Dysfagia - patogeneza, objawy, diagnostyka, leczenie
Dysfagia to nazwa, która odnosi się objawu, a nie choroby. Chociaż to symptom, który jest związany z działaniem układu pokarmowego, to przyczyn, które mogą powodować ten stan rzeczy jest wiele. Dysfagia jest terminem, który odnosi się do zaburzeń lub trudności w połykaniu.
1. Dysfagia – patogeneza
Dysfagia jest bezpośrednio związana z zaburzeniami połykania. Jest stanem, który w znacznym stopniu obniża jakość życia chorych osób. Mogłoby się wydawać, że skoro występują trudności w połykaniu, to powstaje na skutek schorzeń umiejscawiających się w obrębie gardła, przełyku czy też żołądka.
Po części tak jest. Mówiąc o patogenezie, należy wspomnieć o podziale dysfagii na dysfagię przedprzełykową oraz dysfagię przełykową. Typ przedprzeyłkowy związany jest z anatomią i odnosi się do zmian strukturalnych – takich jak nowotwory, czy też ucisk. Nie bez znaczenia pozostają również schorzenia na tle neurologicznym, do których zaliczyć można udar mózgu, chorobę Parkinsona czy też pląsawicę Huntingtona.
Podobne objawy może dawać także guz mózgu i miastenia. Dysfagia przełykowa odnosi się głównie do zmian chorobowych, które dotykają głównie przełyku. To wszelkie stany, które oddziałują na anatomię przełyku, tak więc uciskające guzy czy tez na przykład przepukliny.
Choroby, które powodują również zwężenie przełyku mogą dawać podobne sympotomy. Do dysfagii może także dochodzić na skutek stosowania niektórych leków z grupy blokerów kanałów wapniowych czy też azotanów.
2. Dysfagia – objawy
Tak naprawdę już sama definicja mówi dużo na temat objawów dysfagii. To zaburzenie połykania, a więc objawy, które najczęściej towarzyszą pacjentom opierają się na krztuszeniu, dławieniu czy też ból podczas połykania (odynofagia). Często zdarzają się również inne objawy takie jak kichanie, odruch wymiotny, kaszel i trudności w połykaniu pokarmów stałych, a z czasem również płynów.
3. Dysfagia – diagnostyka
Już same objawy, z którymi zgłasza się pacjent, mogą sporo podpowiedzieć w kwestii postawienia odpowiedniego rozpoznania dysfagii. Z dostępnych metod, można skorzystać z badania endoskopowego górnego odcinka przewodu pokarmowego, badanie pH – metrii przełyku. Możliwe jest także wykonanie zdjęcia rentgenowskiego, które uwidoczni ewentualne patologie umiejscawiające się regionie przełyku i jego okolic.
4. Dysfagia – leczenie
Aby zaproponować odpowiednie leczenie dysfagii, konieczne jest znalezienie przyczyny choroby. Dzięki temu możliwe będzie wyeliminowanie czynników, które w znaczym stopniu mogą przyczyniać się do rozwoju dysfagii. Objawy takie jak ból podczas przełykania, które utrzymują się przez dłuższy czas powinne być skonsultowane z lekarzem.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.