Dysfagia - patogeneza, objawy, diagnostyka, leczenie

Dysfagia to nazwa, która odnosi się objawu, a nie choroby. Chociaż to symptom, który jest związany z działaniem układu pokarmowego, to przyczyn, które mogą powodować ten stan rzeczy jest wiele. Dysfagia jest terminem, który odnosi się do zaburzeń lub trudności w połykaniu.

Dysfagia - patogeneza, objawy, diagnostyka, leczenieDysfagia - patogeneza, objawy, diagnostyka, leczenie
Mateusz Nawrocki

Dysfagia – patogeneza

Dysfagia jest bezpośrednio związana z zaburzeniami połykania. Jest stanem, który w znacznym stopniu obniża jakość życia chorych osób. Mogłoby się wydawać, że skoro występują trudności w połykaniu, to powstaje na skutek schorzeń umiejscawiających się w obrębie gardła, przełyku czy też żołądka.

Po części tak jest. Mówiąc o patogenezie, należy wspomnieć o podziale dysfagii na dysfagię przedprzełykową oraz dysfagię przełykową. Typ przedprzeyłkowy związany jest z anatomią i odnosi się do zmian strukturalnych – takich jak nowotwory, czy też ucisk. Nie bez znaczenia pozostają również schorzenia na tle neurologicznym, do których zaliczyć można udar mózgu, chorobę Parkinsona czy też pląsawicę Huntingtona.

Podobne objawy może dawać także guz mózgu i miastenia. Dysfagia przełykowa odnosi się głównie do zmian chorobowych, które dotykają głównie przełyku. To wszelkie stany, które oddziałują na anatomię przełyku, tak więc uciskające guzy czy tez na przykład przepukliny.

Dysfagia to zaburzenia połykania
Dysfagia to zaburzenia połykania © 123RF

Choroby, które powodują również zwężenie przełyku mogą dawać podobne sympotomy. Do dysfagii może także dochodzić na skutek stosowania niektórych leków z grupy blokerów kanałów wapniowych czy też azotanów.

Dysfagia – objawy

Tak naprawdę już sama definicja mówi dużo na temat objawów dysfagii. To zaburzenie połykania, a więc objawy, które najczęściej towarzyszą pacjentom opierają się na krztuszeniu, dławieniu czy też ból podczas połykania (odynofagia). Często zdarzają się również inne objawy takie jak kichanie, odruch wymiotny, kaszel i trudności w połykaniu pokarmów stałych, a z czasem również płynów.

Dysfagia – diagnostyka

Już same objawy, z którymi zgłasza się pacjent, mogą sporo podpowiedzieć w kwestii postawienia odpowiedniego rozpoznania dysfagii. Z dostępnych metod, można skorzystać z badania endoskopowego górnego odcinka przewodu pokarmowego, badanie pH – metrii przełyku. Możliwe jest także wykonanie zdjęcia rentgenowskiego, które uwidoczni ewentualne patologie umiejscawiające się regionie przełyku i jego okolic.

Dysfagia – leczenie

Aby zaproponować odpowiednie leczenie dysfagii, konieczne jest znalezienie przyczyny choroby. Dzięki temu możliwe będzie wyeliminowanie czynników, które w znaczym stopniu mogą przyczyniać się do rozwoju dysfagii. Objawy takie jak ból podczas przełykania, które utrzymują się przez dłuższy czas powinne być skonsultowane z lekarzem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?