Czarny kał – kolor kału, stolec smolisty, inne kolory

Nie zwykliśmy obserwować swojego kału – bo to takie obrzydliwe i wstydliwe. Ale to niedobrze. Kolor, konsystencja, a nawet skład kału może wiele powiedzieć o stanie zdrowia. Co może oznaczać czarny kał?      

1. Czarny kał – kolor kału

Prawidłowy kał ma kolor brązowy. Powinien być solidny i jednolity. Kolor stolca może zdradzać informacje o stanie zdrowia pacjenta. W diagnostyce wyróżnia się kał czarny, żółty, czerwony, zielony, biały oraz tłuszczowy.

Czarny kał może oznaczać obecność w nim krwi.
Czarny kał może oznaczać obecność w nim krwi.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czy warto wykonywać badania profilaktyczne?"

Kał powstaje jako wydalenie z organizmu niestrawionego jedzenia. Formuje się w jelicie grubym. Powinno się przynajmniej raz dziennie odwiedzić toaletę, ale nie więcej niż dwa.

Ponadto prawidłowy stolec ma stałą konsystencję, nie może być zbyt wodnisty ani zbyt twardy. Nie powinno się także dać rozpoznać kawałków jedzenia.

Informacje te są niekiedy kluczowe, by móc postawić prawidłową diagnozę. W przypadku niektórych dolegliwości wykonuje się specjalne badania kału. Jeśli zatem nie spełnia on opisanych powyżej kryteriów, warto zapisać się na wizytę lekarską. Co zrobić, gdy wystąpi czarny kał lub żółty?

Badania, których nie powinniśmy się bać
Badania, których nie powinniśmy się bać [6 zdjęć]

Bolesne i wstydliwe – takie najczęściej są badania, które musimy wykonywać przynajmniej raz na jakiś...

zobacz galerię

2. Czarny kał – stolec smolisty

Czarny kał, inaczej mówiąc smolisty, oznacza zwykle krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego. Sytuacja taka ma miejsce wtedy, gdy dostanie się do układu pokarmowego krew – około stu mililitrów.

Przyczyn czarnego kału specjaliści dopatrują się w: chorobie wrzodowej żołądka i/lub dwunastnicy – jest to najczęstsza przyczyna powstawania smolistego stolca. Inną przyczyną takiego stanu rzeczy może być fakt, że jednostka zapadła na żylaki przełyku. Zwłaszcza jeśli są połączone z marskością wątroby może powstawać czarny kał.

Pęknięcia błony śluzowej w żołądku, a także owrzodzenia przełyku, których przyczyną jest refluks żołądka mogą sprawiać różne kłopoty, w tym powodować powstawanie czarnego kału.

W przypadku bardzo ostrych objawów kłopotów z powyżej opisanymi schorzeń, może pojawić się zamiast czarnego kału – stolec z krwią. Wówczas mówimy o czerwonym kale.

Ważne badania krwi, które powinien wykonać każdy
Ważne badania krwi, które powinien wykonać każdy [7 zdjęć]

Oprócz morfologii krwi, którą wykonuje się najczęściej w laboratorium, należy zwrócić również uwagę na...

zobacz galerię

3. Czarny kał – inne kolory

Oprócz czarnego kału wyróżniamy także – żółty i biały. Ten pierwszy może on być objawem kamicy przewodu żółciowego, zapalenia dróg żółciowych, a także nowotworu. Biały kał to znak żółtaczki.

Kał zielony – to bardzo trudny przypadek, bowiem może on być związany ze zmianami chorobowymi w organizmie, ale nie musi. Może być objawem takich schorzeń: zakażenie bakteryjne jelit, zakażenie pasożytnicze, celiakia, zespół złego wchłaniania, a także rzekomobłonniste zapalenie jelit.

Oprócz czarnego kału może wystąpić także tłusty. Wówczas ma on wodnistą konsystencję, a nawet da się zauważyć na nim krople tłuszczu. Jest on bardzo przykry w zapachu. Może być on zwiastunek raka trzustki, celiakii, chorób jelit albo przerostu bakterii w błonie śluzowej jelita.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!