Groźna bakteria w ostrygach. W USA odnotowano kolejne zgony

Dwie osoby w Luizjanie zmarły po zakażeniu bakterią Vibrio vulnificus, znaną jako "mięsożerna", którą zakaziły się po spożyciu surowych ostryg, poinformował portal NBC News. To kolejne przypadki potwierdzające, że ocieplenie klimatu i wzrost temperatury wód przybrzeżnych stwarzają idealne warunki do rozwoju tej groźnej dla ludzi bakterii.

Mięsożerna bakteria w ostrygach. W USA odnotowano dwa zgonyMięsożerna bakteria w ostrygach. W USA odnotowano dwa zgony
Źródło zdjęć: © Getty Images / X

Czym jest Vibrio vulnificus?

Vibrio vulnificus to bakteria naturalnie występująca w ciepłych, nadmorskich wodach – zarówno morskich, jak i mieszanych. Patogen może przedostać się do organizmu:

  • przez otwarte rany mające kontakt z wodą morską,

  • po zjedzeniu surowych lub niedogotowanych owoców morza, szczególnie ostryg.

Infekcje mogą przebiegać bardzo gwałtownie – od gorączki i dreszczy po sepsę i martwicze, pęcherzowe zmiany skórne. Według amerykańskiego Centers for Disease Control and Prevention (CDC) aż 1 na 5 zakażonych osób umiera, nierzadko w ciągu 24–48 godzin od wystąpienia objawów.

Wzrost zachorowań w USA

W samym 2025 roku w Luizjanie zgłoszono już 22 hospitalizacje związane z tą bakterią, a ponad 80 proc. przypadków wynikało z kontaktu otwartych ran z wodą morską. Odnotowano też cztery zgony.

Podobna sytuacja ma miejsce na Florydzie – tam potwierdzono 23 przypadki i pięć zgonów. To wyraźny wzrost w porównaniu z poprzednią dekadą, kiedy w Luizjanie średnio rocznie raportowano jedynie siedem zakażeń i jeden zgon.

Specjaliści podkreślają, że na rosnącą liczbę infekcji wpływa zmiana klimatu. Z badań opublikowanych w "Nature Climate Change" wynika, że geograficzny zasięg Vibrio vulnificus przesuwa się na północ o ok. 30 mil rocznie, a przypadki zakażeń odnotowuje się coraz częściej także na północno-wschodnim wybrzeżu USA i w Europie.

Ryzyko dla konsumentów

Badania opublikowane w "Clinical Infectious Diseases" wskazują, że osoby z chorobami przewlekłymi – m.in. cukrzycą czy marskością wątroby – są nawet 80 razy bardziej narażone na ciężki przebieg infekcji wywołanej Vibrio vulnificus.

- Aby zapobiec zatruciu pokarmowemu wywołanemu przez Vibrio, najlepiej unikać jedzenia surowych owoców morza, szczególnie ostryg – zwłaszcza jeśli ktoś ma osłabioną odporność lub choroby wątroby – przypomina dr Andrew Handel, specjalista chorób zakaźnych ze Stony Brook Children’s Hospital w Nowym Jorku.

Choć ryzyko zakażenia dotyczy przede wszystkim osób jedzących surowe owoce morza lub kąpiących się z otwartymi ranami w ciepłych wodach, rosnąca liczba przypadków jest alarmem dla służb zdrowia.

Zdaniem badaczy adaptacja do zmian klimatu powinna obejmować monitoring Vibrio w wodach przybrzeżnych, ostrzeżenia dla turystów oraz edukację żywieniową.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. NBC News
  2. CDC
  3. Nature Climate Change
  4. Clinical Infectious Diseases

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu