Goździki – charakterystyka, właściwości zdrowotne, zastosowanie w kuchni

Goździki to przyprawa korzenna, która ma nie tylko piękny aromat, lecz co ważniejsze, poza walorami zapachowymi posiada całą listę właściwości zdrowotnych. Wiele z nich jest z znanych od lat, dlatego goździki są częścią domowych apteczek od wielu wieków.

Zobacz film: "Naturalne spalacze tłuszczu"

1. Goździki - charakterystyka

Słowo "goździk" pochodzi od łacińskiego słowa "gwóźdź" – clavus. Goździki są to suszone lecz nierozwinięte pąki aromatycznego tropikalnego drzewa – goździkowca. Goździki rozprzestrzeniły się na cały świat z indonezyjskich Wysp Korzennych, dziś – ta cenna we właściwości przyprawa znajduję się w prawie w każdym domu.

Zaleca się korzystanie z goździków w ich oryginalnej, a nie sproszkowanej postaci. Przyprawa w kształcie gwoździa posiada więcej właściwości, niż ta w zmielonej formie. Swoje właściwości zdrowotne goździki zawdzięczają zawartości eugenolu - substancji, która zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych.

Ta przyprawa to również źródło magnezu, wapnia, witamin A, C i K oraz kwasów Omega-3. Goźdzniki są znane, jako jeden z najlepszych środków przeciwutleniających, który atakuje wolne rodniki i oczyszcza organizm.

Właściwości lecznicze goździków
Właściwości lecznicze goździków [8 zdjęć]

Mają intensywny korzenny aromat i słodko-gorzki smak. Najczęściej sięgamy po nie jesienią i zimą, ponieważ...

zobacz galerię

2. Goździki - właściwości zdrowotne

Goździki wykazują działanie odmładzające, antyseptyczne, uspokajające i rozgrzewające. Przyprawa o pięknym aromacie, to także środek ziołowy, który poprawia apetyt i trawienie. Goździki pomogą w złagodzeniu niektórych dolegliwości. Gdy doskwiera ból zęba, głowy lub dziąseł, warto sięgnąć po goździki (w formie całej, lub olejku), które dzięki zawartemu w nich eugenolowi znieczulą bolące miejsce. Goździki znajdą też zastosowanie w walce ze złym cholesterolem.

Spożywanie tej cennej przyprawy, nie tylko wspomaga produkcję insuliny w organizmie lecz także obniża cholesterol LDL. Właściwości antyseptyczne i przeciwbólowe goździków sprawiają, że przyprawa korzenna może być naszym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniem lub grypą.

To musisz wiedzieć

Goździki złagodzą ból gardła, pomogą przy kaszlu oraz przyniosą ulgę zatkanemu przez katar nosowi. Gdy odczujemy nieprzyjemny zapach z ust, zamiast po dropsy, czy gumę do życia, warto sięgnąć po kilka goździków. Ssanie całych goździków pomoże zniwelować nawet przykry zapach czosnku.

Goździki to także sojusznik dla organizmu w walce z pasożytami. Od lat goździki są uznawane za naturalny lek przeciwgrzybiczny i przeciwpasożytniczy. Te niepozorne pąki w kształcie gwoździa zabijają pasożyty jelit, wspomagają w leczeniu biegunki oraz innych dolegliwości układu pokarmowego. Olejek eteryczny z goździków znalazł zastosowanie także w aromaterapii.

Zobacz także:

3. Goździki - zastosowanie w kuchni

Goździki wydzielają słodki, owocowy, drzewny zapach oraz korzenny, nieco piekący i gorzkawy smak. Ze względu na swój aromat, goździki bardzo często wykorzystuje się w kuchni, by dodać potrawom niezwykłego zapachu i smaku. Całymi goździkami przyprawia się kompoty, grzane wina, poncze, sosy owocowe i mięsne oraz wekowane owoce. Goździki świetnie pasują do deserów a także dziczyzny, wieprzowiny, baraniny, a także śledzi. Walory smakowe zostaną wzbogacone gdy goździki doda się do grzybów, szynki a także rosołu.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.