Kał - prawidłowy kolor i konsystencja kału
Obserwacja stolca jest dość krępująca. Często nie chcemy się do tego przyznawać, bo może to budzić niechęć i obrzydzenie, jednak stolec informuje nas o kondycji naszego organizmu.
Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"
- 1. Co to jest stolec?
- 2. Poprawny kolor stolca
- 2.1. Co oznacza czarny stolec?
- 2.2. Co oznacza czerwony stolec?
- 2.3. Mam żółty stolec. Co robić?
- 2.4. Zielony stolec. Czy to powód do obaw?
- 2.5. Biały stolec. Czy jestem chory?
- 2.6. Co oznacza tłusty stolec?
- 2.7. Jakie są przyczyny ciemnego stolca?
- 3. Prawidłowa konsystencja stolca
1. Co to jest stolec?
Stolec to pozostałości niestrawionego jedzenia, formowane w jelicie grubym. Prawidłowe wydalenie stolca powinno się odbywać 1-2 razy dziennie.
Prawidłowy stolec ma stałą konsystencję, nie powinien być zbyt twardy, ani zbyt wodnisty. W poprawnym stolcu nie powinno się także rozpoznawać kawałków jedzenia.
2. Poprawny kolor stolca
Kolor stolca jest pierwszą informacją o tym, czy nasz organizm działa w sposób prawidłowy. Stolec powinien mieć kolor brązowy. Można wyróżnić kilka kolorów stolca:
- stolec czarny,
- stolec czerwony,
- stolec żółty,
- stolec zielony,
- stolec biały,
- stolec tłusty.
2.1. Co oznacza czarny stolec?
Czarny stolec nosi także nazwę stolec smolisty. Taki stolec świadczy o krwawieniu z przewodu pokarmowego, problemach z jelitami albo z żołądkiem. Stolec ma czarny kolor ponieważ krew, która jest w nim zawarta przechodzi przez różne procesy chemiczne w żołądku i jelitach. Kwas żołądkowy, bakterie jelitowe, a także enzymy trawienne wpływają na to że przyjmuje ona czarną barwę.
2.2. Co oznacza czerwony stolec?
Czerwony stolec oznacza, że krwawienie następuje z dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Przyczyną może być także nieżyt żołądka (zapalenie błony śluzowej żołądka), hemoroidy, szczelina odbytu oraz rak odbytu.
2.3. Mam żółty stolec. Co robić?
Żółty stolec może być oznaką chorób wątroby. Jego przyczyną może być cholestaza (nieprawidłowy odpływ żółci), a także wirusowe zapalenie wątroby, zapalenie alkoholowe, a także kamica dróg żółciowych. Stolec o barwie pomarańczowej może wskazywać natomiast na spożywanie produktów z dużą zawartością beta-karotenu.
2.4. Zielony stolec. Czy to powód do obaw?
Stolec w kolorze zielonym może świadczyć o zmianach chorobowych w organizmie. Oczywiście nie musi tak być. Zielony stolec może być objawem takich schorzeń jak bakteryjne zakażenie jelit, zakażenia pasożytnicze, celiakia, zespół złego wchłaniania oraz rzekomobłoniaste zapalenie jelit.
2.5. Biały stolec. Czy jestem chory?
Biały stolec jest informacją, że w organizmie wystąpiła żółtaczka. Świadczą o tym również inne objawy: ciemne zabarwienie moczu, świąd skóry, żółtawe zabarwienie skór i twardówek oczu.
2.6. Co oznacza tłusty stolec?
Tłusta, wodnista postać stolca może świadczyć o raku trzustki, celiakii, a także różnych chorobach jelit. Tłusty stolec ma przykry zapach i da się zauważyć w nim krople tłuszczu. Taki stolec może być także oznaką przerostu bakterii w błonie śluzowej jelita.
Zobacz także:
2.7. Jakie są przyczyny ciemnego stolca?
Ciemny stolec nie musi od razu świadczyć o ognisku krwawienia. Przyczyną ciemnego stolca może być leczenie preparatami żelaza, przyjmowanie bizmutu, zażywanie węgla lekarskiego, a także spożywanie jagód, buraków, wiśni, szpinaku czy lukrecji.
3. Prawidłowa konsystencja stolca
Prawidłowa konsystencja stolca to zwarta, jednolita masa. Stolec nie powinien być ani za twardy, ani zbyt miękki. Zbyt twardy stolec może być oznaka, że cierpimy na zaparcia. Natomiast zbyt wodniste stolce oznaczają biegunkę.
Biegunki i bóle brzucha mogą mieć różne podłoże. Czasami przyczyną bywają zapalne choroby jelit, choroby trzustki lub wątroby. Zaburzenia wypróżniania mogą także mieć podłoże psychiczne.
Komentarze