Czarny bez - właściwości, działanie, zastosowanie

Czarny bez to roślina posiadająca wiele właściwości leczniczych. Najsilniejsze działanie wykazują kwiaty i owoce. Otrzymywane z nich preparaty stosuje się do leczenia różnych infekcji przebiegających z gorączką i stanem zapalnym górnych dróg oddechowych, ale nie tylko. Czarny bez w medycynie ludowej jest obecny od wieków – trudno go przecenić. Co warto nim wiedzieć?

Czarny bez jest wykorzystywany w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej.Czarny bez jest wykorzystywany w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej.
Źródło zdjęć: © iStock

Właściwości i działanie czarnego bzu

Bez czarny (Sambucus nigra L.) jest krzewem, który rośnie na terenach wilgotnych: w lasach, zaroślach, na nieużytkach czy nadrzeczach. Występuje powszechnie w Europie, Ameryce i Afryce Północnej oraz w Azji centralnej. Roślina należy do rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae).

Sambucus nigra ma nie więcej niż 4 metry wysokości. Krzew kwitnie w czerwcu, a jego kwiaty są drobne, żółtawobiałe, zebrane w szerokie, płaskie baldachy. Owoce czarnego bzu są małe, kuliste, wyglądają jak ciemnoczerwone jagody na szypułce. Gdy dojrzeją, mają czarną i błyszczącą skórkę. Ich sok jest krwistoczerwony.

Kwiaty czarnego bzu są źródłem flawonoidów i kwasów fenolowych, a także kwasów organicznych, steroli, garbników, triterpenów i soli mineralnych. Owoce to bogactwo takich substancji bioaktywnych jak: antocyjany, flawonole, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, a także witamina C, witaminy z grupy B, β-karoten, składniki mineralne. Ich zawartość zależy od odmiany, klimatu, jak również warunków glebowych.

Kiedy zbierać kwiaty i owoce czarnego bzu?

Surowcem zielarskim są przede wszystkim wysuszone kwiaty oraz owoce czarnego bzu. Można je kupić w sklepach zielarskich i aptekach, ale również zbierać – suszyć i przetwarzać – samodzielnie. Kiedy i jak to robić?

Kwiaty zbiera się w dzień słoneczny, gdy rozkwitną, ale nie przekwitają. Najlepiej suszyć je w miejscu przewiewnym i suchym. Należy unikać słońca, ponieważ wówczas kwiaty ciemnieją i tracą właściwości lecznicze. Owoce czarnego bzu najlepiej zbierać po deszczu, ale w słoneczny dzień.

Jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu lub sok z owoców? Wystarczy zebrać surowiec i przygotować sok wyciśnięty z kilku dużych cytryn, wodę oraz cukier. Ponieważ proces produkcji tych leczniczych dóbr jest banalnie prosty, zdecydowanie warto podjąć to wyzwanie.

Zastosowanie czarnego bzu

Z czarnego bzu robi się napary, soki, odwary, wyciągi, powidła czy nalewki. Za ogrom leczniczych właściwości rośliny odpowiadają głownie zawarte w nim flawonoidy, antocyjany i triterpeny. Roślinie przypisuje się działanie:

• napotne, • przeciwzapalne, • moczopędne, • wykrztuśne, • przeciwbakteryjne, • przeciwwirusowe, • immunomodulujące, • odtruwające, • wzmacniające, • przeciwbólowe, • obniżające poziom cukru i lipidów we krwi, • antyoksydacyjne.

Kiedy stosować czarny bez?

Napary, wyciągi, soki i syropy z czarnego bzu zaleca się w chorobach przebiegających z gorączką i stanem zapalnym górnych dróg oddechowych. To doskonały środek wspomagający leczenie grypy czy przeziębienia, ale również choroby przebiegające ze skurczem mięśni gładkich.

Preparaty z bzu czarnego są wskazane dla osób chorujących na cukrzycę, miażdżycę, a także sercowo-naczyniowe oraz zmagających się ze stanami zapalnymi układu moczowego.

Czarny bez można również zażywać w celu łagodzenia bólu – przy migrenie, bólach reumatycznych, zapaleniu nerwu trójdzielnego, rwie kulszowej. Napary pomagają na obrzęki, ułatwiają usuwanie z organizmu szkodliwych metabolitów.

Szczególnie popularne, zwłaszcza wśród rodziców, są soki, ekstrakty i syropy z owoców czarnego bzu, które mają udowodnione naukowo silne działanie wzmacniające układ odpornościowy.

Napary z czarnego bzu mogą być również stosowane zewnętrznie jako płukanki i inhalacje w stanach zapalnych jamy ustnej, gardła, krtani i zatok, przy anginie, w zapaleniu spojówek i powiek.

Wykorzystuje się je również do kąpieli leczniczych i kosmetycznych, ponieważ uszczelniają i uelastyczniają ściany naczyń krwionośnych. Najrzadziej wykorzystywana jest kora bzu czarnego. Medycyna ludowa uznaje ją za środek odchudzający, ponieważ ma działanie przeczyszczające i moczopędne.

Czarny bez – na co uważać?

Czarny bez uważa się za roślinę bezpieczną, co potwierdzają różne badania nad jego kwiatem i owocami. Nie dopatrzono się żadnych objawów toksycznych ani efektów ubocznych.

Trzeba jednak pamiętać, by spożywać wyłącznie dojrzałe owoce, poddane wcześniej obróbce termicznej. To ważne, ponieważ w świeżych i niedojrzałych obecna są sambunigryna i prunazyna.

To substancje, które mogą podrażniać przewód pokarmowy, a także wywołać zatrucie objawiające się nudnościami, biegunkami i wymiotami. Owoce poddane obróbce termicznej lub suszeniu zostają ich pozbawione, można je spożywać bez obaw. Toksyczne substancje może znaleźć także w korze i liściach czarnego bzu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu