Jad pszczeli - zastosowanie

Jad pszczeli to najskuteczniejsza broń pszczół. Dzięki niemu mogą one stawać do walki. Produkowany jest przez pszczoły robotnice i przez matki. Po użądleniu człowiek odczuwa ból, a w miejscu ukąszenia pojawia się opuchlizna.

Pszczelarze z czasem uodparniają się na jego działanie, a ponieważ składem przypomina jad żmii, w pewnym stopniu na ten drugi także. Tajemnica jadu pszczelego nie została jeszcze w pełni odkryta, cały czas trwają nad nim badania.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

Skład jadu pszczelego

Jad pszczeli jest wydzieliną gruczołu jadowego pszczół robotnic lub pszczelej matki. To bezbarwna, kwaśna ciecz o pH 5,0-5,5.

Ma słaby charakterystyczny zapach. Stanowi mieszaninę wielu związków. Skład jadu pszczelego nie został jeszcze całkowicie zbadany.

Substancje, które do tej pory udało się wyróżnić, to: mellityna, adolapina, neurotoksyna, apamina, MCD, fosfolipaza A2, hialuronidaza, kwaśna fosfataza. Jad pszczeli jest odporny na niską i wysoką temperaturę.

Ogrzewanie w stanie ciekłym do temperatury 100°C, a także zamrażanie nie wpływa na zmianę właściwości toksycznych jadu pszczelego. Każdy ze składników jadu pszczelego ma działanie farmakologiczne.

Zawiera również feromony alarmowe, które uwalniane w chwili żądlenia przez jedną pszczołę mobilizują do ataku inne.

Medycyna ludowa traktowała od zawsze jad pszczeli jako naturalny i skuteczny środek leczniczy w różnych postaciach reumatyzmu. Apiterapia to leczenie schorzeń produktami wytwarzanymi przez pszczoły.

Miód stosowany jest w przypadku chorób układu krążenia, układu oddechowego, układu pokarmowego, układu moczowego, skóry, błon śluzowych, hemoroidów i schorzeń ginekologicznych. Do leczenia wykorzystywane są też: propolis, pyłek kwiatowy i pierzga, mleczko pszczele, a także jad pszczeli.

Uczulenie na jad pszczeli

W trakcie użądlenia pszczoła wstrzykuje w ciało ofiary około 0,012 mg jadu. Taka ilość wystarczy, by osoba użądlona poczuła ból i pieczenie. Wokół miejsca użądlenia pojawia się obrzęk, lekkie zaczerwienienie i swędzenie.

Uczulenie na jad pszczeli powoduje dodatkowo trudności w oddychaniu, atak serca, a nawet może doprowadzić do zapaści.

Substancje będące potencjalnymi alergenami w jadzie pszczelim, to: mellityna, fosfolipaza i hialuronidaza. Pszczelarze zwykle uodparniają się na działanie jadu pszczelego.

Reakcja organizmu ludzi uczulonych na jad pszczół może być miejscowa lub uogólniona. W przypadku reakcji miejscowych pojawia się przemijający obrzęk, świąd i pieczenie, a podczas uogólnionych może dochodzić do silnego bólu i swędzenia całego ciała, obrzęków powiek, warg, a niekiedy gardła, co grozi uduszeniem.

Skrajne reakcje uogólnione są przyczyną wstrząsu anafilaktycznego i śmierci.

Zastosowanie jadu pszczelego

Jad pszczeli ma właściwości lecznicze i używany we właściwy sposób pozytywnie wpływa na cały organizm.

Stosowany jest w przypadku bólów reumatycznych, artretyzmu, gośćca, zapalenia korzonków nerwowych, egzemy, paradontozy, pyłkowicy, alergii, reumatoidalnego zapalenia mięśnia sercowego, choroby Buergera, zapalenia pęcherza moczowego.



Istnieją dwa sposoby leczenia jadem: bezpośredni i pośredni. Ten pierwszy to kontrolowane żądlenie przez pszczoły przy użyciu specjalnych technik np. medytacyjnych. Metoda pośrednia polega na wykonywaniu zastrzyków z jadu pszczelego, stosowaniu maści, mazideł, emulsji oraz robieniu inhalacji z jadu pszczelego.

Zawartość woreczka jadowego pszczoły wynosi ok. 0,3 mg jadu, ale z jednego można uzyskać zaledwie około 0,085 mg jadu. Największą aktywność wydzielniczą gruczołów jadowych notuje się na 15-20 dzień życia owadów.

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Apiterapia
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Apiterapia
Apiterapia

Wosk pszczeli

Wosk pszczeli to substancja, która swoje zastosowanie znajduje między innymi w lecznictwie i kosmetyce. Mimo iż najbardziej wartościowym dla ludzi produktem pszczół zawszę będzie miód, również produkt uboczny powstały podczas wytwarzania słodkiego produktu,...

Apiterapia

Ziołomiody

znajdują swoje zastosowanie lecznicze. Chętnie sięga po nie medycyna naturalna, a dokładnie apiterapia. Apiterapia to leczenie chorób pszczelimi

Apiterapia

Roztwór kitu pszczelego w sprayu

Roztwór kitu pszczelego w sprayu

Propolis wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Ta właściwość znalazła zastosowanie w lecznictwie. Kit pszczeli przyśpiesza procesy gojenia i regeneracji tkanek, jest skuteczny również w przypadku oparzeń

Apiterapia

Mleczko pszczele - skład, właściwości, zastosowanie u dzieci

Mleczko pszczele - skład, właściwości, zastosowanie u dzieci

Mleczko pszczele jest wytwarzane przez pszczoły, które karmią nim młode larwy przez pierwsze trzy dni życia oraz królową roju przez cały jej żywot. W medycynie ludowej mleczko pszczele jest znane od dawna, gdyż dostarcza organizmowi niezbędnych związków brakujących...

Apiterapia

Miód - kalorie, właściwości, rodzaje

Miód jest naturalnym produktem spożywczym, którego właściwości w medycynie i kosmetyce wykorzystywane są od wieków. Miód w starożytności był używany jako składnik maści. Antyczni Grecy uważali, że miód daje im siłę, zdrowie oraz długowieczność. Kleopatra...

Medycyna naturalna

Apiterapia

Jad pszczeli ma zastosowanie w leczeniu chorób reumatycznych. Nazywa się to apitoksynoterapią. Wprowadzony do organizmu człowieka jad wywołuje silne (...) rozumie się leczenie chorób...

Choroby i dolegliwości

Dawne sposoby używane we współczesnej medycynie

Dawne sposoby używane we współczesnej medycynie

działającej przeciwzapalnie. O zaletach jadu pszczelego słyszano już wieki temu. Jad pszczeli przepisywano na wiele chorób. Niektórzy lekarze (...) . Czy stosowanie jadu pszczelego...

Mięso

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas

Sprawdzamy skład grillowych kiełbas

kandyzowanych, zupach i herbatach w proszku, chipsach oraz gumie do żucia. Jak widzimy zastosowanie jest bardzo szerokie. Na pewno lepiej zwrócić uwagę