Jakie produkty są naturalnymi probiotykami?
Probiotyki to produkty, które dobrze wpływają na stan układu pokarmowego oraz immunologicznego. Zawierają kultury bakterii, które stanowią element mikroflory jelitowej. Są cenne dla zdrowia, ponieważ chronią przed czynnikami chorobotwórczymi, neutralizują toksyny i w naturalny sposób wzmacniają odporność organizmu.
Szczególnie potrzebujemy probiotyków po przebytej terapii antybiotykami, które niestety zabijają zarówno szkodliwe bakterie wywołujące choroby, jak i te pozytywnie wpływające na zdrowie. Ale to nie wszystko – probiotyki są też potrzebne osobom, które często jedzą gotowe dania na wynos, stosują antykoncepcję hormonalną, palą papierosy, piją alkohol i codziennie są narażone na stres.
W jaki sposób dostarczyć organizmowi pożytecznych bakterii? Można sięgnąć po suplementy diety dostępne w aptece lub naturalne produkty. Oto 6 popularnych probiotyków, które warto włączyć do diety.
Przetwory mleczne
Jogurt, kefir, maślanka to fermentowane produkty mleczne, które są źródłem cennych probiotyków. Najlepiej sięgnąć po naturalny nabiał, bez dodatków smakowych, cukru i aromatów. Na opakowaniu warto szukać informacji o tym, ile bakterii Bifidobacterium i Lactobacillus znajduje się w danym produkcie.
Nabiał jest łatwo dostępny, tani i uniwersalny. Bez problemu można włączyć go do codziennego menu – idealnie sprawdzi się na śniadanie, przekąskę czy kolację. Przy okazji dostarczymy organizmowi również białka, wapnia i porcji witamin.
Kiszona kapusta
Bakterie probiotyczne znajdują się również w innych fermentowanych produktach, m.in. w kiszonej kapuście. Jakie zalety dla zdrowia ma ten element tradycyjnej polskiej kuchni?
Kiszona kapusta zawiera dużo witaminy C, a także witamin z grupy B, dzięki czemu naturalnie wzmacnia organizm. Dobrze działa na układ pokarmowy – wspomaga procesy trawienne i oczyszcza przewód pokarmowy.
Pamiętajmy, że najwięcej dobroczynnych właściwości ma kiszona kapusta domowej produkcji. W sklepach warto szukać takiej, która nie zawiera konserwantów.
Kwas chlebowy
Napój ze sfermentowanego chleba nie tylko świetnie gasi pragnienie i orzeźwia, ale również pozytywnie wpływa na zdrowie. Zawiera bakterie probiotyczne, które regulują pracę jelit, przyspieszają przemianę materii, wzmacniają odporność.
Poza tym kwas chlebowy pomaga w odchudzaniu, obniża poziom złego cholesterolu LDL i dostarcza witamin C oraz z grupy B.
Najwięcej wartości ma kwas chlebowy przygotowany w domu, z dobrej jakości pieczywa na zakwasie. Można pić go codziennie, by naturalnie wspomóc organizm.
Ogórki kiszone
Znane i lubiane, a przy tym niesamowicie zdrowe. Zwyczajne ogórki zyskują wiele prozdrowotnych właściwości po ukiszeniu. Zawierają dwa razy więcej witaminy C od surowych warzyw. Są też dobrym źródłem witamin z grupy B, a także witamin E i K. Warto jeść kiszone ogórki zwłaszcza jesienią i zimą, gdy organizm potrzebuje dodatkowej porcji cennych witamin.
W ogórkach kiszonych znajdują się bakterie kwasu mlekowego, które wywierają korzystny wpływ na mikroflorę jelitową. Ułatwiają trawienie i zapobiegają rozwojowi nieprzyjemnych dolegliwości. Poza tym, jedząc często ogórki kiszone, możemy w naturalny sposób oczyścić organizm z toksyn, co bezpośrednio wpłynie na lepsze samopoczucie.
Miso
Polacy mają kiszonki, a Japończycy miso. To gęsta pasta powstała ze sfermentowanej soi. Dodaję się ją do wielu potraw, ale najbardziej popularna jest zupa z dodatkiem miso.
Japoński produkt zawiera witaminy, minerały i cenne bakterie, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ pokarmowy oraz wzmacnia odporność. Japończycy twierdzą, że miso zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu, redukuje stany zapalne, a nawet dodaje energii.
Pastę miso można kupić w delikatesach oraz sklepach internetowych. Przygotowuje się z niej aromatyczną zupę, w skład której wchodzą również tofu, ryby, wodorosty i sezonowe warzywa.
Kombucza
Kiedy słodką herbatę podda się fermentacji przez grzybek herbaciany, powstanie niezwykły napój o nazwie kombucza. Pochodzi z Azji, ale zyskuje coraz większą popularność również w Polsce. Nic dziwnego – szklanka nietypowej herbaty to źródło witamin z grupy B oraz witaminy C.
Znajduje się w niej również kwas mlekowy, który jest naturalnym probiotykiem. Regularne picie herbacianego napoju wzmacnia układ odpornościowy, reguluje procesy trawienne, a nawet pozytywnie wpływa na system nerwowy.