Groźna bakteria w ostrygach. W USA odnotowano kolejne zgony
Dwie osoby w Luizjanie zmarły po zakażeniu bakterią Vibrio vulnificus, znaną jako "mięsożerna", którą zakaziły się po spożyciu surowych ostryg, poinformował portal NBC News. To kolejne przypadki potwierdzające, że ocieplenie klimatu i wzrost temperatury wód przybrzeżnych stwarzają idealne warunki do rozwoju tej groźnej dla ludzi bakterii.
Czym jest Vibrio vulnificus?
Vibrio vulnificus to bakteria naturalnie występująca w ciepłych, nadmorskich wodach – zarówno morskich, jak i mieszanych. Patogen może przedostać się do organizmu:
przez otwarte rany mające kontakt z wodą morską,
po zjedzeniu surowych lub niedogotowanych owoców morza, szczególnie ostryg.
Infekcje mogą przebiegać bardzo gwałtownie – od gorączki i dreszczy po sepsę i martwicze, pęcherzowe zmiany skórne. Według amerykańskiego Centers for Disease Control and Prevention (CDC) aż 1 na 5 zakażonych osób umiera, nierzadko w ciągu 24–48 godzin od wystąpienia objawów.
Zobacz także: Te osoby nie mogą przesadzać z rybami. Chodzi o toksyny
Wzrost zachorowań w USA
W samym 2025 roku w Luizjanie zgłoszono już 22 hospitalizacje związane z tą bakterią, a ponad 80 proc. przypadków wynikało z kontaktu otwartych ran z wodą morską. Odnotowano też cztery zgony.
Podobna sytuacja ma miejsce na Florydzie – tam potwierdzono 23 przypadki i pięć zgonów. To wyraźny wzrost w porównaniu z poprzednią dekadą, kiedy w Luizjanie średnio rocznie raportowano jedynie siedem zakażeń i jeden zgon.
Specjaliści podkreślają, że na rosnącą liczbę infekcji wpływa zmiana klimatu. Z badań opublikowanych w "Nature Climate Change" wynika, że geograficzny zasięg Vibrio vulnificus przesuwa się na północ o ok. 30 mil rocznie, a przypadki zakażeń odnotowuje się coraz częściej także na północno-wschodnim wybrzeżu USA i w Europie.
Ryzyko dla konsumentów
Badania opublikowane w "Clinical Infectious Diseases" wskazują, że osoby z chorobami przewlekłymi – m.in. cukrzycą czy marskością wątroby – są nawet 80 razy bardziej narażone na ciężki przebieg infekcji wywołanej Vibrio vulnificus.
- Aby zapobiec zatruciu pokarmowemu wywołanemu przez Vibrio, najlepiej unikać jedzenia surowych owoców morza, szczególnie ostryg – zwłaszcza jeśli ktoś ma osłabioną odporność lub choroby wątroby – przypomina dr Andrew Handel, specjalista chorób zakaźnych ze Stony Brook Children’s Hospital w Nowym Jorku.
Choć ryzyko zakażenia dotyczy przede wszystkim osób jedzących surowe owoce morza lub kąpiących się z otwartymi ranami w ciepłych wodach, rosnąca liczba przypadków jest alarmem dla służb zdrowia.
Zdaniem badaczy adaptacja do zmian klimatu powinna obejmować monitoring Vibrio w wodach przybrzeżnych, ostrzeżenia dla turystów oraz edukację żywieniową.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- NBC News
- CDC
- Nature Climate Change
- Clinical Infectious Diseases
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.