczytaj również: Najzdrowsza część kalarepy. Zwykle ląduje w koszu
Żelazo
Żelazo to niezwykle cenny składnik mineralny. Pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Jest składnikiem hemoglobiny, której zadaniem jest transport tlenu. Pierwiastek ten ma wpływ również na regenerację tkanek oraz odporność organizmu. Jego niedobór jest jedną z najczęstszych przyczyn anemii.
Żelazo obecne jest w wielu produktach spożywczych. Dobrze zbilansowana dieta w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Przyswajanie żelaza jest jednak utrudnione, gdy nasza dieta zawiera znaczne ilości błonnika pokarmowego (w dużych ilościach obecny jest w otrębach pszennych, jabłkach, porzeczkach).
Wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego w znacznym stopniu hamują również taniny. Są to polifenole, których źródłem jest zwłaszcza herbata i kawa. Znaleźć je można także w grochu, gryce, orzechach laskowych i włoskich oraz w czerwonej fasoli.
By nie fundować sobie niedoboru żelaza, warto pamiętać, by jedząc mięso, nie popijać posiłku herbatą. Nie warto również łączyć go z roślinami strączkowymi.
Znacznie lepszym pomysłem będzie zaserwowanie mięsa w towarzystwie produktów bogatych w witaminę C, która poprawia przyswajanie żelaza. Podajmy je więc razem z papryką, brokułami i natką pietruszki.
Przeczytaj również: Tani i naturalny sposób na wzmocnie stawów oraz mięśni. Pij przez tydzień
Cynk
To pierwiastek potrzebny naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego oraz kostnego. Bierze również udział w procesie dojrzewania i wpływa na prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.
Niedobór cynku obserwuje się w przypadku takich schorzeń jak atopowe zapalenie skóry, łuszczyca czy bielactwo. Towarzyszy on również niepłodności.
Źródła cynku to wątróbka, wołowina, pestki dyni, jajka, żółte sery oraz kiełki zbóż. Wchłanianie tego minerału utrudniają: stres, antykoncepcja hormonalna, nadmierny wysiłek, choroby zapalne jelit.
Jeśli sięgamy po preparaty z cynkiem, najlepiej jest spożywać je dwie godziny po posiłku.
Przeczytaj również: Owoce chroniące przed demencją. Koniecznie jedz ze skórką