Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia

Avatar placeholder
05.12.2023 10:53
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych glutenu. Ponieważ u niektórych osób może pobudzać produkcję przeciwciał i w połączeniu z nimi aktywować układ odpornościowy, bywa składnikiem, który wywołuje problemy zdrowotne.
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych glutenu. Ponieważ u niektórych osób może pobudzać produkcję przeciwciał i w połączeniu z nimi aktywować układ odpornościowy, bywa składnikiem, który wywołuje problemy zdrowotne. (Pixabay)

Gliadyna jest jedną z białkowych składowych glutenu. Ponieważ u niektórych osób może pobudzać produkcję przeciwciał i w połączeniu z nimi aktywować układ odpornościowy, bywa składnikiem, który wywołuje problemy zdrowotne. Badanie przeciwciał skierowanych przeciwko niej jest składową diagnostyki w kierunku wykrycia celiakii. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest gliadyna?

Gliadyna to białko prolaminowe i frakcja glutenu obecnego w zbożach. Powszechnie występuje w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia. Najwyższy poziom gliadyny odnotowuje się w pszenicy. Gliadyna bywa określana toksycznym fragmentem glutenu. Okazuje się bowiem, że brak enzymów proteolitycznych sprawia, że peptydy gliadyny działają alergizująco i wywołują chorobę trzewną.

2. Gluten i gliadyna

Gluten jest wspólną, umowną nazwą mieszanin białek (prolamin i glutenin) obecnych w ziarnach zbóż. Podstawowe białka glutenowe to: gliadyna w pszenicy, sekalina w życie, * hordeina w jęczmieniu.

Gluten składa się z dwóch rodzajów białek: gliadyny i gluteniny. Gliadyna wykazuje dużą lepkość. Glutenina ma właściwości elastyczne. Obydwie frakcje występują w zbliżonych proporcjach w ziarnie (w bielmie). Gluten może być przyczyną chorób związanych z nieprawidłową reakcją organizmu na to białko. Jedną z takich chorób jest celiakia, inaczej choroba trzewna – schorzenie autoimmunologiczne, polegające na trwałej nietolerancji glutenu.

3. Czym są przeciwciała przeciw gliadynie?

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

Przeciwciała przeciw gliadynie to autoprzeciwciała będące odpowiedzią organizmu na obecne w zbożu białka. Jako składowe układu odpornościowego, które posiadają zdolność do rozpoznawania niekorzystnej dla organizmu substancji, a następnie jej wiązania i eliminowania, wywołują stan zapalny jelit i niszczą wyścielającą ją błonę śluzową. Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które odpowiadają za wchłanianie substancji pokarmowych. Pojawiają się zaburzenia wchłaniania, manifestujące się bólami brzucha, wzdęciami, biegunką, osłabieniem, a także owrzodzeniami błony śluzowej jamy ustnej czy bólami kostno-stawowymi.

W celiakii, wskutek nieprawidłowej reakcji immunologicznej na obecne w zbożu białka, dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Zmiany chorobowe obejmują najczęściej górny odcinek jelita czczego lub dolną część dwunastnicy. Jedyna metoda leczenia celiakii to zachowanie ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie.

Celiakia, inaczej choroba trzewna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten to choroba glutenozależna o charakterze autoimmunologicznym. Jest uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten i związane z nim prolaminy, pojawiającą się mających predyspozycje genetyczne.

4. Badanie przeciwciał przeciw gliadynie

W celu wykrycia autoprzeciwciał powiązanych z chorobami glutenozależnymi, w tym nade wszystko z chorobą trzewną, wykonuje się testy gliadyna IgA i gliadyna IgG. Warto pamiętać, że IgA i IgG to klasy przeciwciał produkowanych przez układ odpornościowy w odpowiedzi na obecność antygenów.

Badanie poziomu przeciwciał przeciwko gliadynie wykonuje się u:

  • chorych z podejrzeniem celiakii,
  • osób znajdujących się w grupach zwiększonego ryzyka zachorowania na tę chorobę, z uwag na predyspozycje genetyczne,
  • w celu oceny skuteczności i przestrzegania diety bezglutenowej.

Oznaczenie przeciwciał w klasie IgG zleca się w celu dopełnienia oznaczenia przeciwciał IgA lub u osób z niedoborem tej immunoglobuliny. Badanie autoprzeciwciał klasy IgG stanowi wyłącznie dopełnienie testów IgA. Materiałem do badań jest krew żylna, którą pobiera się zwykle z żyły łokciowej. Średni koszt badania poziomu przeciwciał gliadyna IgA i gliadyna IgG to 100 zł.

5. Wyniki badań

Przeciwciała przeciw gliadynie (IgG) to autoprzeciwciała skierowane przeciwko gliadynie i glutenowi, białkom obecnym w zbożach. Dodatni wynik, czyli stwierdzenie obecności przeciwciał IgG może świadczyć o tym, że pacjent choruje na celiakię. U osób zdrowych nie stwierdza się obecności przeciwciał przeciwko gliadynie klasy IgG. Dodatni wynik u osób, u których choroba została już zdiagnozowana wcześniej, wykrycie przeciwciał może oznaczać nieprzestrzeganie diety bezglutenowej.

Przeciwciała przeciw gliadynie klasy IgA nie występują u osób zdrowych. Jeżeli przeprowadzone badanie daje wynik ujemny, a objawy nadal wskazują na celiakię, należy przeprowadzić dalszą dokładniejszą diagnostykę.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze