Dieta przy biegunce

Przyczyny biegunki mogą być różne - wywołują ją bakterie, wirusy, toksyny i inne czynniki. W tych przypadkach to reakcja obronna organizmu. Niekiedy biegunka jest objawem innych chorób lub skutkiem ubocznym zażywania niektórych leków. Bez względu na przyczynę, w łagodzeniu dolegliwości niezmiernie ważną rolę odgrywa dieta. Jakich zaleceń należy przestrzegać?

W celu wyleczenia biegunki należy przede wszystkim odstawić mleko i jego przetwory, soki owocowe (zwłaszcza jabłkowy), a także pokarmy wzdymające. Powinno się pić duże ilości niskosłodzonych i niskosodowych płynów, po kilka łyków co jakiś czas. Zbyt duża porcja naraz może wywołać wymioty. Częste picie małymi łyczkami pozwoli wyrównać straty składników mineralnych, zwłaszcza sodu i potasu.

1. Zalecenia spożywcze w biegunce

Gdy pojawia się biegunka, należy przejść na dietę lekkostrawną. Unikajmy potraw smażonych, ostro przyprawionych. Warto także ograniczyć picie dużych ilości kawy, mocnej herbaty czy alkoholu. Posiłki powinny być jedzone regularnie, najlepiej 4-5 razy dziennie. Pamiętajmy też o niezbyt dużych porcjach - przejadanie się może spotęgować dolegliwości.

Zobacz film: "Jak pozbyć się biegunki?"

Dieta przy biegunkach powinna zawierać pszenne pieczywo lub graham, sucharki, ryż oraz drobnoziarniste kasze, takie jak kuskus, manna, perłowa. W menu powinno znaleźć się dużo warzyw, najlepiej gotowanych: ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler. Z surowych warto jeść sałatę i cykorię, z dodatkiem naturalnego jogurtu lub kefiru. Ważne jest także to, co pijemy. Wskazane jest spożywanie dużej ilości płynów, najlepiej wody mineralnej, ale można także pić kakao na wodzie czy herbatki ziołowe. Świetnym lekiem na biegunkę jest napar z suszonych jagód - przynosi szybką ulgę, nawadnia i zmniejsza ból brzucha.

Nie są wskazane natomiast produkty spożywcze o słodkim smaku (np. miód, czekolada), napoje gazowane oraz niektóre soki: winogronowy, jabłkowy, gruszkowy. Unikać należy dżemów, galaretek, a także produktów zawierających sztuczne słodziki. Przy biegunce nie należy jeść świeżych i suszonych owoców - śliwek, moreli, brzoskwini, gruszek i wiśni. Z warzyw natomiast nie wolno spożywać kapustowatych i strączkowych - mogą zaostrzyć objawy biegunki.

2. Nawodnienie przy biegunce

Długotrwała biegunka może doprowadzić do znacznego odwodnienia organizmu, bowiem wraz ze stolcem zostaje usunięta z organizmu duża ilość wody i soli mineralnych. Zaleca się przyjmowanie co najmniej 1,5 litra płynów dziennie - najlepiej pić jak najwięcej. Może to być wysoko zmineralizowana woda mineralna, ale także lekkie, ziołowe napary (np. herbata z mięty). W aptece warto kupić specjalne preparaty zawierające elektrolity.

Objawy odwodnienia organizmu mogą być różne, w zależności od ilości ubytku wody z ciała. Na początku pojawia się silne pragnienie oraz utrata masy ciała. Przy ubytku wody na poziomie 2-4 proc. masy ciała pojawiają się:

Gdy utrata wody jest bardzo duża, pojawiają się nawet drgawki, delirium, parestezje oraz utrata przytomności.

W ciężkich przypadkach odwodnienia konieczna jest hospitalizacja i nawadnianie dożylne. Na szczęście, takie poważne odwodnienia bardzo rzadko towarzyszą biegunce. Nie wolno jednak lekceważyć możliwości pojawienia się takich objawów.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
i bądź na bieżąco!