Dietetyk poleca "zimowe" owoce. Wzmacniają odporność i regulują trawienie
Zimą półki sklepów uginają się od czekoladek, ciastek i świątecznych przekąsek, którym trudno się oprzeć. Eksperci przypominają jednak, że mamy zdrowszą alternatywę. Nawet zimą można sięgać po owoce, inne niż cytrusy. Dietetyk Rob Hobson podpowiada, które z nich warto wybierać częściej, jeśli chcemy zadbać o jelita, odporność i serce.
W tym artykule:
Owoce polecane przez dietetyka
Rob Hobson, dietetyk i autor książki "The Low Appetite Cookbook" na łamach serwisu "Daily Mail" zwraca uwagę, że typowe zimowe przekąski nie służą zdrowiu. - Świąteczne przekąski są często ultraprzetworzone, zwykle bogate w cukier, niezdrowe tłuszcze i jednocześnie bardzo ubogie w składniki odżywcze - podkreśla ekspert.
Aby zadbać o zdrowy jadłospis w zimowych miesiącach, można wprowadzić drobne zmiany. Wystarczy zamienić ciastka na owoce, przynajmniej od czasu do czasu. Dostarczają one przeciwutleniaczy, witaminy C oraz błonnika wspierającego jelita.
Jeżyny – dużo błonnika, mało cukru
Choć postrzegane są jako typowo jesienny owoc, to jeszcze zimą można kupić świeże lub mrożone. Hobson podkreśla, że mają one zaskakująco dużo błonnika i antocyjanów, czyli barwników wspierających naczynia krwionośne, serce i mózg.
- Ponieważ zawierają mniej naturalnych cukrów niż wiele innych owoców, są też świetną opcją, jeśli chcesz czegoś słodkiego, ale bez wyraźnego skoku energii - zachęca.
Dietetyk poleca dodawać garść mrożonych jeżyn do ciepłej owsianki z jogurtem. Wyższa temperatura posiłku wydobywa ich naturalną słodycz, a śniadanie zyskuje więcej błonnika i antyoksydantów.
Gruszki – wsparcie dla jelit i odporności
Miękkie, dojrzałe gruszki są naturalnie słodkie i smaczne. To jednak niejedyna zaleta tych owoców. Zjedzone ze skórką dostarczają solidnej porcji błonnika, który doskonale wpływa na trawienie i perystaltykę jelit, z czym wiele osób ma problem o tej porze roku. Gruszki zawierają również witaminę C, potas i foliany, ważne dla pracy serca i układu nerwowego.
- Połączenie błonnika i wody pomaga w utrzymaniu sytości i stabilnego poziomu energii między posiłkami - dodaje ekspert.
Jabłka – pektyny dla jelit i cholesterolu
Jabłka to już zimowy klasyk. Są łatwo dostępne i pasują do wielu potraw, zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych.
Hobson przypomina, że "jabłka są świetnym zimowym podstawowym owocem dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika, szczególnie pektyn". Ten rodzaj błonnika karmi "dobre" bakterie w jelitach i może sprzyjać obniżaniu poziomu "złego" cholesterolu LDL.
Ekspert zaznacza, że badania pokazują, że jedzenie jabłek, zwłaszcza odmian bogatych w polifenole, może wspierać profil lipidowy i zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Żurawina – bożonarodzeniowy przysmak
Żurawina ma już swoje stałe miejsce w zimowych i świątecznych jadłospisach. Nic dziwnego. - Żurawina jest bogata w unikalne polifenole zwane proantocyjanidynami - wyjaśnia Hobson. - Związki te pomagają zapobiegać przyczepianiu się niektórych bakterii, w tym E. coli, do ścian dróg moczowych, co tłumaczy ich powiązanie z działaniem wspierającym przy infekcjach układu moczowego - dodaje ekspertka żywienia.
Dodatkowo żurawina dostarcza witaminy C, manganu i antyoksydantów, które wzmacniają odporność w sezonie przeziębień.
Właściwości żurawiny potwierdzają naukowcy z King’s College w Londynie. W eksperymencie 45 osób przez miesiąc przyjmowało proszek z żurawiny lub placebo i już po dwóch godzinach od spożycia żurawiny obserwowano korzystne zmiany w funkcjonowaniu układu krążenia, a po miesiącu efekt się utrzymywał. Badacze pod kierunkiem dr Any Rodriguez-Mateos wykazali, że żurawina zwiększa stężenie polifenoli i ich metabolitów we krwi, co poprawia elastyczność tętnic i może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Wyniki, opublikowane w czasopiśmie "Food & Function", wskazują, że wystarczy około 100 g świeżej lub suszonej żurawiny dziennie, by uzyskać taki efekt.
Owoce czarnego bzu – mocne wsparcie w walce z infekcjami
Owoce czarnego bzu są popularnym składnikiem "mikstur na odporność". Znajdziemy je też w suplementach. Należy jednak pamiętać, że surowe owoce są toksyczne. Zawierają lektyny i związki cyjanku, które mogą wywołać nudności, wymioty i biegunkę.
Wystarczy jednak je ugotować i stają się cennym źródłem składników odżywczych. Podobnie jak inne jagody dostarczają witaminy C, błonnika i antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, pomagających wzmacniać układ odpornościowy.
Hobson dodaje, że współczesne badania sugerują, iż przetworzone owoce czarnego bzu mogą skracać czas trwania przeziębienia oraz łagodzić przykre objawy choroby.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Daily Mail
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.